Zamiana zwykłych lamp na ksenonowe

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
karolśrem
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Zamiana zwykłych lamp na ksenonowe

Post autor: karolśrem »

witam mam pytanko posiadam zwykle lampy H7 a chce zalozyc xenony czy beda dzialac czy musze cos zmienic ,i czy kazdy samochod ma wyprowadzone przewody od halogenow jak tak to gdzie je znajde bo szukalem i niewidzialem pozdrawiam

Zmieniłem temat. Proszę pisać pełne tematy, jedno słowo to stanowczo za mało.
Turanek
Ostatnio zmieniony śr kwie 13, 2011 21:01 przez karolśrem, łącznie zmieniany 1 raz.
inginio
Przeglądacz

Post autor: inginio »

Xenony kupujesz razem z przetwornicami i stosujesz się zgodnie z zaleceniami instrukcji. Problem jest taki, że jeśli do tych xenonów nie będziesz miał sprysków na reflektory to policja może zabrać Tobie dowód. Na lewej podłużnicy powinna być kostka niestety nie pamiętam ilu pinowa z wyjściem na halogeny.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 700 razy

Post autor: spacewalker »

Spryski to nie problem. Wiekszy problem to moze byc sterownik elektryki który nie obsluzy Ci xenonów w wersji lowline.....musi byc highline. Dodatkowo nie bedziesz miał regulacji zasięgu lamp z pokrętełka w kabinie bo xenony mają juz inne silniczki i jest to inaczej sterowane. Sprzedawane sa przejsciowki pod xenony ze zwykłych lamp ale jak to działa tego nie wiem, kto tak naprawde sprawdza błędy i reguluje zasięg lamp? No chyba ze ktos zacznie mrygac swiatłami z naprzeciwka. Instalacji pod halogeny to nie ma, musial bys dopłacic za to , a po co Ci płacic by miec tylko kable ? Z takich "dodatków" to wiem ze jest przygotowanie pod zestaw telefonicnzy, wtedy instalacja wystepuje.
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: GASIOR997 »

Tez chciałem się w takie coś zabawić w Bi-xenony wstawić i mam moduł komfortu pod to bo mam wersje highline . Ale to bez sensu bo tak jak kolega pisał jest wiele problemów. Zbiornik inny pod spryskiwacze pompkę 2 do tego zbiorniczka przewody rozdzielacze , zderzak przedni z instalacja z modułem itp. Potem na amortyzatorach czujniki położenia czyli sterowania na wybojach lampami bi xenonowymi żeby miały samoregulacje żeby się ustawiały . To jest bez sens pieniądze w błoto . Lepiej kupić dobre żarówki Philipsa i będzie podobnie .
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Piszesz bez sęsu. Moduł komfortu nie ma się niczym do xenonów, tylko centralny zespół elektryki. Po drugie - zbiornik jest ten sam, tylko nawiercasz dziurę na nową pompke i ew czujnik poziomu płynu do spryskowaczy. Całe sterowanie musi odbywac się przez czujniki , to Ty tego nie wyregulujesz, albo bedziesz wszystkich oslepiał. SKoro to jest bezsę pieniedzy to czemu to jest takie drogie, czemu komfortowe, czemu widac droge o niebo lepiej i czemu xenon przyciaga uwagę "przechodniów" . Elektroniki coraz więcej i nie ominiesz tego.
Rowik
Użytkownik

Post autor: Rowik »

A jest jakiś inny sposób aby jednak móc sterować zasięgiem lamp?
Volkswagen Touran 1.9TDI 2004r TREND 74kW AVQ
Kliknij aby zobaczyć
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Ręczne sterowanie - to masz z pokrętła. Przy xenonach musi byc automatyczne. Jak chcesz to zrobic pół srodkiem to wsadz palniki HID w lampy co masz teraz i ciesz się efektem 5000k.
Awatar użytkownika
FILOZOF
Początkujący
Kontakt:

Post autor: FILOZOF »

odświeżę troszkę temat
montowałem xenony HID do golfa i powiem że byłem zadowolony z efektu tylko że ja miałem 6000k i miałem soczewki,
nie wiem ja to jest w touranie ale w golfie regulacja ręczna działała po zamontowaniu xenonów, samo poziomowanie niema nic wspólnego z oślepiania innych ponieważ w zwykłych lampach niema samo poziomowania i nikt nikogo nie oślepia wiec jak i u nie będzie to nie widzę problemu
nie bardzo wiem jak to jest z doświetlaniem zakrętów a bi-xenonach
i czy wtyczka będzie pasować od zwykłych lamp do xenonów w golfie było bez problemu
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

FILOZOF, oni dyskutowali o wymianie całych lamp ze zwykłych na soczewkowe ksenony i dlatego problem z ręczną regulacją, bo te lampy mają inne silniczki.
Sam się właśnie zastanawiam nad taką zmianą, tylko chwilowo bez autopoziomowania. Spryski mam z pakietu zimowego, więc to też odpada.
Czy ktoś wie co będę musiał zakupić - oprócz lamp z przetwornicami i pewnie wymiany CCMa?
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

Panowie jak tam? temat umarł?

Jak tam z tymi xenonami po zamianie?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: GASIOR997 »

Szkoda każdemu się w to bawić . A wstawienie pseudo ksenonów chińskich to bezsens i odwaga bo jak cie złapią to przesrane . A przy wypadku od razu twoja wina bo każdy powie ze go oślepiłeś. Kolega jechał samochodem wpadł w poślizg i zjechał na 2 pas i rąbnął na czołowe ale zobaczył ze gość miał przerabiane lampy . Sprawdzili w serwisie po VIN ze nie były oryginalnie wstawiane i po wszystkim a ten powiedział ze z naprzeciwka 2 go oślepił i wygrał chociaż jego wina była.
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Blupol
Przeglądacz
Auto:: '12 1.6 TDI Bluemotion
Imię:: Tom
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Blupol »

Na marginesie...cóż za absurd: gość niby go oślepił i ten w niego wjechał. Sąd do bani. Kolega raczej powinien jechać prosto, alb uciec od "oślepiających" świateł, a ten pcha mu się pod koła. Oczywiście w wersji nieprawdziwej kolegi. :D
Awatar użytkownika
balikgdansk
Przeglądacz
Auto:: Audi A6C7 3,0tdi
Imię:: Krzysztof

Post autor: balikgdansk »

Witam wszystkich,ja się uporałem z ksenonami w nieco inny sposób,temat spryskiwaczy mnie nie dotyczył bo miałem fabrycznie.A jeśli chodzi o lampy to zrobiłem taki patent że zakupiłem oryginały bi ksenony gołe bez przetwornic i żarników(można kupić kompletne tylko wiadomo że cena inna) wyjąłem z tych kupionych element optyczny i wymieniłem w swoich oryginalnych ze zwykłych odbłyśników na te wyjęte z ksenonów.Temat regulacji został tak jak przy zwykłych lampach.Dokupiłem do tego zestaw żarników i przetwornic HID z małymi przetwornicami i zmieściłem wszystko wewnątrz lamp.W taki sposób jak padnie jakaś przetwornica to nie muszę zdejmować zderzaka do wymiany przetwornicy,bo w oryginale są one pod reflektorem.Do tego zmiana kodowania w module bortnetz i świecą aż miło.
Awatar użytkownika
leonis
Przeglądacz

Post autor: leonis »

Witam , a ja mam małe pytanie chodzi mi o zamiane lamp ale w touranie po lifcie , czyli wymieniam stare zwykle lampy , a montuje bi xenony dynamic , jak to sie ma w praktyce? , czy będą problemy z doswietalniem ? ,lub czy można wyłaczyć doświetlanie zakrętów ??
Awatar użytkownika
Blupol
Przeglądacz
Auto:: '12 1.6 TDI Bluemotion
Imię:: Tom
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Blupol »

Hmmm..już miałem montować (sprawdzić na razie) jak świeci taki zestaw, ale pojawił się problem nie do przeskoczenia: żarniki są zakończone metalową obręczą (jak żarówki H7), ale potem wychodzą z niej 2 kable w gumie. A nasze żarówki wkłada się do takiej plastikowej oprawy, którą potem się przekręca i żarówka trzyma. Może ktoś ma pomysł jak to zrobić?
ODPOWIEDZ