jarry pisze:... i jeszcze przestaniesz być związany 22 stopniami...
Napisz coś więcej bo też byłbym zainteresowany zmianą. Tutaj napisaleś że "Nie można ustawić na inną temperaturę niż zadana fabrycznie". Chyba że to się tyczyło Pasata a nie Tourana.
Nie chcę dzwonić i ci d... zawracać bo nie jest to aż tak pilna sprawa a po podaniu informacji na forum może i ktoś inny także skorzysta.
Tomasz_W-wa pisze:Panowie mam pytanko, czy ktoś wie jak wymazać wszystkie piloty z centralki T91R tak żeby była czysta ?
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Zdaje się że nie można ich wszystkich "wymazać " Zapisują się najnowszy w miejsce najstarszago według instrukcji. Nie pamiętam zbyt dobrze, ale skoro w adaptacjach jest opcja dodawania pilotów to może jest ich kasowanie.
Mam problem z wyłączającym się piecem. Odpala i po krótkim czasie gaśnie. Po chwili znowu się włącza i znowu gaśnie. Błąd w vcds "no Flame" w blokach obie pompki pracują na 100 % ale pięć mimo to się włącza i wyłącza nie może się dobrze rozpalić. Co może być przyczyną? W zeszłą zimę zauważyłem że nieraz pięć się wyłącza zaraz po odpaleniu ale za drugim razem już grzał cały czas teraz nie może się dobrze rozpalić. Wolę teraz zrobić to niż jak będzie -10 bo silnik się nie do grzeje. Mam dogrzewacz nie pełne webasto postojowe. Proszę o pomoc.
Pompka nie koniecznie bo przy dogrzewaczu nawet przy zwalonej pompce cieczy od Webasto pompa od silnika coś by tam dała radę cyrkulować płyn chłodniczy w układzie.
Ja stawiam na świece, zawalonę komorę spalania albo coś z układem paliwowym (przytykający się przewód, itp).
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
W blokach pomiarowych sprawdziłem i obie pompki działają z wydajnością 100%. Piec się rozpala działa jakieś 10 sekund po rozpaleniu i gaśnie. Świeca dziala z wydajnością 70%. Być może komora spalania brudna bez rozebrania się nie obejdzie chyba.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony pn lis 13, 2017 20:12 przez Mateusz.N, łącznie zmieniany 1 raz.
Może być coś nie halo w instalacji paliwowej, odłącz przewód paliwowy do pieca i zrób test, czyli ustaw działanie pompki paliwa na np. 30 sekund.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Jak byś mógł mi powiedzieć jak ten test zrobić przez vcds będę wdzięczny wiem że gdzieś jest to opisane ale dużo tego jest. Dziś zauważyłem że jak stoję na biegu jałowym to gaśnie ale jak jadę to nie wyłącza się czyli tak jak by podawała pompa paliwa więcej paliwa na obrotach a pompka pieca na wolnych za mało tak to wygląda w moim odczuciu
A może jednak pompka wody tak jak napisał woju_sam, jadąc autem pompa wody od silnika daje rade przetłaczać płyn po całym układzie z Webasto włącznie, a na biegu jałowym już nie koniecznie i piec się po prostu przegrzewa.
Sprawdź na krótko czy pompka działa, nie sugeruj się samym testem w VCDS-e bo były już wielokrotnie przypadki że VCDS pokazywał sprawną pompkę, a okazywało się że była niesprawna (urwany wirnik itp.).
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Najprawdopodobniej uwalona masz pompę w "kopulce" gdzie kable wchodzą. Jeżeli test kompem wyszedł ok wg ciebie to zrób test "na krotko" jak Tomasz pisze i bedziesz mial gotowa odpowiedz. Piec wyłącza ci się zeby sie nie uszkodzil gdyż jest przegrany bo nie ma obiegu płynu. A piec zablokował się czy nie? Co VCDS pokazuje?
Nie blokuje się piec. Dwa razy odpala i za 3 już nie startuje chyba że zgaszę samochód i odpalę ponownie to znowu dwa razy odpali i zagaśnie jeżeli ruszę chodzi cały czas gaśnie tylko na postoju. Błąd w vcds to "No Flame" popularny dość błąd. Poza tym nic innego i nigdy się nie zblokował.