Słaby zasięg pilota/kluczyka

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
rufusw
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI (AVQ)/2003/BASIC
Imię:: Rafał
Podziękował: 1 raz

Post autor: rufusw »

bo zawsze pomaga wymiana pilota za 50zł w
kluczyku
space, gdzie można kupić pilota w tej cenie?
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

spacewalker pisze:Przeciez jak mowie o przełozeniu Pilota do starego kluczyka.
ja tez mowie o tym. kluczyk sklada sie z dwoch czesci,jednej z grotem a druga z przyciskami. moja czesc z przyciskami ma kod 1ko 959 753. a ta ktora moge kupic ma oznaczenie dodatkowe na koncu litere N.ponawiam pytanie. bedzie pasowal? a drugie pytanie czy bede musial przekladac immo ze starego pilota"pastylke" do nowego
i gdzie ty kupujesz czesc klucza za 50 pln oczywiscie mowa o nowce.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

andrz3j pisze:ja tez mowie o tym. .
jakoś nie bardzo o tym samym mowisz. Skoro pytasz o pilota to mowie o pilocie.
andrz3j pisze:kluczyk sklada sie z dwoch czesci,jednej z grotem a druga z przyciskami..
Tu juz wiesz jak to wygląda a zdanie wczesniej nie wiesz o co chodzi z pilotem i transpoderem.
andrz3j pisze: moja czesc z przyciskami ma kod 1ko 959 753. a ta ktora moge kupic ma oznaczenie dodatkowe na koncu litere N.
DO tego auta pasuje ten co masz lub z literką G i masz 1K0 nie 1ko
andrz3j pisze: a drugie pytanie czy bede musial przekladac immo ze starego pilota"pastylke" do nowego.
Przeciez zostawiasz grot stary a tam jest transpoder, i ciagle piszesz o pilocie wiec zostaw transpoder w spokoju. Piszesz ze chcesz wymienic samego pilota a nie cały kluczyk wiec zostaje Ci tylko kodowanie pilota.
andrz3j pisze:gdzie ty kupujesz czesc klucza za 50 pln oczywiscie mowa o nowce..
Ebay i cały świat stoi otworem, ale te kluczyki w zasadzie tylko na EU były puszczane.
Awatar użytkownika
rufusw
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI (AVQ)/2003/BASIC
Imię:: Rafał
Podziękował: 1 raz

Post autor: rufusw »

Wg. mnie tu jest najlepsza oferta na nowego pilota

http://www.skodaczesci.pl/oferta/?srch_ ... kaj=szukaj
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

1.kupiłem pilot 1k0 959 753 G
2. uruchomiłem vcds, wszedłem w ->[Wybór] ->[46 - Moduł komfortu] ->[Adaptacja - 10] ->Wybierz kanał "01"->[Odczytaj]

-> W polu "Wartość zapisana" powinna pojawić się liczba aktualnie zaprogramowanych pilotów. (mam 2 piloty a wartośc podaje mi vcds 1

-> W polu "Nowa wartość" wpisz łączną ilość pilotów (max. 4) jakie chcesz dopasować do sterownika (łącznie z działającymi już pilotami). Wpisuje 3(także próbowałem z 2) i nie podświetla mi sie TESTUJ

Macie jakieś propozycje?Co zrobic aby dodać nowego pilota?
P.S> stare piloty przelutowałem i żadnej poprawy, jeden ściaga z ok 1,5 metra drugi z ok 10 cm od szyby pasażera...
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

andrz3j pisze:1.kupiłem pilot 1k0 959 753 G
2. uruchomiłem vcds, wszedłem w ->[Wybór] ->[46 - Moduł komfortu] ->[Adaptacja - 10] ->Wybierz kanał "01"->[Odczytaj]

-> W polu "Wartość zapisana" powinna pojawić się liczba aktualnie zaprogramowanych pilotów. (mam 2 piloty a wartośc podaje mi vcds 1

-> W polu "Nowa wartość" wpisz łączną ilość pilotów (max. 4) jakie chcesz dopasować do sterownika (łącznie z działającymi już pilotami). Wpisuje 3(także próbowałem z 2) i nie podświetla mi sie TESTUJ

Macie jakieś propozycje?Co zrobic aby dodać nowego pilota?
P.S> stare piloty przelutowałem i żadnej poprawy, jeden ściaga z ok 1,5 metra drugi z ok 10 cm od szyby pasażera...
Instrukcja dopasowania pilotów. Źródło ADAKO :
Poniżej opisano sposób dopasowania radiowych pilotów sterujących funkcjami zamka centralnego w samochodach VW/AUDI.

Zbierz wszystkie piloty zdalnego sterowania jakie chcesz zaprogramować. Jeden z kluczyków pojazdu umieść w stacyjce i włącz zapłon w pozycję ON. Korzystając z programu VAG-COM wykonaj następujące czynności:

[Wybór]

[46 - Moduł komfortu] lub [35 - Centralny zamek]

[Adaptacja - 10]

Wybierz kanał "01" (w niektórych modelach AUDI może to być kanał "21")

[Odczytaj]

W polu "Wartość zapisana" powinna pojawić się liczba aktualnie zaprogramowanych pilotów.

W polu "Nowa wartość" wpisz łączną ilość pilotów (max. 4) jakie chcesz dopasować do sterownika (łącznie z działającymi już pilotami).

[Testuj]

Upewnij się, że sterownik akceptuje wprowadzoną wartość.

[Zapisz]

Teraz masz ok. 15 sekund na dopasowanie wszystkich pilotów zdalnego sterowania. Naciskaj i przytrzymuj (przez min. 1 sekundę) - po kolei w każdym pilocie przeznaczonym do zakodowania - przycisk UNLOCK (otwieranie).
Jeżeli powyższa procedura nie działa - tzn. zarówno kanał "01" jak i "21" nie są dostępne - postępuj następująco:

Jeden z kluczyków pojazdu (stary - z zakodowanym i działającym pilotem) umieść w stacyjce i włącz zapłon w pozycję ON (nie uruchamiaj pojazdu!). Korzystając z programu VAG-COM wykonaj następujące czynności:

[Wybór]

[Bloki pomiarowe - 08]

Wybierz grupę "003" (w niektórych modelach może to być grupa "007")

[Idź!]

Wartość wyświetlana w polu numer 2 pozwala odczytać ile pilotów jest aktualnie dopasowanych i jakie pozycje zajmują one w pamięci sterownika, np.: "0001" informuje o tym, że dopasowany jest jeden pilot i zajmuje on pierwszą pozycję w pamięci sterownika.

Teraz zamknij samochód od zewnątrz ("ręcznie" - nie pilotem!) używając do tego kluczyka zespolonego razem z niedopasowanym jeszcze pilotem (zamykaj drzwi kierowcy).

Teraz w ciągu 5 sekund od zamknięcia drzwi naciśnij przycisk UNLOCK (otwieranie) w niedopasowanym jeszcze pilocie. Ilość naciśnięć przycisku UNLOCK odpowiada za pozycję pilota w pamięci sterownika. Dwukrotne naciśnięcie przycisku otwierania spowoduje zapisanie pilota na drugiej pozycji pamięci, trzykrotne - na trzeciej itd.
Przykład:

Jeżeli chcesz zaprogramować nowy pilot zdalnego sterowania, a przed rozpoczęciem procedury dopisania pilotów w polu nr 2 w grupie "003" (lub "007") bloków pomiarowych widniała wartość "0001", powinieneś nacisnąć przycisk UNLOCK dwa razy. Rezultatem tej czynności powinna być wartość "0011" w polu nr 2.

Po zakończeniu ustalania pozycji programowanego w danej chwili pilota, zaczekaj 5 sekund po czym naciśnij przycisk UNLOCK (na nowo zakodowanym pilocie).

Wyłącz zapłon i wyciągnij kluczyk ze stacyjki. Sprawdź działanie pilota: naciśnij przycisk LOCK aby zamknąć pojazd. Naciśnij UNLOCK - aby otworzyć.

Umieść w stacyjce pojazdu kluczyk z nowo zakodowanym pilotem. Włącz zapłon ale nie uruchamiaj pojzadu.

[Wybór]

[Bloki pomiarowe - 08]

Wybierz grupę "003" (w niektórych modelach może to być grupa "007")

[Idź!]

Nawiązując do podanego wyżej przykładu, pole nr 2 powinno wskazywać np. wartość "0011".
PPD
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

ten pierwszy sposób nie działa ze wzgledu na wyswietlana ilosc kluczy "1" mimo że są dwa i braku możliwości przetestowania i adaptacji po wpisaniu wartości 2. drugi sposób przetestuje jutro.
zastanawiam sie nad zresetowaniem modułu komfortu do ustawień fabrycznych (00 i save) może wtedy bede mial możliwosc dopisania 2 kluczy. co o tym sądzicie?
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Mozliwosc dopisania 2 czy wiecej ilosci kluczy jest bez resetowania modułu. Gdzies czytałem że resetowanie modulu działa tylko raz czy na poczatku. Uzywanego modulu nei da się zresetowac.
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Operacja udana...

1.Podsumowując kupiłem kluczyk z allegro 1k0 959 753 G za 87 pln z przesyłka (NOWY !!!), bo przelutowanie styków nic nie pomogło.
2. Zaprogramować się udało w końcu po "resecie modułu komfortu(00 i save)". Dodałem dwa piloty i wszystko pięknie śmiga. Zasięg spokojnie ponad 20 metrów. Wydaje mi się ze po adaptacji ponownej starego pilota minimalnie wydłużył się też jego zasięg.

Temat uważam za zamkniety...
torf
Auto:: Touran 1.9TDI DSG h.line
Imię:: Łukasz

Re: Słaby zasięg pilota/kluczyka

Post autor: torf »

Witam Kolegów,
Też mam ten sam kłopot z pilotem do tourana, lecz nr mojego to 1k0 959 753, a na allegro nowe w tej opcji nie rzuciły mi się w oczy, są praktycznie same z literką G lub N.
Jaki pilot powinienem zastosować? Co tak na prawdę wnosi ta literka, nieodpowiednia może nie komunikować się z moją centralką?

Z góry dziękuję za odpowiedź
sto2
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
Imię:: Sławek
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Post autor: sto2 »

torf pisze:Witam Kolegów,
Też mam ten sam kłopot z pilotem do tourana, lecz nr mojego to 1k0 959 753, a na allegro nowe w tej opcji nie rzuciły mi się w oczy, są praktycznie same z literką G lub N.
Jaki pilot powinienem zastosować? Co tak na prawdę wnosi ta literka, nieodpowiednia może nie komunikować się z moją centralką?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Kolego kup z literką G zaprogramuj i musi działać.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
Awatar użytkownika
witek271
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI
Imię:: Witek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: witek271 »

Który przewód lub pin jest antenowy?