Maciej_F pisze:Carramba , mam identyczny problem z webasto . Zasugerowałem się błędem V55 a nie sprawdziłem pompki na krótko i kupiłem niepotrzebnie nową .
Teraz punkt 2 . Przedzwonienie kabelków od pompki .
Me pytanie ( bo nie obejrzałem pieca webasto) . Wiązka od pompki to osobna wiązka wpinana w webasto , czy wychodzi z jakiejś wspólnej wtyczki webasto ?
Jak mnie czeka punkt 3 . To do diagnozy (naprawy ) muszę wysyłać całe webasto czy samą płytkę ?
Do pompki idzie osobna wiązka kiedyś kabelek z pompki wychodził bezpośrednio ,zmienili to i teraz z dwóch stron są wtyczki. Co do punktu nr 3.moge sprawdzić samą płytkę na stole mam resztę zabawek żeby podłączyć i przetestować WEBASTO TERMO TEST.em
Nr.1 to pompka wody
Aaaaa hagio i już jest opanowany punkt 2 . Przy pompce łatwo wypnę u góry w webasto też się jakoś dostanę . Chyba
Wybiegając na przyszłość jak będę musiał zdenontować płytkę , da się wymontować z webasto na samochodzie ? tzn. czy muszę piecyk całkowicie odłączyć od przewodów paliwowych wodnych elektrycznych . Czy możwe jest dostanie się do elektroniki , np odkręcając mocowanie webasto do samochodu i coby wisiało na na przewodach w dół a wtedy mam dostęp do pokrywy elekroniki z kanału . Tak się z lenistwa pytam praktyków , czy będę musiał rozryć pół samochodu
Maciej_F pisze:Czy możwe jest dostanie się do elektroniki , np odkręcając mocowanie webasto do samochodu i coby wisiało na na przewodach w dół a wtedy mam dostęp do pokrywy elekroniki z kanału .
No niestety trzeba ściągnąć zderzak i zdemontować piec żeby się dostać do płytki i żeby rozpiąć przewód od pompy .
Pozdrawiam
Maciej_F pisze:Czy możwe jest dostanie się do elektroniki , np odkręcając mocowanie webasto do samochodu i coby wisiało na na przewodach w dół a wtedy mam dostęp do pokrywy elekroniki z kanału .
No niestety trzeba ściągnąć zderzak i zdemontować piec żeby się dostać do płytki i żeby rozpiąć przewód od pompy .
Pozdrawiam
Wydaje mi się że nie trzeba demontować pieca , porozpinać wtyczki , odłączyć tłumik zasysąjacy powietrze i na końcu obudowę/osłonę elektroniki, na końcu 4 śrubki i voila. Przewodu paliwowego nie ruszaj , króciec jest zabudowany w gumie i nie powinno być problemu przy wyjmowaniu płytki.
Maciej_F pisze:da się wymontować z webasto na samochodzie ?
będziesz miał problem tylko z eleganckim odpięciem plastikowej osłony nakładki która siedzi na zatrzaskach, ale jak to pokonasz to bez problemu wykręcisz 4 wkręty i wyciągniesz płytkę, przy tej osłonie bardzo łatwo ukruszają się zaczepy więc przestrzegam przed metodą "brute force"
Ten błąd wyskoczył przy przebiegu 237087 km o godzinie 21:32?
Co dogrzewa ten dogrzewacz i czy to poważna usterka?
Zauważyłem że mój Turek ciężko ogrzewa kabinę w zimie gdy uruchomię silnik
Dopiero gdy ruszę to po kilku kilometrach jest konkretne grzanie.
Tyle że ten problem jest odkąd go kupiłem czyli przy przebiegu 195 000 km
Stara polówka w benzynie po 5 minutach na mrozie robiła super ciepło w aucie
bez sprawnego dogrzewacza to ciężko w zime zagrzać wnętrze, wszystkie tourki mają dogrzewacz a niektóre dodatkowo ogrzewanie postojowe-webasto czyli bardziej rozbudowany dogrzewacz.
Na rezerwie nie będzie ani dogrzewacz ani postojowe odpalać. Przy postojowym i pełnym FIS czerwonym i wyżej pojawia się komunikat związany z niskim stanem paliwa w baku i że ogrzewanie nie zostanie uruchomione. https://youtu.be/LRNoCHM4LyI
Witam.Czy jest jakiś sposób na ręczne ustawienie i zapamietanie tak żeby przy włączeniu webasta moc dmuchawy była na trzy lub cztery kreski a nie na jednej tak jak to ma miejsce u mnie.Zimą jest to istotne bo szybciej by się nagrzewało w aucie.