Oczywiście podczas naprawy zrobiłem zdjęcia z naprawy. Może się komuś przyda
Opis pasuje chyba do wszystkich aut, przynajmniej do większości więc śmiało można stosować nie tylko do Golfa czy Tourana
Wstęp
Jeśli mamy zastrzeżenia co do jakości grzania lusterek to najczęściej winne jest przepalenie obwodu grzałki lusterka. Są tam 2 lub 3 obwody połączone równolegle, czyli czym więcej sprawnych obwodów tym rezystancja maty spada a prąd rośnie ergo rośnie moc wytracana w układzie czyli jest cieplej
Metodologia naprawy
Naprawa polega na wymianie maty grzewczej na sprawną. Najlepiej kupić sobie matę uniwersalną która kosztuje grosze (ja zapłaciłem 6zł).
Opis naprawy
1. Demontaż lustra. Załóż rękawiczki. Dobrze jeśli temperatura jest jak najwyższa aby nie połamać plastików. Jak jest chłodno możesz suszarką podgrzać lusterko. Przygotuj sobie jakieś narzędzie do wyjęcia lustra. Może to być plastikowy wspomagacz do demontażu tapicerki jak na zdjęciu, ale możesz użyć czegoś innego byle nie ostrego bo oczywiście wkład jest szklany! W razie pęknięcia wkładu dobrze jest to robić w rękawiczkach.

2. Ustal pozycję lustra górą jak najdalej wgłąb, wypinanie rób od dołu.

3. Po wypięciu lustra delikatnie je obróć, musisz odpiąć kabelki od grzania.

4. Jeśli zauważysz że dostały już zębem czasu to bądź przygotowany na wymianę konektorków. Jeśli one źle przewodzą to też może być przyczyną słabego grzania.

5. Po wypięciu konektorków mamy lustro zwolnione do dalszych działań.

6. Zacznij od pomiaru rezystancji maty, u mnie było 108 ohmów co daje prąd około 13V / 108 ohm = 120mA, zatem moc oddawana przez grzałkę to około 13V * 0,12A = 1,56 W, prawdopodobnie chuchnięcie nieboszczyka daje nieco więcej ciepełka

7. Teraz widzisz pomiar nowej maty, 22 ohmy wygląda obiecująco

8. Rozgrzewamy lustro aby roztopić klej łączący całość, w zależności co jest lepiej sklejone odspoi nam się lustro od maty lub mata od podstawy lustra. Pomagamy sobie ostrym nożem.

9. W moim przypadku odspoiło się lustro od maty. Po lewo lustro, po prawej mata.

10. Następnie odspoiłem matę od podstawy, pamiętaj o podgrzewaniu co ułatwia.

11. Przymierz nową matę i znajdź odpowiednie położenie. Na tym zdjęciu mata leży do góry nogami oczywiście, widoczne konektory grzałki muszą być skierowane do podstawy lusterka przy montażu!

12. Po rozspojeniu oryginalnych elementów zostało na tyle dużo dobrze klejącego się spoiwa że nie musiałem używać żadnego kleju aby przykleić matę do podstawy. Aby przykleić matę tak jak ją widzisz na zdjęciu musiałem wcześniej zrobić otwory w podstawie lusterka gdyż konektorki w macie uniwersalnej nie pasują w otwory oryginalne. Do wykonania otworów użyłem lutownicy. Na zdjęciu widzisz na brzegu klej jaki gdzieś znalazłem ale okazał się stary i się nie kleił dobrze. Kupiłem klej polimerowy i świetnie się sprawdził. Polimerowy jest przezroczysty. Biały papier na stronie maty klejonej do lustra jest osłoną na czas przed montażem. Zrywasz ten papier i pod spodem jest klej który służy do połączenia maty z lustrem.

13. Takiego kleju użyłem.

14. Do ściśnięcia całości użyłem spinaczy do papieru, pod spinaczami widzisz kawałki tektury aby nie uszkodzić szkła.

15. A tak to wygląda od drugiej strony, dobrze widać nowe otwory przez które wychodzą konektory maty.

16. Jeszcze pomiar kontrolny, wynik zadawalający

17, Wymieniłem jeszcze konektorki na nowe.

18. Składamy wszystko w odwrotnej kolejności. Oczywiście nie ma znaczenia który konektorek do którego kabelka podłączymy.
Mam nadzieję że ktoś skorzysta. Zapraszam do wypowiedzi w wątku
I to by było na tyle, udanych montaży, rozbudów i modów życzę
Linki do innych manuali i artykułów na forum Touran Klub Polska
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=39016#39016
Jak zrobić sobie łatwo zrzut tego manuala lub innych stron WWW?
Często możesz chcieć zrobić sobie zrzut strony aby móc ją przeglądać szczególnie w momencie gdy jest brak internetu. Na przykład robisz coś w aucie przy pomocy VCDSa i masz internet wyłączony lub jesteś poza zasięgiem a chciałbyś coś doczytać z mojego lub innego manuala.
Najprościej jest zapisać stronę WWW w postaci jednego zarchiwizowanego pliku wraz ze zdjęciami.
Do Firefoxa trzeba doinstalować wtyczkę np. Mozilla Archive Format i z menu Plik wybrać opcję Zapisz jako "MAFF".

W Internet Explorerze wybierasz opcję Zapisz jako... "MHT".

Później już możesz łatwo przenosić i przeglądać w ten sposób zapisane strony bez połączenia z internetem.
Jeśli uważasz, że warto było poświęcić czas na napisanie tego manuala i chcesz dać znać o tym autorowi to możesz postawić mu PIWO