Jaki płyn do czyszczenia wtryskiwaczy

Awatar użytkownika
roro322
Początkujący
Auto:: Touran 1,9 tdi 2004
Imię:: Robert
Podziękował: 5 razy

Jaki płyn do czyszczenia wtryskiwaczy

Post autor: roro322 »

Witam
Historia jest prosta a mianowicie, kupiłem używanego 1,9 TDI 105KM. :19: Wszystko pięknie poza jedną rzeczą, wróciłem od mechanika (zaufanego) oczywiście wymiana: rozrząd+pompa, olej, filtry oleju, paliwa powietrza, nowy płyn chłodzący. No i po podłączniu pod komputer wykazało błąd na pompowtrysku nr2. Wspomniałem wcześniej mechanikowi że na ciepłym silniku czasami po odpaleniu pojawiają się jakieś wibracje na biegu jałowym a przy przyspieszaniu trzęsie bardzo silnikiem. Nie wspomnę że samochod z niemiec a filtr paliwa był czarny jakby tam smołę lali.
Diagnoza wstępna: możliwy uszkodzony pompowtrysk nr 2. Mechanik zalecił na początek zalać jakimś płynem do czyszczenia układu paliwowego i wtrysków liqui moly. Znalazłem taki
http://www.liqui-moly.pl/produkty/dodat ... 666-detail
I moje pytanie czy warto bawić się wdodatki do paliwa?
Czy ktoś może polecić lepszy?
I ostatecznie czy ktoś zna dobrego fachowca komputerowca od wymiany wtryskiwaczy w okolicach Częstochowy lub nawet dalej żeby był solidny?

Trochę mnie niepokoi cała ta sytuacja, a tak się cieszyłem z zakupu bo autko w bardzo dobrym stanie 207 tys. km na liczniku zadbane, no i mam teraz... kłopot. :cry:
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt lis 07, 2014 23:52 przez roro322, łącznie zmieniany 1 raz.
Roro322
rrk71
Auto:: Touran
Imię:: Radek

Re: Jaki płyn do czyszczenia wtryskiwaczy

Post autor: rrk71 »

Witam. Ja osobiście stosowałem płyn firmy Xado. Jest dobry. A może wiązka wtryskiwaczy nie domaga
Pozdrawiam Radek (PPD)
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

roro322 pisze:I moje pytanie czy warto bawić się wdodatki do paliwa?
Najtańszy zabieg jaki możesz zrobić, wielu z nas korzystało z tego preparatu, osobiście polecam.
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Witaj
Możesz zastosować ten środek LM co podałeś link. Na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc. Sprawdź z mechanikiem wiązkę tak jak tu już kolega napisał od wtrysków. Było już kilka tematów o tym. Problemy z wiązką dają taki sam problem jak opisujesz. Jeśli chodzi o dodatki ja dodatkowo stosuję jeszcze do paliwa coś takiego http://www.liqui-moly.pl/produkty/dodat ... 663-detail .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krankor
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Post autor: krankor »

Robiłem czyszczenie tak jak w tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=gH_aE_OVHRI robiąc małą instalację pod otwartą maską. Robi się "zwrot " paliwa do zbiornika paliwa na flitrze. A w miejsce filtra wpina się butelkę ze środkiem i filterek. Na forum były wątki na ten temat. Generalnie ten sposób czyszczenia polega na podawaniu tego środka zamiast paliwa (silnik nawet się nie zająknie) a nie wlewaniu do baku.
pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
roro322
Początkujący

Dzięki za wszystkie posty, muszę to z mechanikiem przedyskutować, ciekawe rozwiązanie, jak się coś zmieni (mam nadzieję że na lepsze) to dokończę wątek.
pozdrawiam
Roro322
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

Podobnie jak Grzegorz.... Polecam ten środek...Sprawdzony.....

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=u23IH5eKbOc[/youtube]
seba697
Kandydat
Auto:: golf V
Imię:: Sebastian
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: seba697 »

polecam preparat tunap wiele wtrysków udało się mi ożywić
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Panowie wtrysków czyszczeniem się nie naprawi. Czyszczenie to profilaktyka która wydłuża ich żywotność. Należy postawić konkretna diagnozę. Diagnoza nie polega na odczycie błędów tylko na zlogowaniu auta. Poproś mechanika o logi wtrysków i będzie wiadomo czy czasy wtrysków robią problem czy występuje mechaniczne uszkodzenie.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
roro322
Początkujący

Witam
Na początek chciałbym spróbować ratować ten wtryskiwacz, oczywiście jak najtaniej.
Ten preparat TUNAP trochę drogi, czy w podobnej cenie można zrobić diagnostykę konmputerową i odczytać logi wtrysków??
Na zrobienie takiej instalacji pod maską to za cienki jeszcze jestem :? , a mechanik podejrzewam że nie będzie chciał się w to bawić, pogadam.

Ogólnie mechanik powiedział żeby pojeździć z preparatem Liqui Moly a potem mnie weźmie na komputer zobaczyć czy będą jeszcze jakieś błędy. Widzę że majakiś plan ratowania samochodu.
Ogólnie ja bym wolał zrobić logoowanie ale gdzie? w autoryzowanym serwisie? W rejone Częstochowy znalazłem kilku niby fchowców od komputera wybór ciężki muszę jeszcze ich przefiltrować.
Dzięki za pomoc i sugestie, Pozdrawiam :uklon:
Roro322
agniazd
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: agniazd »

Odnosnie wtryskow w silnikach 1,9 tdi PD to w przypadku gdy komputer wskazuje wtryski ,,poza normą" proponuję zacząć od wiązki wtryskow bo jest to najczęstsza przyczyna złych wskazań. Jeśli to nie pomaga to w dalszej kolejności uszczelniacze wtrysków. W przypadku gdy uszczelniacz nie trzyma wskazania rownież wychodzą poza dopuszczalną normę. Dobrze to sprawdzić przed decyzją o wymianie wtrysku. zeby nie narobic sobie niepotrzebnie kosztow.
Awatar użytkownika
roro322
Początkujący

A czy czas jazdy i temperatura silnika mają znaczenie w przypadku niedomagania wiązki wtryskiwaczy? Bo u mnie problem się pojawia tylko na ciepłym silniku i po około 15 minutowej jeździe. Na początku wszystko gra a potem nawet jak się zatrzymam na światłach i ruszam to zaczynają się drgania no i wtedy zatrzymuję się na około 3-4 minuty gaszę silnik, odpalam i czasami wraca do normy a czasami dopiero po kilkukrotnym uruchomieniu.
Zalałem do baku Liqui Moly
http://www.liqui-moly.pl/produkty/dodat ... 666-detail
No i teraz jeździć tylko... :|
Nie powiem żebym był zadowolony z tego rozwiązania ale dam szansę na początek. Potem już tylko logowanie i konkrety.

Pozdrawiam

-- N sty 18, 2015 12:51 --

Historii ciąg dalszy....
Płyn Liqui Molly nic nie dał ale na pewno nie zaszkodził :)
W końcu znalazłem mechanika co zna się na robocie i komputerach w grupie VW. I tak po sczytaniu błędów VCDS-em :

18075 - PD Unit Injector; Cylinder 2 (N241): Electrical Malfunction
P1667 - 000 - - - Intermittent
Freeze Frame
RPM: 2289 /min
Torque: 164.0 Nm
Speed: 48.0 km/h
Load: 57.6 %
Voltage: 14.52 V

9558 - Motor for Intake Manifold Flap (V157): No Signal
P3102 - 000 - -
Freeze Frame
RPM: 0 /min
Torque: 0.0 Nm
Speed: 0.0 km/h
Load: 0.0 %
Voltage: 12.31 V
Bin. Bits: 00001100
Torque: 0.0 Nm
Torque: 110.0 Nm

Pierwszy już naprawiony mechanik powiedział że to cewka pompowtryskiwacza :/ cewka została wyczyszczona :/ 200 :(, no cóż narazie wszystko działa i autko już nie szarpie, pozostał jeszcze silniczek klimatyzacji v158 z czego tego błędu mi nie wyświetliło a wcześniej był (chrupanie za deską rozdzielczą jest ciągle) znalazłem manuala jak się zrobi cieplej to zakup używanego i zmierzę się z wymianą.
Pozostaje kolejny błąd którego nie mogę do końca zidentyfikować, jedynie wolne tłumaczenie to "silnik przepustnicy kolektora dolotowego"?
Proszę o pomoc w identyfikacji części zamiennej tj. silniczka według numeru katalogowego.

Pozdrawiam
Roro322
ODPOWIEDZ