Teraz jest Pt kwi 20, 2018 13:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: N maja 07, 2017 20:27 
Offline
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Auto: Caddy 1.6TDI 2011
Imię: Kuba
Dołączył(a): Wt cze 23, 2015 23:44
Posty: 361
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy
Gerardos napisał(a):
gartur napisał(a):
Wczoraj zamontowałem taśmy led w boczkach podobnie jak autor tego wątku, wszystko działa, instalację podpiąłem również do zasilania istniejącej już lampki w bagażniku ale zauważyłem mały "problem", a mianowicie w czasie włączenia zapłonu ledy mrugają około 4-5 razy. Gerardos, czy u Ciebie również występuje owo zjawisko?
Jak temu zaradzić?


:idea: :?: :shock: :?: Kolego właśnie poszedłem sprawdzić czy mam takie objawy i u mnie ledy nie mrugają , jedynie zapalają się po otwarciu klapy .Włączałem i wyłączałem zapłon na wszystkie sposoby nie mrugnęły nawet jeden raz . Co może być przyczyną nie mam pojęcia , może tani pasek ledowy , a czy lampkę oryginalną tez zostawiłeś i tez mruga ?


Różni Was model Tourana: 1T3 gartura i 1T1 Gerardosa. Może tu tkwi problem i w nowszym być może jest diagnoza żarówki. Wówczas paski będą mrugać tak, jak opisuje gartur

_________________
Moje wozidełko
Touran do kompletu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N maja 07, 2017 22:36 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Auto: Touran 1.6 mpi + LPG 2004
Imię: Gerard
Dołączył(a): N gru 11, 2016 22:10
Posty: 223
Lokalizacja: Mosina
Podziękował : 57 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy
poldiver napisał(a):
Różni Was model Tourana: 1T3 gartura i 1T1 Gerardosa. Może tu tkwi problem i w nowszym być może jest diagnoza żarówki. Wówczas paski będą mrugać tak, jak opisuje gartur


to jeśli by miał diagnozę , to trzeba by wlutować rezystor 300 Ω, ja bym taki wlutował , chyba ze idzie wyłączyć diagnozę

-- N maja 07, 2017 22:40 --

wesol napisał(a):
Dobry mod. Tez musze cos dolozyc. Mam jakies lampki z opla i z cytryny to cos postaram sie dolozyc. Najlepiej w sufit


Ja nie chciałem w suficie , ja chciałem doświetlić bagażnik pod roletą


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn maja 08, 2017 20:47 
Offline
Początkujący

Auto: TOURAN 2.0 TDI BMT 2011
Imię: Artur
Dołączył(a): Śr gru 07, 2016 07:57
Posty: 32
Lokalizacja: Ochaby
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Gerardos napisał(a):
:idea: :?: :shock: :?: Kolego właśnie poszedłem sprawdzić czy mam takie objawy i u mnie ledy nie mrugają , jedynie zapalają się po otwarciu klapy .Włączałem i wyłączałem zapłon na wszystkie sposoby nie mrugnęły nawet jeden raz . Co może być przyczyną nie mam pojęcia , może tani pasek ledowy , a czy lampkę oryginalną tez zostawiłeś i tez mruga ?


Tak, lampkę oryginalną zostawiłem i ona nie mruga. Pasek led kupiłem taki za 14 zł za mb (nie wiem czy to drogi czy tani ;) ), czy z pomocą VCDS'a sprawdzę czy mam diagnozę czy nie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn maja 08, 2017 23:11 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Auto: Touran 1.6 mpi + LPG 2004
Imię: Gerard
Dołączył(a): N gru 11, 2016 22:10
Posty: 223
Lokalizacja: Mosina
Podziękował : 57 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy
gartur napisał(a):
Tak, lampkę oryginalną zostawiłem i ona nie mruga. Pasek led kupiłem taki za 14 zł za mb (nie wiem czy to drogi czy tani ;) ), czy z pomocą VCDS'a sprawdzę czy mam diagnozę czy nie?


Może trochę źle się wyraziłem z tym drogo , raczej chodziło mi o jakość paska , ani Ty ani ja tego nie stwierdzimy , ja mam " swój " sklep elektroniczny gdzie od lat kupuje i wiem, że są dobre tyle, że metr tego co ja kupuje kosztuje 30 zł . Dziwi mnie tylko że mrugają djody a lampka nie , tak ,za pomocą kabla powinieneś sprawdzić czy masz diagnozę czy też nie , nawet wydaje mnie się że można ją wyłączyć ( o ile ją masz ), nawet rozmawiałem o tym dziś z Hagio i nie bardzo możemy sobie przypomnieć gdzie to jest , może wypowie się ktoś kto wie i podpowie.



Za ten post autor Gerardos otrzymał podziękowanie od wiertarra(Wt maja 09, 2017 03:26)
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt maja 09, 2017 06:08 
Offline
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Auto: Caddy 1.6TDI 2011
Imię: Kuba
Dołączył(a): Wt cze 23, 2015 23:44
Posty: 361
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy
Lampka nie będzie mrugała, gdyż czas potrzebny na rozgrzanie włókna żarówki powoduje, że efekt mrugania zwykłej żarówki nie występuje. Dioda nie potrzebuje czasu na rozgrzanie i dlatego, podczas diagnozy widzimy efekt mrugania.

Ja spróbowałbym wyjąć żarówkę z oryginalnej lampki. Jeśli zaświeci się błąd żarówki na zegarach, będzie wiadomo, że jest diagnoza. Skoro masz VCDS-a, to prawdopodobnie, przy wyjętej żarówce, program też pokaże w błędach spaloną żarówkę

_________________
Moje wozidełko
Touran do kompletu



Za ten post autor poldiver otrzymał podziękowania - 2 gartur(Wt maja 09, 2017 21:20), Marcinas(Wt maja 09, 2017 07:32)
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt maja 09, 2017 18:38 
Offline
____________________
____________________
Avatar użytkownika

Auto: Touran 1.9Tdi BXE / 2008
Imię: Jakub
Dołączył(a): Pn paź 26, 2015 23:16
Posty: 56
Lokalizacja: WA / GA
Podziękował : 61 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy
Można poprosić o odświeżenie zdjęć? :)

_________________
Mój skromny "TourMale" - KLIK!

Obrazek
ObrazekObrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N maja 14, 2017 06:46 
Offline
Przeglądacz
Avatar użytkownika

Auto: VW Touran AVQ, 2003
Imię: Krzysiek
Dołączył(a): N lut 19, 2017 10:33
Posty: 82
Lokalizacja: Wrocław-okolice
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy
Diagnoza lamp typu "zimnego"
09-cent.zesp.el. - 07-kodowanie. - w domyślnym" bordnetz" w " kodowanie długie" ( long coding) w Bajt2 bit 2 zaznaczyć/ odznaczyć " √ " w polu "Diagnoza lamp typu zimnego"( angielski "Diagnosis of cold type lamps" jeśli się nie mylę)
następnie ESC
i zatwierdzić kodowanie

Podłącz kompa odznaczyć " ptaszka" i zobacz, czy mrugają nadal ledy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N maja 14, 2017 14:19 
Offline
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Auto: Caddy 1.6TDI 2011
Imię: Kuba
Dołączył(a): Wt cze 23, 2015 23:44
Posty: 361
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy
Krzych-sob napisał(a):
Diagnoza lamp typu "zimnego"
09-cent.zesp.el. - 07-kodowanie. - w domyślnym" bordnetz" w " kodowanie długie" ( long coding) w Bajt2 bit 2 zaznaczyć/ odznaczyć " √ " w polu "Diagnoza lamp typu zimnego"( angielski "Diagnosis of cold type lamps" jeśli się nie mylę)
następnie ESC
i zatwierdzić kodowanie

Podłącz kompa odznaczyć " ptaszka" i zobacz, czy mrugają nadal ledy.


To nie zadziała w 1T3 gartura. 1T3 z 2011r, to nie to samo co 1T1 z 2003r

_________________
Moje wozidełko
Touran do kompletu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N maja 14, 2017 20:29 
Offline
Początkujący

Auto: TOURAN 2.0 TDI BMT 2011
Imię: Artur
Dołączył(a): Śr gru 07, 2016 07:57
Posty: 32
Lokalizacja: Ochaby
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Jak znajdę chwilę wolnego czasu to postaram się to ogarnąć ale coś czuję, że skończy się na wlutowaniu rezystora lub innej taśmie led ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N maja 14, 2017 22:00 
Offline
Przeglądacz
Avatar użytkownika

Auto: VW Touran AVQ, 2003
Imię: Krzysiek
Dołączył(a): N lut 19, 2017 10:33
Posty: 82
Lokalizacja: Wrocław-okolice
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy
poldiver napisał(a):
To nie zadziała w 1T3 gartura. 1T3 z 2011r, to nie to samo co 1T1 z 2003r

Małe niedopatrzenie modelu :sorry:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N cze 04, 2017 21:33 
Offline
Początkujący

Auto: TOURAN 2.0 TDI BMT 2011
Imię: Artur
Dołączył(a): Śr gru 07, 2016 07:57
Posty: 32
Lokalizacja: Ochaby
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
A oto moje wypociny ;)


Załączniki:
20170521_144734.jpg
20170521_144734.jpg [ 664.33 KiB | Przeglądane 1065 razy ]
20170521_144741.jpg
20170521_144741.jpg [ 723.42 KiB | Przeglądane 1065 razy ]

Za ten post autor gartur otrzymał podziękowanie od Gerardos(N cze 04, 2017 21:56)
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N cze 04, 2017 21:36 
Offline
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Auto: Caddy 1.6TDI 2011
Imię: Kuba
Dołączył(a): Wt cze 23, 2015 23:44
Posty: 361
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy
gartur napisał(a):
A oto moje wypociny ;)


Ogarnąłeś miganie?

_________________
Moje wozidełko
Touran do kompletu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn cze 05, 2017 12:01 
Offline
Początkujący
Avatar użytkownika

Auto: 1T2 CROSS 1,9 BLS 2008
Imię: Marcin
Dołączył(a): N gru 11, 2016 00:23
Posty: 14
Lokalizacja: Kołobrzeg
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
:oki:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N cze 11, 2017 20:37 
Offline
Początkujący

Auto: TOURAN 2.0 TDI BMT 2011
Imię: Artur
Dołączył(a): Śr gru 07, 2016 07:57
Posty: 32
Lokalizacja: Ochaby
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
poldiver napisał(a):
Ogarnąłeś miganie?


Na razie z braku czasu nawet już o tym powoli zapomniałem ;) , ale jak tylko wygospodaruję jakiś wolny czas (czytaj zima) to wrócę do tematu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt sty 12, 2018 16:27 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Auto: Touran 1.6 mpi + LPG 2004
Imię: Gerard
Dołączył(a): N gru 11, 2016 22:10
Posty: 223
Lokalizacja: Mosina
Podziękował : 57 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy
gartur i jak tam ? miganie ogarnięte ? tak z czystej ciekawości :haha:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL