Teraz jest Śr gru 13, 2017 00:20

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195 ... 216  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr sty 11, 2017 09:02 
Offline
Expert
Avatar użytkownika

Auto: 1T1 AVQ 1.9 TDI 2004r
Imię: Tomasz
Dołączył(a): Cz maja 17, 2012 17:04
Posty: 1853
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 202 razy
Otrzymał podziękowań: 345 razy
A może kolego coś więcej, jakie błędy itp.
Bo wróżkami to my nie jesteśmy.
Żeby uszkodzić mechanicznie piec wjeżdżając w dziurę to ta dziura musiała by być dość głęboka i pewnie musiał byś połamać dolną osłonę silnika.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr sty 11, 2017 09:30 
Offline
Początkujący

Auto: Touran 2007 2.0 Trendline
Imię: Marcin
Dołączył(a): So sie 03, 2013 21:59
Posty: 27
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Witam

U mnie piec zablokowany , więc wpadam w auto na dworze z -15 , podpinam kompa + kabelek , robie kodowanie na kanele 42 . Co robi piecyk otóż:
W zakładce Measure block:
Start za 10 sekund end i tak z pięć razy i znów blokada pieca .
Po pięciu razach się poddałem.

poniżej scan z VCDS :
----------------------------------------------------------------
Tuesday,10,January,2017,21:44:16:32264
VCDS Version: Release 11.11.3
Data version: 20120401


Address 18: Aux. Heat Labels: NONE
Control Module Part Number: 1K0 815 071 T
Component and/or Version: Zuheizer 050 2504
Software Coding: 0000011
Work Shop Code: WSC 01324 785 00200
VCID: 36693801415C5C9
2 Faults Found:

01489 - Over-Temp Sensor (G189)
010 - Open or Short to Plus
Freeze Frame:
Fault Status: 01101010
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 1
Reset counter: 80
Mileage: 147960 km
Time Indication: 0

Freeze Frame:
Start
Temperature: 48.0°C
Temperature: 47.0°C
Voltage: 13.73 V

02251 - Heater Unit Locked
000 - -
Freeze Frame:
Fault Status: 01100000
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 1
Reset counter: 80
Mileage: 147960 km
Time Indication: 0
--------------------------------------------------------------
Pytanko co z tym ustrojstwem się dzieje - zamarzło ??

Proszę o pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr sty 11, 2017 09:39 
Offline

Auto: 2.0 tdi bmm 2k9
Imię: mark
Dołączył(a): Śr lip 02, 2014 11:15
Posty: 3
Lokalizacja: SZ
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
oczywiście... błąd dotyczył braku komunikacji - spalony bezpiecznik, dokładnie napiszę wieczorem gdy wrócę do garażu.
co do dziury to jest to ostatnia rzecz którą pamiętam przed awarią, czy takie uderzenie może np. spowodować uszkodzenie elementu inicjującego zapłon a w konsekwencji zwarcie które pali bezpiecznik - po prostu głośno myślę nigdy nie miałem tego w rękach.
pzdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr sty 11, 2017 10:48 
Offline
Władca postów
Avatar użytkownika

Auto: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię: Rołbert
Dołączył(a): Pn sty 17, 2011 14:04
Posty: 5664
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 643 razy
Otrzymał podziękowań: 823 razy
Marcin_27 napisał(a):
01489 - Over-Temp Sensor (G189)
010 - Open or Short to Plus
ten błąd wskazuje na uszkodzenie czujnika temperatury G189, należy go wymienić, konieczny demontaż pieca, w razie co mam takie czujniki jakbyś chciał, kontakt do mnie masz nr tel. w podpisie lub guziczek EMAIL na forum

_________________
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)


"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1



Za ten post autor jarry otrzymał podziękowanie od Marcin_27(Cz sty 12, 2017 15:32)
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr sty 11, 2017 10:50 
Offline
Władca postów
Avatar użytkownika

Auto: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię: Rołbert
Dołączył(a): Pn sty 17, 2011 14:04
Posty: 5664
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 643 razy
Otrzymał podziękowań: 823 razy
mrknwk napisał(a):
co do dziury to jest to ostatnia rzecz którą pamiętam przed awarią, czy takie uderzenie może np. spowodować uszkodzenie elementu inicjującego zapłon
sprawdź czy nie złamał się sztyft żarowy, demontaż pieca wymagany

_________________
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)


"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr sty 11, 2017 12:54 
Offline
Przeglądacz
Avatar użytkownika

Auto: Touran 1.9 TDI 2005 (BKC)
Imię: Tomek
Dołączył(a): Wt mar 15, 2016 18:14
Posty: 98
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Bzyku napisał(a):
Tomeh napisał(a):
Dzięki, jutro sprawdzę, a ten błąd pompy V55 co oznacza, że do wymiany czy nie koniecznie ??

Raczej do wymiany, ale to bedzie wiadomo po usunieciu pozostalych bledow.


Odblokowalem piec, błędy sie skasowaly po za tym od pompy V55, czyli pompka do wymiany, przy ręcznym oddaleniu pieca, włącza się na parę sekund i wyświetla błąd(usterka) mój piec to 1K0 815 071 H jaka i ile kosztuje pompka V 55 ?? ;-)

-- Śr sty 11, 2017 12:54 --

Bzyku napisał(a):
Tomeh napisał(a):
Dzięki, jutro sprawdzę, a ten błąd pompy V55 co oznacza, że do wymiany czy nie koniecznie ??

Raczej do wymiany, ale to bedzie wiadomo po usunieciu pozostalych bledow.


Odblokowalem piec, błędy sie skasowaly po za tym od pompy V55, czyli pompka do wymiany, przy ręcznym oddaleniu pieca, włącza się na parę sekund i wyświetla błąd(usterka) mój piec to 1K0 815 071 H jaka i ile kosztuje pompka V 55 ?? ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr sty 11, 2017 12:58 
Offline
Władca postów
Avatar użytkownika

Auto: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię: Mateusz
Dołączył(a): Pt cze 10, 2011 09:21
Posty: 4955
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował : 78 razy
Otrzymał podziękowań: 345 razy
Do czasu wymiany możesz ją wykodować i na odpalonym silniku powinien chodzić.

_________________
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr sty 11, 2017 13:01 
Offline
____________________
____________________
Avatar użytkownika

Auto: Touran 2.0 TDI BMN, 2007
Imię: Jarek
Dołączył(a): N maja 10, 2015 20:02
Posty: 487
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował : 63 razy
Otrzymał podziękowań: 56 razy
Tomeh napisał(a):
jaka i ile kosztuje pompka V 55


na forum masz kolegów uzbrojonych w części do webasto. Wejdź w dział sprzedam

_________________
moje czarne


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr sty 11, 2017 16:44 
Offline
Przeglądacz
Avatar użytkownika

Auto: Touran 1.9 TDI 2005 (BKC)
Imię: Tomek
Dołączył(a): Wt mar 15, 2016 18:14
Posty: 98
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Muti napisał(a):
Do czasu wymiany możesz ją wykodować i na odpalonym silniku powinien chodzić.


A jak to zrobić VCDS-em żeby działało bez pompki ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr sty 11, 2017 18:20 
Offline
Władca postów
Avatar użytkownika

Auto: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię: Rołbert
Dołączył(a): Pn sty 17, 2011 14:04
Posty: 5664
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 643 razy
Otrzymał podziękowań: 823 razy
Tomeh napisał(a):
A jak to zrobić VCDS-em żeby działało bez pompki ?
w pierwszym poście masz kodowanie opisane

_________________
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)


"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr sty 11, 2017 18:29 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Auto: Touran bru 2005
Imię: Michal
Dołączył(a): N mar 25, 2012 10:14
Posty: 662
Lokalizacja: Czestochowa
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy
Tomeh napisał(a):
Muti napisał(a):
Do czasu wymiany możesz ją wykodować i na odpalonym silniku powinien chodzić.


A jak to zrobić VCDS-em żeby działało bez pompki ?

Ale ta pompk dla jaj nie jest fabrycznie montowana także weź i to pod uwagę :>


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr sty 11, 2017 19:45 
Offline
Przeglądacz
Avatar użytkownika

Auto: Touran 1.9 TDI 2005 (BKC)
Imię: Tomek
Dołączył(a): Wt mar 15, 2016 18:14
Posty: 98
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
turek napisał(a):
Tomeh napisał(a):
Muti napisał(a):
Do czasu wymiany możesz ją wykodować i na odpalonym silniku powinien chodzić.


A jak to zrobić VCDS-em żeby działało bez pompki ?

Ale ta pompk dla jaj nie jest fabrycznie montowana także weź i to pod uwagę :>


Zmieniłem kodowanie na działanie bez pompy i wszystko ładnie odpaliło, włącza się, grzeje i potem chłodzi :) ale tak jak napisał kolega po coś ta pompka jest, głównie chodzi pewnie o chłodzenie pieca gdy silnik nie jest uruchomiony i nie ma obiegu płynu w układzie, w najbliższym czasie trzeba będzie wymienić pompkę i cieszyć się już w pełni dogrzewaczem :)

Dzięki koledzy za pomoc :piwo: :oki:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz sty 12, 2017 07:59 
Offline
Władca postów
Avatar użytkownika

Auto: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię: Mateusz
Dołączył(a): Pt cze 10, 2011 09:21
Posty: 4955
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował : 78 razy
Otrzymał podziękowań: 345 razy
Tak jak pisałem, to rozwiązanie mocno tymczasowe. Także zamawiaj pompkę i wymień :)

_________________
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz sty 12, 2017 08:42 
Offline
____________________
____________________
Avatar użytkownika

Auto: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię: Michał
Dołączył(a): So lip 16, 2011 14:00
Posty: 4527
Lokalizacja: Szadek/Łódź/Warszawa
Podziękował : 402 razy
Otrzymał podziękowań: 341 razy
Tomeh napisał(a):
chłodzenie pieca gdy silnik nie jest uruchomiony i nie ma obiegu płynu w układzie

Inaczej ugotujesz czujniki i bez wyjęcia pieca sie nie obejdzie.

_________________
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz sty 12, 2017 08:50 
Offline
Expert
Avatar użytkownika

Auto: touran BLS 2007
Imię: Pawel
Dołączył(a): Wt maja 10, 2016 07:19
Posty: 1834
Lokalizacja: Goleniów
Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 160 razy
Bedzie lapal bledy przegrzania. Stac sie nic nie powinno lecz w koncu zablokuje sterownik. W dni mozliwie cieple np okolo 0 czy -2 przy jeszcze jezdzie na dystansie srednim to silnik sie nagrzeje i piec sam sie wylaczy zanim auto zgasimy.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195 ... 216  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: miemik i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL