Teraz jest Pt paź 20, 2017 02:33

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn sie 07, 2017 12:40 
Offline
Początkujący

Auto: Touran 2.0 TDI, BKD, 2005
Imię: Krzysiek
Dołączył(a): Pn lis 21, 2016 12:23
Posty: 32
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dzień dobry Panowie,
mam pytanie, czy ktoś się spotkał z podobnym problemem:
Wracam z wakacji, na zewnątrz gorąco, klima ustawiona na auto, przez około 50 km chłodzi jak trzeba, potem nawiew zanika i chłodzenie spada niemal do zera.
Przełączam na Econ i po 15 minutach jazdy znów na auto i klima znów chodzi przez ok. 50 km i tak w kółko.
zanim zacząłem przełączać między auto a econ, po ok. 200 km jazdy na auto podnoszę maskę i przewód klimy (ten grubszy) cały oblodzony.
VCDS błędów nie pokazuje, na econ nawiew działa ja trzeba ale nie schładza tak jak klima...
miał ktoś podobny pro0blem?
Mój mechanik od klimy (jest na urlopie) poradził mi żebym zobaczył do osuszacza, że może to on.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn sie 07, 2017 13:22 
Offline
Expert
Avatar użytkownika

Auto: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię: Piotr
Dołączył(a): Wt cze 19, 2012 14:45
Posty: 1009
Lokalizacja: Koło
Podziękował : 64 razy
Otrzymał podziękowań: 93 razy
Kolego jeśli oblodzony to znaczy, że klima działa. Podepnij pod kompa. Prawdopodobnie silniczek się blokuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn sie 07, 2017 13:26 
Offline
Początkujący

Auto: Touran 2.0 TDI, BKD, 2005
Imię: Krzysiek
Dołączył(a): Pn lis 21, 2016 12:23
Posty: 32
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Możesz sprecyzować o który silniczek chodzi? Jestem zielony w tym temacie

-- Pn sie 07, 2017 13:34 --

Ewentualnie gdzie w Vagu sprawdzic to, który blok? Bo błedami nie sypie w auto HVAC.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn sie 07, 2017 13:38 
Offline
Expert
Avatar użytkownika

Auto: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię: Piotr
Dołączył(a): Wt cze 19, 2012 14:45
Posty: 1009
Lokalizacja: Koło
Podziękował : 64 razy
Otrzymał podziękowań: 93 razy
Silniczki sterowania klap. A jakieś masz błędy?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn sie 07, 2017 13:41 
Offline
Początkujący

Auto: Touran 2.0 TDI, BKD, 2005
Imię: Krzysiek
Dołączył(a): Pn lis 21, 2016 12:23
Posty: 32
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Błędów nie ma żadnych. Klika dni pod rząd podpinałem kompa i zawsze czysto.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt sie 11, 2017 17:15 
Offline
____________________
____________________
Avatar użytkownika

Auto: Touran 1.9 TDI BLS
Imię: Darek
Dołączył(a): Pt maja 31, 2013 16:01
Posty: 1241
Lokalizacja: Działdowo
Podziękował : 217 razy
Otrzymał podziękowań: 481 razy
sredniol napisał(a):
Mój mechanik od klimy (jest na urlopie) poradził mi żebym zobaczył do osuszacza, że może to on.


a co da zobaczenie go ?? co masz niby zobaczyć jak to wygląda jak pompka do roweru
jednorazówka

z objawów raczej nie to prędzej byś miał problem nabić klimę i by się wył szybciej bo by ciśnienie szalało w układzie czujnik ciśnienia by wtedy reagował

podmień na inny panel i spr czy to samo niestety w takich przypadkach trzeba pokombinować trochę

_________________
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Gość Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila

ImageImageImage


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt sie 15, 2017 12:10 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Auto: Alhambra 7N
Imię: Maciej
Dołączył(a): Cz wrz 08, 2011 14:38
Posty: 661
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy
sredniol napisał(a):
przez około 50 km chłodzi jak trzeba, potem nawiew zanika i chłodzenie spada niemal do zera.
Przełączam na Econ i po 15 minutach jazdy znów na auto i klima znów chodzi przez ok. 50 km i tak w kółko.
zanim zacząłem. 200 km jazdy na auto podnoszę maskę i przewód klimy (ten grubszy) cały oblodzony.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.


No cóż klima odparowuje na temperaturach minusowych . Co jest niepawidłowe . Odpowiednia ilość czynnika R134a w instalacji powinna zapewnić odparowywanie przy ok +4C .

Czynnika jest za mało ale jeszcze nie uciekł w całości . Potem to już w ogóle nie będzie chłodzić .
Teraz parownik obladza się w czasie pracy i zatyka przepływ powietrza . I nie nie dmuchania i nie ma efektu chłodzenia . Rozmrozi ci się na trybie auto . I tak w kółko .
Nie ma błędów elektrycznych to klimę trzeba podłączyć pod maszynkę sprawdzić ciśnienia , i ilość czynika .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt sie 15, 2017 13:36 
Offline
Expert
Avatar użytkownika

Auto: touran BLS 2007
Imię: Pawel
Dołączył(a): Wt maja 10, 2016 07:19
Posty: 1688
Lokalizacja: Goleniów
Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 152 razy
E to mi cos raczej nie pasuje do takiego dzialania. Ilisc czynnika nie moze byc ani za duza ani za mala. Za malo to slabo bedzie chlodzic ale bedzie chodzic caly czas. Za duzo to bedzie sie wylaczac co chwile bo cisnienie za duze.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL