Teraz jest So cze 23, 2018 13:23

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N maja 01, 2016 20:13 
Offline
Przeglądacz

Auto:
Imię:
Dołączył(a): Wt sty 22, 2013 23:44
Posty: 90
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Za pomocą "szukaj" nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi, ale jeśli już ten temat został opisany to poproszę o przekierowanie.

Czas na wymianę dwumasy w moim BKC 105 km. Z tego co widzę w sieci sztywne koło VALEO kosztuje 1089 zł. Dwumasa tej samej firmy to koszt 1849 zł ale są też tańsze za 1100 - 1500 LUK albo SACHS. Tak więc oszczędzić mogę między 100 a 800 zł decydując się na sztywne koło.

I tutaj pojawia się pytanie zasadnicze - czy poza ceną są inne różnice? Chodzi mi o trzy konkretne sprawy: odczuwalne w większe kabinie wibracje i hałas oraz ewentualny negatywny wpływ sztywnego koła na skrzynię biegów lub inne elementy samochodu po przejechaniu z nim 50 - 100 tys. km.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn maja 02, 2016 19:21 
Offline
Początkujący

Auto: Touran AVQ 101KM
Imię: Piotr
Dołączył(a): Pn maja 02, 2016 19:10
Posty: 42
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Witam, sam zadaje sobie to pytanie. Czy ktoś miał sztywne koło ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn maja 02, 2016 21:24 
Offline
Użytkownik

Auto: Touran Cross BMM 2008r.
Imię: tomasz
Dołączył(a): Śr paź 28, 2015 13:47
Posty: 278
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy
Było na forum gdzieś czytałem,ogólnie wyszło to tak że rozwaliło komuś coś w skrzyni i trzeba było wymienić i skrzynie i dwu masę,opinie były takie że non stop jakieś dziwne akcje z układem napędowym w odczuciu wypadało to słabo i było odradzane do naszych maszyn ja bym nie założył.Jak coś zakładaj dwumasę Sachs bo Luk jest regenerowany takie miałem informacje od dystrybutora pewnej dużej sieci z częściami.
Link do poczytania:
http://autokult.pl/27221,czy-mozna-wyel ... nie-zrobic


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N maja 08, 2016 11:27 
Offline
Początkujący

Auto: Touran AVQ 101KM
Imię: Piotr
Dołączył(a): Pn maja 02, 2016 19:10
Posty: 42
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Ja miałem sztywne koło,i było ok. Mam też anglika na cześći i też sztywne.


Ostatnio edytowano N maja 08, 2016 22:24 przez piotreldiablo, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N maja 08, 2016 12:59 
Offline
Expert
Avatar użytkownika

Auto: VW Touran
Imię: Lukasz
Dołączył(a): So paź 18, 2014 17:30
Posty: 1005
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 32 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
jak dobrze poszukasz to znajdziesz komplete sprzegło ( z dwumasą i wyspzeglikiem) za 1300zł + ew. koszty wysyłki.

ja badałem ten temat dosyc mocno przy wymianie u siebie.
masz dwie mozliwośc, albo zakladaz dedykowany zestaw zamiast dwumasy (np VALEO) albo montujesz sprzegło z G60.
Jest grono ludzi zadowolonych i jest grono ludzi niezaodowolonych.
Mnie do niezałożenia przekonały takie rzeczy jak sztywniejszy pedał sprzęgła, brzęczenie sprezynek oporowych (niektorzy maja ten objaw, niektórzy nie), większe drgania w kabinie, posty o awariach skrzyni.

jełsi nie będziesz mocno grzebał przy mocy i momencie, nie bawiłbym się w eksperymenty.
róznica w cenie jest, ale nie już tak drastyczna (chociaz wiem, że zawsze boli taki wydatek).

_________________
Touran by swimmer

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N maja 08, 2016 22:22 
Offline
Początkujący

Auto: Touran AVQ 101KM
Imię: Piotr
Dołączył(a): Pn maja 02, 2016 19:10
Posty: 42
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Mam cały zestaw valeo na sprzedanie z mojego auta jak chcesz. Używany zestaw ale przejechane tylko nie więcej jak 25 tys. sprzedam za 500zł. Swoją droga jakie było kładzione dwumasowe na pierwszy montaż luk czy sechs ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr maja 11, 2016 09:48 
Online
Władca postów
Avatar użytkownika

Auto: touran BLS 2007
Imię: Pawel
Dołączył(a): Wt maja 10, 2016 07:19
Posty: 2345
Lokalizacja: Goleniów
Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 204 razy
Mam dwie jednomasowki w swoich 6 biegowych. Pięknie to chodzi. Zero drgań czy jakichkolwiek problemów. Do 5 biegowego daje się zestaw g60 a do 6 biegowych zostaje tylko valeo. Do Turka tez pewnie założę jednomas.

Poprawka. Wlasnie zauwazylem dzisiaj ze niemiaszek juz mnie ubieg i zapodal do mojego BLS'a jednomas od valeo. Tak wiec jednomas juz jest na pokladzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So maja 14, 2016 12:40 
Offline
Początkujący

Auto: Touran AVQ 101KM
Imię: Piotr
Dołączył(a): Pn maja 02, 2016 19:10
Posty: 42
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
To powiedz ile taki nowy zestaw valeo teraz kosztuje ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So maja 14, 2016 13:09 
Online
Władca postów
Avatar użytkownika

Auto: touran BLS 2007
Imię: Pawel
Dołączył(a): Wt maja 10, 2016 07:19
Posty: 2345
Lokalizacja: Goleniów
Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 204 razy
1100 zł nowy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So maja 14, 2016 13:51 
Offline
Początkujący

Auto: Touran AVQ 101KM
Imię: Piotr
Dołączył(a): Pn maja 02, 2016 19:10
Posty: 42
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
To nie wiem czy jest to życiowy interes. Nowy zestaw na dwumasie 1450zł w sklepie nie Allegro. Sam mam sztywne koło i po założeniu już nie było to , od samego początku jakieś dziwne dzwieki, mija dwa lata i myślę aby znowu włożyć dwumas.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So maja 14, 2016 14:53 
Online
Władca postów
Avatar użytkownika

Auto: touran BLS 2007
Imię: Pawel
Dołączył(a): Wt maja 10, 2016 07:19
Posty: 2345
Lokalizacja: Goleniów
Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 204 razy
No to kupiłeś z wadą zestaw. Zapraszam każdego kto chce się przekonać czy są jakieś minusy z pracy jednomasy. Stawiam flache szkockiej jak mi pokaże minus umie. Za 1400 zł to masz najsłabszy dwumas z możliwych a taki to zaoram w parę tygodni jeśli będę chciał. Dwumas od arl to już parę setek więcej kosztuje a dwumas od BTB juz kafla od tego twojego. Za to na jednomasie jeżdżę juz około 2 lat i zero negatywów a mam 205 koni i 444 Nm. Na hamowni jak było przeladowanie turbo to widziałem nawet ponad 480 Nm. Wytrzyma ci to jakiś dwumas? Nieam tez żadnych pogorszen jakości z biegiem czasu. Skrzynia macie tez bardzo dobrze. Jednomasowek do 5 biegowych to tez w życiu miałem i sprzedałem i nikt nie narzekał.

Tarcza sprzeglowa przy jednomasie nie może mieć luzu na sprezynkach to nie będzie odgłosów i drgań. Nagrać ci jak to chodzi umie?


Ostatnio edytowano So maja 14, 2016 19:04 przez wesol, łącznie edytowano 1 raz


Za ten post autor wesol otrzymał podziękowanie od leszeklen(So maja 14, 2016 15:22)
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So maja 14, 2016 17:35 
Offline
Początkujący

Auto: Touran AVQ 101KM
Imię: Piotr
Dołączył(a): Pn maja 02, 2016 19:10
Posty: 42
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Ja nie neguje tego ze masz jednomas, sam go mam. Mam passata B6 2009 też w tdi (140tys przebiegu) i po zakupie tourana na jednomasie wyczułem różnice. Biegi minimalnie ciężej wchodziły i maiłem wyczuwalne wibracje. Teraz stoje przed wyborem zmiany tarczy lub zakup dwumasu. Nigdy go nie wymieniałem i pisze to co w sklepach mówili ze dwumas od 1400zł. Czytałem fora i opinie mechaników i to jest meksyk. Każdy co innego. Ile ludzi tyle opinii. Na pewno fabryczny dwumas jest nieporównywalny do tego luk-a za 1400zł. Zgadzam sie przy twojej mocy sprawdza sie sztywne koło ale touran ma 105km i tu chodzi tylko komfort, do szaleństw mam drugie auto.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So maja 14, 2016 18:42 
Online
Władca postów
Avatar użytkownika

Auto: touran BLS 2007
Imię: Pawel
Dołączył(a): Wt maja 10, 2016 07:19
Posty: 2345
Lokalizacja: Goleniów
Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 204 razy
Ja mam w trzech autach jednomasy i jest okej. Nie wiem czy daleko masz do Szczecina ale zapraszam. Daje skrzynkę szkockiej przeciwko jednej butelce ze jest lepiej pod każdym względem w stosunku do dwumasu. Pedal miekszy i lepiej klei i właśnie mniejsze drgania nawet do nowego dwumasu. Zapraszam każdego o każdej porze. Tylko proszę zabrać szkocka. Sam w swoich wymieniam i popeliny nie robie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N maja 15, 2016 18:48 
Offline
Początkujący

Auto: Touran AVQ 101KM
Imię: Piotr
Dołączył(a): Pn maja 02, 2016 19:10
Posty: 42
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
"wesol" możesz spojrzeć na mój filmik dlaczego tak słychać skrzynie na jednomasie ? Wina skrzyni czy czegoś jeszcze? Po wciśnięciu sprzęgła wszystko ustaje https://www.youtube.com/watch?v=1HsW9UAxqu4


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N maja 15, 2016 20:00 
Online
Władca postów
Avatar użytkownika

Auto: touran BLS 2007
Imię: Pawel
Dołączył(a): Wt maja 10, 2016 07:19
Posty: 2345
Lokalizacja: Goleniów
Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 204 razy
Zaczęło się od przejścia na jednomas? Czy może wcześniej też były jakieś odgłosy dziwne? Albo te sprężyny sactam mega luźne tudzież obrucila się któraś choć wtedy zazwyczaj traci się uciag i ślizga się sprzęgło. Tylko te odgłosy są okropne by nie powiedzieć ze przerażające i bardziej bym stawiał na skrzynie. Jeszcze jedna możliwość jaka mi przychodzi na myśl to jakiś problem z łapą z lozyskiem wyciskowym mogła się zginąć i ocierac o docisk. Myślę że nie masz na co czekać tylko skrzynie zwalić i sprawę zbadać. Sprawdź przy okazji luz na walku sprzeglowym skrzyni.



Za ten post autor wesol otrzymał podziękowanie od b4chus(N lip 31, 2016 07:26)
Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL