Gorące tylne koła
-
- Kandydat
- Auto:: touran 2.0 tdi 2006 r
- Imię:: Bartek
Gorące tylne koła
Ostatnio zauważyłem ze tylne koła czasami są znacznie cieplejsze od przednich, czasem aż z nich śmierdzi spalenizna. Wiec udałem sie do mechanika, który wymienił mi klocki i tarcze. Stare tarcze były Krzywe, mechanik powiedział ze to mogło być przyczyna tego nagrzewania sie. Wszystko było w porządku aż do dzis, kiedy przejechałem jakieś 30 km z prędkością około 110-120 z częstym hamowaniem, po zakończeniu jazdy tylne koła były gorące śmierdziały spalenizna, a przednie były letnie. Co może być tego powodem? Odrazu przy wymianiem miałem wyczyszczone zaciski. Dodam ze często używam recznego, mogl akurat nie odbić? Może to być wina złe ustawionej zbieżności?
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Re: Gorące tylne koła
Zbieżność nie. Przyjrzeć się i przesmarowac prowadnice zaciskow i klocków. Sprawdzić czy linki od ręcznego nie są za mocno naciagniete lub czy się nie zacinaja.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Tak jak pisze Muti, coś z tylnymi zaciskami, ale obydwa koła Ci się grzeją czy jedno ?
Niech ktoś ogarnięty wymontuje i dobrze wyczyści zaciski, jak są zużyte to trzeba do regeneracji oddać.
Na początku podnieś lewarkiem tył autka i poobracaj kołami, zobacz czy któryś z zacisków nie przyhamowuje koła jak kręcisz, wyczujesz jak coś nie będzie tak.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Niech ktoś ogarnięty wymontuje i dobrze wyczyści zaciski, jak są zużyte to trzeba do regeneracji oddać.
Na początku podnieś lewarkiem tył autka i poobracaj kołami, zobacz czy któryś z zacisków nie przyhamowuje koła jak kręcisz, wyczujesz jak coś nie będzie tak.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- marnon
- Zaawansowany
- Auto:: Golf V variant
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
jak dla mnie to wina ręcznego... może linka w pancerzu jest zasyfiona/zapieczona i nie odbija do końca - ja to przerabiałem dwa razy i tak się działo że grzały mi się tylne koła tylko dziwi mnie ten Twój mechanik że wymienił tarcze i klocki a o ręcznym nic nie piszesz, powinien przesmarować linkę z ręcznego i dobrze wyczyścić.
-
- Kandydat
- Auto:: touran 2.0 tdi 2006 r
No grzeją mi sie oba koła... Jak odbierałem samochód to nic mi nie mówił ze robił cos przy lince. Muszę w takim razie przejechać sie do innego i powiedzieć co jest grane
-- Wt lip 22, 2014 09:33 --
A ta linke da radę samemu wyczyścić? Wiecie jak to zrobić?
-- Wt lip 22, 2014 09:33 --
A ta linke da radę samemu wyczyścić? Wiecie jak to zrobić?
- marnon
- Zaawansowany
- Auto:: Golf V variant
- Imię:: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Na pewno da radę samemu ja jednak wolę oddać do mechanika to nie duży koszt. Znajdz sobie kawałek drogi pustej o minimalnym spadzie i zostaw auto na luzie czy pojedzie do przodu ew przyhamuj prawie do zera tak aby delikatnie się toczyło i pusc ma luz ją nawet takie lekkie opory wtedy wyczuwalem jak.ki ręczny nie odbijal do końca.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Witam. Ja mam podobny problem. grzeją się 2 tylne koła, ręczny odbija do końca, podczas obracania kołem na lewarku jest wyczuwalny minimalny opór, przesmarowałem tłoczki, ale bez efektu- jakieś rady??
- bartez55
- ____________________
- Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
A może łożyska juz są w złym stanie?
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
- kriso
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 TDI,BLS,2006
- Imię:: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
U mnie po wymianie klocków z tyłu też grzały się koła , zrobiłem ze 200 km i wszystko wróciło do normy
-
- Początkujący
po wymianie klocków zrobiłem już blisko 1000km, łożyska ok- grzeją się tarcze- następnym krokiem będzie wymiana wężyków, chyba, że ktoś podsunie jakiś inny pomysł, ale dzięki za każdą wskazówkę 

- kriso
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 TDI,BLS,2006
- Imię:: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
A dałeś smar do tłoczków ? Zużyłem chyba ze trzy sztuki, ktoś pisał jeszcze o rozwarstwiających się wężykach
-
- Początkujący
smar poszedł przy wymianie, teraz jeszcze dołożyłem. Zamówiłem już wężyki- o wynikach dam znać, ale wymiana w czwartek lub sobotę.
pozdrawiam i dzięki
pozdrawiam i dzięki