Zapowietrzanie układu paliwa

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
mwm
Kandydat
Auto:: Touran 1T2, 1.9TDI, 2007
Imię:: Marek

Zapowietrzanie układu paliwa

Post autor: mwm »

Mam problem który się już przewijał na tym forum i ogólnie w internecie.
Po dłuższym postoju przodem pod górkę auto nie chce zapalić. Zapowietrza się układ paliwowy i trzeba długo kręcić silnikiem aby zapalić.
Teraz co już zrobione:
- Według mechanika pompo-wtryski są ok (znajomy który dorabia jako mechanik po godzinach). Może jednak wymieniać uszczelniacze??
- Test pompy w baku. Podaje paliwo po przekręceniu kluczyka przez chwilę. Przez 3 godziny paliwo w przeźroczystym wężyku podwieszonym do otwartej maski nie uciekło do baku w widocznym stopniu. Zaworek zwrotny między pompą w baku a filtrem nie pomógł nic.
- Po założeniu przeźroczystych filtrów między pompą przy silniku a filtrze widać że z filtra do silnika idzie samo paliwo. Natomiast na powrocie z silnika do filtra idzie paliwo z dużą ilością powietrza. To raczej nie jest normalne ale co może być przyczyną? Jak się uda to dołączę filmik.
- Sprawdziłem wężyki z i do filtra. Nie jestem pewien czy dobrze podłączone ale czy to może mieć znaczenie?
- Założyłem zaworek zwrotny między filtrem a pompą przy silniku. Pomogło na tyle że po kilku obrotach silnik załapuje. Ale nie jest to szybkie jak w przypadku gdy auto stoi przodem w dół.

Jeśli jakieś pomysły albo doświadczenia macie to chętnie wysłucham..

EDIT: Jeszcze filmik..
https://files.fm/u/5wp7hmt9q
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: Zapowietrzanie układu paliwa

Post autor: swimmer »

uszczelniacze - częsty i cholernie zdradliwy temat....
mwm
Kandydat

Ale mówisz o pompo-wtryskach czy pompie na silniku?
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Post autor: gordon »

Ja osobiście typuję tak jak swimmer, bo u siebie też to miałem, chyba nawet ze dwa razy. Uszczelniacze na pompowtryskach. Poza tym jest to chyba najtańsza opcja w porównaniu do innych, więc od tego warto zacząć. Komplet bosch-a na jedną pompkę, jak ja robiłem, kosztował około 40 PLN.
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: Dziadek13 »

Uszczelniacze na pompkach, wiadomo dużo roboty ale trza to wziąść na klate też nie dopuszczałem tej myśli przekopałem cały układ paliwa a i tak skończyło się na uszczelniaczach.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Jakie dużo roboty. Jakieś 45 minut i po robocie. Jak się zrobi pozadnie to temat będzie do zamknięcia. Żadne zaworki zwrotne nic nie dadzą bo tu nie chodzi o przeciwne kierowanie płynu tylko zejście paliwa przez wiele godzin i dodatkowo pchanie kompresji silnika w układ paliwowy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista

wesol pisze:Jakie dużo roboty. Jakieś 45 minut i po robocie.
Żartujesz :hahaha:
W moim silniku tyle zajmuje zdemontowanie oprzyrządowanie silnika żeby móc zdjąć pokrywe zaworów o reszcie nie wspomnę.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Pokrywa wek i już masz pompki widoczne. Do kilku śrubek jest ciężko się dostać ale dla wprawionego to nie problem. Potem miski od popychaczy pompowtryskow. Wtyczki odpinamy, śrubki od młotków pompowtryskow i można wyciągać pompki. Ja jeszcze wykręcam świece żarowe. Łatwiej się potem kręci wałem przy ustawianiu nacisku na pompki no i na koniec zakręcamy rozrusznikiem by napełnić układ paliwowy oraz wywalić ropę z komory w tłoku. Skręcam i po temacie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista

Jak ci to szybko poszło ale to tylko dla wprawionych :hahaha: ,u mnie muszę odkręcić klape gaszącą, dolot który przeszkadza żeby odkręcić egr, dalej wspomniany egr i dopiero mam dojście do tylnych śrub w pokrywie zaworów tak że nie pisz bajek o 45 min które wystarczają do wymiany uszczelniaczy.
mwm
Kandydat

Dużo roboty czy nie to bez znaczenia. Ważne że trzeba zrobić.. Jestem umówiony na robotę, ale dopiero w lipcu. Na razie nie mogę zostać bez auta.. Przy okazji ma zaglądnąć na gniazda czy są OK. Mam nadzieję że tylko na wymianie uszczelniaczy się skończy.
W międzyczasie wymienię sobie wąż paliwa między pompą a czujnikiem temperatury na powrocie. Jakiś partacz dał dziwny wężyk i zakręcił drutem.
Przy okazji chciałbym się dowiedzieć jak prawidłowo powinien być podłączony filtr paliwa? Nie znalazłem schematu, a w google na zdjęciach Tourana są inne modele filtrów. U mnie wygląda jak by 3 przewody szły do środka filtra.. z pompy w baku, powrót z silnika, i powrót do baku. Natomiast z zewnątrz filtra idzie na silnik. Z tego co widzę w internecie jest inny model. Z pompy w baku idzie na zewnątrz filtra natomiast środkowe 3 na pozostałe przewody.. Wiem że to raczej nie jest przyczyną ale też warto zrobić jak należy..
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista

Popatrz.

Obrazek
mwm
Kandydat

No właśnie na tym zdjęciu węże 2, 3 i 4 są ze środka filtra. Natomiast 1 jest na zewnątrz filtra.

W mojej obudowie ten zewnętrzny jest w miejscu 4 na tym zdjęciu..

Updates zdjęciaObrazek
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista

A po co ten zaworek zwrotny,wywal to.
mwm
Kandydat

Tak jak pisałem. Szukają przyczyny zamontowałem na wężu który idzie do pompy. Troszkę załagodził problem ale go nie wyeliminował. Na razie zostaje bo mogę na jakiś czas zostawić auto pod górę i potem zapalić zanim akumulator całkiem rozładuje. Jak wymienię uszczelniacze to wyleci i pod domem zostawię na 24h pod górkę żeby sprawdzić czy pomogło..
ODPOWIEDZ