Tylną klapą nie otwiera sie
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,9 TDI 2003
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 1 raz
Tylną klapą nie otwiera sie
Witam jak w tytule klapą bagażnika mi się nie otwiera zaczole się to od tego że raz się otwierała a raz nie teraz już amen padło całkiem. Gdzie mogę szukać przyczyny?dodam że dzisiaj sama się otwarła na raz puścił zamek... Pozdrawiam
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Re: Tylną klapą nie otwiera sie
Sprawdź włącznik otwierający oraz to czy nie jest tam zalane. Może dostała się wilgoć i skorodowało.
-
- Początkujący
wlasnie wlacznik ladnie klika(mialem cos podobnego w fordzie i wtedy nic nie klikalo)
-
- Początkujący
- Auto:: Touran BKD 2005
- Imię:: Paweł
Miałem to samo u siebie w touranie pomagało otwarcie drzwi pasażera a później bagażnika lecz po jakimś czasie elektromagnes bagażnika puszczał i klapa się sama otwierała bez naciśnięcia przycisku okazało się że uszkodzona jest ta listwa z przyciskami do otwierania bagażnika i oświetleniem tablicy rejestracyjnej. Po wymianie tej listwy już prawie 2 rok spokoju 

-
- Początkujący
Ile taką listwa i gdzie tego szukać?
-- Wt gru 22, 2015 08:13 --
Dodam jeszcze że z pilota też się nie otwiera...
-- Wt gru 22, 2015 08:13 --
Dodam jeszcze że z pilota też się nie otwiera...
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2005 2.0 tdi dsg
- Imię:: Andrzej
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Witam sprawdź jeszcze okablowanie między klapą a karoserią, może kabel się tam przerwał. Znajomy tak miał w plusie...
-
- Początkujący
Odpalilem auto i jak by ręką odjol wszystko działa byłem u elektryka powiedział że może być tak że jest slaby akumulator i robi się tj podtrzymanie zabezpieczenia akumulatora żeby do końca nie padł.
- PioDer
- Przeglądacz
- Auto:: 1T2 1.9 BLS '07
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Dasz sobie gościu przemówić do rozsądku?
Jak zobaczysz moje zdjęcia to będziesz widział, że przecinałem ścieżki na listwie zespolonej. Problem jest taki, że wewnątrz plastiku lubi w losowych momentach zrobić zwarcie między nimi. Ja pominąłem je i przylutowałem kabel bezpośrednio do switcha i jest spokój.
U mnie raz listwa działała 3 miesiące, potem zaczęły się problemy (które ustały po 2 miesiącach) i po pół roku problem znowu wrócił, nierzadko rozładowując akumulator (komputer wychodził z trybu uśpienia!). Jakbyś podpiął Tourana pod VCDS-a to powinno to pokazać w błędach (short to ground).
Ale odpowiadam na pytania: listwa używana na allegro kosztuje ok. 100-150 zł. Ale nie daje Ci gwarancji, że będzie działać.
Co jeszcze - od listwy wychodzi czteropinowa kostka. Jeżeli zewrzesz piny od strony "wypukłej", zamek się odblokuje. Tak możesz sprawdzić, czy to wina listwy. Jeżeli będziesz miał problem znowu z cykającym zamkiem i nie będziesz mógł otworzyć bagażnika - spróbuj odpiąć kostkę i zewrzeć dwa piny. Jak otworzy - listwa do wymiany/naprawy.
Powodzenia!
Jak zobaczysz moje zdjęcia to będziesz widział, że przecinałem ścieżki na listwie zespolonej. Problem jest taki, że wewnątrz plastiku lubi w losowych momentach zrobić zwarcie między nimi. Ja pominąłem je i przylutowałem kabel bezpośrednio do switcha i jest spokój.
U mnie raz listwa działała 3 miesiące, potem zaczęły się problemy (które ustały po 2 miesiącach) i po pół roku problem znowu wrócił, nierzadko rozładowując akumulator (komputer wychodził z trybu uśpienia!). Jakbyś podpiął Tourana pod VCDS-a to powinno to pokazać w błędach (short to ground).
Ale odpowiadam na pytania: listwa używana na allegro kosztuje ok. 100-150 zł. Ale nie daje Ci gwarancji, że będzie działać.
Co jeszcze - od listwy wychodzi czteropinowa kostka. Jeżeli zewrzesz piny od strony "wypukłej", zamek się odblokuje. Tak możesz sprawdzić, czy to wina listwy. Jeżeli będziesz miał problem znowu z cykającym zamkiem i nie będziesz mógł otworzyć bagażnika - spróbuj odpiąć kostkę i zewrzeć dwa piny. Jak otworzy - listwa do wymiany/naprawy.
Powodzenia!

-
- Początkujący
Ja taka listwę dostałem w Aso bo zamiennika nie mogłem dostać w żadnym sklepie. U mnie też z początku raz działało raz nie a później nawet na postoju w garażu elektromagnes otwierał sam klapę aż po kilku dniach postoju samochodu potrafiło rozładować akumulator i byłem u elektryka w mojej miejscowości i nie miał pojęcia o co chodzi ale odwiedziłem znajomego czarodzieja w elektryce samochodowej i bez patrzenia stwierdził uszkodzoną listwę otwierania klapy bo podobno tourany tak mają bo często rdzewieją w miejscu tej listwy i powstaje tam zwarcie
Cena tej listwy to około 150zł jak dobrze pamiętam i 2lata wstecz była dostępna tylko w Aso

-
- Początkujący
Dokładnie tak jak podał kolega wyżej jak byś potrzebował to mogę zrobić Ci zdj pudełka z dokładną nazwą i kodem
- sony69
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1,9TDI 2009
- Imię:: Robert
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Ja miałem dokładnie to samo miesiąc temu. Wyjąłem , oczyściłem bardzo prosty mechanizm i dałem odrobinę smaru. Działa tip top.
With VW to THE END !