Janek wiem że nie chciałeś się w to bawić, ale....
Jednak będziesz musiał dostać się do pieca i najlepiej i najwygodniej to jednak trzeba zrzucić przedni zderzak.
Spełnił się czarny scenariusz którego najbardziej się obawiałeś
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
zastanawiam się za każdym razem jak ktoś tego nie chce robić w czym tkwi problem jest przecież manual jak zdjąć zderzak sprawa jest prosta nie ma nic skomplikowanego jeśli nie było żadnej sztukaterii januszowego garażu robione....
Wiem że nie ma co porównywać bo przynajmniej raz w tygodniu to robię ale
Ja kiedyś założyłem się że zrobię to w 5 minut i zdjąłem w swoim w 3,48 minuty
normalnie tak 10-15 na spokojnie dłużej zakładanie trwa
ale naprawdę nie ma czego się bać
dużo większy dostęp i więcej można od razu spr zobaczyć
Podziwiam tych co rurkę spiro wymieniają bez demontażu zderzaka....
Touran By JEDARO Caddy By JEDARO Jest i Tiguan
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Jedaro ja się nie boję zdjąć zderzaka bo wiem że to dziecinnie proste i do zrobienia w 4,5 minuty. Zdejmowałem już nie raz np. przy montażu halogenów itd.
Dopytuję chłopaków o wszelkie inne ewentualności naprawy usterki ponieważ mam chroniczny mega, mega brak czasu (niektórzy koledzy z forum wiedzą jak jest ) a druga rzecz nie mam gdzie robić przy samochodzie.
Generalnie jestem w ciągłym niedoczasie więc jeśli mógłym ominąć dłuższe grzebanie - miałbym mniejszy niedoczas . Sorry za OT.
1406(0x057E):20 Brak powstawania płomienia Lamp OFF sporadyczny Status DTC:20
Priorytet:0
L.przejsc miedzy sporadyczny->Permanentny:59 Cykl:114
Stan KM:250377
Indykator czasu:0
Data wystapienia:0.0.2000 10:59:21 Temperatura: 77,00 C
Temperatura: 71,00 C
Kąt zapłonu: -0,05 o
2251(0x08CB):20 Urządzenie grzewcze zablokowane Lamp OFF sporadyczny
1415(0x0587):2A Pompa obiegowa Przerwa/zwarcie do plusa Lamp OFF sporadyczny Status DTC:2A
L.przejsc miedzy sporadyczny->Permanentny:255 Cykl:94
Stan KM:278557
Data wystapienia:0.0.2000 17:28:30 Temperatura: 83,00 C
Temperatura: 81,00 C
Kąt zapłonu: 0,40 o
1412(0x0584):28 Świeca żarowa z kontrolą płomienia Sygnal niezrozumialy Lamp OFF sporadyczny Status DTC:28
L.przejsc miedzy sporadyczny->Permanentny:2 Cykl:168
Stan KM:243029
Data wystapienia:0.0.2000 16:29:26 Temperatura: 85,00 C
Temperatura: 78,00 C
Kąt zapłonu: 0,25 o
664(0x0298):22 Wskaźnik poziomu paliwa Dolna granica przekroczona Lamp OFF sporadyczny Status DTC:22
L.przejsc miedzy sporadyczny->Permanentny:3 Cykl:23
Stan KM:266503
Data wystapienia:0.0.2000 14:50:46
A odblokowałeś sterownik?? Jeśli nie to nie skasujesz błędów
wystukane z garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Próbowałem go odblokować (mam VCP i robiłem to przez procedury CAN) ale pokazywał się błąd połączenia.
Czy skorzystanie z tego wystarczy?
"Odblokowanie zablokowanego Webasto
Czasem zdarza się, że piecyk ma błędy których nie można normalnie skasować. Najczęściej tak się dzieje gdy webasto odnotuje poważny błąd. Wtedy należy w 18-dogrzewacz --> 10 - Adaptacje -> 42 kanał -> zapisać 1 i jeszcze raz spróbować skasować błędy. Powinno się udać. Po ponownym zablokowaniu piecyka należy tę procedurę powtórzyć."
Nie wystarczy.
Na początek wymiana pompki wody od Webasto bo jest padnięta, póżniej odblokowanie i włączenie pieca.
Czy da się to zrobić VCP tego kolego nie wiem.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Witam,
Od 4 lat mam uniwersalny TT, chyba C. Od dłuższego czasu nie mogę uruchomić webasto. Słychać jak wentylator wewnątrz pieca pracuje (czuć pęd powietrza na wydechu) ale nie słychać pompki paliwa i piec nie grzeje. Mimo, że tak cały czas pracuje, a po kilku minutach cichnie i znowu niby pracuje. Co to może być? Diagnostyka odpada, bo już rok temu nie mogłem się połączyć, mimo że piec normalnie pracował.
Witam!
Czy ktos moze spr. jaka ma temperature webasto? nie wlaczajac go i nie majac zaworu N279, po normalnej jezdzie np trasa(dobrze rozgrzany silnik)
U mnie pokazuje tylko 7 stopni mniej, czy to normalne ze tak sie nagrzewa i tamtędy tez krazy plyn chlodniczy?
Czy zawor N279 jak webasto nie chodzi, to blokuje obieg krazenia plynu przez webasto?
ale pompa chyba nie jest niezbędna, żeby odpalić webasto w trybie dogrzewacza czyli jak samochód chodzi - ja miałem zwaloną pompkę a dogrzewacz sie uruchamiał i działał - wymienili mi pompkę a przepłaciłem za nią jak głupi jak za złoto (wstyd mówić, nie wiedzialem ze na forum są sprzedawane ) bo mysałem, że będę chciał używać webasta ale jak kilka razy użyłem i prawie akumulator mi padł to podziękowałem za szczęście i używam teraz jako dogrzewacza rano
Po pierwsze to pompka jest potrzebna, u Ciebie nie dawała sygnału do pieca że jest zwalona i dlatego udawało Ci się włączyć piec, jak by był błąd od zwalonej pompki to by piec się nie odpalił (no chyba że byś wykodował ją).
Częste włączanie pieca z niedziałającą pompką może doprowadzić do przegrzania pieca i może posypać się piec (czujniki temp. na piecu itp).
Co do Twojego akumulatora to kolego chyba musisz go wymienić, ja używam pełnego Webasto od 2-3 lat, wymieniłem aku. na nowy bo mój stary był już leciwy i nie mam żadnego problemu z rozładowywaniem jego.
A nastawiam sobie czasowe włączanie Webasto na rano żeby było ciepło aucie.
Trzeba tylko wiedzieć że tyle co działa webasto to trzeba najmniej tyle pojeździć samochodem żeby się podładował aku.
No chyba że coś masz zwalone w aucie i Ci się rozładowuje Aku.
Do tego kolego piec ma zabezpieczenie i jak napięcie spadnie to piec się automatycznie wyłącza, żebyś odpalił autem (nawet w mroźne dni).
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Być może tak było z pompą wtedy jeszcze nie miałem VCDSa i robiłem logów. Co do akumulatora to właśnie był impuls do jego zmiany ale chęć użytkowania webasta jako webasta a nie dogrzewacza jakoś mi przeszła. Co do zabezpieczeń to nie pomogły - pomógł awaryjnie w trybie nagłym taksówkarz za 20 zł . Ale rano jak jest 12 stopni fajnie w czasie odpalania samochodu pyknąć sobie webasto na pulpicie i w parę minut ciepło w samochodzie. Nie wiem także jak ustawić go czasowo bo chyba nie mam takiej opcji mam tylko na pulpicie przycisk i pilota chyba inna wersja to jest.
Ostatnio zmieniony czw wrz 21, 2017 19:52 przez miemik, łącznie zmieniany 1 raz.