Touran by GioW
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Re: Touran by GioW
Muti chodziło mi czy jest różnica w stosunku do starych sprężyn (jak stoi auto), a w którą stronę to nie istone.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- mariusz788004
- Użytkownik
- Auto:: 1.9tdi avq 2004
- Imię:: mariusz
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Tył robiony to teraz przyszedł czas na przód.
Przy wymianie oleju i filtrów mój mechanik zauważył, że prawa sprężyna jest pęknięta a łożysko ledwo się trzyma. Co dziwne nie odczuwałem tego podczas jazdy
Tak więc nadeszła pora na wymianę. Po konsultacji z Tomkiem vel Jeżu padła decyzja o kupnie używanych sprężyn zamiast zamienników. Resztę rzeczy Tomek podesłał od siebie
Tak to wyglądało jeszcze na aucie:

Po wyciągnięciu (widać brak jednego zwoju - łamał się dwukrotnie, bo tylko część została znaleziona)

"Nowe" części:

Efekt:

A po wyjeździe na urlop już się szykuje wymiana tarcz, klocków i osłon z przodu.
Tylko teraz pytanie Textar czy ATE
Przy wymianie oleju i filtrów mój mechanik zauważył, że prawa sprężyna jest pęknięta a łożysko ledwo się trzyma. Co dziwne nie odczuwałem tego podczas jazdy

Tak więc nadeszła pora na wymianę. Po konsultacji z Tomkiem vel Jeżu padła decyzja o kupnie używanych sprężyn zamiast zamienników. Resztę rzeczy Tomek podesłał od siebie

Tak to wyglądało jeszcze na aucie:

Po wyciągnięciu (widać brak jednego zwoju - łamał się dwukrotnie, bo tylko część została znaleziona)

"Nowe" części:

Efekt:

A po wyjeździe na urlop już się szykuje wymiana tarcz, klocków i osłon z przodu.
Tylko teraz pytanie Textar czy ATE

Ostatnio zmieniony śr maja 25, 2016 12:09 przez GioW, łącznie zmieniany 1 raz.
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
Giow a jak tylne sprężyny? Moje obydwie były pęknięte u dołu, ostatni zwój. Wymieniłem sprężyny na nowe plus nowe amorki z odbojami.
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
Mnie czeka to samo, ostatni zwój w lewej... wymieniales na ori, czy zamienniki ? jesli zamienniki to jakiej firmy polecasz ?andrz3j pisze:Giow a jak tylne sprężyny? Moje obydwie były pęknięte u dołu, ostatni zwój. Wymieniłem sprężyny na nowe plus nowe amorki z odbojami.

- GioW
- Expert
Przerzuć stronę w tył Andrzeju... wymieniałem w sierpniu tamtego roku ale ja zakładałem używki po konsultacjach z kolegami z forumandrz3j pisze:Giow a jak tylne sprężyny? Moje obydwie były pęknięte u dołu, ostatni zwój. Wymieniłem sprężyny na nowe plus nowe amorki z odbojami.

- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Ja na tył u siebie też zakładałem bo jedna pękła i udało mi się upolować oryginalne z modelu 1T3 po bardzo mały przebiegu tylko ja szukałem identycznych co miałem czyli takie same oznaczenie w kolorach kropek czy kresek i odpowiadały temu samemu nr w Etce co w roczniku 2004 i w rocznikach 2013-2014.
Tak że wyszło jak by wymiana w ASO VW
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Tak że wyszło jak by wymiana w ASO VW

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
Tak wiem, ze mozna upolowac identyczne od nowszego modelu, moje np były montowane w Touranach 2003 - 2015.Tomasz_W-wa pisze:Ja na tył u siebie też zakładałem bo jedna pękła i udało mi się upolować oryginalne z modelu 1T3 po bardzo mały przebiegu tylko ja szukałem identycznych co miałem czyli takie same oznaczenie w kolorach kropek czy kresek i odpowiadały temu samemu nr w Etce co w roczniku 2004 i w rocznikach 2013-2014.
Tak że wyszło jak by wymiana w ASO VW![]()
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
GioW sorrki, koniec OT

- GioW
- Expert
Przyszedł czas na zmianę hamulców z przodu, stare już ruda wpierdzielała niemiłosiernie i ohydnie to wyglądało przy zmianach kół 
Było

Jest

Teraz czas pomyśleć o tylnych... ale najpierw trzeba rozszyfrować dziwne zachowania Touranka
- albo wtryski się kończą albo dwumas... oby tylko nie jedno i drugie

Było

Jest

Teraz czas pomyśleć o tylnych... ale najpierw trzeba rozszyfrować dziwne zachowania Touranka

-
- Początkujący
- Auto:: touran 2.0 2007
- Imię:: Sławek
- Podziękował: 1 raz
Super efekt, ale pieniążków troszkę w to włożyłeś. Ile sama kierownica kosztowała??
- GioW
- Expert
No cóż nie stać było na 1T2 to się 1T1 doposażakriksus pisze:Super efekt, ale pieniążków troszkę w to włożyłeś. Ile sama kierownica kosztowała??

Kiera z poduchą nabyta w ekstra pieniądzach... nigdy nie widziałem w takiej cenie, większość to x2 lub x3