Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, napra
Od wymiany pompki wody, wymienisz to w trybie serwisowym odblokować piec i jak pójdzie to odpalić go z kilka razy. Oczywiście nie muszę pisać żeby było paliwo w samochodzie bo na rezerwie piec się nie odpali (masz taki też błąd).
Co do pompek to wysłałem info.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Co do pompek to wysłałem info.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
czenia
- Początkujący
- Auto:: Touran 2,0AZV 2003
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 6 razy
Rafał288 pisze:Wszystko jest opisane w dziale Webasto
A to co ci wyskoczyło to przez niskie napięcie w tym wypadku akumulator
jarry pisze:Jeśli napięcie w systemie będzie za niskie Webasto nie odpali (przy sprawnym alternatorze to raczej tylko o wersji postojowej mówimy).
Ja mam dogrzewacz
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
Obojętnie czy dogrzewacz czy postojowe AKU musi być sprawny.sprawdź ładowanie ewentualnie niech ci sprawdzą AKU pod obciążeniem. Jeśli ok.to zapraszam do mnie -sprawdzimy piecyk.czenia pisze:Rafał288 pisze:Wszystko jest opisane w dziale Webasto
A to co ci wyskoczyło to przez niskie napięcie w tym wypadku akumulator
jarry pisze:Jeśli napięcie w systemie będzie za niskie Webasto nie odpali (przy sprawnym alternatorze to raczej tylko o wersji postojowej mówimy).
Ja mam dogrzewacz
- mettenos
- Przeglądacz
- Auto:: 5N2 2.0 TDI CUWA 2016'
- Imię:: Karol
- Podziękował: 13 razy
Witam, odnosnie Tourana TDI MY2008, jak zakoduję w gateway adres 18 to wywala błąd brak komunikacji, dodatkowo podejmując próbę zalogowania się do adresu 18 nie uzyskuję połączenia z tym sterownikiem. Jesli odkoduję w gateway to nie ma żadnych błędów. Nie bardzo rozumiem o co tu chodzi, podpowie ktoś coś?
ps. dodam że przy ostatnim autoscanie kilka miesięcy temu wszystko było prawidlowo zakodowane i nie zgłaszało błędów
ps. dodam że przy ostatnim autoscanie kilka miesięcy temu wszystko było prawidlowo zakodowane i nie zgłaszało błędów
- Maxpl
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI
- Imię:: MAX
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 21 razy
"jak zakoduję w gateway adres 18 to wywala błąd brak komunikacji" o czym pisześ? o Gateway czy piecyku? Jeżeli o tym co piszesz to nie ten temat.
- gordon
- ____________________

- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Na początek sprawdź bezpiecznik, gdzie i jak jest napisane w pierwszym poście tego wątku. Jak bezpiecznik OK, to wiązka, a jak wiązka OK, to piec.mettenos pisze:Witam, odnosnie Tourana TDI MY2008, jak zakoduję w gateway adres 18 to wywala błąd brak komunikacji, dodatkowo podejmując próbę zalogowania się do adresu 18 nie uzyskuję połączenia z tym sterownikiem. Jesli odkoduję w gateway to nie ma żadnych błędów. Nie bardzo rozumiem o co tu chodzi, podpowie ktoś coś?
Maxpl pisze: "jak zakoduję w gateway adres 18 to wywala błąd brak komunikacji" o czym pisześ? o Gateway czy piecyku? Jeżeli o tym co piszesz to nie ten temat.
Maxpl adres 18 to właśnie webasto/dogrzewacz.
- Maxpl
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI
- Imię:: MAX
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 21 razy
"Maxpl adres 18 to właśnie webasto/dogrzewacz.
" tak wiem tylko Gataway jes 19, a pisał o komunikacji z Gatawey
" tak wiem tylko Gataway jes 19, a pisał o komunikacji z Gatawey
- mettenos
- Przeglądacz
OK, tylko przy jakiejkolwiek historii typu bezpiecznik wiązka itp... powinien zgłaszac błąd a nic takiego nie magordon pisze:
Na początek sprawdź bezpiecznik, gdzie i jak jest napisane w pierwszym poście tego wątku. Jak bezpiecznik OK, to wiązka, a jak wiązka OK, to piec.
- gordon
- ____________________

- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Jak będzie spalony bezpiecznik to jeżeli webasto/dogrzewacz jest poprawnie zakodowane (zaznaczone) w gatewayu to błędów nie będzie. Będzie tylko komunikat że moduł "cannot be reached", czyli że nie może się połączyć z modułem. Najprościej moduł nie będzie działał bo nie dostaje prądu przez spalony bezpiecznik.
Najlepiej to wklej cały autoskan, oczywiście z zaznaczonym kanałem 18 w gateway-u.
Najlepiej to wklej cały autoskan, oczywiście z zaznaczonym kanałem 18 w gateway-u.
- mettenos
- Przeglądacz
ok, muszę parę rzeczy posprawdzać, odezwę się a tymczasem dziekuję
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
gordon dobrze Ci wszystko opisał.
mettenos trochę źle napisał ale chodzi oczywiście o 18 - Aux. Heat w kodowaniu Gateway, a nie o sterownik w grupie głównej VCDS-a bo pewnie tak to zrozumiałeś.
Co do błędów to ich na tą chwilę nie masz bo masz przepalony bezpiecznik od pieca (znajduje się on w skrzynce bezpieczników w komorze silnika) i na tą chwilę fizycznie nie masz pieca.
Zmień bezpiecznik i błędy w piecu się pojawią, gwarantuje Ci to, oczywiście pojawi się w VCDS-e nowy sterownik do którego będziesz mógł wejść czyli piec.
Jak nie będziesz widział co oznaczają błędy to wklej tu skan, a my Ci powiemy co jest nie halo i ewentualnie co trzeba wymienić.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
mettenos trochę źle napisał ale chodzi oczywiście o 18 - Aux. Heat w kodowaniu Gateway, a nie o sterownik w grupie głównej VCDS-a bo pewnie tak to zrozumiałeś.
Co do błędów to ich na tą chwilę nie masz bo masz przepalony bezpiecznik od pieca (znajduje się on w skrzynce bezpieczników w komorze silnika) i na tą chwilę fizycznie nie masz pieca.
Zmień bezpiecznik i błędy w piecu się pojawią, gwarantuje Ci to, oczywiście pojawi się w VCDS-e nowy sterownik do którego będziesz mógł wejść czyli piec.
Jak nie będziesz widział co oznaczają błędy to wklej tu skan, a my Ci powiemy co jest nie halo i ewentualnie co trzeba wymienić.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- mettenos
- Przeglądacz
VCDSa do swojego użytku mam od 2007 roku, zaczynałem od wersji 704.1 PL więc cos tam wiem, tylko tak się złożyło że nigdy do tej pory nie miałem styczności z dogrzewaczem bo w moimch autach zawsze miałem element Z35 PTC w adresie 7D. Sprawdzę bezpiecznik w komorze silnika
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
No to w skanowaniu VCDS-em dużej różnicy nie masz czy masz grzałkę elektryczną czy Webasto po prostu inna grupa sterownika.
Zmienić bezpiecznik i wejdź w sterownik 18 - Aux. Heat (którego na tą chwilę nie masz) następnie kliknij zakładkę z błędami i wszystko będzie jasne.
Nie kasuj ich tylko zgraj najpierw błędy, a dopiero później spróbuj skasować, zobacz czy coś się dało skasować, jak nie będziesz wiedział co i jak wklejasz błędy na forum i my podpowiadamy.
Jeżeli będzie trzeba coś wymienić (np. pompka wody, czujniki temp. cały piec itp.) możemy pomóc z częściami, zemną włącznie.
Koniec.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Zmienić bezpiecznik i wejdź w sterownik 18 - Aux. Heat (którego na tą chwilę nie masz) następnie kliknij zakładkę z błędami i wszystko będzie jasne.
Nie kasuj ich tylko zgraj najpierw błędy, a dopiero później spróbuj skasować, zobacz czy coś się dało skasować, jak nie będziesz wiedział co i jak wklejasz błędy na forum i my podpowiadamy.
Jeżeli będzie trzeba coś wymienić (np. pompka wody, czujniki temp. cały piec itp.) możemy pomóc z częściami, zemną włącznie.
Koniec.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
lheczko
- Auto:: Touran BLS 2007
- Imię:: Łukasz
Jarry dzięki za tutorial - po wymianie pompki wody, Webasto ożyło. Wg. błędów przestało działać przy 40kkm, teraz ma 220kkm 
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 829 razy
cieszę się że udało się pomóclheczko pisze:Jarry dzięki za tutorial - po wymianie pompki wody, Webasto ożyło
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1