Problem z 1 i wstecznym biegiem
-
Koza92
- Kandydat
- Auto:: Touran 2.0TDI 2005rok
- Imię:: Adam
Problem z 1 i wstecznym biegiem
Witam, z góry przepraszam jeśli temat się powtarza, ale nie znalazłem podobnego.
Zakupiłem Tourana 2.0 TDI w 6-biegowym manualu. Około 50 km od kupna zacząłem mieć problemy z wrzuceniem pierwszego i wstecznego biegu. Czasami wchodzi bez problemu, a czasami muszę odpuścić do końca sprzęgło i wcisnąć ponownie . Zdarza się również, że gdy bieg już jest wrzucony, to nie można go zdjąć, a samochód po puszczeniu hamulca rusza sam ( tak jakbym go wysprzęglił do połowy, mimo że pedał wciśnięty w podłogę ) . Z tego samego powodu nie mogę zrzucić biegu ponieważ sam się wysprzęgla. Sprzęgło czasami łapie bardzo płynnie i łagodnie, a czasami złapie na samym końcu z delikatnym szarpnięciem. Został wymieniony wysprzęglik, ale problem nadal jest ten sam.
Mam dość jeżdżenia po mechanikach, ponieważ jeden przeczy drugiemu, pieniążki zostawiam a problem ten sam.
Czy ktoś z was miał podobny problem i jak sobie z nim poradził ?
Dziękuje i pozdrawiam
Zakupiłem Tourana 2.0 TDI w 6-biegowym manualu. Około 50 km od kupna zacząłem mieć problemy z wrzuceniem pierwszego i wstecznego biegu. Czasami wchodzi bez problemu, a czasami muszę odpuścić do końca sprzęgło i wcisnąć ponownie . Zdarza się również, że gdy bieg już jest wrzucony, to nie można go zdjąć, a samochód po puszczeniu hamulca rusza sam ( tak jakbym go wysprzęglił do połowy, mimo że pedał wciśnięty w podłogę ) . Z tego samego powodu nie mogę zrzucić biegu ponieważ sam się wysprzęgla. Sprzęgło czasami łapie bardzo płynnie i łagodnie, a czasami złapie na samym końcu z delikatnym szarpnięciem. Został wymieniony wysprzęglik, ale problem nadal jest ten sam.
Mam dość jeżdżenia po mechanikach, ponieważ jeden przeczy drugiemu, pieniążki zostawiam a problem ten sam.
Czy ktoś z was miał podobny problem i jak sobie z nim poradził ?
Dziękuje i pozdrawiam
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Re: Problem z 1 i wstecznym biegiem
Problem wygląda jak zapowietrzony lub uszkodzony wysprzeglik.
Jeżeli on został wymieniony, to celowal bym w pompkę sprzęgła pod pedalem, a dodatkowo najpierw sprawdził bym trójnik do odpowietrzania pod puszka filtra czy jest szczelny.
Nztt
Jeżeli on został wymieniony, to celowal bym w pompkę sprzęgła pod pedalem, a dodatkowo najpierw sprawdził bym trójnik do odpowietrzania pod puszka filtra czy jest szczelny.
Nztt
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
Koza92
- Kandydat
Pompka sprzęgła to kolejny strzał mechaników zaraz po kole dwumasowym. W takim razie uderzam w tą pomkpe. Dziękuję bardzo
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Jesteś z gdańska, to podjedź do kolegów z Tune-Up na diagnozę.\
PS: Wypada sie przywitać jak się dołącza do nowej społeczności w odpowiednim dziale, a nie od razu z pytaniem, bo problem!
PS: Wypada sie przywitać jak się dołącza do nowej społeczności w odpowiednim dziale, a nie od razu z pytaniem, bo problem!
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
andreass211
- Specjalista
- Auto:: 2.0tdi AZV,2004r
- Imię:: andrzej
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2504751.html
tu takie coś ,przyznam że ja jakiś 2 lata temu zmieniałem dwumas tarczę i wysprzęglik i teraz mam podobnie ,mam dziwny hałas po odpaleniu jak wcisnę sprzęgło to cichnie wydaje mi się że trefny dwumas był tak ja piszą na elektrodzie ale wiem też ze nie posmarowałem wałka ponoć trzeba bo pojawia się tam rdza niedługo sciągnę skrzynie i wyjaśni się ,bo martwi mnie ten hałas
tu takie coś ,przyznam że ja jakiś 2 lata temu zmieniałem dwumas tarczę i wysprzęglik i teraz mam podobnie ,mam dziwny hałas po odpaleniu jak wcisnę sprzęgło to cichnie wydaje mi się że trefny dwumas był tak ja piszą na elektrodzie ale wiem też ze nie posmarowałem wałka ponoć trzeba bo pojawia się tam rdza niedługo sciągnę skrzynie i wyjaśni się ,bo martwi mnie ten hałas
pozdrawiam
-
andreass211
- Specjalista
-
Koza92
- Kandydat
Nie byłem.
Mechanik przy wymianie wyprzęglika podobno ściągał skrzynie, ale nie wiem czy nie zrobił mnie na pieniądze bo mój kolega ktory jest mechanikiem ostatnio stwierdził ze ta skrzynia nie była sciagana pare lat
Mechanik przy wymianie wyprzęglika podobno ściągał skrzynie, ale nie wiem czy nie zrobił mnie na pieniądze bo mój kolega ktory jest mechanikiem ostatnio stwierdził ze ta skrzynia nie była sciagana pare lat
-
andreass211
- Specjalista
jeżeli masz silnik 2.0 to musiał ściągnąć skrzynie bo wysprzęglik jest w środku tam gdzie sprzęgło przynajmniej ja tak mam
pozdrawiam
-
mpiwo
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,9 TDI BLS 2006r
- Imię:: Mieczysław
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Witam! Wcześniej przed Touranem miałem Forda Galaxy i ten sam problem ze sprzęgłem, okazało się że był wyrobiony wieloklin na tarczy sprzęgła i tarcza się blokowała na wałku skrzyni, brak ruchu wzdłużnego tarczy, co skutkowało tym że tarcza po wysprzęgleniu nie cofała się od koła dwumasowego. Pozdrawiam.
- wkpwojtek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Ja też miałem problem ze wstecznym i pierwszym biegiem. Wymiana całego kompletu sprzęgła(dwu masa, tarcze, docisk, wyprzęgnik) oraz naprawa łożyska które obróciło się w obudowie załatwiła sprawę.
Wojtek