Teraz jest Pt kwi 20, 2018 13:43

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz sty 11, 2018 20:59 
Offline
Expert
Avatar użytkownika

Auto: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię: Marek
Dołączył(a): Wt maja 27, 2014 20:43
Posty: 1985
Lokalizacja: UK
Podziękował : 189 razy
Otrzymał podziękowań: 426 razy
Tomasz, zakoduj DRL w halogenach i po sprawie :D , a tak na serio to kodowanie w byte 15 bit 6 miałeś dobre, zapomniałem że to 1T3 ;), problem jest w byte 18 "8E" ze starego nie wchodzi ponieważ stary to ...084 a ten to ...086 więc kodowanie może byc inne, zrób jak napisał tberent, zrsetuj i zakoduj na nowo ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz sty 11, 2018 22:29 
Offline
Expert
Avatar użytkownika

Auto: 1T1 AVQ 1.9 TDI 2004r
Imię: Tomasz
Dołączył(a): Cz maja 17, 2012 17:04
Posty: 1927
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 210 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy
A więc tak.
Po ustawieniu 0C (OC nie chciał przyjąć) i zaprogramowaniu, a następnie 0E do dwóch błędów dołączył trzeci związany coś z tylnym przeciwmgielnym (nawet nie spisywałem go bo nie było po co).
Kurde może za krótko czekałem i szyna się nie uśpiła :oops:
A więc wróciłem do kodowania:

40180A3880251AE040080080510081E445718E09727DA560648042000040

i odznaczyłem:

Byte 15 Bit 6 - Daytime Running Light (DRL) via separate Lights active

No i błędów nie ma ale jak mamy przełącznik świateł na 0 wcześniej paliły się pseudo dzienne czyli "H15 dziennie" a teraz już nie.
Na razie tak zostaje.
Jak byście mieli jakieś jeszcze pomysły to dawajcie znać.
Jeszcze raz Wielkie Dzięki :piwo:

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz sty 11, 2018 22:41 
Offline
Expert
Avatar użytkownika

Auto: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię: Marek
Dołączył(a): Wt maja 27, 2014 20:43
Posty: 1985
Lokalizacja: UK
Podziękował : 189 razy
Otrzymał podziękowań: 426 razy
... tak to jest z tym byte 18, ale skoro masz go tylko tymczasowo, to zostaw jak jest, błędy po oczach nie walą i można jeżdzić ;)... albo eksperymentuj :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt sty 12, 2018 14:00 
Offline
Początkujący
Avatar użytkownika

Auto: Touran 1T3, CAYC 2011r
Imię: Piotr
Dołączył(a): Wt lut 21, 2017 07:34
Posty: 15
Lokalizacja: Elblag
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam
Czytając post od początku jestem trochę zmartwiony.
Mam taki BCM jak na początku postu:
Address 09: Cent. Elect. (J519) Labels: 1K0-937-08x-09.clb
Part No SW: 5K0 937 084 F HW: 5K0 937 084 F
Component: BCM PQ35 B 011 0048
Revision: BA011001
Coding: 40180A3880251AE0400800C0100000E44B018E08424DA1606480C7000041
Shop #: WSC 01324 020 00200
VCID: 3566B9FB9C52D196BE-8060

Subsystem 1 - Part No: 1T1 955 119 A Labels: 1KX-955-119.CLB
Component: Wischer 20061 26 0512
Coding: 009795
I widzę, że nie będę mógł dołożyć halogenów :/ :(

_________________
Było:
Golf II 1.6l pb 75 KM 1991r
AUDI 80 B4 2.0l 90 KM 1993r
GOLF IV 1.9l TDI 90 KM 1999r
Jest.
TOURAN 1T3 1.6 TDI BMT 105 KM 2011r


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt sty 12, 2018 14:51 
Offline
Expert
Avatar użytkownika

Auto: 1T1 AVQ 1.9 TDI 2004r
Imię: Tomasz
Dołączył(a): Cz maja 17, 2012 17:04
Posty: 1927
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 210 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy
ŁYSY można dołożyć do tego BCM-a halogeny.
W module brakuje tylko pinów, które można dolutować i będzie po sprawie.
Robią to niektóre osoby i wszystko działa jak należy.
W sofcie w tym BCM-e są aktywne Bajty do w kodowania przednich świateł przeciwmgielnych i ewentualnie doświetlana zakrętów ;)
Właśnie u kolegi jest podmiana BCM-a tylko na czas przeróbki tego oryginalnego co siedział od początku w aucie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt sty 12, 2018 14:57 
Offline
Początkujący
Avatar użytkownika

Auto: Touran 1T3, CAYC 2011r
Imię: Piotr
Dołączył(a): Wt lut 21, 2017 07:34
Posty: 15
Lokalizacja: Elblag
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dzięki Tomku, kamień z serducha spadł.
A jakieś namiary na piny ?? czy trzeba rezać z czegoś ??

_________________
Było:
Golf II 1.6l pb 75 KM 1991r
AUDI 80 B4 2.0l 90 KM 1993r
GOLF IV 1.9l TDI 90 KM 1999r
Jest.
TOURAN 1T3 1.6 TDI BMT 105 KM 2011r


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt sty 12, 2018 16:24 
Offline
Expert
Avatar użytkownika

Auto: 1T1 AVQ 1.9 TDI 2004r
Imię: Tomasz
Dołączył(a): Cz maja 17, 2012 17:04
Posty: 1927
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 210 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy
Napisałem "piny" w uproszczeniu.
Tak mi napisała osoba która to robi.

"Przeróbka polega na dołożeniu wspomnianych styków + styk do włącznika
świateł + 2 scalaki + 2 kondensatory + 1 rezystor"

Przerabiał dla mojego kolegi BCM-a do Passata B7 bo była ta sama historia i wszystko śmiga (czytaj halogeny).
Teraz wyśle mu następnego tylko że z Tourana (właśnie 5K0-937-084-F).
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt sty 12, 2018 16:45 
Offline
____________________
____________________
Avatar użytkownika

Auto: Touran 1.9 TDI BLS
Imię: Darek
Dołączył(a): Pt maja 31, 2013 16:01
Posty: 1282
Lokalizacja: Działdowo
Podziękował : 218 razy
Otrzymał podziękowań: 492 razy
a możesz napisać jaki jest koszt takiej modyfikacji BCM bo jestem ciekaw czy się opłaca w to bawić czy nie lepiej kupić gotowy

_________________
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Gość Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila

ImageImageImage


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt sty 12, 2018 17:03 
Offline
Władca postów
Avatar użytkownika

Auto: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię: Marcin
Dołączył(a): Śr wrz 08, 2010 20:48
Posty: 2324
Lokalizacja: Warszawa / Łodz
Podziękował : 70 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy
JEDARO napisał(a):
a możesz napisać jaki jest koszt takiej modyfikacji BCM bo jestem ciekaw czy się opłaca w to bawić czy nie lepiej kupić gotowy

rozbierz i zobacz czego brakuje od pinów , no i pinów
pewnie jest tak ze idzie odrazu do jakiegos tranzystora i po sprawie

_________________
----===Nie udzielam pomocy na PW===----


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt sty 12, 2018 20:05 
Online
Specjalista
Avatar użytkownika

Auto: 1T3 CDGA 150 KM
Imię: Karol
Dołączył(a): Pn kwi 29, 2013 18:27
Posty: 559
Lokalizacja: Sweden/PUCK
Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 87 razy
po co sie bawić jak 086M wcale nie sa drogie ,

_________________
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Touran 1T3


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So sty 13, 2018 18:17 
Offline
Przeglądacz
Avatar użytkownika

Auto: VW Touran 1.6 TDI 2011r
Imię: Jakub
Dołączył(a): N gru 03, 2017 20:20
Posty: 92
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 20 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
karolek_ust napisał(a):
po co sie bawić jak 086M wcale nie sa drogie ,


Tylko ze jak widac nie da sie zakodowac 086M :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So sty 13, 2018 18:27 
Offline
Expert
Avatar użytkownika

Auto: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię: Marek
Dołączył(a): Wt maja 27, 2014 20:43
Posty: 1985
Lokalizacja: UK
Podziękował : 189 razy
Otrzymał podziękowań: 426 razy
kubawojcik napisał(a):
karolek_ust napisał(a):
po co sie bawić jak 086M wcale nie sa drogie ,


Tylko ze jak widac nie da sie zakodowac 086M :)


... co się nie da ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So sty 13, 2018 18:56 
Offline
Przeglądacz
Avatar użytkownika

Auto: VW Touran 1.6 TDI 2011r
Imię: Jakub
Dołączył(a): N gru 03, 2017 20:20
Posty: 92
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 20 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Tzn dac sie da ale nie wszystko dziala. Robilismy z Tomaszem tak jak pisaliscie i dziennie sypia bledem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So sty 13, 2018 19:00 
Offline
Expert
Avatar użytkownika

Auto: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię: Marek
Dołączył(a): Wt maja 27, 2014 20:43
Posty: 1985
Lokalizacja: UK
Podziękował : 189 razy
Otrzymał podziękowań: 426 razy
kubawojcik napisał(a):
Tzn dac sie da ale nie wszystko dziala. Robilismy z Tomaszem tak jak pisaliscie i dziennie sypia bledem.


... trzeba próbować np. na scirocco lub golfa, albo szukać w necie autoscanu z 1T3... ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So sty 13, 2018 19:39 
Online
Specjalista
Avatar użytkownika

Auto: 1T3 CDGA 150 KM
Imię: Karol
Dołączył(a): Pn kwi 29, 2013 18:27
Posty: 559
Lokalizacja: Sweden/PUCK
Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 87 razy
Wszystko idzie zrobić , każdy podmienia na wyższy jak dokłada Xenon i jakoś śmiga i działa , kwestia kodowania

_________________
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Touran 1T3


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL