Touran z Danii

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
kristov22
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Touran z Danii

Post autor: kristov22 »

Witam forumowiczów
mam zamiar kupić samochód sprowadzony z Danii, podobno tam był zarejestrowany jako ciężarowy. Podobno takie się handlarzom opłaca sprowadzać bo nie płacą akcyzy. Ale czy ja później nie będę miał z tym problemów?
Może ktoś kupował takie autko. Przebieg sprawdzony ok. nie kręcony chyba. Z wyglądu ładny. Koleś podobno wszystko załatwi a mnie czekają tylko opłaty w wydziale komunikacji około 900 zł. czy mógłby ktoś mi napisać czy to wszystko jest normalne? :shock:
Auto sprzedawane przez jego firmę mam dostać fakturę VAT na autko.
Jakie jeszcze powinienem mieć dokumenty?
Awatar użytkownika
Tomek
Przeglądacz
Auto:: chwilowo bmw e46
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: Tomek »

dobrze ten przebieg zweryfikuj bo samochody z Danii lubią mieć dużo "nalatane"...
Pozdrawiam
ZWzPD
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Daj VIN to Ci sprawdzę przebieg :)

I wrzuć link do ogłoszenia.
kristov22
Początkujący

http://otomoto.pl/volkswagen-touran-C28372251.html
Sprawdzałem w ASO i na duńskiej stronie ichnego wydziału komunikacji VIN GZZZ1TZ7W087020
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... TZ7W087020
Tylko się zastanawiam czy to nie jest przeróbka z takiego czegoś
http://www.autoscout24.de/DetailsPlain. ... 00&asrc=st
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Kontakt:

Przebieg wygląda ok, auto raczej nie przeróbka (lub dobrze zrobiona przeróbka i nie widać na 1 rzut oka).

Jeżeli przy kupnie na akcyzie, tłumaczeniach i przeglądzie będzie jako auto osobowe to problemów nie będzie.

Ogólnie nawet fajny conceptline delikatnie doposażony (ciemne szyby, klimatronic, kiera multi, duży komp), grilla raczej nie powinien mieć w chromie.
Jeżeli przebieg oryginał i bezwypadek to cena niestety nierealna jak za ten rocznik... tzn. za niska aby auto było w porządku :)

Daleko nie masz więc na wycieczkę możesz się wybrać i obejrzeć osobiście.
matti1535
Specjalista

Post autor: matti1535 »

W autach z Danii łatwo ustalić czy przebieg jest prawdziwy, ale wiele samochodów stamtąd pochodzących, które oglądałem, miało problemy z korozją.
Roozga
Początkujący

Post autor: Roozga »

Ja mam auto z DK, kupione jak 2 osobowe (czyli z wymontowanym tyłem i zrobioną przestrzenią bagażową), sprowadzone do PL i w PL przerobione na osobowe z 5 miejscami tak jak w oryginale. Przebieg weryfikowany i by się zgadzał (teraz 206k) a auto z 2006 roku. Nie widzę oznak korozji :).

Co do tego typu aut, bardzo często są to dwuosobowe auta ciężarowe bo w dani zamiast prawie 200% podatku od wartości płaci się tylko 80% za ciężarowe zarejestrowane na firmę. Oczywiscie część z nich lata i to sporo a do tego Duńczycy użytkują auta w niechlujny sposób, ale można trafić prawdziwe perełki :)

ot na przykład mój szef ma C5 z 2009 roku (listopad) która aktualnie ma nakulane ok 150k - ale serwisuje ją tylko i wyłącznie w ASo, zresztą w większości przypadków te auta są do końca prowadzone w ASO i nikt nie patrzy ile trzeba płacić za naprawe tylko jak trzeba wymienić to jest wymieniane - a to duży plus :)
kristov22
Początkujący

admin pisze:Przebieg wygląda ok, auto raczej nie przeróbka (lub dobrze zrobiona przeróbka i nie widać na 1 rzut oka).
No właśnie tego się obawiam. Najbliższe ASO WV mam w Olsztynie ale koleś nie chce przyjechać i mówi że mogę przywieźć kogo chce ale on nie ma czasu tracić czasu.
Trochę mi to śmierdzi no i rozmawiałem z kolegą z WV i mówił to co Wy że trzeba porządnie je obejrzeć bo albo korozja albo montaż foteli niezbyt im wychodzi ;)
Chyba wykonam ostatni telefon i jak zgodzi się na ASO to mogę je wziąć jak nie to niech szuka innego kupca :P
Roozga
Początkujący

Post autor: Roozga »

Jak ma ciemne szyby z tyłu to przeróbka

Ale to są fachowcy (chyba 2 lub 3 firmy w Danii robią takie przeróbki) i jak nie wiercą w karoserii to jest spoko
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Oprócz przyciemnianych szyb a patrząc, że otwarty schowek występował tylko w wersji conceptline jest jeszcze kierownica z multifunkcją, co w tej wersji nie występowało. Oczywiście można założyć, że właściciel sobie takie opcje zażyczył, ale jeżeli sprzedający twierdzi, że zarejestrowany na firmę to coś mi się nie chce wierzyć, że dokładał.

Poczekaj, aż koledzy sprawdzą VIN i wtedy będziesz miał pewność jakie było/jest wyposażenie.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
vr_6
Przeglądacz
Auto:: 1.6 tdi DSG,CR,2011r.
Imię:: Artur
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: vr_6 »

Typowy conceptline,brak podłokietnika.
kristov22
Początkujący

Odpuściłem sobie ten egzemplarz. :bry: Za dużo wątpliwości ;) koleś nie chciał przyjechać na ASO no i to co pisaliście. Nie wiadomo jeszcze jak będzie z podatkiem bo to podobno się okazuje po pierwszej rejestracji w Polsce.
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
Imię:: Staszek
Podziękował: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: stann »

Witam wszystkich, możecie mi udzielić informacji, może ktoś się z tym spotkał.
W samochód z Dani zarejestrowany jest jako N1-Varebil co to oznacza. Czy jest to ciężarówka? Warto coś takiego kupować??
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Kontakt:

Nie znam duńskiego, ale w google wyskakuje, że ciężarowy. Jak auto po opłatach to przejrzyj tłumaczenia - będzie wyjaśnione co to znaczy.
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
Imię:: Staszek
Podziękował: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: stann »

Auto przed opłatami. Mi też sie wydaje że ciężarowy z wymienionym wnętrzem, chyba że kratkę miał. Nie wiem jak to jest w Danii.
Pisze Køretøjsart N1-Varebil <= 3500 kg.
ODPOWIEDZ