Teraz jest Wt paź 24, 2017 10:22

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr mar 22, 2017 12:24 
Offline
Początkujący

Auto: 1T3 CBAB 2013
Imię: Mateusz
Dołączył(a): So lip 19, 2014 08:13
Posty: 13
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
muchazar napisał(a):
Cześć.
Tutaj są po 3 moduły na lampie
1. J343 sterownik lamp wyładowczych 9K0941597C
2. J745 sterownik świateł kierownaych i regulacji zasięgu reflektorów 1T0941329A
3. J667, J668 moduł mocy światła do jazdy w dzień 4G0907697A

Narazie mam problem z kodowaniem i nie wszystko działa jak trzeba :(

-- So mar 18, 2017 17:27 --

Mol.
Lampy kupiłem uszkodzone. Jedna miała urwane zaczepy, druga pobity klosz. Najważniejsze, że flaki były ok więc zaczepy przyspawane a klosz wymieniony z innej. Wszystko kupowałem na alledrogo i dość długo kompletowałem części - wyczekiwałem okazji.

-- So mar 18, 2017 22:38 --

Witajcie.
A więc lampy wymienione, czujniki na zawieszeniu założone, okablowanie zrobione, ale niestety mam problem z zakodowaniem modułu zasięgu reflektorów J745. Poniżej skan

Address 55: Xenon Range (J745) Labels: 5M0-907-357-V3.clb
Part No SW: 5M0 907 357 F HW: 7L6 907 357 C
Component: AFS-ECU H04 0111
Revision: -------- Serial number: --------------
Coding: 021200000B000200
Shop #: WSC 05311 115 00000
ASAM Dataset: EV_HeadlRegulVWAFSPt 002016
ROD: EV_HeadlRegulVWAFSPt.rod
VCID: 377B5B9E8E3AEEA6659-8062

Left_headlamp_power_output_stage:
Subsystem 1 - Part No SW: 1T0 941 329 A HW: 1T0 941 329 A
Component: LeiMo links H06 0007
Coding: 320000

Right_headlamp_power_output_stage:
Subsystem 2 - Part No SW: 1T0 941 329 A HW: 1T0 941 329 A
Component: LeiMo rechts H06 0007
Coding: 3F0000

3 Faults Found:
13636608 - Control Module Incorrectly Coded
U1014 00 [137] - -
MIL ON - Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Status: 00000001
Fault Priority: 1
Fault Frequency: 1
Reset counter: 212
Mileage: 196002 km
Date: 2034.14.31
Time: 16:33:49

5276400 - Power Output Module for Right Headlamp
C1082 F0 [137] - Not Coded
MIL ON - Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Status: 00000001
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 1
Reset counter: 212
Mileage: 196002 km
Date: 2034.14.31
Time: 16:33:49

5276145 - Power Output Module for Left Headlamp
C1081 F1 [137] - Incorrectly Coded
MIL ON - Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Status: 00000001
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 1
Reset counter: 212
Mileage: 196002 km
Date: 2034.14.31
Time: 16:33:49

Jak próbuję cokolwiek zakodować w module J745 za każdym razem wywala "Coding Rejected, Error 31: Request out of range". Na forum Ross Tech doczytałem, że dopóki cały system master-slave jakim jest moduł zasięgu reflektorów J745 oraz moduły skrętu na reflektorach nie jest zestawiony prawidłowo, doputy nie da się go zakodować. Na tym samym forum doczytałem również, że problem może polegać na tym, że moduł J745 mam w wersji H04 natomiast moduły na lampach są w wersji H06 i moduł master J745, który jest w wersji niższej niż slave nie komunikuje się z modułami slave. Czy ktoś mógłby potwierdzić lub nie, że moja teoria dotycząca problemu jest właściwa? I czy jeśli kupię moduł np w wersji H09 (nie znalazłem H06) to czy zadziała on z modułami, które mam obecnie na lampach? A może ktoś widzi inne rozwiązanie tego problemu np zmiana software? Za wszelkie sugestie przybliżające do rozwiązania problemu będę bardzo wdzięczny.

Powiedz te sterowniki masz od tourana ? Powoli kompletuje dla siebie, kupiłem uszkodzoną lampę ze wszystkimi sterownikami i mają inne nr, jedynie afs jest taki sam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt mar 24, 2017 20:20 
Offline
Początkujący
Avatar użytkownika

Auto: 1T3, 2.0 CFHC 178KM 393Nm
Imię: Andrzej
Dołączył(a): Pn maja 12, 2014 12:30
Posty: 26
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Witaj.
Nie wiem skąd są te moduły które mam, kupowałem po numerach z Etki na alledrogo. Wczoraj wymieniłem moduł J745 na wersję 5M0907357 bez żadnej literki z Passata B6 (wcześniej miałem z literką F i nie działało) i po założeniu i skasowaniu błędów wszystko zabanglało jak trzeba. Światła się poziomują i skręcają jak trzeba. Jedyny problem jaki mam na teraz to nie działające długie - nie działa przesłona i jak do tej pory nie znalazłem rozwiązania.

_________________
2.0 CFHC, 178KM, 393 Nm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt mar 24, 2017 21:22 
Offline
Początkujący

Auto: 1T3 CBAB 2013
Imię: Mateusz
Dołączył(a): So lip 19, 2014 08:13
Posty: 13
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Przy długich to raczej wina kodowania. Najlepiej jakby ktoś wrzucił kodowanie bcm z xenonami to mógłbyś porównać


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N mar 26, 2017 20:45 
Offline
Początkujący
Avatar użytkownika

Auto: 1T3, 2.0 CFHC 178KM 393Nm
Imię: Andrzej
Dołączył(a): Pn maja 12, 2014 12:30
Posty: 26
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Cześć.
Mam 2 kodowania, jedno z Ross Tech i jedno od gościa z tego forum i jak wklejam do BCMa to efekt taki sam :(.

-- Pt kwi 21, 2017 21:43 --

Cześć.
Po długich poszukiwaniach doszedłem do szczęśliwego rozwiązania. Ksenony działają aż miło. Żadnych błędów, długie po CANie, skrętne i doświetlanie zakrętów. Różnica jest kolosalna. Pomimo wszystkich przeciwności warto było. Polecam taki montaż.

_________________
2.0 CFHC, 178KM, 393 Nm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz maja 11, 2017 14:46 
Offline
Początkujący
Avatar użytkownika

Auto: Touran II
Imię: Piotr
Dołączył(a): So lut 13, 2016 22:23
Posty: 34
Lokalizacja: Ząbki
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Jaki czujnik wybrać do 1T3 na tył ? w etce są pokazane 2 różne:
1K0941273L i 3C0941307A

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz maja 11, 2017 19:39 
Offline
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Auto: Caddy 1.6TDI 2011
Imię: Kuba
Dołączył(a): Wt cze 23, 2015 23:44
Posty: 347
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 26 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy
muchazar napisał(a):
Cześć.
Mam 2 kodowania, jedno z Ross Tech i jedno od gościa z tego forum i jak wklejam do BCMa to efekt taki sam :(.

-- Pt kwi 21, 2017 21:43 --

Cześć.
Po długich poszukiwaniach doszedłem do szczęśliwego rozwiązania. Ksenony działają aż miło. Żadnych błędów, długie po CANie, skrętne i doświetlanie zakrętów. Różnica jest kolosalna. Pomimo wszystkich przeciwności warto było. Polecam taki montaż.


Może skrobnij jakiegoś manuala.

_________________
Moje wozidełko
Touran do kompletu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt maja 12, 2017 09:43 
Offline
Użytkownik

Auto: Touran 1T3 1.6 CR 2011
Imię: Michał
Dołączył(a): So mar 29, 2014 14:55
Posty: 202
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 14 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy
muchazar napisał(a):
Cześć.
Po długich poszukiwaniach doszedłem do szczęśliwego rozwiązania. Ksenony działają aż miło. Żadnych błędów, długie po CANie, skrętne i doświetlanie zakrętów. Różnica jest kolosalna. Pomimo wszystkich przeciwności warto było. Polecam taki montaż.


Możesz w takim razie napisać finalnie ile Cie to kosztowało?
Ja się swojego czasu nad tym zastanawiałem - ale chyba "taniej" jest zmienić auto niż dołożyć xenony.
Mi brakuje jeszcze DSG i 2.0 TDI ;-) - to tak po 2,5 roku jazdy ;]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt maja 30, 2017 21:09 
Offline
Początkujący
Avatar użytkownika

Auto: 1T3, 2.0 CFHC 178KM 393Nm
Imię: Andrzej
Dołączył(a): Pn maja 12, 2014 12:30
Posty: 26
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Mol.
W sumie to się zamknąłem w 3 tyś ale gdybym robił drugi raz to można jeszcze urwać z 500 zł.

-- Wt maja 30, 2017 21:12 --

Jeśli chodzi o manuala to nie wiem czy jest sens bo jak widać temat jest drogi i niezbyt popularny więc nie wiem czy komukolwiek się przyda. Jedno trzeba przyznać - Touran z xenonami wygląda kozacko.

_________________
2.0 CFHC, 178KM, 393 Nm



Za ten post autor muchazar otrzymał podziękowanie od MajKu(So lip 22, 2017 20:08)
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt maja 30, 2017 23:36 
Offline
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Auto: Caddy 1.6TDI 2011
Imię: Kuba
Dołączył(a): Wt cze 23, 2015 23:44
Posty: 347
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 26 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy
muchazar napisał(a):

Jeśli chodzi o manuala to nie wiem czy jest sens bo jak widać temat jest drogi i niezbyt popularny więc nie wiem czy komukolwiek się przyda


Pisz, manual zawsze się przyda. Ja mam w planach taką przeróbkę przed wyjazdem wakacyjnym.
Zostało mi jakieś dwa i pół miesiąca. Z Twoim manualem mam szansę wyrobić się na czas.

_________________
Moje wozidełko
Touran do kompletu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr maja 31, 2017 09:25 
Offline
Użytkownik

Auto: Touran 1T3 1.6 CR 2011
Imię: Michał
Dołączył(a): So mar 29, 2014 14:55
Posty: 202
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 14 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy
A ile czasu zajoł Ci montaż? To też istotne ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt cze 06, 2017 19:35 
Offline
Początkujący

Auto: 1T3, 2.0TDI, 2012
Imię: Paweł
Dołączył(a): Pt gru 07, 2012 09:01
Posty: 20
Lokalizacja: Leszno
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Witam przejrzałem wątek wymiany lamp na xenony
( pod kątem zakupu https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-touran-highline-dsg-2-0-tdi-170ps-ID6yWICh.html#ab0be60d9e) nurtuje mnie jeden temat jak przeglądam ogloszenia to w środku mimo że są xenony jest również pokrętełko odregulacji poziomu czy każdy touran 1t3 tak miał?
A manual by się przydal do ogarnięcia tematu. pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt cze 06, 2017 20:44 
Offline
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Auto: 2011 TOURAN
Imię: Grześ
Dołączył(a): Pn maja 14, 2012 21:40
Posty: 441
Lokalizacja: z Bournemouth
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Jesli masz w Touranie oryginalne zenony to masz jedynie pokretlo od regulacji podswietlenia zestawu przelacznikow...

_________________
Byl VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Byl Seat Ibiza 6l 1.9 TDI 130 BHP
Byl VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
ByL VW Polo 6n2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 2.0 TDI 177BHP
Jest
VW TOURAN 1T2 2.0 TDI CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt cze 09, 2017 09:54 
Offline
Początkujący

Auto: 1T3, 2.0TDI, 2012
Imię: Paweł
Dołączył(a): Pt gru 07, 2012 09:01
Posty: 20
Lokalizacja: Leszno
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dzięki za odpowiedź poszukałem po necie fotek i rzeczywiści tak jest, chociaż na 1 rzut oka wygląda jakby były dwa pokrętła


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N cze 18, 2017 22:38 
Offline
Avatar użytkownika

Auto: 1T3, 1.4 TSI, 2012
Imię: Maciek
Dołączył(a): Śr maja 31, 2017 11:53
Posty: 1
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Cytuj:
Jeśli chodzi o manuala to nie wiem czy jest sens bo jak widać temat jest drogi i niezbyt popularny więc nie wiem czy komukolwiek się przyda. Jedno trzeba przyznać - Touran z xenonami wygląda kozacko.


Cześć, mnie bardzo by się przydał taki manual. Parę miesięcy temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Tourana, niestety okazało się, że bi-xenony, które w nim się znajdują zostały "przeszczepione" z innego samochodu. W efekcie mam działające światła LED do jazdy dziennej oraz światła mijania. Nie działają niestety światła długie oraz doświetlanie zakrętów. Kupowałem samochód w słoneczny dzień i nie sprawdziłem czy są długie....

W ASO powiedzieli mi, że jedyne co da się zrobić to założyć z powrotem oryginalne lampy. Taki downgrade wydaje mi się bez sensu, tym bardziej, że mam większość potrzebnych elementów i jestem pewien, że przy odrobinie dobrych chęci i umiejętności da się je uruchomić.

Cytuj:
1. J343 sterownik lamp wyładowczych 9K0941597C
2. J745 sterownik świateł kierownaych i regulacji zasięgu reflektorów 1T0941329A
3. J667, J668 moduł mocy światła do jazdy w dzień 4G0907697A


U siebie zlokalizowałem:
1. 8KO941597E
2. 8K5941329
3. 4GO907397A
4. Lampy 1T1941752H
5. Raczej nie mam czujników poziomu

Dwóch sprawdzonych auto-elektryków poległo przy próbie uruchomienia brakujących funkcji świateł. Może gdybym miał szczegółowy opis od Ciebie, było by im łatwiej? :)

Będę wdzięczny za pomoc, bo do końca sierpnia mam przegląd techniczny i bez sprawnych świateł raczej nie przejdę kolejnego... :|


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt cze 23, 2017 07:53 
Offline
Początkujący
Avatar użytkownika

Auto: Touran II
Imię: Piotr
Dołączył(a): So lut 13, 2016 22:23
Posty: 34
Lokalizacja: Ząbki
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Hej,

Widzę, że sprzedawca też cie w ch... zrobił jak mnie ...
U mnie na szczęście wiązka już była zrobiona, tylko chyba robili go za stodołą, więc musiałem od nowa wszystko pociągnąć. Niestety czujników położenia jeszcze nie mam zamontowany, aby nie wywalało błędu czujnik skleili i umieścili pod deską ...
Do przeróbki na pewno będzie Ci potrzebny moduł 5M0907357F (chyba że już założyli)
Poniżej zamieszczam link jak to jest u mnie podłączone
https://goo.gl/photos/LnKCVokTUiUNRE8v9

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Levvy i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL