Teraz jest Pn cze 25, 2018 11:05

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt cze 12, 2018 11:31 
Online
____________________
____________________
Avatar użytkownika

Auto: 1T3/CAYC/DSG
Imię: Grzegorz
Dołączył(a): Śr mar 30, 2016 08:28
Posty: 29
Lokalizacja: wlkp
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Koledzy,

wróciłem ponownie do Tourana. Po 1T1, później była C4 Picasso i teraz kupiłem 1T3.
Od razu mówię, że przeczytałem 100000 wątków o wymianie radia ale dalej mam pytania.

Chciałbym od razu wymienić RCD310 na RNS315 + kamera cofania.
1) czy w 1T3 z 2011 roku nie muszę już wymieniać gateway? nie będzie rozładowywało akumulatora?
2) czy wystarczy jak kupie ten mały odbiornik do gps i włoże go pod kokpit, czy muszę kupić antenę i ciągnąć na nowo? jakt to będzie wyglądało jakościowo (zasięg?)
3) mam przy rcd310 moduł bt, gdzie on się znajduje? chciałbym go wymontować, ponieważ rns315 będzie także miało moduł, więc 2 nie potrzebne
4) a może jak jest już moduł bt to lepiej założyć rns510?
5) czy będzie trzeba kodować bt pod licznik, chociaż że ze starym radiem jest już zakodowane?
6) planuje kupić kamerkę LOW - rozumiem, że nie muszę tutaj mieć modułu, tylko podłączam ją do radia i aktywuje?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i wszystkie podpowiedzi.

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano Wt cze 12, 2018 13:40 przez gregg, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt cze 12, 2018 11:34 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Auto: golf V R-line
Imię: michał
Dołączył(a): N gru 23, 2012 11:22
Posty: 208
Lokalizacja: bochnia
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 55 razy
może nie odpowiem na wszystko ale
1. nie musisz wymieniać
2. wystarczy antena za 30 zł ale odbiór wiadomo nie dorówna oryginałowi
3. moduł jest pod fotelem pasażera
4. rns510 ma większy wyświetlacz ale droższe i bardziej podatne na kradzież


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr cze 13, 2018 08:32 
Online
____________________
____________________
Avatar użytkownika

Auto: 1T3/CAYC/DSG
Imię: Grzegorz
Dołączył(a): Śr mar 30, 2016 08:28
Posty: 29
Lokalizacja: wlkp
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
tajpej napisał(a):
może nie odpowiem na wszystko ale
1. nie musisz wymieniać
2. wystarczy antena za 30 zł ale odbiór wiadomo nie dorówna oryginałowi
3. moduł jest pod fotelem pasażera
4. rns510 ma większy wyświetlacz ale droższe i bardziej podatne na kradzież


Dzięki za częściową pomoc :)
W takim razie 315 kupie. Muszę tylko ogarnąć kamerę jeszcze i będę miał cały zestaw.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr cze 13, 2018 11:23 
Offline
Przeglądacz

Auto: Sharan 7N, CFFB, 2010
Imię: Marcin
Dołączył(a): Wt gru 12, 2017 21:44
Posty: 124
Lokalizacja: FZ
Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
gregg napisał(a):
Koledzy,

wróciłem ponownie do Tourana. Po 1T1, później była C4 Picasso i teraz kupiłem 1T3.
Od razu mówię, że przeczytałem 100000 wątków o wymianie radia ale dalej mam pytania.

Chciałbym od razu wymienić RCD310 na RNS315 + kamera cofania.
1) czy w 1T3 z 2011 roku nie muszę już wymieniać gateway? nie będzie rozładowywało akumulatora?
2) czy wystarczy jak kupie ten mały odbiornik do gps i włoże go pod kokpit, czy muszę kupić antenę i ciągnąć na nowo? jakt to będzie wyglądało jakościowo (zasięg?)
3) mam przy rcd310 moduł bt, gdzie on się znajduje? chciałbym go wymontować, ponieważ rns315 będzie także miało moduł, więc 2 nie potrzebne
4) a może jak jest już moduł bt to lepiej założyć rns510?
5) czy będzie trzeba kodować bt pod licznik, chociaż że ze starym radiem jest już zakodowane?
6) planuje kupić kamerkę LOW - rozumiem, że nie muszę tutaj mieć modułu, tylko podłączam ją do radia i aktywuje?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i wszystkie podpowiedzi.


1) już nie.
2) wystarczy odbiornik za 30zl, pod kokpitem działa bardzo dobrze, pod rns510 nie miałem z nim problemów.
3) jak wyżej
4) rns510 jest lepsza jednostką, można trafić z podświetleniem LED, dyskiem twardym na muzykę i mapy
5) bluetooth jest w radiu, nic nie trzeba kodować jak stare jest zakodowane
6) tak, LOW bez modułu, HIGH wymaga modułu.

Nie mam 100% pewności co do mojej odpowiedzi na pytanie 5.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr cze 13, 2018 15:44 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Auto: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię: Wojtek
Dołączył(a): Pn lut 10, 2014 23:23
Posty: 635
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 20 razy
Otrzymał podziękowań: 130 razy
szczyku napisał(a):
5) bluetooth jest w radiu, nic nie trzeba kodować jak stare jest zakodowane

Nie wszystkie RNS 315 mają wbudowany BT. Trzeba na to zwrócić uwagę przy zakupie. Jeśli to model z BT i nikt go nie wyłączył to po przełożeniu do innego auta od razu jest dostępny BT z poziomu radia. Oczywiście w nowym aucie należy podłaczyć mikrofon.
Przy RNS 315 na wyswietlaczu przy zegarach pojawiała mi się ikona BT po sparowaniu z telefonem czego nie mam przy zewnętrznym module i RNS510 (nie wiem czy w ogole jest taka funkcja).

_________________
Był Touran 1T2 jest Touran 1T3


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr cze 13, 2018 16:02 
Online
____________________
____________________
Avatar użytkownika

Auto: 1T3/CAYC/DSG
Imię: Grzegorz
Dołączył(a): Śr mar 30, 2016 08:28
Posty: 29
Lokalizacja: wlkp
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Zamówiłem RNS315 oczywiscie z bt, wejściem kamery i z dabem z Seata alhambry. W związku z tym mam pytanie o wyświetlanie logo. Czy podczas uruchomienia bedzie wyświetlało logo Seata? Trzeba przeprogramować na vw?

Drugie pytanie mam jeszcze do podłączenia mikrofonu.
Podłączam wiązkę do radia - duza czarna kostka.. Sa jeszcze 2 kable masa i plus. Czy podłączam plus do wstecznego?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr cze 13, 2018 16:14 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Auto: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię: Wojtek
Dołączył(a): Pn lut 10, 2014 23:23
Posty: 635
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 20 razy
Otrzymał podziękowań: 130 razy
Oryginalny mikrofon z kablem do radia ma wtyczkę która spasuje tylko do jednego gniazdka - o ile dobrze pamiętam pierwsze od prawej na dole (patrząc od tyłu).
U siebie kamerę podłączałem do plusa po stacyjce - obraz z kamery aktywował sie po wrzuceniu wstecznego. Oczywiście musisz zakodować radio że jest podłączona kamera.

_________________
Był Touran 1T2 jest Touran 1T3


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr cze 13, 2018 16:46 
Online
____________________
____________________
Avatar użytkownika

Auto: 1T3/CAYC/DSG
Imię: Grzegorz
Dołączył(a): Śr mar 30, 2016 08:28
Posty: 29
Lokalizacja: wlkp
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Czyli ciągnąłeś całą wiązkę razem z plusem i masa przez auto? Plus dałeś do stacyjki.
W takim razie zrobię tak samo.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr cze 13, 2018 17:19 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Auto: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię: Wojtek
Dołączył(a): Pn lut 10, 2014 23:23
Posty: 635
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 20 razy
Otrzymał podziękowań: 130 razy
Do kamery i tak musisz podciagnać kable wiec czy to będzie 1 wiecej nie robi różnicy. Wiazkę miałem taką że i tak wszystkie przewody starczyły do przodu.

_________________
Był Touran 1T2 jest Touran 1T3


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr cze 13, 2018 18:10 
Online
____________________
____________________
Avatar użytkownika

Auto: 1T3/CAYC/DSG
Imię: Grzegorz
Dołączył(a): Śr mar 30, 2016 08:28
Posty: 29
Lokalizacja: wlkp
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Wiązkę zamówiłem w komplecie z kamera dlatego jestem ciekawy czy bedzie kabel taki długi zeby sięgnął do stacyjki, dlatego pytam.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr cze 13, 2018 19:07 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Auto:
Imię:
Dołączył(a): Pn kwi 04, 2016 07:01
Posty: 209
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy
rzutnik napisał(a):
szczyku napisał(a):
5) bluetooth jest w radiu, nic nie trzeba kodować jak stare jest zakodowane


Przy RNS 315 na wyswietlaczu przy zegarach pojawiała mi się ikona BT po sparowaniu z telefonem czego nie mam przy zewnętrznym module i RNS510 (nie wiem czy w ogole jest taka funkcja).


Bezedura; )

Oczywiście RNS 510 i BT z WiFi na pokładzie.Obrazek

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr cze 13, 2018 19:14 
Offline
Przeglądacz

Auto: Sharan 7N, CFFB, 2010
Imię: Marcin
Dołączył(a): Wt gru 12, 2017 21:44
Posty: 124
Lokalizacja: FZ
Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
tberent napisał(a):
Oczywiście RNS 510 i BT z WiFi na pokładzie.


Że się podłącze, co daje BT z wifi na pokładzie. Po co jest to wifi? Bo się zastanawiam czy warto dopłacić do modułu z wifi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt cze 15, 2018 21:12 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Auto: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię: Wojtek
Dołączył(a): Pn lut 10, 2014 23:23
Posty: 635
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 20 razy
Otrzymał podziękowań: 130 razy
tberent napisał(a):
Bezedura; )

Oczywiście RNS 510 i BT z WiFi na pokładzie

Też mam RNS 510 i BT z WiFi ale nie mam tej ikonki na zegarach. Zarówno RNS 510 i BT dokładałem - fabrycznie było RNS315.

szczyku napisał(a):
Że się podłącze, co daje BT z wifi na pokładzie. Po co jest to wifi?

Mając BT z WiFi możesz zrobić hotspota w aucie - telefon musi się połączyć w trybie premium a nie każdy da radę.

_________________
Był Touran 1T2 jest Touran 1T3


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt cze 15, 2018 23:57 
Offline
Początkujący

Auto: Touran 2.0TDI 2005
Imię: Andrzej
Dołączył(a): Pt mar 25, 2016 09:24
Posty: 34
Lokalizacja: Haugesund
Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Witam Trzeba pamiętać że przy RNS315 żeby mieć menu telefonu na zegarach musi to być dość nowy egzemplarz. Ja mam z 2011 roku i musze zmienić bo niestety wyświetla tylko info z nawigacji i audio. Zegary białe już z polskim menu. Wydaje mi się że wszystkie RNSy na tyle nowe żeby miały oryginalnie język polski w ustawieniach powinny to ogarnąć. Nie wiem natomiast jak to się ma do zegarów czy też muszą być te nowsze żeby był komplet czy można użyć nowszego radia i starszych zegarów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So cze 16, 2018 08:38 
Offline
Władca postów
Avatar użytkownika

Auto: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię: Marcin
Dołączył(a): Śr wrz 08, 2010 20:48
Posty: 2368
Lokalizacja: Warszawa / Łodz
Podziękował : 75 razy
Otrzymał podziękowań: 493 razy
poaa1hd napisał(a):
Witam Trzeba pamiętać że przy RNS315 żeby mieć menu telefonu na zegarach musi to być dość nowy egzemplarz. Ja mam z 2011 roku i musze zmienić bo niestety wyświetla tylko info z nawigacji i audio. Zegary białe już z polskim menu. Wydaje mi się że wszystkie RNSy na tyle nowe żeby miały oryginalnie język polski w ustawieniach powinny to ogarnąć. Nie wiem natomiast jak to się ma do zegarów czy też muszą być te nowsze żeby był komplet czy można użyć nowszego radia i starszych zegarów.

żeby w RNS 315 był telefon BT to musi byc jednostka z BT i tyle, żadna nowa, czy używana
RNS 510 to tak samo jak RNS 310 , nie ma BT i nie będzie, podłączasz zewnętrzne BT i zegary i radio to pokazują
Jeśli RNS czy Bt ma PL a zegary nie, to na zegarach nie będzie PL. Starsze zegary tez nie wyświetlają poprawnie ikon z BT czy wpisów w książce. Wiadomo - im nowsze tym lepsze

_________________
----===Nie udzielam pomocy na PW===----


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL