Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
yogicc
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9TDI AVQ 2003r
Imię:: Daniel
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, napra

Post autor: yogicc »

hagio pisze:
yogicc pisze:Witam
Jak już zostałem uświadomiony na forum w moim dogrzewaczu mogą być dwa rodzaje czujnika G18 (różne wtyczki). Czy jest ktoś na forum kto posiada takie dwa rodzaje czujnika i jest mi w stanie przysłać oba (za kaucją oczywiści) wiem żeby dostać się do tych czujników to jest trochę roboty i nie chciałbym dwa razy tego rozkręcać. Pozdrawiam
Możesz przytoczyć tekst z którego wynika że są dwa rodzaje wtyczek od czujników w dogrzewaczu z 2003 roku bo chyba taki masz....zacznijmy od tego jaki numer dogrzewacza posiadasz wtedy bez wróżenia z fusów doradzimy z jaką wtyczką powinieneś zakupić. Jak już ruszasz piec to co chociaż wyczyść i sprawdź komorę spalania ,nie zapomnij wymienić rurkę łączącą piec i tłumik spalin bo rozpadnie się w ręce jeśli jeszcze w ogóle coś z niej zostało.
Starsze dogrzewacze mają takie jak na foto.
Taka informacje otrzymalem na priv

Raczej małe szanse na ustalenie po nr pieca, ale możesz podać jak wiesz jaki jest.
Trzeba dostać się do pieca od przodu auta, a więc zderzak do zrzucenia, odkręcamy tłumik szumów z przodu, odpinamy wszystkie kostki, wypinamy plastikową maskownicę kostek i będziesz widział jaki jest wtyk. Ja na tą chwilę nic nie posiadam z czujników może coś mi dojdzie ale teraz wszystko poszło....

Jak będziesz wiedział jakie są to dawaj znać to może już będę miał.
Żeby podmienić te czujniki na piecu to niestety do wyjęcia cały piec z auta :/
Pozdrawiam
....

Tytuł wiadomości: Re: VW Touran Webasto Rozbudowa dogrzewacza Ogrzewanie postoFolder: Otrzymane
Witam
Musisz widzieć najpierw jakie potrzebujesz czyli na jaką wtyczkę bo są dwa rodzaje:

Obrazek

Obrazek

;)

Pozdrawiam
...

Piec mam o nr 1K0815071G
Pozdrawiam
Halooooo Straż pożarna??? Ukradli mi rower!! Zróbcie coś !!!
Było: Maluch '87, Cinquecento 700 '97, Corsa 1,2 '97, Passat 1,9TDI '99, Jest: Touran 1,9TDI '03, Audi A3 1,9TDI '00, Komar 232 '68, Romet 50T1 '81,
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Post autor: jarry »

W tym piecu masz dużą wtyczkę, jeśli lubisz dmuchać na zimne to nie ma problemu wyślę ci oba rodzaje tak jak chcesz i po wymianie odeślesz ten nadmiarowy. Szczegóły to dzwoń (nr tel masz w moim podpisie) lub pisz na email naciskając guziczek EMAIL na forum.
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
orzech
Początkujący
Auto:: VW Touran/1.9TDI/2008
Imię:: Przemek
Podziękował: 1 raz

Post autor: orzech »

Wie ktoś może czy bez większych przeróbek podejdzie do Tourana I z 2008r takie webasto - 5QA815005C ? (Model 2016)
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

orzech pisze:Wie ktoś może czy bez większych przeróbek podejdzie do Tourana I z 2008r takie webasto - 5QA815005C ? (Model 2016)
nie pasuje
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

orzech pisze:Wie ktoś może czy bez większych przeróbek podejdzie do Tourana I z 2008r takie webasto - 5QA815005C ? (Model 2016)
U mnie leży taki na półce od 3 lat.Nie podejdzie do Tourana z 2008r. Nawet nie mogę ustrojstwa zdiagnozować na stole. :omatko:
szukaj 1K0 3C0 5N0 7N0 zwróć uwagę na rodzaj paliwa.
Awatar użytkownika
marek_gnd
Kandydat
Auto:: Touran, BMM+DSG
Imię:: Marek
Podziękował: 3 razy

Post autor: marek_gnd »

A dlaczego nie podejdzie? Może ktoś to wytłumaczyć? A 5Q0815005N (vevo)z 2014r? Problem jest z elektroniką czy coś czyś innym?
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Kontakt:

marek_gnd pisze:A dlaczego nie podejdzie? Może ktoś to wytłumaczyć? A 5Q0815005N (vevo)z 2014r? Problem jest z elektroniką czy coś czyś innym?
platforma MQB ochrona komponentów itp.itd.
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

marek_gnd pisze:A dlaczego nie podejdzie? Może ktoś to wytłumaczyć? A 5Q0815005N (vevo)z 2014r? Problem jest z elektroniką czy coś czyś innym?
tylko z elektroniką, pozostałe bebechy pasują
pozdraVWiam, jarry

Awatar użytkownika
hagio
Expert
Kontakt:

"Bebechy" owszem pasują, ale trzeba dodać że do elektroniki od ttvevo lub ttevo. Vevo np. 5N0. Od ttv elektronika nie podejdzie.
Fabian
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Fabian »

Montaż pieca w Tiguan zakończony w 95%.
Został telestart.
Całość gra i buczy.
Dziękuję za nawrócenie, dzięki czemu zawitało VEVO i oryginalne graty ,a nie piec Top E i sporo rzeżby.

Jak ktoś będzie zakładał coś podobnego, czyli ory używany zestaw w który wchodzi komplet przewodów tzw wodnych, niech zrobi porządny przegląd metalowych przewodów w newralgicznych miejscach (na samym dole) czy nie ma tam korozji.
Przewody mają cienką ściankę i do dziury "na wylot" nie wiele trzeba.Zwłaszcza przy zaczepie/mocowaniu do budy.
Jeżeli są ślady korozji porządnie sprawdźcie, wyszlifujcie itd, najlepiej zrobić jakiś test pod ciśnieniem.
U mnie wyglądało to "w miarę" a na aucie okazało się że "sika"

W Tiguan trzeba zmienić króciec od nagrzewnicy.Oryginalny skierowany jest w doł i w prawo, a musi być w lewo.Nr 1K0122291.
Wtedy wpinamy się idealnie na wprost w metalowy przewód który idzie od pieca.Wystarczy z 8cm gumowego przewodu i dwa zaciski.

Panel z przyciskiem "webasto" i przyciskiem "dual" (niestety nie mam nr) działa jak należy.
Bo było podejrzenie że może być "za stary" .
W ory panelu przycisk "sync"
zamiast "dual" .

Dzięki jeszcze raz.
W razie jak ktoś będzie pchał piec do Tiguan może coś podpowiem.

pozdrawiam
tadek727
Auto:: vw,T1, 1.9 tdi avq,2004 r
Imię:: Tadeusz

Post autor: tadek727 »

Witam wszystkich. Mam Tourana 1.9 TDI avq 100 KM z 2004r. Moje pytanie tyczy się dogrzewacza silnika. Ile czasu potrzebuje przy ( -5 C ) na osiągnięcie max temperatury silnik przy włączonym ogrzewaniu. Mój osiąga 90 C po przejechaniu na spokojnie ok. 9 km. nastawy wewnątrz to 21 C. Czy to dobrze czy kiepsko....
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

tadek727 pisze:Ile czasu potrzebuje przy ( -5 C ) na osiągnięcie max temperatury silnik przy włączonym ogrzewaniu. Mój osiąga 90 C po przejechaniu na spokojnie ok. 9 km
wygląda OK, przy zimnym starcie to raczej minimum 30km żeby się dogrzał przy niesprawnym webasto, oczywiście pamiętaj że to co widzisz jako 90 stopni to jest koło 76 stopni naprawdę...
pozdraVWiam, jarry

Awatar użytkownika
hagio
Expert
Kontakt:

tadek727 pisze:Witam wszystkich. Mam Tourana 1.9 TDI avq 100 KM z 2004r. Moje pytanie tyczy się dogrzewacza silnika. Ile czasu potrzebuje przy ( -5 C ) na osiągnięcie max temperatury silnik przy włączonym ogrzewaniu. Mój osiąga 90 C po przejechaniu na spokojnie ok. 9 km. nastawy wewnątrz to 21 C. Czy to dobrze czy kiepsko....
Aż dziw że w ogóle grzeje w takim roczniku, chyba że serwisowanie było co jakiś czas. U mnie przy ok.-5 po ok.4 km wskazówka w pionie,z tym że ja mam postojowe i troszkę można podkręcić spalanie i grzanie a co za tym idzie CO2.
miemik
Użytkownik
Auto:: Touran BKC 2005
Imię:: Mieciu
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: miemik »

hagio pisze:
tadek727 pisze:Witam wszystkich. Mam Tourana 1.9 TDI avq 100 KM z 2004r. Moje pytanie tyczy się dogrzewacza silnika. Ile czasu potrzebuje przy ( -5 C ) na osiągnięcie max temperatury silnik przy włączonym ogrzewaniu. Mój osiąga 90 C po przejechaniu na spokojnie ok. 9 km. nastawy wewnątrz to 21 C. Czy to dobrze czy kiepsko....
Aż dziw że w ogóle grzeje w takim roczniku, chyba że serwisowanie było co jakiś czas. U mnie przy ok.-5 po ok.4 km wskazówka w pionie,z tym że ja mam postojowe i troszkę można podkręcić spalanie i grzanie a co za tym idzie CO2.
a po Polsku ? bo nie wiadomo o co ci chodzi z tym postojowym, podkrecaniem, spalaniem no i z tym, że w samochodzie kolegi wogole coś grzeje bo jest z 2004 roku. Kolego tadek jak chcesz dokładne temperatury to sobie wrzuć serwisowe dane na klimatroniku i ustaw kanał 19.2.
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Kontakt:

miemik pisze:a po Polsku ? bo nie wiadomo o co ci chodzi z tym postojowym, podkrecaniem, spalaniem no i z tym, że w samochodzie kolegi wogole coś grzeje bo jest z 2004 roku. Kolego tadek jak chcesz dokładne temperatury to sobie wrzuć serwisowe dane na klimatroniku i ustaw kanał 19.2.
Głęboki wdech....bardziej po Polsku nie umiem.
ano widzisz można postojowe programowo podkręcić lub skręcić. Wtedy spala więcej/mniej, grzeje bardziej/mniej,no i co2 więcej/mniej.
sprawa dogrzewacza z 2004 roku. dziwi mnie fakt że w tym roczniku nadal działa, często i gęsto wysiadały czujniki,kołki żarowe a o elektronice nie wspomnę. Nie wiem czy wiesz jak wygląda komora spalania lub palnik w piecu,który nie był nigdy serwisowany/czyszczony. Chyba nie muszę pisać że czysty sprawny piec ma lepszą sprawność grzewczą niż taki zasyfiony sadzą że żeberek nie widać . Ułamek forumowiczów wie że średnio co dwa lata piec powinien!!! wylądować na stole na serwis.A kiedy Ty zaglądałeś do swojego pieca....
Załączniki
20181123_095507.jpg
20180916_103527.jpg
20181027_202814.jpg
ODPOWIEDZ