Wymiana silnika 1.9 TDI 2007 BXE na BKC
-
buxcoast
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię:: Andrzej
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Wymiana silnika 1.9 TDI 2007 BXE na BKC
Dzień dobry
Ponieważ wczoraj silnik w moim Touranie wyłożył kopyto szukam kontaktu z osobami które miały w przeszłości podobną przygodę .
Zamontowany silnik to feralny 1.9 TDI BXE z 2007 r. bez filtra pdf i chciałbym go zastąpić jednostką BKC . Dlatego pytanie czy jest to możliwe ?
Jakie problemy mogą mnie spotkać .
Za wszelkie uwagi jestem z góry wdzięczny.
Pozdrawiam Andrzej
Ponieważ wczoraj silnik w moim Touranie wyłożył kopyto szukam kontaktu z osobami które miały w przeszłości podobną przygodę .
Zamontowany silnik to feralny 1.9 TDI BXE z 2007 r. bez filtra pdf i chciałbym go zastąpić jednostką BKC . Dlatego pytanie czy jest to możliwe ?
Pozdrawiam Andrzej
-
Bartas
Re: Wymiana silnika 1.9 TDI 2007 BXE na BKC
A nie lepiej zainteresować się słupkiem z BMM ?buxcoast pisze:Dzień dobry
Pozdrawiam Andrzej
Podchodzi p&p w miejsce bkc/bxe.
-
buxcoast
- Kandydat
Silnik o oznaczeniu BMM miały pierwsze 2.0 tdi z 8 zaworową głowicą i 136 KM. Były montowane w: VW Passat, Skoda Superb, Seat Toledo, Seat Altea. Ich wadą fabryczną było obsiadanie głowicy w wyniku czego ubywa nam płyn chłodniczy. Z czasem wyrabiają się gniazda wtryskiwaczy, zdarzają się awarie DPF oraz turbin, które najczęściej wynikają z dużych przebiegów. Jego zaleta jest brak wałków wyrównoważających, silnik nie ma problemów z układem korbowo – tłokowym.
Oznaczenie silnika tego typu to min.: BMM (min. Golf V, A3 i inne 140 km ).
Mój 1.9 TDI 105 KM BXE bez filtra cząstek stałych .
Chciałbym założyć jak najmniej awaryjny silnik ( może to tylko moje pobożne zyczenia ) i szukam osób , które wymieniły silniki i chcą się podzielić swoimi doświadczeniami. Ja swoim przejechałem 246 tys.km i chyba go przechwaliłem , kazdemu opowiadałem o zaletach tego auta i silnika. Rozrząd wymieniłem przy 234 tys. km a olej wymieniłem 12 tys. temu razem z rozrządem.Pozdrawiam Andrzej
Chciałbym założyć jak najmniej awaryjny silnik ( może to tylko moje pobożne zyczenia ) i szukam osób , które wymieniły silniki i chcą się podzielić swoimi doświadczeniami. Ja swoim przejechałem 246 tys.km i chyba go przechwaliłem , kazdemu opowiadałem o zaletach tego auta i silnika. Rozrząd wymieniłem przy 234 tys. km a olej wymieniłem 12 tys. temu razem z rozrządem.Pozdrawiam Andrzej
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Golf, Golf+ i oczywiście Touran.buxcoast pisze:Silnik o oznaczeniu BMM miały pierwsze 2.0 tdi z 8 zaworową głowicą i 136 KM. Były montowane w: VW Passat, Skoda Superb, Seat Toledo, Seat Altea.
Różnice między BXE i BMM są duże jeśli o osprzęt chodzi, chociażby turbina w BMM "wywinięta do góry". Trzeba by było dopasować wiele rzeczy, kwestia czasu i pieniędzy...
- Miki76
- ____________________

- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
piszesz że silnik się wyłożył a co konkretnie bo każdy ma jakieś bolączki ja w swoim wymieniłem bxe i też taki kupiłem od rozbitka z Anglii z przebiegiem ponad 50 tyś km w tym roku profilaktycznie wymieniłem panewki a mam przejechane na nim 101 tyś kmbuxcoast pisze:Silnik o oznaczeniu BMM miały pierwsze 2.0 tdi z 8 zaworową głowicą i 136 KM. Były montowane w: VW Passat, Skoda Superb, Seat Toledo, Seat Altea. Ich wadą fabryczną było obsiadanie głowicy w wyniku czego ubywa nam płyn chłodniczy. Z czasem wyrabiają się gniazda wtryskiwaczy, zdarzają się awarie DPF oraz turbin, które najczęściej wynikają z dużych przebiegów. Jego zaleta jest brak wałków wyrównoważających, silnik nie ma problemów z układem korbowo – tłokowym.
-
Damian15
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Silniki o oznaczeniu BMM mają 140KM to AZV ma 136KM.buxcoast pisze:Silnik o oznaczeniu BMM miały pierwsze 2.0 tdi z 8 zaworową głowicą i 136 KM. Były montowane w: VW Passat, Skoda Superb, Seat Toledo, Seat Altea. Ich wadą fabryczną było obsiadanie głowicy w wyniku czego ubywa nam płyn chłodniczy. Z czasem wyrabiają się gniazda wtryskiwaczy, zdarzają się awarie DPF oraz turbin, które najczęściej wynikają z dużych przebiegów. Jego zaleta jest brak wałków wyrównoważających, silnik nie ma problemów z układem korbowo – tłokowym.
-
buxcoast
- Kandydat
Witam ponownie
Przyczyna awarii oczywiście panewki ... szukam alternatywy jak najprostszej ale może i zakup BXE
i od razy wymiana panewek ? Generalnie wczoraj stało się to co wydawało się , że mnie nie może się
wydarzyć. dzisiaj zdjęto tylko osłonę silnika i miskę olejową. do jutro rozeznanie i rozpoczynam szukanie silnika . propozycja z BMM jest trudna do ogarnięcia i na pewno nie skorzystam z tej rady.
Pozdarwiam
Przyczyna awarii oczywiście panewki ... szukam alternatywy jak najprostszej ale może i zakup BXE
i od razy wymiana panewek ? Generalnie wczoraj stało się to co wydawało się , że mnie nie może się
wydarzyć. dzisiaj zdjęto tylko osłonę silnika i miskę olejową. do jutro rozeznanie i rozpoczynam szukanie silnika . propozycja z BMM jest trudna do ogarnięcia i na pewno nie skorzystam z tej rady.
Pozdarwiam
-
Damian15
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
To poszukaj może kompletnego silnika BMM czy BKD tylko rozeznaj się jak to jest ze skrzynią czy podejdzie 
-
Bartas
Podjedzie 5b 228 mm odrazu jak masz wolne $$ to wsadz skrzynie KBL i na 5 przy 2k rpm masz 120 obrotow : ), Tune-UP robia takie mody jak chcesz przekrocyć 200/400 NM, mozesz do nich napisać ewnetualnie do Jacy tez powinien wiedzieć takie rzeczy. BMM to nic innego jak rozwiercony 1.9 : PDamian15 pisze:To poszukaj może kompletnego silnika BMM czy BKD tylko rozeznaj się jak to jest ze skrzynią czy podejdzie
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Ogarniam z palcem w nosie. Mam nawet przygotowane na gotowość zestawy na 230ps i jakieś 440nm 
Osadzone gtb2260vk na rozwierconym kolektorze od BKD i downpipe na odpowiednią średnicę.
Bardzo dobre efekty gwarantowane.
Osadzone gtb2260vk na rozwierconym kolektorze od BKD i downpipe na odpowiednią średnicę.
Bardzo dobre efekty gwarantowane.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
-
buxcoast
- Kandydat
Witam
Małe sprostowanie ! Przyczyna pęknięty korbowód na trzecim cylindrze / panewki w niezłej kondycji
oczywiście dziura w bloku . Jutro wyprawa po używany silnik 1.9 TDI 105 KM BKC .
Pozdrawiam Andrzej
ps.mile widziane osoby które chcą się podzielić swoimi obserwacjami / doświadczeniami po wymianie silnika. Brgds
Małe sprostowanie ! Przyczyna pęknięty korbowód na trzecim cylindrze / panewki w niezłej kondycji
oczywiście dziura w bloku . Jutro wyprawa po używany silnik 1.9 TDI 105 KM BKC .
Pozdrawiam Andrzej
ps.mile widziane osoby które chcą się podzielić swoimi obserwacjami / doświadczeniami po wymianie silnika. Brgds
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
W którym miejscu pękł ten korbowód?buxcoast pisze:Przyczyna pęknięty korbowód na trzecim cylindrze
-
keraj998
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.6 TDI CAYC, 2013
- Imię:: Jarek
pewnie rozpadła się stopa korbowodu na skutek ukręconej śruby, sprawdź jeszcze BXF to taki BXE wykastrowany elektronicznie do 90KM
a tutaj skarbnica wiedzy
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=84536
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=63236
a tutaj skarbnica wiedzy
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=84536
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=63236
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Jak wymienisz i nie będzie pracował jak należy to podeślij ecu to Ci go zaprogramuje żeby wszystko grało.buxcoast pisze:Witam
Pozdrawiam Andrzej
Kasy za to nie będę brał
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
-
buxcoast
- Kandydat
Dzień dobry
W kilku zdaniach spróbuje opisać wymianę silnika BXE na silnik BKC.
Tak jak wcześniej pisałem przyczyną uszkodzenia był pęknięty korbowód
na III układzie i dwie dziury w bloku.Zdecydowałem się na zakup silnika BKC z pełnym osprzętem.
Po wymontowaniu silnika BXE postanowiłem wymienić cały osprzęt z silnika BXE
(sprężarka klimatyzacji pozostała w komorze silnika ).Ponieważ silnik BXE miał
zamontowane ogrzewanie komory silnika konieczne było zamontowanie przewodów na silniku BKC,
które odbyło sie bez problemów.Drugim elementem który zamontowałem z silnika BXE była miska
olejowa,która posiadała czujnik poziomu oleju a silnik BKC zakupiony był wyposażony w miskę
bez czujnika. Uszczelniacz na wale silnik BKC także wymagał wymiany ( koszt zakupu 280 zł).
Przy okazji okazało się,że dwie świece żarowe w moim silniku nie działały.
Całkowity koszt naprawy auta :
- zakup silnika BKC z osprzętem - 3450.00 zł,
- olej 4.5 ltr. - 157.00 zł,
- filtr oleju - 22.00 zł,
- uszczelka miski olejowej - 30.00 zł,
- uszczelka kolektora wydech. - 26.00 zł,
- uszczelka pokrywy - 38.00 zł,
- uszczelka kolektora ssącego - 11.00 zł,
- uszczelniacz wału korbowego - 280.00 zł,
- świece żarowe 2 szt. - 110.00 zł,
- płyn chłodniczy - 20.00 zł,
- koszt naprawy - 750.00 zł.
----------
4894.00 zł.
Dla zainteresowanych aby rozwiać wszelkie wątpliwości podaje wersje silników
105 KM - BKC, BXE, BLS wyposażony w filtr cząstek stałych.
Audi A3, Seat Altea,Leon,Toledo,Skoda Octavia,
VW Golf ,Jetta, Passat,Touran,
BJB - Seat Altea, Toledo, Skoda Octavia, VW Caddy,
90 KM - BRU - VW Golf,Touran
BXF - Seat Altea,Leon,VW Golf, Golf Plus,Touran,
BXJ - Seat Ibiza,VW Golf,Golf Plus,Touran.
Pozdrawiam Andrzej
W kilku zdaniach spróbuje opisać wymianę silnika BXE na silnik BKC.
Tak jak wcześniej pisałem przyczyną uszkodzenia był pęknięty korbowód
na III układzie i dwie dziury w bloku.Zdecydowałem się na zakup silnika BKC z pełnym osprzętem.
Po wymontowaniu silnika BXE postanowiłem wymienić cały osprzęt z silnika BXE
(sprężarka klimatyzacji pozostała w komorze silnika ).Ponieważ silnik BXE miał
zamontowane ogrzewanie komory silnika konieczne było zamontowanie przewodów na silniku BKC,
które odbyło sie bez problemów.Drugim elementem który zamontowałem z silnika BXE była miska
olejowa,która posiadała czujnik poziomu oleju a silnik BKC zakupiony był wyposażony w miskę
bez czujnika. Uszczelniacz na wale silnik BKC także wymagał wymiany ( koszt zakupu 280 zł).
Przy okazji okazało się,że dwie świece żarowe w moim silniku nie działały.
Całkowity koszt naprawy auta :
- zakup silnika BKC z osprzętem - 3450.00 zł,
- olej 4.5 ltr. - 157.00 zł,
- filtr oleju - 22.00 zł,
- uszczelka miski olejowej - 30.00 zł,
- uszczelka kolektora wydech. - 26.00 zł,
- uszczelka pokrywy - 38.00 zł,
- uszczelka kolektora ssącego - 11.00 zł,
- uszczelniacz wału korbowego - 280.00 zł,
- świece żarowe 2 szt. - 110.00 zł,
- płyn chłodniczy - 20.00 zł,
- koszt naprawy - 750.00 zł.
----------
4894.00 zł.
Dla zainteresowanych aby rozwiać wszelkie wątpliwości podaje wersje silników
105 KM - BKC, BXE, BLS wyposażony w filtr cząstek stałych.
Audi A3, Seat Altea,Leon,Toledo,Skoda Octavia,
VW Golf ,Jetta, Passat,Touran,
BJB - Seat Altea, Toledo, Skoda Octavia, VW Caddy,
90 KM - BRU - VW Golf,Touran
BXF - Seat Altea,Leon,VW Golf, Golf Plus,Touran,
BXJ - Seat Ibiza,VW Golf,Golf Plus,Touran.
Pozdrawiam Andrzej