Teraz jest N cze 24, 2018 02:27

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: So maja 19, 2018 20:13 
Offline
Początkujący

Auto:
Imię:
Dołączył(a): Wt maja 22, 2012 21:09
Posty: 30
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Jakiś czas temu zalałem MOTUL 8100 X-clean FE 5W30
(kupiłem na All u gościa FILTRY_Gdansk za 105zł 4L)
różnica jest taka, że jak uruchomię zimnego, to nie klekocze - jak to miało miejsce przy poprzednim ok. 1min.
Co do zmniejszenia zużycia paliwa (jak zapowiada producent) jeszcze nie mam zdania, jeżdżę na krótkich odcinkach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So maja 19, 2018 20:55 
Offline
Władca postów
Avatar użytkownika

Auto: touran BLS 2007
Imię: Pawel
Dołączył(a): Wt maja 10, 2016 07:19
Posty: 2345
Lokalizacja: Goleniów
Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 204 razy
Nie wiem czy jest sprzedawany w pojemności 4 l no chyba że 4x1 l


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N maja 20, 2018 19:02 
Offline
Przeglądacz
Avatar użytkownika

Auto: Touran 1t2 1.4 140km 2008
Imię: Marcin
Dołączył(a): Pn kwi 25, 2016 20:32
Posty: 97
Lokalizacja: Pabianice
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Do FSI TSI trzeba lać 5w30 one mają napinacz hydrauliczny jak jest inny olej to potem jest płacz, że rozrząd przeskoczył. Nie wiem jak jest z TSI po 2012 (na pasku) Obstawiam że do nowszych jest tak samo albo jeszcze 0w30


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N maja 20, 2018 19:21 
Offline
Początkujący

Auto:
Imię:
Dołączył(a): Wt maja 22, 2012 21:09
Posty: 30
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
wesol napisał(a):
Nie wiem czy jest sprzedawany w pojemności 4 l no chyba że 4x1 l

Tu masz 5L lub 5L tu np. 4L


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N maja 20, 2018 21:52 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Auto: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię: Andrz3j
Dołączył(a): Cz mar 03, 2011 21:06
Posty: 880
Lokalizacja: lubuskie
Podziękował : 26 razy
Otrzymał podziękowań: 95 razy
kijec napisał(a):
Do FSI TSI trzeba lać 5w30 one mają napinacz hydrauliczny jak jest inny olej to potem jest płacz, że rozrząd przeskoczył. Nie wiem jak jest z TSI po 2012 (na pasku) Obstawiam że do nowszych jest tak samo albo jeszcze 0w30


Skąd taka informacja? Masz gdzieś link do tych informacji, chętnie poczytam?
Instrukcją obsługi (ksiązka serwisowa nic o tym nie wspomina).
Większy wpływ ma poziom oleju sądzę niż 5w30. Im wyższy poziom (bliżej max) tym szybciej i łatwiej powstanie ciśnienie i napinacz zadziała.

_________________
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek

CB: Yosan 120 PRO - mod SQ
Antena: Sirio 100 MAG


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn maja 21, 2018 06:30 
Offline
Początkujący

Auto: Passat B6 1.4TSI '09
Imię: Radek
Dołączył(a): Pt kwi 14, 2017 21:29
Posty: 10
Lokalizacja: GTC
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dla łańcuchowców ważniejszy jest chyba dolny parametr (np.: 0W lub 5W), bo ten decyduje jak szybko olej dociera do napinacza i nastawnika. Wartość górna (np.: W30 lub W40) ma znaczenie w zależności od tego jakie są temperatury zewnętrzne.

Ja obecnie mam w 1.4 TSI (to samo co 1.6 FSI tyle, że doładowane, bo blok, rozrząd i głowice są takie same praktycznie) i leję Motul x-max 0W40 ale na następną zastanawiam się nad Amsoilem 0W40 lub 0W30.

Olej ma spełniać normę producenta (VW 504 00/507 00 dla LongLife i VW 502 00/505 00 dla przeglądów co 15.000 km) lub w/g API.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL