Miki76 pisze:
czyli tak naprawdę co daje ten zaworek po co on jest jeśli nie wszystkie go posiadają
Ogólnie wg instrukcji serwisowej webasto zaworek ma zapobiegać wyciekom;D
W sumie w układzie paliwowym musi być jeden zaworek.
Wariant 1: zaworek jest w pompce paliwa (DP40) a w webasto nie ma
Wariant 2: zaworek jest w webasto a w pompce go nie ma (DP41)
Na rosyjskim forum pisali, że w pompce DP41 cofało im się paliwo do zbiornika i mieli problem z odpalaniem za pierwyszm (chyba że google translate źle przetłumaczyło ;p) i teoretycznie lepszym rozwiązaniem jest zaworek w pompce;p
Witam.Panowie czy istnieje ktoś na forum kto posiada pełne webasta i zajmuje się montażem a w rozliczeniu zabiera stare wymontowane dogrzewacze? Jeśli ktoś coś wie lub ktoś się tym zajmuje to proszę o info.Nie z wygody poszukuję kogoś ale po prostu ja się na tym kompletnie nie znam.
Witam dziś sprawdzałem błędy w webasto i takie mi wyskoczyły:
18049 - Please check DTC Memory of A/C Controller
P1641 - 000 -
Freeze Frame:
RPM: 882 /min
Torque: 36.0 Nm
Speed: 0.0 km/h
Load: 0.0 %
Voltage: 14.29 V
Bin. Bits: 00001011
Temperature: 63.9°C
(no units): 0.0
17978 - Engine Start Blocked by Immobilizer
P1570 - 000 -
Freeze Frame:
RPM: 0 /min
Torque: 0.0 Nm
Voltage: 12.24 V
Bin. Bits: 00001000
Bin. Bits: 11100000
(no units): 1.0
16567 - Fuel Temp. Sensor A (G81)
P0183 - 000 - Open or Short to Plus
Freeze Frame:
Torque: 44.0 Nm
Voltage: 14.44 V
Temperature: 68.4°C
Temperature: -20.7°C
tomynek pisze:Witam dziś sprawdzałem błędy w webasto i takie mi wyskoczyły:
18049 - Please check DTC Memory of A/C Controller
P1641 - 000 -
Freeze Frame:
Torque: 36.0 Nm
Voltage: 14.29 V
Bin. Bits: 00001011
Temperature: 63.9°C
(no units): 0.0
17978 - Engine Start Blocked by Immobilizer
P1570 - 000 -
Freeze Frame:
RPM: 0 /min
Torque: 0.0 Nm
Voltage: 12.24 V
Bin. Bits: 00001000
Bin. Bits: 11100000
(no units): 1.0
16567 - Fuel Temp. Sensor A (G81)
P0183 - 000 - Open or Short to Plus
Freeze Frame:
Torque: 44.0 Nm
Voltage: 14.44 V
Temperature: 68.4°C
Temperature: -20.7°C
ktoś pomoże co to może być
Żaden z powyższych błędów nie dotyczy WEBASTO użyj funkcji szukaj jeśli nie tu to w Google przynajmniej.
Witam...
Czy któryś z szanownych kolegów mógłby mnie uświadomić co jest nie tam z moim dogrzewaczem?
Otóż po uruchomieniu silnika dogrzewacz cały czas działa, nawet jeśli:
mam wciśnięty Econ,
uruchamiam ogrzewanie przyciskiem Econ,
gdy wcale nie włączam ogrzewania...
Czy to jest normalne?
Grześ pisze:Witam...
Czy któryś z szanownych kolegów mógłby mnie uświadomić co jest nie tam z moim dogrzewaczem?
Otóż po uruchomieniu silnika dogrzewacz cały czas działa, nawet jeśli:
mam wciśnięty Econ,
uruchamiam ogrzewanie przyciskiem Econ,
gdy wcale nie włączam ogrzewania...
Czy to jest normalne?
wszystko zależy od tego ile stopni na dworze więcej niech się wypowiedzą specjaliści
Może masz go nie zakodowanego w Gateway i dla tego włącza się zawsze czyli nie zależnie czy masz wciśnięty klawisz ECON czy nie.
Ja tak miałem jak założyłem nowego Gateway który jeszcze ani razu nie był kodowany i od razu piec się załączył.
Dopiero po zakodowaniu piec działał tak jak powinien.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Ostatnio zmieniony śr lis 26, 2014 18:45 przez Tomasz_W-wa, łącznie zmieniany 1 raz.
crazyvip21 pisze:Dziś rano przed wyjściem do pracy włączyłem webasto z pilota i można powiedzieć że z okna już widziałem jak zawieszka na lusterku się miota, jak wszedłem do auta to wentylator dmuchał także grzeje budę mimo braku przycisku na climatronicu
Jeżeli jest powyżej +5 stopni dogrzewacz nie włącza się...
Po starym skanie wnioskuję, iż dogrzewacz mam zakodowany w gateway bo wyrzucał błędy: 18-Aux. Heat -- Status: Malfunction 0010
Jak prawidłowo powinien zachowywać się dogrzewacz?
Jeżeli skanujesz autko VCDS-em i masz 18-Aux. Heat to musi być zakodowany w Gateway.
Co do dogrzewacza to po pierwsze żeby go włączyć (klikasz na przycisk ECON na panelu i ma zgasnąć lampka na przycisku) to musi być mniejsza temp. na zewnątrz niż 5 stopni, jeżeli jest wyższa (np. 6 stopni) to dogrzewacz się nie włączy tylko włączy Ci się klima.
Jeżeli jest niższa temp. niż 5 stopni to przyciskiem ECON załączysz dogrzewacz, jak klikniesz z powrotem i na klawiszu ECON zapali się lampka na nim to znaczy że wyłączyłeś dogrzewacz.
Chyba dobrze wszystko wytłumaczyłem.
A jeżeli masz pełne Webasto i panel z przyciskiem Webasto to przy temp wyższej niż 5 stopni dzięki przyciskowi Webasto na panelu można włączyć piec nie zależnie od warunków na zewnątrz.
A i jeszcze jedna rzecz, żeby włączyć czy dogrzewacz czy pełny piec temp. płynu nie może być większa niż 90 stopni, ale to chyba logiczne.
Jak coś pokręciłem to proszę o korektę.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Tomasz_W-wa dzięki za wytłumaczenie...
Czyli u mnie coś jest nie tak, gdyż z włączoną lampką Econ dogrzewacz działa(oczywiście poniżej 5 stopni). Ba nawet gdy mam wyłączone nawiewy i pali się Off dogrzewacz działa- po zgaszeniu auta słychać wentylator pieca...
Ktoś wie w czym tkwi problem i jak to naprawić?
Witam
Grześ tak się zastanawiam nad tym co piszesz. Szczerze Ci napiszę myślę, że tak powinno być. W końcu wydaje mi się, że dogrzewacz nie jest dla nas użytkowników tylko dla silnika. Oczywiście to ma także przełożenie na temperaturę wewnątrz ale przede wszystkim szybciej podnosi temperaturę silnika dla optymalnej jego pracy, w takim przypadku nie jest to zależne od ustawień w kabinie lecz jedynie od temperatury silnika i temperatury zewnętrznej na dworze. Owszem gdybyś miał pełne ogrzewanie postojowe to co innego, ono jest wtedy sterowane przez nas i konsolę w samochodzie lub dodatkowego pilota.