Touran Golf naprawa grzania lusterka zewnętrznego

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Touran Golf naprawa grzania lusterka zewnętrznego

Post autor: jarry »

Witam. W Golfie V niedomagało mi podgrzewanie w lusterku bocznym. Cóż było zrobić, kupiłem za 6zł matę podgrzewaną i ją wymieniłem. Teraz grzeje jak szalone :)

Oczywiście podczas naprawy zrobiłem zdjęcia z naprawy. Może się komuś przyda :drinks:

Opis pasuje chyba do wszystkich aut, przynajmniej do większości więc śmiało można stosować nie tylko do Golfa czy Tourana :mrgreen:

Wstęp

Jeśli mamy zastrzeżenia co do jakości grzania lusterek to najczęściej winne jest przepalenie obwodu grzałki lusterka. Są tam 2 lub 3 obwody połączone równolegle, czyli czym więcej sprawnych obwodów tym rezystancja maty spada a prąd rośnie ergo rośnie moc wytracana w układzie czyli jest cieplej :) A więc możemy mieć sytuację że wcale nie grzeje albo grzeje jak by chciało a nie mogło. W pierwszym przypadku (przepalone wszystkie obwody) uzyskamy błąd w kontrolerze drzwi, w drugim przypadku niestety błędu nie będzie mimo nie całkiem sprawnej maty :/

Metodologia naprawy

Naprawa polega na wymianie maty grzewczej na sprawną. Najlepiej kupić sobie matę uniwersalną która kosztuje grosze (ja zapłaciłem 6zł).

Opis naprawy

1. Demontaż lustra. Załóż rękawiczki. Dobrze jeśli temperatura jest jak najwyższa aby nie połamać plastików. Jak jest chłodno możesz suszarką podgrzać lusterko. Przygotuj sobie jakieś narzędzie do wyjęcia lustra. Może to być plastikowy wspomagacz do demontażu tapicerki jak na zdjęciu, ale możesz użyć czegoś innego byle nie ostrego bo oczywiście wkład jest szklany! W razie pęknięcia wkładu dobrze jest to robić w rękawiczkach.
Obrazek

2. Ustal pozycję lustra górą jak najdalej wgłąb, wypinanie rób od dołu.
Obrazek

3. Po wypięciu lustra delikatnie je obróć, musisz odpiąć kabelki od grzania.
Obrazek

4. Jeśli zauważysz że dostały już zębem czasu to bądź przygotowany na wymianę konektorków. Jeśli one źle przewodzą to też może być przyczyną słabego grzania.
Obrazek

5. Po wypięciu konektorków mamy lustro zwolnione do dalszych działań.
Obrazek

6. Zacznij od pomiaru rezystancji maty, u mnie było 108 ohmów co daje prąd około 13V / 108 ohm = 120mA, zatem moc oddawana przez grzałkę to około 13V * 0,12A = 1,56 W, prawdopodobnie chuchnięcie nieboszczyka daje nieco więcej ciepełka :hahaha:
Obrazek

7. Teraz widzisz pomiar nowej maty, 22 ohmy wygląda obiecująco :) Powtarzając obliczenia uzyskujemy prawie 8 watów mocy, to już jest coś :mrgreen:
Obrazek

8. Rozgrzewamy lustro aby roztopić klej łączący całość, w zależności co jest lepiej sklejone odspoi nam się lustro od maty lub mata od podstawy lustra. Pomagamy sobie ostrym nożem.
Obrazek

9. W moim przypadku odspoiło się lustro od maty. Po lewo lustro, po prawej mata.
Obrazek

10. Następnie odspoiłem matę od podstawy, pamiętaj o podgrzewaniu co ułatwia.
Obrazek

11. Przymierz nową matę i znajdź odpowiednie położenie. Na tym zdjęciu mata leży do góry nogami oczywiście, widoczne konektory grzałki muszą być skierowane do podstawy lusterka przy montażu!
Obrazek

12. Po rozspojeniu oryginalnych elementów zostało na tyle dużo dobrze klejącego się spoiwa że nie musiałem używać żadnego kleju aby przykleić matę do podstawy. Aby przykleić matę tak jak ją widzisz na zdjęciu musiałem wcześniej zrobić otwory w podstawie lusterka gdyż konektorki w macie uniwersalnej nie pasują w otwory oryginalne. Do wykonania otworów użyłem lutownicy. Na zdjęciu widzisz na brzegu klej jaki gdzieś znalazłem ale okazał się stary i się nie kleił dobrze. Kupiłem klej polimerowy i świetnie się sprawdził. Polimerowy jest przezroczysty. Biały papier na stronie maty klejonej do lustra jest osłoną na czas przed montażem. Zrywasz ten papier i pod spodem jest klej który służy do połączenia maty z lustrem.
Obrazek

13. Takiego kleju użyłem.
Obrazek

14. Do ściśnięcia całości użyłem spinaczy do papieru, pod spinaczami widzisz kawałki tektury aby nie uszkodzić szkła.
Obrazek

15. A tak to wygląda od drugiej strony, dobrze widać nowe otwory przez które wychodzą konektory maty.
Obrazek

16. Jeszcze pomiar kontrolny, wynik zadawalający :)
Obrazek

17, Wymieniłem jeszcze konektorki na nowe.
Obrazek

18. Składamy wszystko w odwrotnej kolejności. Oczywiście nie ma znaczenia który konektorek do którego kabelka podłączymy.

Mam nadzieję że ktoś skorzysta. Zapraszam do wypowiedzi w wątku :drinks:

I to by było na tyle, udanych montaży, rozbudów i modów życzę :mrgreen:

Linki do innych manuali i artykułów na forum Touran Klub Polska

http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=39016#39016

Jak zrobić sobie łatwo zrzut tego manuala lub innych stron WWW?

Często możesz chcieć zrobić sobie zrzut strony aby móc ją przeglądać szczególnie w momencie gdy jest brak internetu. Na przykład robisz coś w aucie przy pomocy VCDSa i masz internet wyłączony lub jesteś poza zasięgiem a chciałbyś coś doczytać z mojego lub innego manuala.

Najprościej jest zapisać stronę WWW w postaci jednego zarchiwizowanego pliku wraz ze zdjęciami.
Do Firefoxa trzeba doinstalować wtyczkę np. Mozilla Archive Format i z menu Plik wybrać opcję Zapisz jako "MAFF".

Obrazek

W Internet Explorerze wybierasz opcję Zapisz jako... "MHT".

Obrazek

Później już możesz łatwo przenosić i przeglądać w ten sposób zapisane strony bez połączenia z internetem.

Jeśli uważasz, że warto było poświęcić czas na napisanie tego manuala i chcesz dać znać o tym autorowi to możesz postawić mu PIWO :) To taki mały przycisk na dole (żółta łapka z kciukiem do góry). Miło wiedzieć, że ktoś skorzystał albo chociaż docenił :)
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Re: Touran Golf naprawa grzania lusterka zewnętrznego

Post autor: JEDARO »

Robert i po co tu się rozpisywać zdjęcia wszystko mówią :D :brawa: pozdrowienia dla pomocnika :oki:
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

założę się że pytania i tak będą :sorry:

a kilka rzeczy wymaga doprecyzowania, co wkrótce uczynię :)
pozdraVWiam, jarry

Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Brawa dla małżonki za asystę ;-)
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
kompadros
Przeglądacz
Auto:: Był Touran 1.9 AVQ 2003
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 207 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy

Post autor: kompadros »

Robert, ja też czekałem :uklon:
Władca postów

Cesarz pisze:Brawa dla małżonki za asystę ;-)
:hahaha: - najlepsze że Dorotka jest uczulona na swoje zdjęcia i zawsze tak kombinuje żeby jej nie było, a tutaj proszę bardzo sama celowała i lustereczko jej numer wywinęło :mrgreen:

miałem wyciąć/zamazać ale pomyślałem niech zostanie, możecie pokazać swoim kobitkom że można i należy pomóc chłopu w tych nudnych zabawach przy autku :ok:
kompadros pisze:Robert, ja też czekałem :uklon:
:bry:
pozdraVWiam, jarry

Awatar użytkownika
stann
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
Imię:: Staszek
Podziękował: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: stann »

Wielkie dzięki Robert :piwo: :piwo:
kompadros
Przeglądacz
Auto:: Był Touran 1.9 AVQ 2003
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 207 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy

Post autor: kompadros »

Ja dmuchałem, chuchałem i nic... A najlepiej chuchać na zimne powiadają.
Więc czas zabrać się do roboty i wymienić tą matę, jeśli okaże się spalona.
Wielkie dzięki Robert :piwo: :piwo: :uklon:
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Konektorki nieprawidłowo zaciśnięte :> - ostatnie listki konektorka zaciskamy na izolacji. Na koniec proponuję osłonki termokurczliwe
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

ty mi nic nie mów, akurat okulary mi się zapodziały także cieszę się że przewód w konektorku w ogóle się znalazł :hahaha:
pozdraVWiam, jarry

Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Pany mam problem z graniem lusterek. Prawe ma około 24 omów a lewe 32 ohmy. Ale to i tak pikuś bo tak: prąd nie dochodzi do kabelkow i żarówka podpięty do zarówno lewej jak i prawej strony nawet nie minie. Za to tylna szyba dostaje prąd i działa elegancko. Słychać przekaźnik ale nie mam schematów do turka ale myślę że jak w innych vagach zasilanie jest razem z szybą tylną. Czy jest możliwość ze lustra są nie zakodowane w kodowanie długim by działały? Chyba że jeszcze przetrzepie jeszcze raz bezpiecznik ale osobno by były lustra?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
wkpwojtek
Zaawansowany
Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
Imię:: Wojtek
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: wkpwojtek »

wesol pisze:Pany mam problem z graniem lusterek. Prawe ma około 24 omów a lewe 32 ohmy. Ale to i tak pikuś bo tak: prąd nie dochodzi do kabelkow i żarówka podpięty do zarówno lewej jak i prawej strony nawet nie minie. Za to tylna szyba dostaje prąd i działa elegancko. Słychać przekaźnik ale nie mam schematów do turka ale myślę że jak w innych vagach zasilanie jest razem z szybą tylną. Czy jest możliwość ze lustra są nie zakodowane w kodowanie długim by działały? Chyba że jeszcze przetrzepie jeszcze raz bezpiecznik ale osobno by były lustra?
W związku z tym , że regulamin dopuszcza poprawianie pozwoliłem sobie przetłumaczyć to trochę na polski.

Pany, mam problem z grzaniem lusterek. Prawe ma około 24 omy, a lewe 32 omy. Prąd nie dochodzi do kabelków, a podpięta żarówka, zarówno w lewej jak i z prawej strony, nawet nie mignie. Za to tylna szyba dostaje prąd i działa elegancko. Słychać przekaźnik. Nie mam schematu elektrycznego do vw tourana , ale myślę, że tak jak w innych vagach, zasilanie lusterek jest razem z tylną szybą. Czy jest możliwe, że lusterka nie są zakodowane w kodowaniu długim? Przejrzę jeszcze raz bezpieczniki. Czy lusterka i szyba tylna są podłączone osobno?
Wojtek
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Sorry. Pisałem z tel a jeszcze żona stoi i psioczy nad głową. Taki urok tych androidow.

P.S. to pokrętło od ustawiania szkła ma wplyw na to grzanie bo chyba się wyjaśniło. Na przekreconym grzeje. A nie da się tego jakoś przeprogramowac? Ewentualnie zdrutuje jak zrzuce tapicerkę.
A te 32 ohmy na jednej macie nie jest podejrzane?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
wkpwojtek
Zaawansowany
Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
Imię:: Wojtek
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: wkpwojtek »

W moim touranie lusterka oraz szyba grzeją niezależnie. Oznacza to, że mogę włączyć szybę, bez włączonych lusterek i szyba będzie grzała. Włączę lusterka, bez grzania szyby i lusterka też będą grzały.
Wojtek
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

O i juz coś wiemy. Dzięki za info. Tylko ciekawe czy tak też jest w poliftach. Może jeszcze ktoś sprawdzi w 1t2. Może jakieś kodowanie by sprawę zalatwilo bo mnie to troszkę denerwuje a jak przyjdzie zima to napewno wyjdzie szydlo z wora. Generalnie napewno zmienię wkład lustra tego z 32 ohmami bo to z 22 ohmami grzeje jakby całe i mocniej a to drugie punktowo i słabiej. Z wyliczeń to jedno ma 6.5 wata a drugie 4.5 Tak coś pamiętam ze naorawiajac maty w kilku autach to opór był na poziomie 15-20 omów a nawet coś mi świta raz 13 Ohm to już by to było pod 10 wat.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ