Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa
-
Piotr1979
- Specjalista
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, napra
Witaj.
Rok temu ktoś już miał problem z takim błędem, ale nie ma informacji czy został on skutecznie usunięty.
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... &view=next
http://www.a3-club.net/forum/showthread ... -unit-J304
Poszperaj po necie może ktoś uporał się z tym wyzwaniem.
PZDR
Rok temu ktoś już miał problem z takim błędem, ale nie ma informacji czy został on skutecznie usunięty.
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... &view=next
http://www.a3-club.net/forum/showthread ... -unit-J304
Poszperaj po necie może ktoś uporał się z tym wyzwaniem.
PZDR
Szukajcie a znajdziecie.
-
Krystian86
- Auto:: A3, 2006, 1,9 Tdi
- Imię:: Krystian
No niestety szukałem i nikt nie pisał o takim błędzie a VCDS jest konkretny. Webasto nie było używane ponieważ jeździła tym samochodem starsza osoba która nie wiedziała że ma webasto i po co jest. Myślałem że może to jakaś znana usterka i coś może się zawiesiło, zablokowało oraz że da się je jakoś ZRESETOWAĆ (vag nie może skasować tego błędu) Trudno będę szukał dalej. Dzięki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
Krystian86 pisze:No niestety szukałem i nikt nie pisał o takim błędzie a VCDS jest konkretny. Webasto nie było używane ponieważ jeździła tym samochodem starsza osoba która nie wiedziała że ma webasto i po co jest. Myślałem że może to jakaś znana usterka i coś może się zawiesiło, zablokowało oraz że da się je jakoś ZRESETOWAĆ (vag nie może skasować tego błędu) Trudno będę szukał dalej. Dzięki.
Pozdrawiam
To, że nie wiedziała osoba co to jest to nie znaczy, że nie było używane poczytaj sobie na forum do czego służy webasto w vw bo nie tylko jako ogrzewanie postojowe.
Skoro masz dostęp do VCDS to podeślij pełny scan
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Krystian86 jeżeli chcesz usunąć taką usterkę to musisz podjechać do kogoś kto ogarnia ten temat, nie jedź do warsztatu gdzie zajmują się Webasto bo Cię skasują na konkretną kasę, najlepiej podjedz (zobacz kogo masz najbliżej) do:
- Jedaro,
- Brzoza1234
- czy Jarry
i oni Ci zdiagnozują usterkę a wezmą od Cibie na piwo (
), na pewno na paliwo nie wydasz w dwie strony tyle ile weźmie od Ciebie wyspecjalizowany warsztat który zajmuje się piecami Webasto.
Chłopaki mają również ogromną wiedzę i części na podmianę jak by coś nie halo było z samym piecem.
Sam raczej nie dasz rady tego naprawić, no chyba że się mylę.
Teraz opisze moją ostatnią przygodę z pełnym piecem, tak żeby niektórzy zobaczyli że nie zawsze mega dymienie to wina pieca.
Ale do rzeczy.
Założyłem ostatnio pełny piec, piec po pełnym serwisie, wyczyszczony w środku itp, czyli jak nówka sztuka. Z uwagi że miałem zrypaną pompkę cieczy V55 przy montażu pieca, a nie miałem jej na podmianę nie mogliśmy go przetestować po montażu w autku.
Ostatnio wymieniłem pompkę i mogłem już włączać piec i się cieszyć ciepłem w autku, ale cieszyłem się dość krótko, bo po każdym odpaleniu pieca dochodziło do strasznego kopcenie, żona powiedziała mi że nie będzie go włączać rano bo jej na drodze po prostu wstyd, bo za sobą zostawia zasłonę dymną
Wczoraj podjechałem do Brzozy1234 na diagnostę całego układu Webasto.
Na pierwszy ogień poszedł piec czyli demontaż z samochodu i rozbiórka na czynniki pierwsze samego pieca:

No i tu okazało się że wszystko jest w idealnym stanie, a więc to chyba nie wina pieca, a więc szukanie dalej przyczyny, ja obstawiłem że to wina pompki Webasta że może daje za dużo paliwa i dlatego dochodzi do dymienia - myliłem się.
Piec wrócił do autka i odpaliliśmy go bez podłączania całego wydechu z tłumikiem włącznie, czyli spaliny szły z króćca pieca gdzie się podłącza rurkę spio i co.
Piec nawet nie zadymił wszystko działało mega idealnie
Do oględzin poszedł tłumik bo przy wcześniejszym odpaleniu zobaczyliśmy że delikatnie spaliny wywala z dolnego spawu samego tłumika.
Okazało się że tłumik w środku jest cały zardzewiały i nadaje się tylko do wywalenia (podobnież częsta przypadłość jak jest w autku dogrzewacz i po kilku latach jak się dostanie np. woda do środka to tak jest).
Przy włączeniu pieca dochodziło do spalania rdzy w środku (czy coś w tym stylu) i dlatego następowało tak ogromne kopcenie, pewnie do tego był jeszcze lekko przytkany.
A więc czeka mnie zamówienie nowego tłumika koszt ok. 55 zł - 60 zł
Opisałem swój przypadek żeby pokazać że dymienie po włączeniu Webasta nie musi świadczyć że coś nie halo jest z piecem.
Ogromne podziękowania dla Brzoza1234 - zna się na rzeczy
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- Jedaro,
- Brzoza1234
- czy Jarry
i oni Ci zdiagnozują usterkę a wezmą od Cibie na piwo (
Chłopaki mają również ogromną wiedzę i części na podmianę jak by coś nie halo było z samym piecem.
Sam raczej nie dasz rady tego naprawić, no chyba że się mylę.
Teraz opisze moją ostatnią przygodę z pełnym piecem, tak żeby niektórzy zobaczyli że nie zawsze mega dymienie to wina pieca.
Ale do rzeczy.
Założyłem ostatnio pełny piec, piec po pełnym serwisie, wyczyszczony w środku itp, czyli jak nówka sztuka. Z uwagi że miałem zrypaną pompkę cieczy V55 przy montażu pieca, a nie miałem jej na podmianę nie mogliśmy go przetestować po montażu w autku.
Ostatnio wymieniłem pompkę i mogłem już włączać piec i się cieszyć ciepłem w autku, ale cieszyłem się dość krótko, bo po każdym odpaleniu pieca dochodziło do strasznego kopcenie, żona powiedziała mi że nie będzie go włączać rano bo jej na drodze po prostu wstyd, bo za sobą zostawia zasłonę dymną
Wczoraj podjechałem do Brzozy1234 na diagnostę całego układu Webasto.
Na pierwszy ogień poszedł piec czyli demontaż z samochodu i rozbiórka na czynniki pierwsze samego pieca:

No i tu okazało się że wszystko jest w idealnym stanie, a więc to chyba nie wina pieca, a więc szukanie dalej przyczyny, ja obstawiłem że to wina pompki Webasta że może daje za dużo paliwa i dlatego dochodzi do dymienia - myliłem się.
Piec wrócił do autka i odpaliliśmy go bez podłączania całego wydechu z tłumikiem włącznie, czyli spaliny szły z króćca pieca gdzie się podłącza rurkę spio i co.
Piec nawet nie zadymił wszystko działało mega idealnie
Do oględzin poszedł tłumik bo przy wcześniejszym odpaleniu zobaczyliśmy że delikatnie spaliny wywala z dolnego spawu samego tłumika.
Okazało się że tłumik w środku jest cały zardzewiały i nadaje się tylko do wywalenia (podobnież częsta przypadłość jak jest w autku dogrzewacz i po kilku latach jak się dostanie np. woda do środka to tak jest).
Przy włączeniu pieca dochodziło do spalania rdzy w środku (czy coś w tym stylu) i dlatego następowało tak ogromne kopcenie, pewnie do tego był jeszcze lekko przytkany.
A więc czeka mnie zamówienie nowego tłumika koszt ok. 55 zł - 60 zł
Opisałem swój przypadek żeby pokazać że dymienie po włączeniu Webasta nie musi świadczyć że coś nie halo jest z piecem.
Ogromne podziękowania dla Brzoza1234 - zna się na rzeczy
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- crazyvip21
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.9 TDI, 2003
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 1 raz
Mam takie pytanko niedawno zakupiłem vw tourana z tego co wyczytałem mam w nim ogrzewanie postojowe ale nie do końca wiem jak je ustawiać posiadam pilota do niego a napanelu climatronica nie mam przycisku do uruchamiania webasto. Czy jak odpalę ja z pilota będzie mi grzało kabinę czy tylko silnik? i jak ustawiać nawiewy?
- Miki76
- ____________________

- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
naciśnij na pilocie włączenie i zobacz czy zadziała bo może masz to przerobione jeśli nie zadziała to do sprawdzenia pod kompem czy to tylko pilotcrazyvip21 pisze:Mam takie pytanko niedawno zakupiłem vw tourana z tego co wyczytałem mam w nim ogrzewanie postojowe ale nie do końca wiem jak je ustawiać posiadam pilota do niego a napanelu climatronica nie mam przycisku do uruchamiania webasto. Czy jak odpalę ja z pilota będzie mi grzało kabinę czy tylko silnik? i jak ustawiać nawiewy?
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 829 razy
brak przycisku na panelu climatronica wskazuje że masz "rzeźbę" a nie instalację fabryczną, "rzeźby" mają to do siebie że trudno odgadnąć co dany delikwent sobie "wyrzeźbił", widziałem już analogowe webasta włożone do Tourana, w każdym razie nawet tego czy załączą się wentylatory nie odgadniemy bo brak przycisku na panelu climatronica tego nie determinuje (możesz mieć moduł IPCU)
po prostu trzeba się pobawić w diagnostykę, podłącz VCDS zobacz co powie, postaraj się uruchomić webasto i poobserwuj czy włączy nawiewy i sam wszystko wyczaisz, oczywiście jak będziesz w okolicy Łodzi to zapraszam i się pobawimy, jest też kolega w Radomiu brzoza1234 i w Działdowie JEDARO
po prostu trzeba się pobawić w diagnostykę, podłącz VCDS zobacz co powie, postaraj się uruchomić webasto i poobserwuj czy włączy nawiewy i sam wszystko wyczaisz, oczywiście jak będziesz w okolicy Łodzi to zapraszam i się pobawimy, jest też kolega w Radomiu brzoza1234 i w Działdowie JEDARO
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
Gdzie wyczytałeś że masz ogrzewanie postojowe-"Standheizung"crazyvip21 pisze:Mam takie pytanko niedawno zakupiłem vw tourana z tego co wyczytałem mam w nim ogrzewanie postojowe ale nie do końca wiem jak je ustawiać posiadam pilota do niego a napanelu climatronica nie mam przycisku do uruchamiania webasto. Czy jak odpalę ja z pilota będzie mi grzało kabinę czy tylko silnik? i jak ustawiać nawiewy?
Możesz mieć założony moduł firmy WEBASTO zwany "IPCU" jest on odpowiedzialny za wysterowanie nawiewu w kabinie,dlatego nie masz przycisku na Climatronicu.Najprawdopodobniej grzeje Ci i w kabinie i Silnik,chyba ze masz dodatkowo zawór N279 i odpowiednio zakodowany piec to wtedy grzeje tylko kabinę.U mnie mam panel z przyciskiem Webasto i chyba nawiewy jak i temperatura startują z pilota tak jak je zostawiłem gasząc auto.Moduł IPCU możesz szukać tuż obok CCEM "Bordnetz" są tam dodatkowe wolne gniazda w które się wpina kostkę wraz z modułem IPCU a tak wygląda http://obrazki.elektroda.pl/8911647500_1398800600.jpg
-
michael13
- Kandydat
- Auto:: Passat 2.0 BMP
- Imię:: Michał
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam, to teraz ja opiszę swój przypadek w Passacie B6.
Fabrycznie w passku mam dogrzewacz Webasto, ten piecyk działa -trochę dymi ale przechodzi na pełną moc. W związku z tym że padłą w nim pompka wody stwierdziłem, że przy okazji zmienię na ogrzewanie postojowe.
Wyczaiłem taki powypadkowy piec i zabrałem się do przeróbki/naprawy.
W skrócie po połączeniu dwóch piecy w jeden wszystko elektronicznie wyglądało na sprawne, niestety cały czas miałem No FLAME. Po przejrzeniu internetu (ten wątek + film rosjanina) okazało się że mogę mieć brudny piec, kolejna rozbiórka i czyszczenie (porcelany i dyszy za pomocą WD40). Piec jakby działał dłużej (około minuty jest na START) ale nie mógł przejść na pełną moc (słychać, że jakby coś na milisekundy przerywało płomień). Stwierdziłem, że może to wina świecy, zamieniłem z dogrzewacza, bez zmian. Potem zamieniłem tą metalową tubę z palnika. Bez zmian.
W związku z tym, że jest już zimno, znów poskładałem piec tylko że na wersję dogrzewacza. Próba uruchomienia i piec zaskoczył na pełną moc (choć w sumie dymił). Nie mam pojęcia co powoduje, że wersja ogrzewania postojowego nie chce przejść na pełną moc i ma NO FLAME (minuta "niepewnego" płomienia i nagłe zgaśnięcie).
Podejrzewam 3 rzeczy:
- dysza paliwa (niestety ta z dogrzewacza niewspółgra z ogrzewaniem postojowym) - czyściłem ją WD-40 tak jak rosjanin, zaworek słychać pyka, dysza jest prosta, kupić inny środek usuwajacy nagar i powtórzyc czyszczenie?
- pompka paliwa - tak jakby nie dawała wystarczajaco paliwa na ogrzewanie postojowe? Nie wiem, może sobie to wmówiłem ale jak dogrzewacz jest podłączony jakby głośniej "pykała"
- płytka z ogrzewania postojowego - niby z rozbitka ale VCDS bez problemu się z nią łączy, fizycznie bez uszkodzeń, output test działa, zero objawów błędnego działania
- tłumnik - o tym nie pomyślałem a przeczytałem dopiero przed wysłaniem tego postu, tylko że w dogrzewaczu nie przeszkadza tłumnik a ogrzewaniu postojowym już by przeszkadzał?
- brudny piec - niby czyściłem, nagaru nie ma nigdzie to jak inaczej mam wyczyscić ten piec?
- uszczelki pod ceramiką - nie wyglądają na nowe, już swoje przeżyły da się je jakoś zastąpić/zregenerować (silikon/klej do wysokich temperatur? ;D ;P )?
Z góry wielkie dzięki za jakąś sugestię bo już nie mam pomysłu co sprawdzić co zamienić....
Fabrycznie w passku mam dogrzewacz Webasto, ten piecyk działa -trochę dymi ale przechodzi na pełną moc. W związku z tym że padłą w nim pompka wody stwierdziłem, że przy okazji zmienię na ogrzewanie postojowe.
Wyczaiłem taki powypadkowy piec i zabrałem się do przeróbki/naprawy.
W skrócie po połączeniu dwóch piecy w jeden wszystko elektronicznie wyglądało na sprawne, niestety cały czas miałem No FLAME. Po przejrzeniu internetu (ten wątek + film rosjanina) okazało się że mogę mieć brudny piec, kolejna rozbiórka i czyszczenie (porcelany i dyszy za pomocą WD40). Piec jakby działał dłużej (około minuty jest na START) ale nie mógł przejść na pełną moc (słychać, że jakby coś na milisekundy przerywało płomień). Stwierdziłem, że może to wina świecy, zamieniłem z dogrzewacza, bez zmian. Potem zamieniłem tą metalową tubę z palnika. Bez zmian.
W związku z tym, że jest już zimno, znów poskładałem piec tylko że na wersję dogrzewacza. Próba uruchomienia i piec zaskoczył na pełną moc (choć w sumie dymił). Nie mam pojęcia co powoduje, że wersja ogrzewania postojowego nie chce przejść na pełną moc i ma NO FLAME (minuta "niepewnego" płomienia i nagłe zgaśnięcie).
Podejrzewam 3 rzeczy:
- dysza paliwa (niestety ta z dogrzewacza niewspółgra z ogrzewaniem postojowym) - czyściłem ją WD-40 tak jak rosjanin, zaworek słychać pyka, dysza jest prosta, kupić inny środek usuwajacy nagar i powtórzyc czyszczenie?
- pompka paliwa - tak jakby nie dawała wystarczajaco paliwa na ogrzewanie postojowe? Nie wiem, może sobie to wmówiłem ale jak dogrzewacz jest podłączony jakby głośniej "pykała"
- płytka z ogrzewania postojowego - niby z rozbitka ale VCDS bez problemu się z nią łączy, fizycznie bez uszkodzeń, output test działa, zero objawów błędnego działania
- tłumnik - o tym nie pomyślałem a przeczytałem dopiero przed wysłaniem tego postu, tylko że w dogrzewaczu nie przeszkadza tłumnik a ogrzewaniu postojowym już by przeszkadzał?
- brudny piec - niby czyściłem, nagaru nie ma nigdzie to jak inaczej mam wyczyscić ten piec?
- uszczelki pod ceramiką - nie wyglądają na nowe, już swoje przeżyły da się je jakoś zastąpić/zregenerować (silikon/klej do wysokich temperatur? ;D ;P )?
Z góry wielkie dzięki za jakąś sugestię bo już nie mam pomysłu co sprawdzić co zamienić....
- hagio
- Expert
- Kontakt:
Jak się domyślam wymieniłeś samą płytkę elektroniki z dogrzewacza na taką z postojowego? Jeśli tak zwróć uwagę czy końcówka przy piecu od paliwa jest taka sama,postojowe zdaje się że mają opcje "wstępnego podgrzewania paliwa"michael13 pisze:Wyczaiłem taki powypadkowy piec i zabrałem się do przeróbki/naprawy.
W skrócie po połączeniu dwóch piecy w jeden wszystko elektronicznie wyglądało na sprawne, niestety cały czas miałem No FLAME.
Ps.napisz co dokładnie i z czego złożyłeś piec.porób fotki
- crazyvip21
- Początkujący
Dzięki za podpowiedzi webasto z pilota odpala poprzedni właściciel wyjął bezpiecznik twierdził że nie korzystał z tego i bał się a aku. więc w celu sprawdzenia włożyłem bezpiecznik i uruchomiłem na chwilę, ale nie wiem jak z tymi nawiewami, sprawdzę jutro rano odpalę przed wyjściem do pracy i zobaczę czy buda się nagrzeje. Do papierów z auta dołączone miałem dwie małe książeczki jedna z telestartera a druga ogólna o webasto.
-
michael13
- Kandydat
Złożyłem chyba wszystkie warianty jakie się da (na zmianę z podgrzewacza do postojowego: świeca, tuba ta metalowa, ceramika, komora z wentylatorem). Jedynie nie mogłem wykonać wariantu: płytka z postojowego i dysza z podgrzewacza (tak jak opisane w poradniku webasto nie akceptuje tego).hagio pisze: Jak się domyślam wymieniłeś samą płytkę elektroniki z dogrzewacza na taką z postojowego? Jeśli tak zwróć uwagę czy końcówka przy piecu od paliwa jest taka sama,postojowe zdaje się że mają opcje "wstępnego podgrzewania paliwa"
Ps.napisz co dokładnie i z czego złożyłeś piec.porób fotki
Po tych wszystkich zamianach stwierdzam, że:
-obie świece działają tak samo - obie wyglądają na sprawne, (wykonany test grzania na zewnątrz pieca - wygląda identycznie jak na filmiku rosjanina https://www.youtube.com/watch?v=RsgRh2gV0XM)
-na obu wentylatorach działa tak samo - oba wentylatory sprawne
-tuba metalowa nie miała żadnego wpływu
-ceramika podobnie
Zostaje mi tylko tłumik, dysza paliwa i płytka.
Co do tłumika nie pomyślałem o nim wcale przy następnej rozbiórce spróbuję bez niego.
Dyszy niestety z podgrzewacza nie mogę podłączyć do postojowego. Podgrzewacz przechodził na pełną moc więc obstawiam, że dysza w nim jest sprawna, a w postojowym niestety dyszy nie jestem pewien i to jej może być wina.
Aby zminimalizować jej wpływ wykonałem czyszczenie za pomocą WD40 tak jak na filmie u rosjanina https://www.youtube.com/watch?v=ycR59Jfy018 elektromagnes ładnie działał i tworzył się ładny strumień/chmurka.
Myślę nad zrobieniem przeróbki i podłączenia fizycznie dyszy z podgrzewacza, a do sterownika doprowadzić tylko kabelki z podgrzewania dyszy webasto postojowego. Tak, żeby sterownik myślał że ma dobrą dyszę a fizycznie korzystał ze sprawnej dyszy z podgrzewacza.
Zostaje teraz kwestia doprowadzenia paliwa, na postojowym wykonywałem kilka razy próbę i to co kilka dni i ani razu nie przeszedł w pełną moc więc myślę, że przez tyle czasu odpowietrzyłby się układ (bak zawsze prawie pełny) i to nie powietrze go gasi...
Po założeniu z powrotem dogrzewacza już w drugiej próbie przeszedł na pełną moc więc pompka paliwa i układ musi być dobry.
Do weryfikacji zostaje również płytka postojowego, niby pracuje prawidłowo ale może źle steruje pompką paliwa? Płytka jest pokryta lakierem więc ciężko mi jest posprawdzać elementy na niej, wizualnie jest sprawna. Jest jeden mały niuans po podłączeniu telestartu t91 w vagu zgłaszało, że nie komunikuje się z nim. Kable sam kładłem i są dobre. Teraz mam wyjęty sterownik webasto i w wolnej chwili spróbuję podłączyć telestart i sterownik na stole - może był problem z połączeniem we wtyczce?
Telestart wygląda na sprawny (część analogowa działa tak jak na filmie https://www.youtube.com/watch?v=UAxbFlXLXZw) może w nim padłą część cyfrowa (wbus).
W drodze idzie jeszcze kabelek USB KKL (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1285552.html) - zamierzam podłączyć kompa przez WBUS ze sterownikiem webasto.
Zdjęć nie mam, ale przy następnej rozbiórce porobię.
Jeszcze dane z czym mamy do czynienia:
-fabryczny podgrzewacz: 3c0 815 065B (z grudnia 2004)
-dokupiony ogrzewanie postojowe: 1K0 815 007 BL (z maja 2010)
- crazyvip21
- Początkujący
Dziś rano przed wyjściem do pracy włączyłem webasto z pilota i można powiedzieć że z okna już widziałem jak zawieszka na lusterku się miota, jak wszedłem do auta to wentylator dmuchał także grzeje budę mimo braku przycisku na climatronicu 
- hagio
- Expert
- Kontakt:
Co do kabelka chyba nie działa z TTV przynajmniej na 3 zdjęciu nie widać "V". Na samej górze w oknie od programu są wymienione typy piecyków.michael13 pisze:W drodze idzie jeszcze kabelek USB KKL (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1285552.html) - zamierzam podłączyć kompa przez WBUS ze sterownikiem webasto.
co do postojowego to jakie masz błędy po odpaleniu pieca na VCDS?(przed startem wykasuj wszystkie) tylko NO FLAME?
-
michael13
- Kandydat
Kabelek USB TTL oparty na FT232RL działa idelanie z płytką z ogrzewania postojowego (na stole podłączyłem samą płytkę, wybrałem W-BUS) i mogłem odczytywać wszystko. W wolnej chwili zrobię instrukcję do podłączenia webasto z kompem.hagio pisze:Co do kabelka chyba nie działa z TTV przynajmniej na 3 zdjęciu nie widać "V". Na samej górze w oknie od programu są wymienione typy piecyków.michael13 pisze:W drodze idzie jeszcze kabelek USB KKL (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1285552.html) - zamierzam podłączyć kompa przez WBUS ze sterownikiem webasto.
co do postojowego to jakie masz błędy po odpaleniu pieca na VCDS?(przed startem wykasuj wszystkie) tylko NO FLAME?
Tak, z błędów mam tylko no flame.
Teraz wyczytałem w http://webasto-russia.ru/TTV_en_manual.pdf że są dwa rodzaje pompki dla thermo top V!!!
DP40-dla webasto bez elektrozaworu
DP41-dla webasto z elektrozaworem
Jest też tam wyraźna uwaga żeby nie stosować zamiennie!
Wersja dyszy która jest w moim fabrycznym dogrzewaczu jest chyba bez elektrozaworu, a ta z ogrzewania postojowego z, więc może w tym tkwi problem?
-- Wt lis 11, 2014 00:14 --
Znalazłem czas na kolejne podejście do webasto a o to podsumowanie (niestety bez happy endu):
1. Tłumik nie jest przyczyną - przelot w nim jest drożny.
2. Komunikacja z Telestartem T91 została nawiązana (webasto uruchamia się już z pilota) - przyczyną był brudny/zaklejony styk; przy okazji wyczyściłem pozostałe piny.
3. Dysza w dogrzewaczu jest na 100% bez zaworu czyli teoretycznie pompka DP40, a w ogrzewaniu postojowym z zaworem czyli DP41.
4. Webasto nadal nie przechodzi na pełną moc... Nagrałem filmik obrazujący etapy pracy webasto aż do zgaśnięcia:
https://www.youtube.com/watch?v=Tpyrf07wkfQ
Jak widać "słyszalny" płomień gaśnie w momencie odłączenia grzania świecy przez sterownik (przy około 20%). Dzieje się tak za każdym razem. Ma ktoś nagrany pełny cykl działania webasto - dla porównia?
Idąc dalej zacząłem sprawdzać pompkę (aktualnie zainstalowaną DP40) i na sterowniku z postojowego jakby nie działała: cyka meeeega cicho, podczas testu komponentu nic nie kapało z rurki, a podczas startu webasto delikatnie kapało z rurki przy webasto. Na filmiku umieściłem pomiar napięcia podawanego pompce (za względu na brak oscyloskopu umieszczam pomiar z multimetru na AC...):
https://www.youtube.com/watch?v=sDKGimo0wHk
Pomiarów dla sterownika dogrzewacza nie wykonałem
Niby jakoś działa pompka, jakieś napięcie się pojawia i dostarcza ropę do webasto ale żeby podczas testu za pomocą WTT lub VCDS nic nie kapało...
Z tego co pamiętam jak tę pompkę testowałem z dogrzewaczem to cykanie siedząc w samochodzie słyszałem (dogrzewacz strtował) a teraz leżąc przy pompce ledwo słychać... Czyżby sterownik postojowego źle wysterowywał pompkę DP40? Po przeróbce z dogrzewacza na ogrzewanie postojowe zmienialiście pompki? Jakie macie pompki paliwa z postojowym?
Mogę to sprawdzić na dwa sposoby:
- wymiana pompki na nową DP41 (około 200zł)
- wymiana płytki ogrzewania postojowego na inną 100% sprawną - niestety nie ma na allegro samej płytki a zakup kolejnego webasto mi się nie uśmiecha.
Ma ktoś płytkę lub pompkę DP41 pożyczyć (Warszawa lub Lublin)?
PS. Myślę, że niedługo uda mi się zdobyć oscyloskop to bym pomierzył przebiegi podawane przez sterownik postojowego (zamontowany w samochodzie) i sterownik dogrzewacza (na stole), jeśli byłyby prawidłowe (12V i zadana f, tak?) to zostaje pompka do wymiany (z DP40 na DP41).