Teraz jest N cze 24, 2018 21:50

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224 ... 227  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt sty 12, 2018 18:22 
Offline
____________________
____________________
Avatar użytkownika

Auto: Touran 2.0 TDI BMN, 2007
Imię: Jarek
Dołączył(a): N maja 10, 2015 20:02
Posty: 540
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował : 69 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy
Dzieki Panowie. Rozjasniło mi to temat. Tak jak pisze lav, poddjrzewam ze mam namieszane z adaptacjach. Partial load raczej nie występuje u mnie.

Zrobie jeszcze co zasugerowal Hagio czyli hard reset pieca i zobaczymy

_________________
moje czarne


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt sty 12, 2018 18:30 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Auto: Altea'07 1,9TDI BXE JCX
Imię: Emilio
Dołączył(a): Cz wrz 03, 2015 11:06
Posty: 164
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy
jaras99 napisał(a):
Zrobie jeszcze co zasugerowal Hagio czyli hard reset pieca i zobaczymy


zamiast tego ustaw sobie progi temp... tam jest tylko kilka pozycji do ustawienia


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So sty 13, 2018 11:13 
Offline

Auto: Touran 1.9 2008
Imię: Łukasz
Dołączył(a): N lut 28, 2016 13:13
Posty: 4
Lokalizacja: Chorzele/Przasnysz
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
hagio napisał(a):
Luke napisał(a):
Cześć, kolega pożyczył mi swoje urządzenie diagnostyczne V-scan mini po podłączeniu do tourana i sprawdzeniu ogrzewania postojowego wyskoczyły trzy błędy:

02456 Line filling

nie zrobione "nastawy podstawowe/adaptacja" magistrali paliwowej ,najczęściej wywala taki błąd po wymianie dogrzewacza na pełne postojowe.
procedura
When found in VW Touran (1T): Auxiliary Heating (or similar), perform Line Filling.
Set Adaptation Channel 030 to a New Value of 30.
Set Adaptation Channel 043 to a New Value of 0.
Perform Basic Setting in Measuring Value Block (MVB) 066.
chodzi o napełnienie(odpowietrzenie) magistrali paliwowej
odblokuj piec , skasuj błędy,zrób to co wyżej napisane, i ponownie skasuj błędy i wtedy odpalaj piecyk.



Urządzenie, którym obecnie testuje ogrzewanie to U600+ ze sklepu, którego pierwsza litera w nazwie to "v" (sorry za reklamę, ale pewnie chcecie wiedzieć co tym sprzętem można zrobić)

także urządzeniem udało mi się odblokować webasto czyli kanał 42 itd...
po odblokowaniu i probie skasowania błędów został tylko jeden błąd 02456 Line filling
przeprowadziłem napełnienie wstępne magistrali paliwowej (słychać było charakterystyczną pracę pompki) po napełnieniu skasowałem błąd (urządzenie nie pokazywało błędów, przystąpiłem do próby odpalenia. Pochodziło kilka minut, trochę podymiło i wyłączyło się, wyskoczył błąd 01406 no flame ten błąd udało się skasować bez problemu, ponowna próba odpalenia znów kilka minut pracy i webastro wyłączyło się błąd jaki wyrzuciło to 01412 - Glow-Plug with Flame Monitoring (Q8) po skasowaniu znów próba odpalenia ta sama sytuacja pracowało kilka minut i się wyłączyło znów wyrzuciło błąd 01412. Kolejnej próby jak na razie nie podejmowałem.

Przeprowadziłem test pompki paliwa dwa razy, podczas obu testów w czasie 180 sek. pompka podała po 40 ml paliwa.

Podczas kolejnych dwóch prób wyrzuciło błąd 01406 no flame


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N sty 14, 2018 16:37 
Offline
Kandydat

Auto: Touran 2007 BXE
Imię: Marek
Dołączył(a): Wt wrz 22, 2015 21:58
Posty: 7
Lokalizacja: Zgorzelec
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
ze wgledu na to ze moj dogrzewacz sie zepsul, chcialem odrazu wymienic na ogrzewanie postojowe, dlatego chcialbym sie spytac czy Standheizung z passata o numerze 3C0 815 005AA (rocznik 2008) bedzie pasowalo do mojego turka 1.9 tdi 2007.
Dziekuje za sprawdzenie i pomoc


Załączniki:
Komentarz: Zdjecie ogrzeania postojowego
20171215_084646(6).jpg
20171215_084646(6).jpg [ 65.72 KiB | Przeglądane 516 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N sty 14, 2018 17:22 
Online
Expert
Avatar użytkownika

Auto: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię: BARTOSZ
Dołączył(a): So lut 04, 2012 13:35
Posty: 1049
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 271 razy
Otrzymał podziękowań: 134 razy
Maroslaw napisał(a):
ze wgledu na to ze moj dogrzewacz sie zepsul, chcialem odrazu wymienic na ogrzewanie postojowe, dlatego chcialbym sie spytac czy Standheizung z passata o numerze 3C0 815 005AA (rocznik 2008) bedzie pasowalo do mojego turka 1.9 tdi 2007.
Dziekuje za sprawdzenie i pomoc

Tak będzie pasować p&p

_________________
Nr.kontrolny 00013520


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn sty 15, 2018 00:14 
Offline
Przeglądacz

Auto: 1T3, 1.6BMT, CAYC, 2012
Imię: Darek
Dołączył(a): Pn sie 26, 2013 20:06
Posty: 54
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Podłączę się do tematu. Panowie proste pytanie, czy za pomocą VCDS można zmienić parametry automatycznego włączania się Webasto (ogrzewania postojowego). Żeby np. włączał się przy temp. zewnętrznej 0stopni a nie 5stopni lub wyłączał przy temp. silnika 50stopni a nie 70stopni. Codziennie wyjeżdżam z garażu w którym jest 10stopni. Jak jadę krótko do dojeżdzając do sklepu temp. zewnętrzna to np. 3stopnie i akurat jak dojeżdżam odpala się webasto (bo temp. zewn, spadła na czujniku poniżej 5 stopni), zupełnie niepotrzebnie. Auto ciepłe, wiem że webasto dogrzewa silnik, ale czy można to delikatnie zmienić. Mój turek to 1T3 1.6TDI BM z 2012r.

_________________
Był 1T1 1.9TDI BKC jest 1T3 1.6TDI BMT DSG


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn sty 15, 2018 10:41 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Auto: Altea'07 1,9TDI BXE JCX
Imię: Emilio
Dołączył(a): Cz wrz 03, 2015 11:06
Posty: 164
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Cyfrus napisał(a):
Podłączę się do tematu. Panowie proste pytanie, czy za pomocą VCDS można zmienić parametry automatycznego włączania się Webasto (ogrzewania postojowego). Żeby np. włączał się przy temp. zewnętrznej 0stopni a nie 5stopni lub wyłączał przy temp. silnika 50stopni a nie 70stopni. Codziennie wyjeżdżam z garażu w którym jest 10stopni. Jak jadę krótko do dojeżdzając do sklepu temp. zewnętrzna to np. 3stopnie i akurat jak dojeżdżam odpala się webasto (bo temp. zewn, spadła na czujniku poniżej 5 stopni), zupełnie niepotrzebnie. Auto ciepłe, wiem że webasto dogrzewa silnik, ale czy można to delikatnie zmienić. Mój turek to 1T3 1.6TDI BM z 2012r.


Wszystko mozna w adaptacjach

Najnizsza temp jaka mozna ustawic to 6 stopni i ponizej bedzie ci sie właczal... ale mozesz poprostu nie włączać panela i ci sie nie właczy..

mozna tez obnizyc temp zeby szybciej sie wylaczyl ale nie pamietam do ilu (chyba 65)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn sty 15, 2018 10:54 
Offline
Władca postów
Avatar użytkownika

Auto: touran BLS 2007
Imię: Pawel
Dołączył(a): Wt maja 10, 2016 07:19
Posty: 2347
Lokalizacja: Goleniów
Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 204 razy
Właśnie mnie to zastanawia bo u siebie majstrowałem i nie było efektu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn sty 15, 2018 11:12 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Auto: Altea'07 1,9TDI BXE JCX
Imię: Emilio
Dołączył(a): Cz wrz 03, 2015 11:06
Posty: 164
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Z lewej strony przy nazwach oryg. wartości jakie miałem zanim sobie pozmieniałem (te z prawej strony). W blokach pomiarowych obserwowałem parametry i wszystko działało wg nowych ustawień.

Image

Opis działania dogrzewacza:
-Gdy wystartuje, grzeje pełna moca do 69, potem przejdzie na Part(czesciowa moc)
-Ale gdy w czesciowej mocy, nie daje rady nagrzac płynu by sie wylaczyc i temp. zaczyna spadac i spadnie do 66 przejdzie znowu na pelna moc
-Gdy dojdzie do 75 wyłaczy sie
-Jeśli po wyłaczeniu(osiagnal 75-robi control pause) temp spadnie do 62 dogrzewacz znowu sie wlaczy.

A postojowe działa podobnie tylko działa przez ustawiony okreslony czas ktory mozna zmienic np na fisie (fabrycznie jest to pol godziny - 30min)

Przykładowy opis działania:
Image


Ostatnio edytowano N sty 21, 2018 08:36 przez lav1982, łącznie edytowano 6 razy


Za ten post autor lav1982 otrzymał podziękowania - 3 Cyfrus(Wt sty 16, 2018 22:56), kubawojcik(Pn sty 15, 2018 15:50), miemik(Pn sty 15, 2018 20:08)
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn sty 15, 2018 13:45 
Offline
Przeglądacz

Auto: 1T3, 1.6BMT, CAYC, 2012
Imię: Darek
Dołączył(a): Pn sie 26, 2013 20:06
Posty: 54
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
lav1982 napisał(a):
Cyfrus napisał(a):
Podłączę się do tematu. Panowie proste pytanie, czy za pomocą VCDS można zmienić parametry automatycznego włączania się Webasto (ogrzewania postojowego). Żeby np. włączał się przy temp. zewnętrznej 0stopni a nie 5stopni lub wyłączał przy temp. silnika 50stopni a nie 70stopni. Codziennie wyjeżdżam z garażu w którym jest 10stopni. Jak jadę krótko do dojeżdzając do sklepu temp. zewnętrzna to np. 3stopnie i akurat jak dojeżdżam odpala się webasto (bo temp. zewn, spadła na czujniku poniżej 5 stopni), zupełnie niepotrzebnie. Auto ciepłe, wiem że webasto dogrzewa silnik, ale czy można to delikatnie zmienić. Mój turek to 1T3 1.6TDI BM z 2012r.


Wszystko mozna w adaptacjach

Najnizsza temp jaka mozna ustawic to 6 stopni i ponizej bedzie ci sie właczal... ale mozesz poprostu nie włączać panela i ci sie nie właczy..

mozna tez obnizyc temp zeby szybciej sie wylaczyl ale nie pamietam do ilu (chyba 65)


Panel jest wyłączony, webasto włącza się z automatu przy odpowiedniej temperaturze na zewnątrz. A możecie podać gdzie konkretnie w adaptacjach można to ustawić, tzn. temp. zewnętrzną od której będzie się włączał oraz temp. silnika od której będzie wyłączał.

_________________
Był 1T1 1.9TDI BKC jest 1T3 1.6TDI BMT DSG


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn sty 15, 2018 15:25 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Auto: Altea'07 1,9TDI BXE JCX
Imię: Emilio
Dołączył(a): Cz wrz 03, 2015 11:06
Posty: 164
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Cyfrus napisał(a):
Panel jest wyłączony, webasto włącza się z automatu przy odpowiedniej temperaturze na zewnątrz. A możecie podać gdzie konkretnie w adaptacjach można to ustawić, tzn. temp. zewnętrzną od której będzie się włączał


temp zewnetrzna - 6 od dołu ze zdjecia Ambiente temp
Jak zapalasz wyłacz od razu panel,(climatronik z AC) bo jak ci wystartuje dogrzewacz to juz bedzie chodzil az sie zagrzeje.

Cyfrus napisał(a):
oraz temp. silnika od której będzie wyłączał.


Jak na zdjeciu 4 ostatnie pozycje dotycza dogrzewacza


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn sty 15, 2018 18:11 
Offline
Władca postów
Avatar użytkownika

Auto: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię: Mateusz
Dołączył(a): Pt cze 10, 2011 09:21
Posty: 5073
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował : 79 razy
Otrzymał podziękowań: 363 razy
Obniżenie tak temp jak w zdjęciu na pewno spowoduje większe zużycie paliwa i silnika. Dodatkowo olej nie nagrzeje się do temp roboczej, przez co nie będzie odparowywal nadmiar wody i olej będzie miał coraz gorsze właściwości.
Nie mam pojęcia po co to robić. Ja bym podnosił te temp, żeby zawsze była odpowiednia temp, a nie je obniżal. Ale widocznie inżynierowie z Wolfsburga nie mają doświadczenia :D

_________________
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn sty 15, 2018 19:20 
Offline
Przeglądacz

Auto: 1T3, 1.6BMT, CAYC, 2012
Imię: Darek
Dołączył(a): Pn sie 26, 2013 20:06
Posty: 54
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Muti napisał(a):
Obniżenie tak temp jak w zdjęciu na pewno spowoduje większe zużycie paliwa i silnika. Dodatkowo olej nie nagrzeje się do temp roboczej, przez co nie będzie odparowywal nadmiar wody i olej będzie miał coraz gorsze właściwości.
Nie mam pojęcia po co to robić. Ja bym podnosił te temp, żeby zawsze była odpowiednia temp, a nie je obniżal. Ale widocznie inżynierowie z Wolfsburga nie mają doświadczenia :D

Wydawało mi się że podałem wcześniej o co mi o chodzi. Samochód wyjeżdża z ciepłego garażu i po spadku temp. poniżej 5st. na czujnik włącza się ogrzewanie postojowe, a ja właśnie dojechalem, czyli bez sensu. Ciekawa uwaga aby wyłączyć climatronica. Ja za bardzo nie chce zmienić chciałbym tylko ustawić obniżenie temp. otoczenia z 5st do np. 0st i tylko tyle.
Gdybym zdał się w całości na inżynierów Wolfsburga to do dzisiaj wkurzalby mnie system start-stop, który gasil mi rozgrzany do czerwoności silnik na bramce autostrady, ale to szczegół. Takich poprawek mam więcej.
Webasto też pobiera paliwo, a na krótkim odcinku też nic nie dogrzeje.

Z zapisu na fotce wynika że temperatura ambient jest ustawiona na 12 czy 17 stopni. Do końca nie rozumiem co to znaczy. Czyli poniżej 12st na zewnątrz, webasto się włączy?

_________________
Był 1T1 1.9TDI BKC jest 1T3 1.6TDI BMT DSG


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn sty 15, 2018 21:07 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Auto: Altea'07 1,9TDI BXE JCX
Imię: Emilio
Dołączył(a): Cz wrz 03, 2015 11:06
Posty: 164
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Tak właczy sie ponizej 12 (tak miałem ustawione fabrycznie), odczytuje oczywiscie ta temp z czujnika G17. Najnizej ustawisz 6 stopni, wiecej nie pozwala soft webasta.

Muti napisał(a):
Obniżenie tak temp jak w zdjęciu na pewno spowoduje większe zużycie paliwa i silnika. Dodatkowo olej nie nagrzeje się do temp roboczej, przez co nie będzie odparowywal nadmiar wody i olej będzie miał coraz gorsze właściwości.
Nie mam pojęcia po co to robić. Ja bym podnosił te temp, żeby zawsze była odpowiednia temp, a nie je obniżal. Ale widocznie inżynierowie z Wolfsburga nie mają doświadczenia :D


Niech kazdy ustawia z głowa...
Niestety jak powiedział kolega wyzej inzynierowie robia cos szybko i byle jak aby wypuscic na rynek bo kasa... a potem poprawka za poprawka...

Ja np mam silnik ten sam BXE co w touranach, pewnie i ta sama pojemnosc do zagrzania płynu i oleju a fabrycznie altea nie ma zadnego dogrzewacza czy postojowego.

W dodatku po zagrzaniu płynu i wyłaczeniu, dogrzewacz na trasie ci sie w życiu nie właczy ponownie (musiało by ci spaść do 76-fabrycznie ustawione).
A w mieście możesz właczyć webasto i cały czas na nim jechac i mozesz ustawic temp inaczej(bo to inne ustawienia)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn sty 15, 2018 21:44 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Auto: Touran bru 2005
Imię: Michal
Dołączył(a): N mar 25, 2012 10:14
Posty: 705
Lokalizacja: Czestochowa
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy
lav1982 napisał(a):
Ja np mam silnik ten sam BXE co w touranach, pewnie i ta sama pojemnosc do zagrzania płynu i oleju a fabrycznie altea nie ma zadnego dogrzewacza czy postojowego.


altea-touran pewnie jakieś różnice są, np; w tunelu aerodynamicznym ?
Każdy touran jako jedyny vw z tego co mi wiadomo ma fabrycznie dogrzewacz-webasto a co z golfem,passatem :roll: dla jaj czy wyrównania masy tego nie wpakowali,tak mi się wydaje :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224 ... 227  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL