Jac79 pisze: i przedłużając przewód paliwowy od webasta
1.W jaki sposób przedłużyłeś wężyk.
2.Po tym zabiegu za jakiś czas możesz mieć problemy ze znacznym dymieniem i gubieniem płomienia przez webasto,bo będzie wciągało więcej syfu,na który jest bardzo czułe. VW miało nawet akcję SKRACANIA tych rurek,żeby się nie brudziło..
standardowo "vebasto" działa przy normalnym stanie paliwa w momencie / przykład z mojego auta / pokazania sie na FISie zasięgu 60km zostaje wyłączone celem oszczędności ON i wraca do pracy po uzupełnieniu stanu .
Wężyk przedłużyłem poprzez ucięcie oryginalnego przewodu w połowie i wprowadzeniu końcówek do innego przewodu paliwowego - przedłużyłem o jakieś 2-2,5 cm. Sposób drastyczny ale na razie skuteczny.
Jac79 pisze: Włożony tak jak widać bo inaczej nie pasuje - grubość dodatkowego przewodu.
eeee tam,przecież tam jest pełno otworków w kubku przez które nawet wąż ogrodowy by przeszedł
Problemy możesz mieć jak będziesz miał mniej paliwa w baku i będziesz jechał po zakrętach,albo szybciej i paliwo się będzie mieszało i będzie zasysał powietrze i będzie dym Ja sam tak miałem,że jak szybciej jeździłem to to po paru chwilach miałem już zgubiony płomien i kupa dymu jak się zatrzymałem... A ten kubek zapewnia pewien poziom paliwa i stabilność jego nawet jak jest go bardzo mało
Mam pytanko odnośnie tego dogrzewacza miałem spalony bezpiecznik i niby niedziałało po wymianie bezpiecznika w komorze silnika udało sie skomunikować z nim komputerem błedów żadnych zrobili mi test pompki i tych innych ustrojstw podczas testu ich działanie było słyszalne jak auto niechodziło .Teraz gdy sa temperatury ujemne to niejestem w stanie stwierdzic czy działaja auto jest odpalone .kiedyś mialem sharana jak sie załanczało to było słychac i widać jak kopciło a tu nic może jest jakaś prosta metoda na sprawdzenie.Dodam że touran 2003 1.9 highline.
Kiera na max w lewo,na kolana i przy prawym wahaczu będziesz miał rurkę.Tam możesz zobaczyć czy lecą ciepłe spaliny. Oczywiscie nie może być włączone econ na climatronicu
Słychać jak się załącza gdy podniesiemy maskę oraz po zgaszeniu silnika słychać pompkę(schładzanie pieca).Można też podejrzeć w blokach pomiarowych (measuring blocks)-grupy 2 i 3 jak się ma VCDS-a. A tak w ogóle to szybko robi się ciepło.
marynarz75, ja mam highline i mam krótką Dopiero bodajże w 2004 zaczęli montować dłuższy wydech w highline'ie i to też przez krótki okres,bodajże do 2006..
Witam
Też mam problem z swoim podgrzewaczem i troszkę zgłębiałem temat. Więc dzwoniłem do Legnicy i tam nie ma co jechać. Widać nie mają na te temat pojęcia. Dzwoniłem też do Kątów Wroc. i tam widać że już coś takiego robili.
Dziś próbowałem podłączyć swojego pod VAG i coś nie możemy połączyć się i sczytać dogrzewacza. Ale gadałem z kolega co też już miał problemy z webasto w sharanie i robił to gdzieś w Jeleniej Górze. Mówi że super serwis i kasę normalną biorą. Postaram się dać namiary na te temat.
Jak któryś będzie coś mieć to piszcie sam chętnie skorzystam.
Właśnie dlatego zdecydowałem się na przedłużenie przewodu. Miałem już tak że przy ilości paliwa ok 1/2 zbiornika gubił płomień i dymił. Przedłużenie o niewiele wyeliminowało na dzień dzisiejszy ten problem. Co do miejsca dla przewodu to po zamontowaniu dodatkowego okazało się że jest on za gruby by się zmieścił w miejsce starego (w obudowie pompki jest uchwyt na przewód - prawdopodobnie od webasta, ale mój tam nie chciał się zmieścić). Na chwilę obecną webasto działa - ilość paliwa spadła raz poniżej 1/4 zbiornika i było ok, ale staram się aby zimą było zawsze powyżej połowy - nie zawsze się to udaje .