Steering Assist 00573 - Steering Torque Sensor (G269)

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
elenium115
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Steering Assist 00573 - Steering Torque Sensor (G269)

Post autor: elenium115 »

Witam,
Co jakiś czas pojawia mi się taki błąd:

00573 - Steering Torque Sensor (G269)
008 - Implausible Signal

Wykonałem już adaptację czujnika skrętu zgodnie z tą instrukcją:
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... Adaptation
wykonałem coś takiego:
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... Adaptation

Jak usunę błąd to jest ok i po jakimś czasie pojawia się znowu. Czasem pojawia się tylko żółta kontrolka kierownicy czasem czerwona a czasem czerwona i wyłącza mi całe wspomaganie.

Troszeczkę czytałem i teoretycznie rozwiązaniem problemu powinno być coś takiego

Fix:
Steering assist (44) -> Adaption (10) -> Channel 03 -> Change from 1 to 2. Save.
Clear code.

Jak próbuje to wykonać to mam na kanale 3 jakieś błędy i nie mogę nic zmienić.

Wykonałem dodatkowo test:
[Select]
[44 - Steering Assist]
[Meas. Blocks - 08]
Group 001
[Go!]
Field 2: Steering Torque Sensor (G269)
Turn the Steering Wheel multiple times completely to the left and right. The Torque Values should change.
If the Torque Values do change, it's most likely an intermittent Fault in the Wiring/Connectors.
If the Torque Values do NOT change, the Sensor itself or the Power Supply (Terminal 15) might be faulty.
Group 004
[Go!]
Field 2: Power Supply (Terminal 15), Specification: "Term. 15 ON"
[Done, Go Back]
[Close Controller, Go Back - 06]

Obydwa testy są ok jest zasilanie i przy obracaniu kierownicą zmieniają się wartości poprawnie. Obstawiam jakiś problem z przewodami lub samym konektorem. Czy trudno dostać się do tej wtyczki?

-- 1 mar 2014, o 10:45 --

Okazało się, że skończyły mi się szczotki w rozruszniku i przez zwarcie na rozruszniku wszystko przygasało dlatego też słabo mi palił. Myślałem, że to rozwiąże problem z kierownicą i zanikiem sygnału a jednak nadal go mam. Wczoraj kierownica zapaliła się na żółto przy odpalaniu samochodu. Zgasiłem kluczykiem i przekręciłem ponownie i kontrolka zgasła.
Błąd przy sprawdzaniu: 00573 - Steering Torque Sensor (G269) 008 - Implausible Signal - Intermittent

Czy duży problem jest z dostaniem się do wtyczki tego czujnika aby ją sprawdzić?

Czy jest sens go wymieniać?
ODPOWIEDZ