Panel Climatronic z golfa VI do touran 2004
-
- Kandydat
- Auto:: VW Touran 1.6 BSE 2009
- Imię:: Grzesiek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: Panel Climatronic z golfa VI do touran 2004
Wrzuciłem kodowanie jeża i to jest to czego potrzebowałem. Z pięciu błędów zostały tylko dwa ("Function Restricted due to.."), ale najwyraźniej w niczym nie przeszkadzają.
Przy okazji kodowanie jeża zmieniło mi dwie rzeczy, które mnie denerwowały w tym panelu.
1. Przy oryginalnym kodowaniu w trybie AUTO nigdy nie była wyświetlana aktualna prędkości wentylatora. Dopiero jak ręcznie przekręciłem nadmuch to zapalały się diody LED pokazujące stopień nadmuchu.
2. Przy oryginalnym kodowaniu podczas kręcenia pokrętłem nawiewu nigdy nie wskakiwał tryb AUTO. Teraz jak zmniejszę siłę nadmuchu o jeden stopień to wyłącza się tryb AUTO ale gdy spowrotem zwiększę siłę nadmuch to tryb AUTO ponownie się załącza. Przed zmianą kodowania musiałem ponownie włączać tryb AUTO przyciskiem co jednocześnie załączało mi klimę, którą musiałem potem wyłączyć.
Takie ustawienia jak napisałem wyżej są fabrycznie w najnowszych panelach, w szczególności w 3AA907044BQ. Więc gdyby ktoś chciał sobie takie opcje włączyć to można skorzystać z mojego oryginalnego kodowania tj. Coding: 071400C849
Nasuwa się tu jeszcze jedna konkluzja, że labele do VCSD'a są bardzo ubogie i tak na prawdę musi być tam ukrytych mnóstwo ciekawych opcji, bo panel ma aż 5 bajtów ustawień.
Przy okazji kodowanie jeża zmieniło mi dwie rzeczy, które mnie denerwowały w tym panelu.
1. Przy oryginalnym kodowaniu w trybie AUTO nigdy nie była wyświetlana aktualna prędkości wentylatora. Dopiero jak ręcznie przekręciłem nadmuch to zapalały się diody LED pokazujące stopień nadmuchu.
2. Przy oryginalnym kodowaniu podczas kręcenia pokrętłem nawiewu nigdy nie wskakiwał tryb AUTO. Teraz jak zmniejszę siłę nadmuchu o jeden stopień to wyłącza się tryb AUTO ale gdy spowrotem zwiększę siłę nadmuch to tryb AUTO ponownie się załącza. Przed zmianą kodowania musiałem ponownie włączać tryb AUTO przyciskiem co jednocześnie załączało mi klimę, którą musiałem potem wyłączyć.
Takie ustawienia jak napisałem wyżej są fabrycznie w najnowszych panelach, w szczególności w 3AA907044BQ. Więc gdyby ktoś chciał sobie takie opcje włączyć to można skorzystać z mojego oryginalnego kodowania tj. Coding: 071400C849
Nasuwa się tu jeszcze jedna konkluzja, że labele do VCSD'a są bardzo ubogie i tak na prawdę musi być tam ukrytych mnóstwo ciekawych opcji, bo panel ma aż 5 bajtów ustawień.
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 678 razy
Widzisz nie wszyscy nadążają... podobnie miałem ze swoim panelem ale jest OK....
Tu masz plik pod swój panel powinno zadziałać...
https://www.sendspace.com/file/8sggrb
Natomiast w kodowaniu mam coś takiego...(bajt0 bez opisu)

Tu masz plik pod swój panel powinno zadziałać...

https://www.sendspace.com/file/8sggrb
Natomiast w kodowaniu mam coś takiego...(bajt0 bez opisu)

- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
dla mnie te panele mają jedną wadę nie ma srebrnej ramki inaczej już dawno by taki u mnie siedział

- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Otrzymał podziękowań: 678 razy
Piszesz o tej, która przykrywa cały panel?JEDARO pisze:nie ma srebrnej ramki
Jest tylko czarna ale możesz psiknąć....
Dla mnie ten nowy panel trzy gałkowy i nawet ten starszy dwu gałkowy to zdecydowanie zmiana na + w wyglądzie w porównaniu do tego stosowanego w większości 1T1/1T2
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
Dwu gałkowy jakoś mi nie leży no i brak oczywiście wyświetlacza itd. naoglądałem się ich ostatnio
tak masz rację można psiknąć tylko dobrać dobrze kolor trzeba a to może być trudne. Zobaczę może zrobię kolejną przymiarkę do tematu na razie leżą inne mody z braku czasu na montaż.

-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
widziałem tydz temu ramkę pod nowy panel klimatronika z obwódką w chromie. jakiś dziwny nie spotykany mi się wydawał ale myslałem że się nie znam a tu chyba faktycznie większośc jest bez chromu.
- Vincent83
- Zaawansowany
- Auto:: VW Touran 2007 2.0TDI BKD
- Imię:: Artur
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Na stronie podanej przez Muti'ego (http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... 1515a0c79c) w ostatnim poście piszą, że w TDi do 2006 roku trzeba zmieniać ECU.
Czy ktoś sprawdzał/montował do Tourana z 2007 roku któryś z nowszych paneli z obsługą webasto??
Czy ktoś sprawdzał/montował do Tourana z 2007 roku któryś z nowszych paneli z obsługą webasto??

-
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
- Imię:: TOMEK
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Montowalem koledze rok temu w Turku rok 2007 z przyciskiem webasto.Vincent83 pisze:Na stronie podanej przez Muti'ego (http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... 1515a0c79c) w ostatnim poście piszą, że w TDi do 2006 roku trzeba zmieniać ECU.
- Vincent83
- Zaawansowany
Były jakieś komplikacje, jakieś duże zmiany??tomix pisze:Montowalem koledze rok temu w Turku rok 2007 z przyciskiem webasto.Vincent83 pisze:Na stronie podanej przez Muti'ego (http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... 1515a0c79c) w ostatnim poście piszą, że w TDi do 2006 roku trzeba zmieniać ECU.
Jaki panel montowałeś?? Plug & play + zmiana pinów czy coś jeszcze??

- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
ja montowałem i w swoim 2006r i bez zmiany ECU wszystko śmiga do dziśVincent83 pisze:Na stronie podanej przez Muti'ego (http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... 1515a0c79c) w ostatnim poście piszą, że w TDi do 2006 roku trzeba zmieniać ECU.
-
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
- Imię:: TOMEK
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
nie wiem czy to mozna nazwac duza zmiana , wiadomo inna ramka. Symboli nie pamietam panela z golfa albo turka z reszta zadna roznica rok chyba byl na nim 2011,demontujesz stary, zamieniasz piny, skrecasz ot cala filozofia, jeszcze cos mial zrobic z wewnetrznym obiegiem, ale co i jak to ja juz tego nie pamietam bo to dawno bylo.Vincent83 pisze:Były jakieś komplikacje, jakieś duże zmiany??tomix pisze:Montowalem koledze rok temu w Turku rok 2007 z przyciskiem webasto.Vincent83 pisze:Na stronie podanej przez Muti'ego (http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... 1515a0c79c) w ostatnim poście piszą, że w TDi do 2006 roku trzeba zmieniać ECU.
Jaki panel montowałeś?? Plug & play + zmiana pinów czy coś jeszcze??
- Vincent83
- Zaawansowany
A klima normalnie dzialala?? Najbardziej przeraza mni ingerencja w sterownik 

- Miki76
- ____________________
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
Tu chodzi o to że od 2007 jest kanał ssący nowego typu i nie trzeba przy nim kombinować a po drugie starsze roczniki jak 2007 mogą mieć stare ecu z końcówką 016 i na tym ecu nie działa klima. Tyle w temacie
- Miki76
- ____________________
tak tylko nie jest to regułą widać na moim przykładziedexter23pl pisze:Tu chodzi o to że od 2007 jest kanał ssący nowego typu i nie trzeba przy nim kombinować a po drugie starsze roczniki jak 2007 mogą mieć stare ecu z końcówką 016 i na tym ecu nie działa klima. Tyle w temacie