Teraz jest N maja 20, 2018 10:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz maja 03, 2018 07:02 
Online
Przeglądacz

Auto: vb x16xel/16mpi 1t0
Imię: Łukasz
Dołączył(a): Pt mar 09, 2018 01:21
Posty: 63
Lokalizacja: ST/SBL
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Macie może jakiś schemat jak, skąd dokąd powinny iść węże od podcisnien? Nie umiem się w tym połapać, ktoś tak to wszystko podrutowal. Wczoraj do nierównej pracy silnika doszedł mi kontrolka esp na desce i mrugajacy check. Wiem że bez vcds to wróżenie z fusów ale z objawami z poprzednich postów macie jakieś pomysły? Czy uszkodzony czujnik położenia walka rozrządu daje takie objawy?

Jesli uda mi sie kompa dzisiaj podłączyć napisze co wyszło


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz maja 03, 2018 08:21 
Offline
Przeglądacz
Avatar użytkownika

Auto: Touran BSE 2006 LPG
Imię: Micz
Dołączył(a): Cz kwi 13, 2017 18:14
Posty: 96
Lokalizacja: BDG
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Image

Jeżeli mapsensor ma jedno wejście podciśnienia to dokłada się trójnik i wtedy jest odp przepustnicy do mapa, a po drodze trójnik i odejście na reduktor

Na świecącego czeka to nie ma rady trzeba podłączyć.
Jak nie masz czym błędów z silnika sczytać, to kup np. http://allegro.pl/interfejs-elm-327-blu ... 48766.html
Na telefonie zainstaluj torque lite i masz podgląd błędów i parametrów silnika.

Powrzucaj zdjęcia spod maski będzie łatwiej rozmawiac.



Za ten post autor misiek775 otrzymał podziękowanie od szpyrek(Cz maja 03, 2018 08:44)
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz maja 03, 2018 15:41 
Online
Przeglądacz

Auto: vb x16xel/16mpi 1t0
Imię: Łukasz
Dołączył(a): Pt mar 09, 2018 01:21
Posty: 63
Lokalizacja: ST/SBL
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Nie równa praca choćby na trzy gary się wyjaśniła. Fajka od WN ma przebicie, kopie po paluchach fest. Musi coś w środku byś nie chalo, ustawilismy ja tak by było ok i silnik pracuje rowniutko. Natomiast jeśli chodzi o węże podciśnienia to tam chyba żaden nie jest podłączony.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jeszcze mam pytanie czy napięcia na wtryskach są ok? Czy trzeba coś innego pokombinować.
Obrazek

Troszkę nie rozumiem jak wąż wchodzi do map sensora jak tam jest sama wtyczka.
Wyskoczyly też błędy z sondy ale to już w odpowiednim temacie wrzucę foty.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz maja 03, 2018 19:08 
Offline
Przeglądacz
Avatar użytkownika

Auto: Touran BSE 2006 LPG
Imię: Micz
Dołączył(a): Cz kwi 13, 2017 18:14
Posty: 96
Lokalizacja: BDG
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Mapsensor od lpg - jest na wężu pomiędzy wtryskiwaczami LPG a reduktorem - po drodze jest jeszcze filtr fazy lotnej (najczesciej puszka alu). Jesli sterownik lpgtech to pewnie takie coś https://allegro.pl/listing?string=mapse ... ng-v6-b118

Podcisnienie z reduktora do mapsensora lpg - a drugie mapsensor przepustnica ale nie z rury przed przepustnica a wczesniej pokazywales - wężyk z wkrętem miedzy kolektorem a przepustnica

Tu masz podcisnienie z dobrego miejsca (twoje foto z zaslepionym wezykiem)
Image

w lewym dolnym rogu masz prawdopodobnie mapsensor gazu (tez twoje foto)

Image

A do reduktora wężyk sie zakłada na ten goły mosiężny króciec


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz maja 03, 2018 20:17 
Online
Przeglądacz

Auto: vb x16xel/16mpi 1t0
Imię: Łukasz
Dołączył(a): Pt mar 09, 2018 01:21
Posty: 63
Lokalizacja: ST/SBL
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Czyli kupić jakiś gumowy wężyk i spróbowac połączyć to wszystko według twojego schematu?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz maja 03, 2018 20:38 
Offline
Przeglądacz
Avatar użytkownika

Auto: Touran BSE 2006 LPG
Imię: Micz
Dołączył(a): Cz kwi 13, 2017 18:14
Posty: 96
Lokalizacja: BDG
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Powinno To byc polaczone I ja bym tak zrobił. Ściągnij instrukcje sterownika i tam wszystko jest


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N maja 06, 2018 13:56 
Offline
Specjalista

Auto: Golf 5
Imię: Dexter
Dołączył(a): Cz kwi 10, 2014 13:38
Posty: 985
Lokalizacja: Slaskie
Podziękował : 23 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy
podciśnienie do lpg musi być skądś pobranie bo by nie jeździł na lpg.
Tylko ciekawe skąd :shock:
sygnał z czujnika stukowego jest ok.
musisz mieć osobny czujnik map-sensor do lpg bo ten ze zdjęcia to pomiar ciśnienia gazu i pewnie temperatury.
-- N maja 06, 2018 14:22 --

Image
Image


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N maja 06, 2018 20:25 
Offline
Przeglądacz
Avatar użytkownika

Auto: Touran BSE 2006 LPG
Imię: Micz
Dołączył(a): Cz kwi 13, 2017 18:14
Posty: 96
Lokalizacja: BDG
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Samochód pojedzie na odpiętym podciśnieniu od kolektora, będzie miał trochę wyższe ciśnienie i nie będzie regulował ciśnienia względem otwarcia przepustnicy.
Napisz nam jeszcze jaki masz sterownik lpg


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N maja 06, 2018 21:15 
Online
Przeglądacz

Auto: vb x16xel/16mpi 1t0
Imię: Łukasz
Dołączył(a): Pt mar 09, 2018 01:21
Posty: 63
Lokalizacja: ST/SBL
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Instalacja Prins, ale reduktor wymieniany był. Jeśli chodzi o konkretny model to przy okazji napisze. Z podcisnieniem postaram się w tym tygodniu ogarnąć i dam znać czy coś się zmieniło.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N maja 06, 2018 21:40 
Offline
Specjalista

Auto: Golf 5
Imię: Dexter
Dołączył(a): Cz kwi 10, 2014 13:38
Posty: 985
Lokalizacja: Slaskie
Podziękował : 23 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy
misiek775 napisał(a):
Samochód pojedzie na odpiętym podciśnieniu od kolektora, będzie miał trochę wyższe ciśnienie i nie będzie regulował ciśnienia względem otwarcia przepustnicy.
Napisz nam jeszcze jaki masz sterownik lpg

Silnik bedzie dzialac ale instalacja lpg bez podciśnienia nie będzie pracowac wcale. Non-stop bedzie w lpg błąd niskiego ciśnienia gazu bo reduktor nie ma podciśnienia w celu regulacji wydajności raduktora.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N maja 06, 2018 22:06 
Offline
Przeglądacz
Avatar użytkownika

Auto: Touran BSE 2006 LPG
Imię: Micz
Dołączył(a): Cz kwi 13, 2017 18:14
Posty: 96
Lokalizacja: BDG
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Będzie chodził (samochody bez przepustnicy z valvetronicem)
Ale jeżeli jest możliwość to się podłącza, żeby lepiej korygować cisnienie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N maja 06, 2018 23:21 
Online
Przeglądacz

Auto: vb x16xel/16mpi 1t0
Imię: Łukasz
Dołączył(a): Pt mar 09, 2018 01:21
Posty: 63
Lokalizacja: ST/SBL
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
U mnie to wygląda jak na zdjęciach wyżej. Na gazie jeździ, jedynie jest szarpniecie przy przelaczeniu na zimnym silniku. Głównie walczę z wyskakujacym błędzie sondy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn maja 07, 2018 14:50 
Offline
Specjalista

Auto: Golf 5
Imię: Dexter
Dołączył(a): Cz kwi 10, 2014 13:38
Posty: 985
Lokalizacja: Slaskie
Podziękował : 23 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy
misiek775 napisał(a):
Będzie chodził (samochody bez przepustnicy z valvetronicem)
Ale jeżeli jest możliwość to się podłącza, żeby lepiej korygować cisnienie

przeciez to vw a nie bmw ani citroen


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn maja 07, 2018 16:31 
Offline
Przeglądacz
Avatar użytkownika

Auto: Touran BSE 2006 LPG
Imię: Micz
Dołączył(a): Cz kwi 13, 2017 18:14
Posty: 96
Lokalizacja: BDG
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Co nie wyklucza ze instalacja lpg będzie działać bez podciśnienia - będzie działać ale z podpiętym podciśnieniem będzie działać lepiej.
Valvetronic to tylko tego przykład. Jak silnik ma podciśnienie w kolektorze to się się podłącza i tyle - temat nie jest o tym.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn maja 07, 2018 22:29 
Offline
Specjalista

Auto: Golf 5
Imię: Dexter
Dołączył(a): Cz kwi 10, 2014 13:38
Posty: 985
Lokalizacja: Slaskie
Podziękował : 23 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy
dokładnie. :piwo:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL