Witam Panowie ponownie!
Wszystko już praktycznie mam, czekam jeszcze na dwie wtyczki od wiązki drzwi oraz piny ISO, bo w mojej mieścinie nie ma...
Kupiłem też kabel LgY 2,5, ale kurcze ma strasznie grubą warstwę izolacyjną. Te oryginalne stosowane w VW są cieniutkie w porównaniu do tego bydlaka
PioDer pisze:A jaka to różnica? Skopałem mocno? Na przewodzie jest napisane H07V-K 2.5
Nie wiem czy na pewno w tym opisie 2,5 to mówi o przekroju 2,5 mm2
Ale taki przekrój to trochę dużo . To jest obciążalność kabla ok 8A .
2,5mm2 stosuje sie na obwody gniazdek ....ale w budownictwie
Witam ponownie!
Zacząłem bawić się w instalację, na początek poszły lewe drzwi (już zrobione).
Ten kabel 2,5 mm2 to jedno wielkie nieporozumienie. VW dawał cieńsze kable (mam wtyczkę z kawałkiem kabla) to raz, dwa - prawie nie dają się zarobić konektorki Jestem zniesmaczony i jutro ruszam do hurtowni elektrycznej po cieńsze przewody.
Witam.
Ja zadam jeszcze inne pytanie.
Poszukuje rozpiski kabli w środkowym słupku bo chce zamontować głośniki na tył ale rozpiska się przyda
lub
informacji czy moja wiązka jak na zdjęciach obsłuży bezproblemowe dołożenie głośników
słupek
drzwi
gdyż
w słupku mam 10 kabelków a w wiązce w drzwiach 6 kabelków. ?? w czym tkwi ta różnica do czego mogą być te 4 dodatkowe więc rozpiska też by była mile widziana.
Dziękuje za pomoc i
Pozdrawiam
Brudek pisze:Witam.
Ja zadam jeszcze inne pytanie.
Poszukuje rozpiski kabli w środkowym słupku bo chce zamontować głośniki na tył ale rozpiska się przyda
lub
informacji czy moja wiązka jak na zdjęciach obsłuży bezproblemowe dołożenie głośników
słupek
drzwi
gdyż
w słupku mam 10 kabelków a w wiązce w drzwiach 6 kabelków. ?? w czym tkwi ta różnica do czego mogą być te 4 dodatkowe więc rozpiska też by była mile widziana.
Dziękuje za pomoc i
Pozdrawiam
Najszybciej/najprościej wyjmij radio odłącz wtyczkę,sprawdź rozpiskę na radiu ,zobacz jaki kolor przewodów jest od tylnych głośników i porównaj z wtyczką w słupku. Jesli nie ma to czeka Ciebie położenie przewodów radio-slupek oraz słupek-drzwi
Jesli fabrycznie nie ma głośników w tylnych drzwiach to nawet nie szukaj w tych wtyczkach kabli bo ich niema.
A dołożyć sobie możesz przewody do głośników w wolnych miejscach na piny gdzie tylko chcesz.
Brudek pisze:w słupku mam 10 kabelków a w wiązce w drzwiach 6 kabelków.
... no to masz farta w słupku o ile mnie wzrok nie myli widzę CAN-y... z tyłu pewnie "korby" szukaj wiązki do tylnych drzwi (opcja z głosnikami) do tego silniczki i za jednym zamachem zrobisz elektryczne szyby z tyłu zostanie Ci pociągniecie 2 przewodów głosnikowych od radia do słupka i będzie
yox pisze:szukaj wiązki do tylnych drzwi (opcja z głosnikami) do tego silniczki i za jednym zamachem zrobisz elektryczne szyby z tyłu zostanie Ci pociągniecie 2 przewodów głosnikowych od radia do słupka i będzie
czyli na 100% różnica kabli jest dla elektrycznych szyb ( hmmm wydaje się lepiej :-) ) a nie np. dla głośników lub światełka ?
... to jest temat o głośnikach, więc trzymajmy sie tematu tj. ostatnia odp dot elektryki skoro masz CAN-y to do elektr. szyb, nie wiem jak z zasilaniem, temat o dokładce elektr, szyb jest na forum, użyj tam masz równiez rozpiskę poszczególnych kabelków, na 100 % nie masz dołożonych przewodów do tylnych głośników...
Przerabiałem niedawno ten temat.Niestety konieczna jest wymiana wiązki drzwi która ma gniazda pod głośniki.Podobno można przeciągnąć przewody przez gumową harmonijkę,ja nie próbowałem udało mi się znaleźć wiązkę która oprócz złącza słupka ma po "drugiej stronie" 6 gniazd,czyli pod głośniki ,el.drzwi,oświetlenie.Oryginalna wiązka pod głośniki ma wykorzystane piny 23 i 24 gdzie 23 to"-" głośnika i 24 to "+" głośnika.
banderas72 pisze:Przerabiałem niedawno ten temat.Niestety konieczna jest wymiana wiązki drzwi która ma gniazda pod głośniki.Podobno można przeciągnąć przewody przez gumową harmonijkę,ja nie próbowałem udało mi się znaleźć wiązkę która oprócz złącza słupka ma po "drugiej stronie" 6 gniazd,czyli pod głośniki ,el.drzwi,oświetlenie.Oryginalna wiązka pod głośniki ma wykorzystane piny 23 i 24 gdzie 23 to"-" głośnika i 24 to "+" głośnika.
Normalnie można lecieć przewodami i nie trzeba żadnej wiązki extra kupować. Harmonijka to nie problem. Trochę zabawy jest. Tak jak kolega wyżej napisał kabli od tylnych głośników nie będzie - oszczędności vw Musisz od kostki przy radiu zacząć układać przewody. Rozpiska na wlepce jest co i gdzie.
[/quote]Normalnie można lecieć przewodami i nie trzeba żadnej wiązki extra kupować. [/quote]
Oczywiście,że można i tak podpinając same głośniki ale należy pamiętać o zakończeniu kabelków odpowiednimi gniazdami i pinami."Pełną"wiązkę można znaleźć za 40-50 zł tak, że każdy musi sam przeliczyć jakie jest dla niego lepsze/szybsze/tańsze rozwiązanie.