Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa
- crazyvip21
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.9 TDI, 2003
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 1 raz
Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, napra
Witam mam pytanko czy możliwe jest, że po odłączeniu aku. webasto przestaje działać niewiem, może błędów nałapało nawiewy działają wewnątrz po uruchomieniu z telestartu ale piec się nie uruchamia.
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
odłączanie aq nie wpływa na działanie webastocrazyvip21 pisze:Witam mam pytanko czy możliwe jest, że po odłączeniu aku. webasto przestaje działać niewiem, może błędów nałapało nawiewy działają wewnątrz po uruchomieniu z telestartu ale piec się nie uruchamia.
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
No chyba że masz włączane ogrzewanie postoje bez uruchomionego silnika, chyba musi mieć jakieś zasilanie piec.
Jeżeli chodzi o piec przy działającym silniku to przecież prąd z aq potrzebny jest tylko na rozruch silnika.
No chyba że czegoś nie wiem.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Jeżeli chodzi o piec przy działającym silniku to przecież prąd z aq potrzebny jest tylko na rozruch silnika.
No chyba że czegoś nie wiem.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Odłączenie aq może sypnąć błędami tak jak słaby aq. Jeśli aq jest słabe piec może nie odpalić ponieważ ma zabezpieczenie przed za niskim napięciem. Jeśli by odpalił na wyłączonym silniku i napięcie spadnie, to także się wyłączy gdyż prąd jest ciągle potrzebny dla poprawnej pracy pieca.
Pamiętajmy o tym, że ciągle musi pracować wentylator w kabinie, pompka paliwa, pompka cieczy czy wentylator schładzający piecyk.
Pamiętajmy o tym, że ciągle musi pracować wentylator w kabinie, pompka paliwa, pompka cieczy czy wentylator schładzający piecyk.
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
nie ma co tu poematów pisać bo kolega nie wyjaśnił w jakiej chwili odłączył aq czy podczas włączonej pracy webasto i innych urządzeń czy po prostu odłączył klemę tak jak np zmienia się na drugi aq lub cokolwiek innego
-
marcinp
- Auto:: 1T1 High,BKD 103KW,2005
- Imię:: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Nie działa dogrzewacz 1K0 815 065 AD
Czytając forum dowiedziałem się, że posiadam dogrzewacz webasto. Niestety nigdy nie działał bo w zimie zanim ciecz się nagrzeje mijają wieki. Nie wiedziałem też o funkcji przycisku ECON, myślałem (według szkopskiej instrukcji), że odłącza sprężarkę klimy i nic więcej. Zawsze mnie zastanawiało który wiatrak próbuje się włączyć podczas jazdy. Teraz już wiem, że to dmuchawa z dogrzewacza i tym sposobem wykluczyłem jej awarię. Dzięki wspaniałemu opisowi jarrego (powędruje podziękowanie jak się wyśpię bo coś nie mogę tego znaleźć) organoleptycznie stwierdziłem awarię pompki v55 (stary typ z kabelkiem) jest napuchnięta i nie kręci widać też ślady silikonu i podważania dekielka. Reszta części piecyka jest na swoim miejscu. Komora spalania delikatnie przydymiona, świeca grzeje. No i oczywiście spiro do tłumika pokruszona. Na razie nic więcej nie mogę powiedzieć zanim nie posiądę interfejsu. Proszę info na PW kto z was mi sprzeda pompkę do mojego dogrzewacza i w jakiej cenie. Na szrocie w okolicy znalazłem tylko taką jak moja z kabelkiem za 200 zł i nie chcę ryzykować bo podobno ten typ pompki to szmelc.
Jeśli chodzi o rurkę do tłumika to spróbuje coś wygiąć czy wyspawać z nierdzewki.
Nie wiem czy powinienem zakładać nowy temat do mojego problemu, ale myślę, że tak będzie wygodniej i na tym problemie z webastem się nie skończy.
Proszę o kontynuacje podobnych tematów na forum... Nie zakładamy kolejnych...Tematy połączone...
Jeśli chodzi o rurkę do tłumika to spróbuje coś wygiąć czy wyspawać z nierdzewki.
Nie wiem czy powinienem zakładać nowy temat do mojego problemu, ale myślę, że tak będzie wygodniej i na tym problemie z webastem się nie skończy.
Proszę o kontynuacje podobnych tematów na forum... Nie zakładamy kolejnych...Tematy połączone...
Ostatnio zmieniony śr gru 31, 2014 11:09 przez jeżu, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Moderacja
Powód: Moderacja
- aawol
- ____________________

- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
Re: Nie działa dogrzewacz 1K0 815 065 AD
pompki są w dziale giełda.... rurki wydechowe też no chyba że faktycznie będziesz spawał.....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
O pompki rurkę spiro i interfejs zapytaj kolegi Jarry, On Ci doradzi.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Wszystko wiadomo. Zamykam.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- crazyvip21
- Początkujący
Aku odłączyłem na zgaszonym silniku w innym celu webasto wtedy nie pracowało i zauważyłem że gdzieś od tamtego czasu ani nie włącza się dogrzewacz a jak uruchomię webasto z telestartu to działają tylko nawiewy w środku ale piec nie grzeje tak jakby w ogóle się nieuruchamiał bo go nie słychać
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
crazyvip21 pisze:Aku odłączyłem na zgaszonym silniku w innym celu webasto wtedy nie pracowało i zauważyłem że gdzieś od tamtego czasu ani nie włącza się dogrzewacz a jak uruchomię webasto z telestartu to działają tylko nawiewy w środku ale piec nie grzeje tak jakby w ogóle się nieuruchamiał bo go nie słychać
Ile masz paliwa, jakie napięcie na akumulatorze, jakie błędy wywala po podłączeniu komputera?
- qoocam
- Użytkownik
- Auto:: 1,9 TDI AVQ
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
a bezpiecznik nie walnął?crazyvip21 pisze:i zauważyłem że gdzieś od tamtego czasu ani nie włącza
-- 31 gru 2014, o 13:29 --
może ustawiły Ci się fabryczne funkcje i zamiast dogrzewania masz wietrzenie?crazyvip21 pisze:a jak uruchomię webasto z telestartu to działają tylko nawiewy
- crazyvip21
- Początkujący
Pod kompa wlasnie niepodalaczalem b chwilowa awaria pc i niemam jak a bezpiecznika fakt nie sprawdzilem a co do funkcji wietrzenia to niepokazalby na pilocie zielonej kontrolki zamiast czerwonej? Posprawdzam w najblizszym czasie i zobaczymy co to dzieki za podpowiedzi
- Vincent83
- Zaawansowany
- Auto:: VW Touran 2007 2.0TDI BKD
- Imię:: Artur
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Ja w ostatnim czasie kilka razy juz aku odpinalem i zadnego bledu nie mam

-
Despi
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 BLS 2007
- Imię:: Adam
mnie ostatnio po podpieciu aku przez pół dnia świeciła kontrolka ESP i kierownicy.
Vcds-em nie szło skasować, aż podczas jazdy same zgasły.
ale wracając do tematu...
jak już wcześniej pisałem mam sprawne webasto z tym że ostatnio nie włącza mi nawiewu.
podczas ruszania kabelkami z przekaźników, to coś tam zaczynało dmuchać, ale ciężko było zlokalizować który to kabel, a teraz już nawet po ruszaniu kabelkami nic się nie dzieje, tzn. wszystko działa tylko nie dmucha na szybe. No i słychać jak ten jeden przekaźnik podczas pracy webasto cyka. Czy ona ma tak cykać albo coś z nim nie tak.
Vcds-em nie szło skasować, aż podczas jazdy same zgasły.
ale wracając do tematu...
jak już wcześniej pisałem mam sprawne webasto z tym że ostatnio nie włącza mi nawiewu.
podczas ruszania kabelkami z przekaźników, to coś tam zaczynało dmuchać, ale ciężko było zlokalizować który to kabel, a teraz już nawet po ruszaniu kabelkami nic się nie dzieje, tzn. wszystko działa tylko nie dmucha na szybe. No i słychać jak ten jeden przekaźnik podczas pracy webasto cyka. Czy ona ma tak cykać albo coś z nim nie tak.