Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa
-
jaszczur
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0TDI DSG, 2007
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 2 razy
Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, napra
webasto jest uruchomione na włączonym silniku, nie powinno się wyłączyć przy określonej temperaturze płynu niezależnie od zadanego czasu?
Jak to wygląda przy automatycznym włączeniu webasto (poniżej 4stopni)?
Jak to wygląda przy automatycznym włączeniu webasto (poniżej 4stopni)?
VW Touran 2007
2.0TDI BMM, DSG
2.0TDI BMM, DSG
-
miki55
- Zaawansowany
- Auto:: 1.9 bls
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
To że świeci się dioda to nie znaczy że piec pracuje przy rozgrzanym silniku. Napisałem sprawdź jaki jest ustawiony czas pracy-taki kłopot?
-
zibi1961
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
- Imię:: Zbigniew
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Ale co płyn ci się zagotował czy tylko dioda się zaświeciła ?
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
No i tak to już jest.
Zadane pytanie, a odpowiedź jest w temacie tylko po co wertować niech napiszą enty raz i niech śmietnik się robi w dziale to może temat będzie miał 1000 stron.
Zakładałeś pełny piec, a nawet nie wiesz że każdy pełny piec ma ustawiony czas działania (fabrycznie 30 min), który można przestawiać co 5 min w przód i tył (np. przez dodatkowe Menu od Webasto na liczniku).
Do tego jak piec osiągnie 80 stopni zostaje przełączony w stan czuwania na zadany czas włączenia (czytaj jak wyżej).
Czyli włączasz piec przez panel i zaświeca się ikonka od Webasta na panelu, piec rozgrzewa płyn do 80 stopni, silnik już spokojnie dociągnie do 90 stopni, a na panelu ikonka danej świeci i tak ma być bo świeci przez określony czas działania (czytaj jak wyżej). Po określonym ustawionym czasie w piecu (przyjmijmy te 30 min) ikonka na panelu powinna zgasnąć.
Jest to po to żeby dogrzać płyn chłodniczy w aucie jak by spadła jego temp (np. zatrzymując się na dłuższy czas w korku itp. w bardzo zimne dni, albo jak mieszkasz w Skandynawii)
Jeżeli piec działa przez cały czas, nawet jak temp jest 90 stopni to coś jest nie halo.
Jak chcesz widzieć jakie są temp na piecu i w układzie chłodzenia w aucie to masz wszystko opisane na tym forum, tylko trzeba mieć chęci poczytać i mieć kompa np. z VCDS-em (albo kogoś kto podepnie Ci go pod auto).
W tedy widać wszystko jak na dłoni czy piec, panel z Webasto generuje jakieś błędy, jak wstają temp. na piecu i w układzie chłodniczym w aucie itp.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Zadane pytanie, a odpowiedź jest w temacie tylko po co wertować niech napiszą enty raz i niech śmietnik się robi w dziale to może temat będzie miał 1000 stron.
Zakładałeś pełny piec, a nawet nie wiesz że każdy pełny piec ma ustawiony czas działania (fabrycznie 30 min), który można przestawiać co 5 min w przód i tył (np. przez dodatkowe Menu od Webasto na liczniku).
Do tego jak piec osiągnie 80 stopni zostaje przełączony w stan czuwania na zadany czas włączenia (czytaj jak wyżej).
Czyli włączasz piec przez panel i zaświeca się ikonka od Webasta na panelu, piec rozgrzewa płyn do 80 stopni, silnik już spokojnie dociągnie do 90 stopni, a na panelu ikonka danej świeci i tak ma być bo świeci przez określony czas działania (czytaj jak wyżej). Po określonym ustawionym czasie w piecu (przyjmijmy te 30 min) ikonka na panelu powinna zgasnąć.
Jest to po to żeby dogrzać płyn chłodniczy w aucie jak by spadła jego temp (np. zatrzymując się na dłuższy czas w korku itp. w bardzo zimne dni, albo jak mieszkasz w Skandynawii)
Jeżeli piec działa przez cały czas, nawet jak temp jest 90 stopni to coś jest nie halo.
Jak chcesz widzieć jakie są temp na piecu i w układzie chłodzenia w aucie to masz wszystko opisane na tym forum, tylko trzeba mieć chęci poczytać i mieć kompa np. z VCDS-em (albo kogoś kto podepnie Ci go pod auto).
W tedy widać wszystko jak na dłoni czy piec, panel z Webasto generuje jakieś błędy, jak wstają temp. na piecu i w układzie chłodniczym w aucie itp.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
jaszczur
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0TDI DSG, 2007
- Podziękował: 2 razy
Tomasz_W-wa
dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Użyłem opcji szukaj, nie znalazłem, chęci mam bo lubię grzebać przy aucie - przed narodzinami dzieciaka miałem więcej czasu na czytanie forum, włącznie z opisem modów Twojego Golfa, obecnie mam go mało, nie wertowałem 256 stron.
Może Cię zaskoczę, ale wiem, że piec ma ustawioną temperaturę działania, po prostu byłem w błędzie myśląc, że piec po osiągnięciu temperatury przed czasem, zwyczajnie się wyłączy i lampka zgaśnie, a nie przejdzie w stan czuwania - dzięki za wyjaśnienie.
Zdziwił mnie też fakt, że wyłączając auto przy temp płynu 90 stopni, przycisk webasta odpalił piec.
miki55
nie jest to kłopot, jednak gdybyś od razu napisał, że dioda nie znaczy działania pieca, to zmotywowałbyś mnie o wiele bardziej
zibi1961
tylko lampka, płyn nie przekraczał 90 stopni
a z ciekawości - jaki macie ustawiony czas pracy webasta?
dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Użyłem opcji szukaj, nie znalazłem, chęci mam bo lubię grzebać przy aucie - przed narodzinami dzieciaka miałem więcej czasu na czytanie forum, włącznie z opisem modów Twojego Golfa, obecnie mam go mało, nie wertowałem 256 stron.
Może Cię zaskoczę, ale wiem, że piec ma ustawioną temperaturę działania, po prostu byłem w błędzie myśląc, że piec po osiągnięciu temperatury przed czasem, zwyczajnie się wyłączy i lampka zgaśnie, a nie przejdzie w stan czuwania - dzięki za wyjaśnienie.
Zdziwił mnie też fakt, że wyłączając auto przy temp płynu 90 stopni, przycisk webasta odpalił piec.
miki55
nie jest to kłopot, jednak gdybyś od razu napisał, że dioda nie znaczy działania pieca, to zmotywowałbyś mnie o wiele bardziej
zibi1961
tylko lampka, płyn nie przekraczał 90 stopni
a z ciekawości - jaki macie ustawiony czas pracy webasta?
VW Touran 2007
2.0TDI BMM, DSG
2.0TDI BMM, DSG
-
miki55
- Zaawansowany
Zadałem proste pytanie na które nie odpowiedziałeś, a wystarczyło kliknąć parę razy na fisie. Coś tu chyba nie jest tak że inni mają Cię motywować.jaszczur pisze:miki55
nie jest to kłopot, jednak gdybyś od razu napisał, że dioda nie znaczy działania pieca, to zmotywowałbyś mnie o wiele bardziej![]()
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Liczy się też temperatura płynu chłodzącego ale nie ta na silniku tylko tu na piecu. Inna sprawa jest też to że na liczniku będziesz miał pionowe niby 90 stopni mimo że płyn będzie miał faktycznie od 76 stopni do stu z małym.gakiem. Więc to co na szafie to nic ważnego.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- cirek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
Czy da się zmienić, obniżyć temp. przy której załącza się dogrzewacz? Np. na 0°
1T3 CFHC
-
Marcin 934
- Początkujący
- Auto:: touran 2.0 2012
- Imię:: Marcin
Witam mam błąd dogrzewacza
02245-połączenie zdalnego sterowania radiowego
004-brak sygnału brak komunikacji
po wykasowaniu błędu znowu powraca
02245-połączenie zdalnego sterowania radiowego
004-brak sygnału brak komunikacji
po wykasowaniu błędu znowu powraca
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Kolego:
02245 - Connection; RF Remote Control
004 - No Signal/Communication
02245 - Połączenie zdalnego sterowania radiowego
004 - Brak sygnału / brak komunikacji pilot
Po pierwsze podaj nr pieca, bo jeżeli masz dogrzewacz to raczej nie ma możliwości włączać go przez pilota, no chyba że płytka sfleszowana.
Błąd centrlaki czyli Telestart-a do pilota, sprawdzić bezpiecznik od centralki, centralkę, wiązkę.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
02245 - Connection; RF Remote Control
004 - No Signal/Communication
02245 - Połączenie zdalnego sterowania radiowego
004 - Brak sygnału / brak komunikacji pilot
Po pierwsze podaj nr pieca, bo jeżeli masz dogrzewacz to raczej nie ma możliwości włączać go przez pilota, no chyba że płytka sfleszowana.
Błąd centrlaki czyli Telestart-a do pilota, sprawdzić bezpiecznik od centralki, centralkę, wiązkę.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
Marcin 934
- Początkujący
numer pieca znajduje się na piecu czy gdzieś indziej znajdę
-
miki55
- Zaawansowany
Na piecu na plastikowym dekielku, albo scan Vcds
Może kolega by się tak przywitał w odpowiednim dziale.
Może kolega by się tak przywitał w odpowiednim dziale.
-
Marcin 934
- Początkujący
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Czy na pewno masz taki nr pieca i w jakim aucie go masz założonego, czy w takim jaki masz w profilu Touran 2012 ????
Dlaczego się pytam bo piec o nr 1K0815005FD to bardzo stary piec (z ok. 2006 roku) i do tego jest to Thermo Top V, a w Touranie 1T3 czyli z 2012 roku był montowany już tylko TTVevo i jeżeli ktoś go założył do tego auta to raczej nie za bardzo powinien działać bo pompka paliwa w aucie jest DP42 (czytaj pod TTVevo) i nie może być stosowana do piecy TTV bo będą zalewane paliwem (pompa ma większe ciśnienie podawanego paliwa i na samej pompce jest nawet napis "żeby nie stosować do piecy TTV).
Skąd spisywałeś ten nr, z podpiętego komp, czy z plastikowej maskownicy na piecu ????
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Dlaczego się pytam bo piec o nr 1K0815005FD to bardzo stary piec (z ok. 2006 roku) i do tego jest to Thermo Top V, a w Touranie 1T3 czyli z 2012 roku był montowany już tylko TTVevo i jeżeli ktoś go założył do tego auta to raczej nie za bardzo powinien działać bo pompka paliwa w aucie jest DP42 (czytaj pod TTVevo) i nie może być stosowana do piecy TTV bo będą zalewane paliwem (pompa ma większe ciśnienie podawanego paliwa i na samej pompce jest nawet napis "żeby nie stosować do piecy TTV).
Skąd spisywałeś ten nr, z podpiętego komp, czy z plastikowej maskownicy na piecu ????
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa