żle mi wysłało, pytałem właśnie jak to wygląda bo pisał ktoś że to w pyte roboty zrobienie tej klemy1 6 D pisze:W moim Scirocco założyłem CAN 7N0 BC zamiast 1K0 S i pomimo pustego pinu 12 miałem ten błąd, próbowałem wykodować ten czujnik w sterowniku 61 jednak nic to nie dawało. W koncu zamontowałem klemę z czujnikiem, zakodowałem w 61 działa.
Address 19: CAN Gateway (J533) Labels: 7N0-907-530-V2.clb
Part No SW: 7N0 907 530 BC HW: 7N0 907 530 AN
Component: J533 Gateway H56 1663
Revision: H56 Serial number: 140814F1000365
Coding: 354000
Shop #: WSC 00020 790 00000
VCID: 72E1B13DAD4A8C88278
No fault code found.
ponoć to sporo roboty ? zamontowanie tej klemy? masz jakiś ilustrator jak to wyglądało ?
Address 61: Battery Regul. (J840) Labels: 1K0-907-534.clb
Part No SW: 7N0 907 534 HW: 7N0 907 530 AN
Component: Batt.regelung H56 1663
Serial number: 140814F1000365
Coding: 0200085A
Shop #: WSC 00020 790 00000
VCID: F1E33E31284C37905E2
Subsystem 1 - Part No SW: 1K0 915 181 H HW: 1K0 915 181 A
Component: J367-BDM H07 0180
Rozwiązanie błędu 03406 - Control Module for Battery Monitor
- marek1629
- Zaawansowany
- Auto:: touran, 1.9 bls 2006
- Imię:: Marek
- Podziękował: 65 razy
- Otrzymał podziękowań: 92 razy
Re: Rozwiązanie błędu 03406 - Control Module for Battery Mon
Ostatnio zmieniony śr gru 09, 2015 16:11 przez marek1629, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
145.5 KM 323Nm bls
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Możesz zrobić fotkę jak ta klema wygląda ?
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Tak myślałem że to tak wygląda, a zdradzisz nam sekret gdzie idą te 2 przewody od czujnika ?
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
Krzycho
- Użytkownik
- Auto:: Golf GT BMN '08
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
- Kontakt:
jeden to tz LIN a drugi to zacisk plus 30a, dokładniejszych info udzieli Łukasz, ja dopiero bedę to zakładać i chyba alternator z LINem też...
-
1 6 D
- Przeglądacz
- Auto:: Scirocco VAN
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Podpięcie jest bardzo proste, jeden pin idzie do LIN w CAN Gatewayu, pin 12, drugi pin to stały plus ze styku 30a, według schematów jest to 3/5(zależnie czy skrzynka LOW czy HIGH) bezpiecznik skrzynki z komory silnika, z tego bezpiecznika o wartości 5A jest zasilany Bordnetz/BCM. W przypadku Borda jest to pin 7 w jedynej kostce ośmiopinowej, poszukam jaką literką jest oznaczony, BCM nie sprawdzałem.
Klema daje w sumie diagnostykę akumulatora przez VCDS, jeszcze rozgryzam bloki pomiarowe.
Co do alternatora z LIN do kompletu, obawiam się o błędy sygnałów z alternatora
. Przypuszczam że mądry altek da możliwość wyłączania ładowania przy równomiernej jeździe (co zmniejsza obciążenie silnika i spalanie paliwa), a przy akumulatorze AGM może i zyska się rekuperację energii przy hamowaniu silnikiem.
Klema daje w sumie diagnostykę akumulatora przez VCDS, jeszcze rozgryzam bloki pomiarowe.
Co do alternatora z LIN do kompletu, obawiam się o błędy sygnałów z alternatora
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
Ma znaczenie który kabelek gdzie podepnę? Z wtyczki wychodzą czerwony i niebieski. Czerwony będzie pod plus? Niebieski lin ?1 6 D pisze:Podpięcie jest bardzo proste, jeden pin idzie do LIN w CAN Gatewayu, pin 12, drugi pin to stały plus ze styku 30a, według schematów jest to 3/5(zależnie czy skrzynka LOW czy HIGH) bezpiecznik skrzynki z komory silnika, z tego bezpiecznika o wartości 5A jest zasilany Bordnetz/BCM. W przypadku Borda jest to pin 7 w jedynej kostce ośmiopinowej, poszukam jaką literką jest oznaczony, BCM nie sprawdzałem.
Co do alternatora z LIN do kompletu, obawiam się o błędy sygnałów z alternatora. Przypuszczam że mądry altek da możliwość wyłączania ładowania przy równomiernej jeździe (co zmniejsza obciążenie silnika i spalanie paliwa), a przy akumulatorze AGM może i zyska się rekuperację energii przy hamowaniu silnikiem.
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Witam .
Do znawców owej klemy minusowej . Zastanawiam co mierzy ten czujnik przy klemie ?
O co chodzi . Gdzieś się doczytałem , że akumulatora AGM nie należy ładować podłączając ładowarkę bezpośrednio do akumulatora tylko minus podłączyć do blachy samochodu . Tak aby prąd płynął właśnie przez tą klemę .
Ma to sens podczas ładowania ? O co biega ?
Do znawców owej klemy minusowej . Zastanawiam co mierzy ten czujnik przy klemie ?
O co chodzi . Gdzieś się doczytałem , że akumulatora AGM nie należy ładować podłączając ładowarkę bezpośrednio do akumulatora tylko minus podłączyć do blachy samochodu . Tak aby prąd płynął właśnie przez tą klemę .
Ma to sens podczas ładowania ? O co biega ?
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 681 razy
Jaki ma sen ładowanie akumulatora poprzez ta klemę?
Żaden... Nie ma znaczenia czy podładujesz sobie aku typu Agm czy Efb czy zwykły kwasowy poprzez bezpośrednie podłączenie do bieguna minus czy poprzez "blachę" czy jeszcze inny sposób....
Zamykasz i tak "obwód" doprowadzając prąd ładowania do akumulatora....
Najważniejsze to odpowiedni prostownik i przestrzeganie zasad ładowania akumulatora czy to w pojeździe lub poza...
Kontroler na klemie służy tylko dodatkowej informacji o aku na vcds i w moim mniemaniu przy zwykłym akumulatorze nie mając funkcji Start-Stop nie ma większego znaczenia... Mając Start-Stop na pokładzie jest on niezbędny do prawidłowego działania tej funkcji....

Żaden... Nie ma znaczenia czy podładujesz sobie aku typu Agm czy Efb czy zwykły kwasowy poprzez bezpośrednie podłączenie do bieguna minus czy poprzez "blachę" czy jeszcze inny sposób....
Zamykasz i tak "obwód" doprowadzając prąd ładowania do akumulatora....
Najważniejsze to odpowiedni prostownik i przestrzeganie zasad ładowania akumulatora czy to w pojeździe lub poza...
Kontroler na klemie służy tylko dodatkowej informacji o aku na vcds i w moim mniemaniu przy zwykłym akumulatorze nie mając funkcji Start-Stop nie ma większego znaczenia... Mając Start-Stop na pokładzie jest on niezbędny do prawidłowego działania tej funkcji....
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 700 razy
dobrze ze "prostownika z rozruchem" nie każą podłączać przez te klemę minusową bo klema musiała by być jak do spawarkiMaciej_F pisze:Witam .
- Maciej_F
- Expert
Ty sie gościu śmiej . Ale jak by się kręcił taki rozrusznik
to już by był samochód elektryczny
A poważnie . Po przestudiowaniu schematu z Elsy . Czujnik na klemie minusowej mierzy jakieś parametry akumulatora , np prąd , napięcie może temperaturę . Pomimo narysowania go w schemacie szeregowo , to musi być coś w rodzaju miernika bocznikowego (jak miernik cęgowy ) . Prądy rozruchu idą normalnie kablem .. Więc prąd "jest widziany" przez czujnik , albo jak podłczymy bezpośrednio minus do bolca akumulatora , to obwód jest zamknięty (ładowanie) ale już czujnik jest poza obwodem ładowania .
Ło tak to wygląda na schemacie :
A poważnie . Po przestudiowaniu schematu z Elsy . Czujnik na klemie minusowej mierzy jakieś parametry akumulatora , np prąd , napięcie może temperaturę . Pomimo narysowania go w schemacie szeregowo , to musi być coś w rodzaju miernika bocznikowego (jak miernik cęgowy ) . Prądy rozruchu idą normalnie kablem .. Więc prąd "jest widziany" przez czujnik , albo jak podłczymy bezpośrednio minus do bolca akumulatora , to obwód jest zamknięty (ładowanie) ale już czujnik jest poza obwodem ładowania .
Ło tak to wygląda na schemacie :
- Miki76
- ____________________

- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
mam jeszcze pytanie czy ten przewód musi być podpięty pod stały plus czy może być po stacyjce gdyż widzę u siebie że mam podłączone po stacyjce jeśli będzie trzeba to zmienię na staly
- Maciej_F
- Expert
No ale bez jajMiki76 pisze:mam jeszcze pytanie czy ten przewód .......
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 681 razy
Jest tylko jedenMaciej_F pisze:No ale bez jajMiki76 pisze:mam jeszcze pytanie czy ten przewód .......który ? Konkretnie .
Stały plus (zacisk 30)Miki76 pisze:mam jeszcze pytanie czy ten przewód musi być podpięty pod stały plus czy może być po stacyjce gdyż widzę u siebie że mam podłączone po stacyjce jeśli będzie trzeba to zmienię na staly