Kodowanie VCDS 10.62 klon

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
kufcio
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 1 raz

Kodowanie VCDS 10.62 klon

Post autor: kufcio »

Witam
do diagnostyki i drobnych adaptacji we własnym touranie kupilem klona VCDS 10.62

Wszystko działa jak należy (odczyt i kasowanie błędów, długie kodowanie bortnez'a, logi itd.)

Problem sie pojawił po wymianie centralki telefonicznej.. całość zaczęła sypać błędami, kierownica, radio nawigacja itp. Chcąc zmieniać kodowanie na właściwe okazuje się że kabel/program się wykłada...

Wpisuje kodowanie z podpowiedzi z chmurki, ciskam DO IT! odświeża obraz a kodowanie pozostaje stare...
Centralka telefoniczna i radio nie daje się kodować a bortnez idzie....

Co za diabeł? Program do obsługi dostarczony na CD z kablem i jako jedyny do użytku z tym fejsem wiadomo. A może ma ktoś inna niższą wersje programu VCDS dla klona?

Wypróbowane 2 komputery z VISTĄ ( tryb zgodnośći XP) i 1 komputer z XP prof.

Ma ktoś taki kabel? jak Wam sie sprawują?
pozdr
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

To nie tyle program ile cały wsad w tym klonie masz skopany. Sam program nic Ci nie da, co najwyzej uwali interface na dobre. Sprawdz z wersją 908.0 To są własnie uroki klona 10xx
kable
Kandydat

Post autor: kable »

10.6.2 generalnie to słaba wersja, dużo problemów z nią jest... Polecam 10.6.3 lub 10.6.4. Jeżeli masz kabel współpracujący tylko z 10.6.2 to może być problem z uruchomieniem, nawet starszych wersji.
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

A jaki kabel jest potrzebny, żeby grał z wersją 10.6.3 albo 10.6.4 ew. betą 11.2?
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
kable
Kandydat

Trzeba mieć kabel, który z odpowiednimi wsadami. Jak coś mam taki do sprzedania, jakby co pisz PW.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Kupujecie, testujcie,. Jak do tej pory najsyabilniejsza wersja to 908,1 i o tym kazdy wie. Userów w PL mało, a na zagranicznych forach az dudni od problemów z wersjami 10.x czy 11,x
kufcio
Przeglądacz

Wgrałem wsad 908 i faktycznie dziala bez problemu.
Są juz wsady na ktorych najnowsza ORYGINALNA wersja softu ze strony RT działa. Jak długo nie wiem ale na dzien dzisiejszy chodzi.
pozdrawiam
Załączniki
Dumps (arash) 908.0.rar
(18.55 KiB) Pobrany 395 razy
VCDS_805_dumps.rar
hex do flasha i ept do FTDI
(11.31 KiB) Pobrany 304 razy
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: GASIOR997 »

Z kablem HEX CAN USB - VAG COM 10.63 VCDS 10.63 EN nie mam problemów wszystko działa . Tylko jak masz pod jeden program i nie uaktualniałeś powinno być ok . Chyba ze włączyłeś aktualizacje . Lub podłączałeś go pod inny program to klapa one chodzą pod jednym tylko programem przystosowanym inaczej siada w nich eprom . Jest jeszcze taki program widziałem gdzieś na Chomikuj VAG CAN HEX Reaktywacja to do naprawiania kabli zobacz tym jak uwaliłeś kabel . jak nie to czas kupić 2 i nie eksperymentować.
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
kufcio
Przeglądacz

Prawie prawde piszesz...

"popsucie" kabla to 99% wykasowanie FTDI a ten sie programuje przez USB wiadomo.
Pozostały 1 % to uszkodzony program Atmegi którą żeby zaprogramować należy podlutowac 4 kabelki do samego programowania. Co ja zrobiłem żeby zejść z wersją programu z 10.62 na 908

Najnowsze wsady przeznaczone dla kabli z układami FTDI serii BL/BM umożliwiają współprace z najnowszym oryginalnym oprogramowaniem.
bocmar

Post autor: bocmar »

szukam vcds 1064 od sprawdzonego sprzedawcy
Awatar użytkownika
jeffik
Użytkownik
Auto:: Toyota Verso
Imię:: Andrzej
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: jeffik »

Witam!

Panowie czy możecie opisać sposób na przeprogramowanie klona 10.6.0 na 908.1, za pomocą czego, kolejność itd..?
Czy jest możliwość przeprogramowania na wersję PL?

Pozdrawiam!
kable
Kandydat

bocmar pisze:szukam vcds 1064 od sprawdzonego sprzedawcy
Mam 10.6.4 na czipie FT232 BL. Kontakt PW lub mailowo: kable.przewody@gmail.com
wojtusgo
Kandydat
Auto:: 1.9 tdi BKC 2005
Imię:: Wojtek

Post autor: wojtusgo »

kufcio pisze:Prawie prawde piszesz...

"popsucie" kabla to 99% wykasowanie FTDI a ten sie programuje przez USB wiadomo.
Pozostały 1 % to uszkodzony program Atmegi którą żeby zaprogramować należy podlutowac 4 kabelki do samego programowania. Co ja zrobiłem żeby zejść z wersją programu z 10.62 na 908

Najnowsze wsady przeznaczone dla kabli z układami FTDI serii BL/BM umożliwiają współprace z najnowszym oryginalnym oprogramowaniem.
Witam, kupilem chinskiego klona, i aktualizowalem aplikacje i padl, system go nie widzi tzn. nie moze zainstalowac do niego sterownikow, wiec raczej jest uwalony, czy jest jakis uniwersalny kabel ktory bedzie dzialal pod wszysktimi aplikacjami?
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Tak to chyba tylko oryginalny ;)
Ale taki kabel powinineś jeszcze móc odratować - z odrobiną samozaparcia, lutownicą i komputerem z portem LPT ;)
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
wojtusgo
Kandydat
Auto:: 1.9 tdi BKC 2005
Imię:: Wojtek

Post autor: wojtusgo »

Rauko pisze:Tak to chyba tylko oryginalny ;)
Ale taki kabel powinineś jeszcze móc odratować - z odrobiną samozaparcia, lutownicą i komputerem z portem LPT ;)
a wiesz moze gdzie znajde opis do przeprowadzenia takiej akcji??
ODPOWIEDZ