Posypał się serwer i zdjęcia szlag trafił.
Możecie pobrać całego moda z mojego Chomika
Link TUTAJ hasło to po prostu: hasło
Za utrudnienia przepraszam.
Modyfikacja którą opracowałem, dotyczy oświetlenia przestrzeni pod klapą bagażnika.
Potrzebne będą:
- profil aluminiowy do montażu taśmy LED
- wyrzynarka
- lutownica
- "kostki" sklejki
- termokurczki
- kawałek przewodu
A więc wspomnianą listwę docinamy na żądany wymiar (w naszym wypadku metr).

Trasujemy ścieżkę do wycięcia otworu:
Tutaj mała rada - lepiej trasować z wewnętrznej strony.

Za wymiar bierzemy oczywiście węższą część listwy
Wycinamy otwór pod listwę:

W listwie nawiercamy otwory pod śruby do zamocowania (proponuję 7, nie 5 jak jest na zdjęciu).

We wspomnianych kostkach wycinamy rowek na szerokość listwy wchodzącej w otwór i przykręcamy listwę.
Mam uszykowane już wycięte pod wymiar, będę ciąć na długość 2,5 cm. i tyle powinno w zupełności wystarczyć.

Do montażu najlepiej użyć taśmy z ledami, biały zimny (lub jak kto chce zmienno kolorowe- dyskotekę pod klapą będzie można zrobić).

Oczywiście pamiętając gdzie jest + i - dolutowujemy przewody i przeciskamy go przez gumę klapy.

Szpara jaka zostaje między plastikiem a listwą nam wystarczyła do przeciągnięcia taśmy LED.
Co ważne nie trzeba absolutnie jej przyklejać - będzie się trzymać na "kloszu" listwy.

Zakładamy "klosz" zdejmujemy oczywiście folię ochronną po założeniu!

W moim i JEDARO przypadku podpięliśmy się pod "żyrandole", ale gdyby ktoś ich nie miał
najlepiej podpiąć się pod lampkę bagażnika.
Efekt?
Oceńcie sami, oczywiście na żywo dopiero widać to najlepiej.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WcFvIfk3uXQ[/youtube]
Szczególne podziękowania dla JEDARO za pomoc przy urzeczywistnieniu mojej wizji oraz Eljotowi za stworzenie tego manuala

Nie każdy (np. Eljot ) chce aby zaraz po otwarciu klapy zaraz świeciło sie światło, a więc idziemy dalej!

Do moda użyłem włącznika sensorycznego.

Umieściłem go na środku listwy wywiercając dwa otworki na wpuszczenie okablowania.

Z tej też przyczyny otworów do przytwierdzenia jest 6.

Z racji wykonywania moda na działce u Eljota (i Julki oczywiście) i nie dysponując fachowym sprzętem jak to miało miejsce u JEDARO za "szczura" robiła nam żyłka od kosiarki.

Oczywiście efekt widać dopiero jak jest ciemno.
Po otworzeniu klapy świeci się niebieska dioda dopiero po dotknięciu jej zapala się oświetlenie.
Można również za pomocą włącznika (dotykowo) ściemnić lub później zwiększyć moc światła.

A oto efekt:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OWpE7gkLfR0&feature=youtu.be[/youtube]
Modyfikacjom Modów nie ma końca.
Stwierdziłem, że lepiej będzie włączać oświetlenie kiedy ja zachcę to jak Eljot, ale jednak deczko inaczej.

A działa tak:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DY8Coi-jV30[/youtube]

Dla zainteresowanych mam w przygotowaniu taką listwę 88cm + 88cm ledów (biały zimny) + kabel około 1m przylutowany do taśmy LED + mocowanie, dla forumowiczów 60,- +40,- za sensor +koszt przesyłki, zostaje wyciąć sobie wyrzynarką otwór i podłączyć kable. czas całej operacji około 1h - 1:30h