...szczyku pisze:Ktoś wie jaki numer ma kamera w lusterku?
Light assist
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Re: Light assist
No masz a ja się uganiam za kodem "kamerki" z lusterka . A to jednak występuje tylko pod kodem lusterka (odpowiednia literka ) . Tej "kamerki" nie ma pod osobnym kodem ?
Celowo używam nazwy "kamerka" w cudzysłowiu bo twierdzę , że High beam realizowany na sterowniku 20 to jeszcze nie prawdziwa kamerka tylko zestaw czujników .
Jutro się zagłębie w zeszyty serwisowe SSP . Zobaczę .
No masz yox . Jeszcze zapomniałem , że nie tylko gateway ale czy BCM obsłuży kamerkę A5 ?
Jak go sprawdzić czy poradzi z kamerką ?
Celowo używam nazwy "kamerka" w cudzysłowiu bo twierdzę , że High beam realizowany na sterowniku 20 to jeszcze nie prawdziwa kamerka tylko zestaw czujników .
Jutro się zagłębie w zeszyty serwisowe SSP . Zobaczę .
No masz yox . Jeszcze zapomniałem , że nie tylko gateway ale czy BCM obsłuży kamerkę A5 ?
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
BCM nie ma nic do "kamerki", wyłączając funkcję "Light Assist" skoro Twój obsługuje tego asystenta poprzez 20.High Beam... to poradzi sobie równiez z "kamerką"Maciej_F pisze:No masz yox . Jeszcze zapomniałem , że nie tylko gateway ale czy BCM obsłuży kamerkę A5 ?
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
ale licznik juz ma to znaczenieyox pisze:BCM nie ma nic do "kamerki", wyłączając funkcję "Light Assist" skoro Twój obsługuje tego asystenta poprzez 20.High Beam... to poradzi sobie równiez z "kamerką"Maciej_F pisze:No masz yox . Jeszcze zapomniałem , że nie tylko gateway ale czy BCM obsłuży kamerkę A5 ?
- Maciej_F
- Expert
Dzięki za BCM-a
Doszkoliłem się :
Elementy elektroniczne i optyczne asystenta świateł drogowych są wbudowane integralnie w lusterko wewnętrzne. Kamera asystenta świateł drogowych znajduje się w podstawie lusterka wewnętrznego, która na stałe jest połączona z przednią szybą. Zastosowana kamera jest specjalną kamerą jednobarwną, czarno-białą. Sterownik asystenta świateł drogowych -J844- znajduje się natomiast w samym lusterku wewnętrznym, które jest zamocowane ruchomo. Sterownik asystenta świateł drogowych jest użytkownikiem rozszerzonej magistrali CAN i wymienia poprzez nią informacje z innymi sterownikami.
Czyli kamerka została zrehabilitowana w lusterku
Lektura dla chętnych to zeszyty serwisowe ASO :
Szukać na Chomiku : SSP434_Asystent_swiatel_drogowych
-- 6 lut 2018, o 08:49 --
Jeszcze jedno zapytanie
Czym sie różni kamera 3AA980654x od kamery 3Q0980654x
Ktoś tu pisze ,że ma radar zarazem ?
http://allegro.pl/vw-kamera-dystronic-3 ... 87011.html
Eeee jakaś bzura ? czy nie ?
Doszkoliłem się :
Elementy elektroniczne i optyczne asystenta świateł drogowych są wbudowane integralnie w lusterko wewnętrzne. Kamera asystenta świateł drogowych znajduje się w podstawie lusterka wewnętrznego, która na stałe jest połączona z przednią szybą. Zastosowana kamera jest specjalną kamerą jednobarwną, czarno-białą. Sterownik asystenta świateł drogowych -J844- znajduje się natomiast w samym lusterku wewnętrznym, które jest zamocowane ruchomo. Sterownik asystenta świateł drogowych jest użytkownikiem rozszerzonej magistrali CAN i wymienia poprzez nią informacje z innymi sterownikami.
Czyli kamerka została zrehabilitowana w lusterku
Szukać na Chomiku : SSP434_Asystent_swiatel_drogowych
-- 6 lut 2018, o 08:49 --
Czy chodzi tylko o ZIELONĄ DIODE asystentów czy o coś jeszcze ?spacewalker pisze:ale licznik juz ma to znaczenie
Jeszcze jedno zapytanie
Czym sie różni kamera 3AA980654x od kamery 3Q0980654x
Ktoś tu pisze ,że ma radar zarazem ?
http://allegro.pl/vw-kamera-dystronic-3 ... 87011.html
Eeee jakaś bzura ? czy nie ?
- yox
- Władca postów
... pierwsza wiadomoMaciej_F pisze:Czym sie różni kamera 3AA980654x od kamery 3Q0980654x
- Maciej_F
- Expert
.yox pisze: ... pierwsza wiadomodruga - nowsza stosowana w MQB,
No i jasne 3Q0 to wyższa półka nawet w mojej Alhambrze to za wysokie progi . Dumamy nad montażem kamerki 3AA .
Jeszcze moje High beam asist (20) nie dawało mi spokoju / zajrzałem ''jej w oczy zielone '' .
A tu taka kamerka
Dobra nieważne grunt ,że działa będziemy to to nazywać kamerką i ten system niby jest lepszy do sterowania światłami drogowymi niż kamerka 3AA...
To reasumując jeśli ktoś się uprze zamontowć kamerkę 3AA980654x( A5)
1. Kamerka 3AA980654x razem z kabelkologią było by miło i najlepiej z samochodu najbardziej zbliżonego do swojego- mniej zabawy z kalibracją ? 2. Możliwe jest zamontowanie nie w osi -trudna kalibracja - ale możliwe . Ciekawa opcja bo działa i kamerka 3AA i HBA (20)
3. Można bebechy kamerki 3AA wcisnąć do lusterka wydłubując istniejący HBA (20) . Trochę rzeźby z kamerką .
4 . Do kamerki 3AA trzeba mieć gateway'a obsługującego can rozszerzony (pin 7 i 17 ) . BCM na 99% obsłuży .
5 . Można to uruchomić na białych ( monohromatycznych ) zegarach . Ale zegary trzeba przystosować do obsługi asystentów (co dokładnie trzeba zrobić?
6 . Asystentów można włączać z manetki obsługi komputera pokładowego ? Tak wystarczy ?
Czy trzeba jeszcze zmieniać manetkę na taką ? 7 . Trzeba by zdobyć podstawę kamerki (+grzałka) z jakiejś rozbitej szyby . To jest wyzwanie ! .Bo specjalnie sobie zbić szybę
8. Podłączyć kabelkologie . To wygląda najprościej plus i minus jest już na miejscu . Tylko 2 kabelki CAN rozszerzony pojechać po słupku A do gateway'a .
9. Być ''miszczem'' VCDSa i ODISa .
Co jeszcze ?
Proszę mnie poprawić - skomentować . Będzie jasno wiadomo co trzeba zrobić i czy ktoś się chce na to porwać .
- yox
- Władca postów
... najprościej to sobie zamontować na hełmie górnika, zamiast lampki, kalibracja jak wspominał kolega do ogarnięcia a i problem montażu odpada, będzie 4 w 1szczyku pisze:A nie prościej po prostu takie lusterko:
-
szczyku
- ____________________

- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Po co ta nienawiśćyox pisze:najprościej to sobie zamontować na hełmie górnika, zamiast lampki
Robię, zamówiłem właśnie takie lusterko z kamerą z sharana 2015 rokyox pisze: ludzie... "RÓBTA" coś a nie w kólko to samo piszecie...
- tberent
- Zaawansowany
- Auto::
- Imię::
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Maciej co do Twojego pkt 6 to asystentów uruchamia się tak jak.afs i ta manetka nie jest warunkiem bezwzględnym/ koniecznym. Z multifunkcji ich uruchamia.
Yox napisałeś ciekawa rzecz. Skoro 3q0 wgrać soft od 3aa to czemu potrzebne jest DM ?
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Yox napisałeś ciekawa rzecz. Skoro 3q0 wgrać soft od 3aa to czemu potrzebne jest DM ?
- yox
- Władca postów
...kolego, jaka nienawiść ? przecież wszystko jest napisane na 4 stronie, łacznie z foto, wystarczy przeczytać...szczyku pisze:Po co ta nienawiść
... gdybys czytał uważnie to wiedziałbyś, że do "kamerki w lusterku" nie jest potrzebny "CAN rozszerzony"szczyku pisze:zostanie mi wymiana gateway'a obsługującego can rozszerzony.
... tberent, ja Ciebie tyle razy prosiłem, abyś czytał ze zrozumieniem i nie przekręcał moich słowtberent pisze:Yox napisałeś ciekawa rzecz. Skoro 3q0 wgrać soft od 3aa to czemu potrzebne jest DM ?
... odpowiedz sobie na pytanie... jak można wgrywać soft od 3AA... do 3Q0... ?
przeciez to dwa rózne sterowniki z różnymi HW
... kamerka z HW 3Q0980654 stosowana jest zarówno w MQB jak i w PQ35, wszystko zależ od softu (SW) np.
- platforma MQB: 3Q0980654 C lub D
-platforma PQ35: 3Q0980654 G lub H
... ważny jest index na końcu SW
- Maciej_F
- Expert
Kupiłeś taką kamerkę w lusterku , która nie wymaga CAN-u rozszerzonego .szczyku pisze:Robię, zamówiłem właśnie takie lusterko z kamerą z sharana 2015 rok i biały licznik od tego samego sharana prawdopodobnie zostanie mi wymiana gateway'a obsługującego can rozszerzony.
Takie mam w oryginale .
- tberent
- Zaawansowany
- Auto::
- Imię::
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Yox
"
... kamerka z HW 3Q0980654 stosowana jest zarówno w MQB jak i w PQ35, wszystko zależ od softu (SW) np.
... ważny jest index na końcu SW"
A coś więcej z tym SW bo to dla mnie ciekawostka
Czyli i tak jak będzie 3Q0980654 g lub H to i tak do znaków musi być DM ?
"
... ważny jest index na końcu SW"
A coś więcej z tym SW bo to dla mnie ciekawostka
Czyli i tak jak będzie 3Q0980654 g lub H to i tak do znaków musi być DM ?
- yox
- Władca postów
... Tak musi być DM, skoro gadasz jak człowiek to powiem Ci, że możesz sobie kupić kamerkę 3Q0 z np. indeksem C lub D od MQB są bardziej dostepne i sflashowac ja za pomocą ODIS-E na PQ35 czyli G lub H, oczywiście do tego jest potrzebny jeszcze plik z parametrami i kalibracja
------Edit------
... chociaż po małym research, wygląda na to, że wcale nie musi być DM do sign assist
żródło: https://www.drive2.ru/b/470302630837485744/
------Edit------
... chociaż po małym research, wygląda na to, że wcale nie musi być DM do sign assist
żródło: https://www.drive2.ru/b/470302630837485744/