Prawe przednie światło mijania nie swieci

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: Prawe przednie światło mijania nie swieci

Post autor: marcyb3 »

Kolego 5 minut roboty żeby sprawdzić wszystkie bezpieczniki w aucie A ty pół dnia się dopytujesz który to jest.Tak jak koledzy pisali wcześniej miernik w rękę i do dzieła. A jak nie to zwykła żarówka jeden kabel do masy A drugi na bezpiecznik. Albo wyciagaj po kolei wszystkie bezpieczniki i sprawdzaj(najlepiej dołącz akumulator do tej operacji jak się boisz ze coś się stani)

wystukane z mojego Siamsiunga :P
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
DawidFSI
Przeglądacz
Auto:: Touran 1,6 FSI
Imię:: Dawid
Podziękował: 16 razy

Post autor: DawidFSI »

Tak też zrobię. Wezmę żarówkę i posprawdzam wszystkie. Będę miała pewność. Na razie dzięki. Dam znać jak poszła "operacja szukaj"
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Jeśli posiadasz miernik to sprawdź według tego jak pisałem.
DawidFSI
Przeglądacz

Witam ponownie. Zrobiłem tak jak koledzy pisali. Wziąłem miernik i sprawdziłem wszystkie bezpieczniki (w komorze silnika i pod deską). Bezpieczniki OK. Żarówkę wymieniłem nie tą co trzeba bo zamiast z mijania to wymieniłem z długich ale do tego doszedłem i światła świecą. Akumulator naładowałem na full. Przy dzisiejszej próbie odpalenia auta bo myślałem że już będzie ok okazało się, że po przekręceniu kluczyka auto kręci ale nie odpala. Kręciłem kilka razy nawet dodając gazu ale nie chciał nawet załapać. Sąsiad mechanik powiedział, że może to być wina pompy paliwa bo nawet nie słychać jej załączania przy włączaniu zapłonu i może nie dochodzić paliwo. Sprawdził też sposobem na plaka (spray do deski rozdzielczej) też nic nie załapał. Czy może to być wina zapchanego filtru paliwa? bo coś ostatnimi dniami tak jakby się dusił przy gazowaniu a niekiedy zdażyło mi się jechać dłuższy czas na rezerwie. Nawet nie pamiętam czy w ogóle filtr paliwa wymieniałem bo nie wiem gdzie on jest i jak go sprawdzić czy jest dobry?

Podjechał później do mnie kolega i podpiął pod kompa. Pokazało mu błąd - Brak komunikacji Kluczyka ale to może być chyba nawet ten błąd który wyskakuje jak akumulator ledwo co kręci i kontrolki się jakby resetują. Bo miałem tak kilka razy że kontrolka kierownicy i ESP się paliła ale po przejechaniu kilku metrów wszystko gasło. Próbował odpalić kluczykiem zapasowym i było to samo. Proszę o radę gdzie mogę jeszcze samemu poszukać przed wizytą u elektryka?
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

wklej autoscan, skoro pomyliłeś żarówki przy wymianie... :) to może bezpieczniki również, nie włożyłeś na swoje miejsce ?
DawidFSI
Przeglądacz

Bezpieczników przy pomiarze nie wyciągałem. Mierzyłem miernikiem ustawionym na pomiar diody z dźwiękiem gdzie przy każdym bezpieczniku był dźwięk. Nie umiałem zmierzyć tylko bezpieczników tych większych 50, ale patrząc na nie były ok.

-- Wt sty 03, 2017 15:32 --

Jak wrócę do domu to na wieczór wkleję zdjęcie skrzynki bezpieczników z komory silnika.
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert

Kolego masz wkleić auto scan a nie zdjęcie skrzynki. Musiałeś któryMś bezpiecznikiem ruszyć o i dlatego nie ma styku.wyciągnij każdy jeden bezpiecznik i sprawdź czy nie jest zasniedzialy. Już tak miałem ale przy wycieraczkach ze po wymianie na Nowy bezpiecznik wszystko działało bez problemu. Dziwna sprawa ze na plaka nie chcę odpalić. A gdzie tego plaka pryskales???

był
Jest
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

DawidFSI pisze:Bezpieczników przy pomiarze nie wyciągałem. Mierzyłem miernikiem ustawionym na pomiar diody z dźwiękiem gdzie przy każdym bezpieczniku był dźwięk. Nie umiałem zmierzyć tylko bezpieczników tych większych 50, ale patrząc na nie były ok.

-- Wt sty 03, 2017 15:32 --

Jak wrócę do domu to na wieczór wkleję zdjęcie skrzynki bezpieczników z komory silnika.

Pisałem Ci jak masz sprawdzić bezpieczniki. Test diody przy włożonych bezpiecznikach nic by Ci nie pokazał gdyby bezpiecznik był uszkodzony ! Ciągle będzie Ci piszczeć.
Myślę, że daj ten samochód do kogoś do tego mechanika po sąsiedzku bo więcej możesz zepsuć.
Samochód na plaku powinien odpalić nawet jak by nie dostał paliwa. Zwłaszcza wtedy!!
Pod warunkiem że oczywiście w odpowiednią dziurę był psikany. Powodem nie odpalenia samochodu jest właśnie brak komunikacji z kluczykiem.
DawidFSI
Przeglądacz

Zrobię jeszcze raz sprawdzenie bezpieczników tym razem sprawdzę i wzrokowo i miernikiem zarówno ustawionym na diody jak i przy voltach. Plakiem psikał mi znajomy mechanik pod tą całą osłoną czarną od silnika którą wypiął a ja próbowałem kręcić kluczykiem. Dokładnie więc nie wiem w które miejsce psikła, ale skoro sam mi to zaproponował to pewnie powinien wiedzieć gdzie skierować strumień.

-- Wt sty 03, 2017 16:54 --

Czyli test diody wykonuje się wtedy jak miernik jest ustawiony na 20V i nie pokazuje nic? Wyciąga się wtedy bezpiecznik i jednocześnie przykłada się czarny i czerwony przewód a na mierniku ustawia na test diody? Tak to rozumiem.

-- Wt sty 03, 2017 16:59 --

Jeśli chodzi Ci o auto scan z kompa to nie mam. Jemu tylko wyskoczył taki komunikat jak pisałem wcześniej plus jakiś kod tego błędu.

-- Wt sty 03, 2017 17:43 --

Filtr paliwa nie wymieniałem na pewno od 4 lat. Dlatego dzisiaj już zamówiłem i wymienię zgodnie z manualem na innym poście.
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

Kolego przeczytaj dokładnie to co napisałem.
Możesz sprawdzić bezpiecznik albo tak albo tak.
Jak wyciągasz to sprawdzasz na teście diody a jak nie wyciągasz to na zakresie stałego napięcia DC 20V
Sprawdzenie na teście diody bezpieczników pod napięciem nie jest wiarygodne i nie wyeliminuje błędów.
DawidFSI
Przeglądacz

A gdybym odłączył akumulator to wtedy wszystkie mam sprawdzać na teście diody?

-- Wt sty 03, 2017 18:12 --

Przepraszam że tak dopytuję ale lepiej zapytać niż popełnić błędy.
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

DawidFSI pisze:A gdybym odłączył akumulator to wtedy wszystkie mam sprawdzać na teście diody?
Akumulator odłączasz tylko po to aby przy wyciąganiu każdego bezpiecznika samochód nie złapał błędów. Robisz wtedy test diody tylko na wyciągniętym bezpieczniku. Tak najlepiej sprawdzisz bezpieczniki. Jeśli robisz na włączonym zapłonie, samochodzie sprawdzasz bezpieczniki bez wyciągania na zakresie do pomiaru napięcia.
DawidFSI pisze: Przepraszam że tak dopytuję ale lepiej zapytać niż popełnić błędy.
Lepiej kilka razy spytać nić raz zepsuć :)
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert

Najlepiej dołącz akumulator i po kolei sprawdzaj bezpieczniki.plaka powinniem pryska w rurę za filtrem powietrza, a nie do filtra . Skąd jesteś kolego???

był
Jest
DawidFSI
Przeglądacz

Dzięki za wskazówki. Jestem z Opola (woj. opolskie). Dzisiaj sprawdzę ponownie każdy bezpiecznik ale odłączę aku i będę wyciągał po kolei tak aby również wzrokowo zobaczyć. Przed tym jednak zrobię sobie zdjęcie skrzynki z bezpiecznikami tak abym przypadkiem któregoś źle nie wpiął.
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

DawidFSI pisze:Dzięki za wskazówki. Jestem z Opola (woj. opolskie). Dzisiaj sprawdzę ponownie każdy bezpiecznik ale odłączę aku i będę wyciągał po kolei tak aby również wzrokowo zobaczyć. Przed tym jednak zrobię sobie zdjęcie skrzynki z bezpiecznikami tak abym przypadkiem któregoś źle nie wpiął.
Czekamy na efekty :) :ok:
Tak jak już piszemy o bezpiecznikach i o skrzynce to tam w gnieździe bezpiecznika jeśli są widoczne w głębi dwie blaszki to tam powinien być bezpiecznik. Jeśli tylko jest jedna blaszka (przy jednej nodze bezpiecznika) to tam nie powinno go być.
ODPOWIEDZ