Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
szczyku
Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
Imię:: Marcin
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, napra

Post autor: szczyku »

I tacy ludzie użytkują auta. A później w innych tematach że długo silnik się grzeje, dlaczego itp.

Jeszcze kilka tygodni, spadnie temperatura i się zacznie jak co roku ;) następne 20 stron o tych samych błędach, co to jest, bo dymi itp.
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Tomasz_W-wa pisze:Oczywiście.
Można i wypiąć bezpiecznik od całego Webasta. :haha:
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
I tak będzie bezpieczniej i taniej (auto się przynajmniej nie zapali
:mrgreen:
Awatar użytkownika
lav1982
Użytkownik
Auto:: Altea'07 1,9TDI BXE JCX
Imię:: Emilio
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: lav1982 »

szczyku pisze:Jeszcze kilka tygodni, spadnie temperatura i się zacznie jak co roku następne 20 stron o tych samych błędach, co to jest, bo dymi itp.
Niestety to jest odwieczny problem dogrzewaczy i pełnego webasto...

Mam vevo zalozone z 2014 r i tez mam problem z cofającym się paliwem - mysle zeby zalozyc zaraz za pompka mały zaworek jednokierunkowy...

i tak o to testowałem zrobiło juz sie zimno 5 stopni rano (przedwczoraj) a wczoraj 2stopnie. Webasto nie odpalane z 2 miechy..

I tak o to pyk i niestety nie właczylo sie, drugi raz pyk na panelu tez nic... Zrzucam zderzak odpowietrzam recznie, wsiadam do auta odpalam przez panel i o dziwo dziala bez problemu, huczy az miło... :super:
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

ciekawe jaka pompka paliwa do tego Vevo.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Kolego lav1982 Webasto oryginalnie montowane w aucie czy dokładka ???
Jeżeli oryginalnie to na pewno w tym roczniku auta (Altea'07) nie był montowany TTVevo, a więc ktoś podmieniał.
Jeżeli dokładane Webasto to napisz jaką ktoś wsadził pompkę paliwa.

I nie pisz takich idiotyzmów "Niestety to jest odwieczny problem dogrzewaczy i pełnego Webasto...", miałem 5 lat Tourana-a, 3 piece (TTV dogrzewacz, TTV pełne i TTVevo pełne) i nigdy nie miałem problemu z cofającym się paliwem w Webasto.

Biadolą tu osoby na te Webasta, podmieniają piece z TTV na TTVevo nie znając się co trzeba jeszcze wymienić a później zgania się wszystko na Webasto że to awaryjne urządzenie, coś nie chce działać itp.
W autach części po 10-15 lat siedzą i myślą że to nieśmiertelne, nigdy nie serwisowane, czyszczone, a później tylko płacz, ręce opadają. :omatko:

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
lav1982
Użytkownik

Webasto akurat dokladalem do altei i dzieki waszym rada kupilem vevo z golfa z 2012 lub 14 musialbym spr foty
ktory to rok, a pompka byla nowa dp42 na pewno do vevo bo kupilem od kogos z tego forum moze i od ciebie
albo od jerrego ale glowy nie dam bo minelo juz troche czasu... Za to w ibizie montowalem thermo top c analogowe i ono odpala po paru mcach bez problemu...

A tu nie dosc ze non stop zima/lato chodzi pompka wody ktora potem pada... To niestety zapowietrza sie, po przepompowaniu odpalila bez problemu... To samo mam w turku z 2010 - a tam siedzi oryg. dogrzewacz i tez ma po lecie problem z odpaleniem.. A jak odpowietrze chodzi jak zloto cala zime az do lata...

Juz spr vevo z lipca 2014 - 5K0 815 005 B
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Pompka wody pada bo chodzi cały czas? A co ona na pasku jest.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 20, 2020 22:01 przez wesol, łącznie zmieniany 1 raz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
lav1982
Użytkownik

Od webasto pompka wody chodzi cały czas i nie musi być na pasku bo komputer ja załącza ... jak nie wiesz to podłacz vcds i popatrz na odczyty... a jak nie, zrzuc zderzak i spr organoleptycznie - auto odpalone to pompka wody od webasto cały czas chodzi i dlatego tak padają -> ja juz 1 wymieniłem, a w thermo top c - niechodzi cały czas (tylko jak wł jest webasto) i działa juz 8 rok. I po co tak wymyślili?
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

No cóż kolego, do sprawdzenia w dwóch autach układ paliwowy, gdzieś masz nieszczelności, muszą być bardzo małe bo do zapowietrzenia dochodzi dopiero po bardzo długim czasie.
Jeżeli chodzi o dokładane Webasto to cóż, ja się nie wypowiem bo nie wiem jak to robiłeś, na jakich częściach itp. bo przecież do tego auta producent nie zakładał oryginalnie Webasta, a więc chyba musiałeś coś kombinować (z przewodami itp).
Części takie jak przewody gumowe, paliwowe zakładałeś wszystko Nowe czy używki ???
Co do Tourana 1T3 bo takiego masz nie słyszałem żeby ktoś miał takie przypadłości, bardziej bym stawiał na starsze modele 1T1 czy 1T2 z uwagi na lata i zmęczenie materiałów, złączek itp.
Przerabiałem kilka aut 1T3 z dogrzewaczy na pełne i właściciele tych aut nie zgłaszali mi że przy pierwszym uruchomieniu po lecie mają ciężkie uruchomienie pieca.

Są specjalne zaworki do pompki paliwa, nie montowane w VW, które możesz spokojnie dołożyć, jak to Cię irytuje.
Gorzej byś miał jak by zapowietrzał się po kilku dniach a nie po całym lecie.

Co do pompki wody to cóż tak to wymyślił sobie VW, może tak jak to teraz ludzie często tłumaczą, żeby co te kilka lat wymieniać i płacić.
Po drugie patrząc na inne części mechaniczne to czy wszystkie wytrzymują w aucie po 10 lat też nie raz się psują i je wymieniasz tylko na nie nie psioczysz. :/

Na koniec napiszę że bardzo często ludzie gadają na te Webasto a ono wcale nie jest winne że nie działa czy coś się z nim dzieje, przykładem jaki kiedyś miał słabo działające Webasto a okazało się w baku paliwa było tyle syfu że czerpak się zatykał, ale gadane było że te Webasto to szajs jak nie wiem. Po czyszczeniu baku z syfu Webasto działa do dnia dzisiejszego jak nowe.
Druga sprawa sporo aut z Webasto jest z rynku Skandynawskiego gdzie jednak klimat swoje robi i pewne części Webasta bardziej dostają po dupie jak u nas (przewody gumowe, plastikowe, pompki itp), później ktoś sprowadza auto i po roku coś się dzieje bo przez te wszystkie lata nikt z Webasto nic nie robił (pooglądajcie sobie filmiki z napraw aut w Norwegii ile się tam płaci za części i robociznę to nie raz na Norwegu włosy dęba stają).
Po trzecie niech się ktoś przyzna czy np. czyścił piec przy działającym jeszcze piecu przy aucie które ma 10-12 lat ???
Pewnie znajdą się z 2-3 osoby bardziej obeznane w temacie Webasto i tyle, reszta ma to głęboko w dup... i później bardzo się dziwią że te pierdzielone Webasto tak okropnie dymi, przerywa w grzaniu itp.
Przecież to nie są części, które mają pracować wiecznie, tak jak wszystkie części mechaniczne jedne zużywają się szybciej inne wolniej, ale to już zależny również od innych czynników (często zewnętrznych).

Złota zasada jak dbasz tak masz ;) :mrgreen:

Dobra kończę bo się rozpisałem.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
lav1982
Użytkownik

Są specjalne zaworki do pompki paliwa - cos wiecej mozesz napisac? Fotke? Linka? Bo tylko na allegro widzialem jednokierunkowe do paliwa...

Oczywiscie ze zakladalem przewody i weze nowe

Przewod paliwa o srednicy 4mm Fagumita, idzie w 1 kawalku od pompki paliwa az do webasto (wlasnie zeby nie zapowietrzac ukladu).
miki55
Zaawansowany
Auto:: 1.9 bls
Imię:: Rafał
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: miki55 »

lav1982 pisze:Przewod paliwa o srednicy 4mm Fagumita, idzie w 1 kawalku od pompki paliwa az do webasto (wlasnie zeby nie zapowietrzac ukladu).
Jeśli to średnica wewnętrzna to sporo za dużo.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

Awatar użytkownika
lav1982
Użytkownik

Tak rozmiar wew., wiem ze mierzylem sr wejscia napompke i do webasto wydaje mi sie ze 4mm, moze 3mm na pewno ciasno wchodzila... A reszta niema znaczenia i tak pompka pcha i chodzi... Hm taki dlawik hmm
miki55
Zaawansowany
Auto:: 1.9 bls
Imię:: Rafał
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: miki55 »

Te pompki są do Air Topów i to nie jest zawór zwrotny tylko dławik reduktor
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

lav1982 pisze:Od webasto pompka wody chodzi cały czas i nie musi być na pasku bo komputer ja załącza ... jak nie wiesz to podłacz vcds i popatrz na odczyty... a jak nie, zrzuc zderzak i spr organoleptycznie - auto odpalone to pompka wody od webasto cały czas chodzi i dlatego tak padają -> ja juz 1 wymieniłem, a w thermo top c - niechodzi cały czas (tylko jak wł jest webasto) i działa juz 8 rok. I po co tak wymyślili?
Sęk w tym że nie jest to pompka z silnikiem szczotkowym. A pompka pada nie id tego że chodzi cały czas. Można powiedzieć że od starości, środowisko ją wykańcza. To czy ona chodzi czy nie cały czas to nie ma znaczenia.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ