Panowie kupujecie szroty, nie sprawdzone, nie wyczyszczone piece i się dziwicie że nie chcą działać.
Na naszym forum jest kilka osób od których można kupić sprawdzony i wyczyszczony piec (nie mówię tu o sobie) a Wam się nawet nie chce sprawdzić ewentualnie popytać.
A tak to pozostaje wam wtopiona kasa za szrot
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Witam,
Na dworze -5 no i dopadło i mnie - czyli awaria Webasto. Po wykasowaniu błędu NO FLAME, załącza sie i przez ok 1min dmucha nawet ciepłym powietrzem, ale po tym wyłącza się i znowu błąd No Flame. W okienku testowy świecy natomiast wszystkie pola są z oznaczeniem NA. Wnioskuję więc że coś nie tak ze świecą. Próbowałem dzisiaj wiele razy odblokować ale sytuacja się powtarza. Jakieś sugestie co można z tym zrobić? Byłbym wdzięczny bo bez tego ziąb będzie.
-- 30 lis 2014, o 10:08 --
Dzisiaj prób ciąg dalszy.
Wczoraj wieczorem wykasowałem błąd NO FLAME i dzisiaj odpalałem używając tylko pilota. Jak dotąd odpaliło 5 razy i za każdym razem dym idzie przez ok. 2 min i gaśnie. Pomiędzy próbami nie musiałem jednak kasować błędu tylko odpalało bez niczego. To dziwne bo wczoraj żeby je odpalić musiałem za każdym razem kasować błąd. Może ktoś coś podpowie?
Witam wszystkich jestem tu nowy i mam problem ze swoim touranem mianowicie z dogrzewaczem silnika jest to model termo top v teile-nr.1K0 010 375R urzadzenie przestalo dzialac jakis tydzien temu wczesniej strasznie dymilo wczoraj byl podpiety do kompa i wyskoczyl taki kod 1K0815071R i brak plomienia mechanik powiedzial ze to swieca niewiem czy jest mozliwosc podmiany samej swiecy czy jeszcze czegos. Moze wystarczy samo czyszczenie? i czy po rozkreceniu webasta potrzebne sa jakies nowe uszczelki? autko jest z 2006 roku 1.9 tdi. Prosze o podpowiedzi pozdrawiam wszystkich
Witam szanownych forumowiczów jestem nowym na tym forum i właśnie zainteresował mnie temat webasto. Po przeczytaniu tego postu zauważyłem że niektórzy koledzy mają części do sprzedania, a mianowicie inte rasuje mnie pompka cieczy chłodzącej webasto Thermo Top V
yak74 pisze:Na dworze -5 no i dopadło i mnie - czyli awaria Webasto. Po wykasowaniu błędu NO FLAME, załącza sie i przez ok 1min dmucha nawet ciepłym powietrzem, ale po tym wyłącza się i znowu błąd No Flame. W okienku testowy świecy natomiast wszystkie pola są z oznaczeniem NA. Wnioskuję więc że coś nie tak ze świecą. Próbowałem dzisiaj wiele razy odblokować ale sytuacja się powtarza. Jakieś sugestie co można z tym zrobić? Byłbym wdzięczny bo bez tego ziąb będzie.
Proponuje zalać na 1/2 baku środek do czyszczenia wtrysków i odpalić parę razy piec. Jeżeli dymienie nie zniknie i błąd świecy nadal będzie powracał to piecyk do czyszczenia.
U mnie ta procedura pomaga drugi rok z rzędu.
Ostatnio zmieniony pn gru 01, 2014 16:48 przez luigisq16, łącznie zmieniany 1 raz.
Piec czyściłem latem teraz załącza się tak jak się należy ale gdy piec pracuje i zapali się w trakcie jazdy rezerwa a później zaleję paliwa i piec się uruchamia to normalne że puści konkretnie dymka ???
Witam po dwóch latach przerwy (tyle webasto działało bez zarzutu).
Przypomnę, przedtem miałem problemy z zanikiem płonienia. Pomogło zalanie Liqui Molly.
Teraz problem dotyczy czego innego. Mam chyba klasyczny przypadek uwalenia pompy V55...
Test urządzeń (przez VCDS) przechodzi bez błędów. Pompa ma tak jak trzeba stabilne 100.6% natomiast w ogóle jej nie słychać. Pozostałe elementy słychać i czuć. Na zgaszonym silniku temperatura rośnie bardzo szybko do ok 120C i bardzo wolno spada natomiast procedura się zatrzymuje na CTL.PAUSE. A na odpalonym silniku wszystko przebiega wzorcowo. Procedura odpalania z VCDS przechodzi modelowo. Temperatura rośnie (do ok 90C) i spada powoli, wszystkie fazy przechodzą prawidłowo.
Podczas jazdy (przy temp powietrza -3C) ciepłe powietrze z kratek pojawia się już po 4-5 min. Więc chyba nie jest źle.
Po przejrzeniu CAŁEGO! wątku wiem, że to główna pompa przejęła funkcję rozprowadzenia cieczy chłodzącej i sądząc po objawach robi to sprawnie.
Pytanie mam następujące, czy przy takim zachowaniu samochodu podczas jazdy ma sens wymiana pompki? Czy czas dogrzania silnika (kabiny) skróci się przy sprawnej pompce V55? Czy jest jakieś ryzyko uszkodzenia czegokolwiek w aucie jeśli nie wymienię tej pompki? Zakładam, że jeśli już wsiądę do samochodu przy temp. poniżej 5C to tylko po to by go odpalić i jechać, więc silnik zawsze będzie chodził i obieg będzie zachowany.
Moje Webasto to podstawowy podgrzewacz silnika.
Bardzo łatwo sprawdzić pompkę, podepnij pompkę pod akumulator.
Nie wiem jaką masz pompkę czy starego typu (pompka z wiązką) czy nowszego typu (do pompki jest wpinana kostka) odepnij od pieca wiązkę do pompki i dosztukuj wiązkę do akumulatora, podepnij i sprawdź czy słychać działanie pompki. Rób to przy wyłączonym silniku to będziesz wyraźnie słyszał.
Ja tylko dodam że jak miałem dogrzewacz w autku to też na teście mi pokazywało że pompka sprawna 100,6 % a po wymontowaniu okazało się że wirnik tak zatarty że prawie stał.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Jasne, bardzo łatwo sprawdzić... Wystarczy rozebrać "pół" samochodu...
Jak już bym się zebrał żeby go rozbierać to po to żeby założyć nową pompkę a nie żeby sprawdzać starą, która na 99%, sądząc po objawach jest uwalona.
Bardziej chodziło mi o odpowiedź czy jest niebezpieczeństwo zostawienia pompki tak jak jest czy rozglądać się za sprawną...
przy rozruchu nic się nie uszkodzi jeśli pompa główna przejęła robotę - jako ciepłownika martwi mnie koniec pracy - pompa główna stoi ( bo stoi silnik) a v55 jeszcze czasami goni ciepły czynnik z pieca co jest uzasadnione ostudzeniem pieca.... Myślę że przegrzewanie pieca może się niekorzystnie odbić na działaniu układu.
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę