problem ze wspomaganiem kierownicy

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Re: problem ze wspomaganiem kierownicy

Post autor: dexter23pl »

katan pisze:I na mnie padło.

Po złożeniu auta po lakierniku. Brak wspomagania. Zasilanie grube dochodzi do silnika wspom. i jedno zasilanie na kabelku czarnym na mniejszej wtyczce. Na pomarańczowo czarnym brak. VAG mówi o braku komunikacji - J500.

Cużmampocząć

Czy ze śląska lub podkarpackiego znacie jakiegoś mistrza wspomagania?
Proszę o pomoc.
to w takim razie zasilanie masz. teraz jest pytanie jak z can.?
działało wcześniej?
Awatar użytkownika
rpdiabel
Początkujący
Auto:: 1.6 FSI 2003
Imię:: Robert
Podziękował: 6 razy

Post autor: rpdiabel »

Witam kochani i od razu podłączam się pod temat bo mi dzisiaj padło wspomaganie. przyjechałem do domu z garażu i było wszystko ok, a po ponownym odpaleniu Touranka zaświeciła się czerwona kontrolka kierownicy i brak wspomagania. Pojechałem do pracy ipo 12 godzinach znów było wspomaganie, ale po przejechaniu 4 km i ponownym odpaleni silnika juz wspomagania brak.
Mam dylemat czy padł silnik, czy moduł. Touran 1.6 FSI z 2003 numer modułu 1K1 909 143 J. czy jest możliwość montażu np. 1K1 909 143 L bo z tego co widziałem na zdjęciach to wtyczki są tak samo rozmieszczone.. Czy muszę mieniać silnik. Wyskakuje mi błod 500j więc z tego co się orientuje to brak komunikacji ze sterownikiem. Jeżeli się mylę to proszę o radę.i pomoc. Może jest jakiś fachman z woj lubelskiego to bym był wdzięczny, a w szczególności z Chełma.Z góry dziękuję i proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Przeczytaj temat i niedawno było o uszkodzonych przewodach na podluznicy. Zobacz może to to..

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
szarwus
Przeglądacz
Auto:: mk5 1.9tdi
Imię:: Patryk
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: szarwus »

rpdiabel pisze:Witam kochani i od razu podłączam się pod temat bo mi dzisiaj padło wspomaganie. przyjechałem do domu z garażu i było wszystko ok, a po ponownym odpaleniu Touranka zaświeciła się czerwona kontrolka kierownicy i brak wspomagania. Pojechałem do pracy ipo 12 godzinach znów było wspomaganie, ale po przejechaniu 4 km i ponownym odpaleni silnika juz wspomagania brak.
Mam dylemat czy padł silnik, czy moduł. Touran 1.6 FSI z 2003 numer modułu 1K1 909 143 J. czy jest możliwość montażu np. 1K1 909 143 L bo z tego co widziałem na zdjęciach to wtyczki są tak samo rozmieszczone.. Czy muszę mieniać silnik. Wyskakuje mi błod 500j więc z tego co się orientuje to brak komunikacji ze sterownikiem. Jeżeli się mylę to proszę o radę.i pomoc. Może jest jakiś fachman z woj lubelskiego to bym był wdzięczny, a w szczególności z Chełma.Z góry dziękuję i proszę o pomoc
Podepnij auto pod VCDS. Jeśli nie połączy ci się z kanałem 44. to na 99% padnięty silniczek maglownicy. Przerabiałem to. Najlepiej wychodzi kupić używaną maglownicę z młodszego autka.
Przy okazji robiłem nowe drążki kierownicze i końcówki.
Awatar użytkownika
rpdiabel
Początkujący
Auto:: 1.6 FSI 2003
Imię:: Robert
Podziękował: 6 razy

Post autor: rpdiabel »

Witam. Koledzy podpowiedzcie czy w maglownicy jest czujnik kąta skretu i gdzie sie on znajduje. ba mam okazje kupic maglownice z uszkodzonym czujnikiem skretu a mi potrzeba tylko silnik ze sterownikiem, bo mój sie uszkodził.A tak przy okazji czy sterownik jest odłączany od silnika czy jest to jedna całośc. Prosze o informacje z góry dziekuje.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Nie wiadome jakie masz auto bo w profilu nic nie jest wpisane, ze zdjęcia wnioskuje że jest Touran przedliftowy, czujnik kąta skrętu G85 znajduje się w tym modelu pod kierownicą.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
tomamar
Początkujący
Auto:: Touran 2005 2.0,TDI DSG
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: tomamar »

Dopiszę się do tematu. Dzisiaj dzwoni do mnie żona że zapaliła jej się w samochodzie czerwona kontrolka kierownicy. Kierownica chodziła normalnie, wspomaganie działało. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu kontrolka już się nie zapaliła. Troszkę mnie to martwi. Od czego zacząć poszukiwania problemu? Dzięki za wszelkie informacje.
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Post autor: gordon »

tomamar pisze:Dopiszę się do tematu. Dzisiaj dzwoni do mnie żona że zapaliła jej się w samochodzie czerwona kontrolka kierownicy. Kierownica chodziła normalnie, wspomaganie działało. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu kontrolka już się nie zapaliła. Troszkę mnie to martwi. Od czego zacząć poszukiwania problemu? Dzięki za wszelkie informacje.
Najlepiej od skanu VCDS-em. Bo jak wystąpił jakiś problem to tam powinno być coś widać.
tomboj
Kandydat
Auto:: Touran 1,9 TDI 2005
Imię:: Tomek

Post autor: tomboj »

Witam
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu ze wspomaganiem kierownicy w moim Touranie. Auto 1,9 TDI z 2005 roku. Samochód zakupiłem kilka miesięcy temu. Już wtedy po uruchomieniu silnika świeciła się kontrolka wspomagania kierownicy na czerwono. Nic z tym nie robiłem, bo wspomaganie podczas jazdy zachowywało się normalnie. Po trzech miesiącach nagle podczas jazdy kierownica zaczęła się ciężko obracać. Ujechałem kilka kilometrów i wszystko wróciło do normy. Minęło ze dwa tygodnie i sytuacja się powtórzyła. Potem jeszcze kilka razy.
Pojechałem do mechanika. Diagnoza, brak komunikacji ze sterownikiem. Ponieważ nie miał czasu zająć się moim samochodem, pojechałem do drugiego mechanika. Okazało się, że samochód miał wgrane dwa programy do sterowania wspomaganiem, elektryczne i hydrauliczne. Usunął oba i ponownie wgrał elektryczne. Kontrolka przestała się świecić, wspomaganie działa. Zauważyłem jednak, że przy przekręceniu kluczyka stacyjki, wszystkie kontrolki się świecą oczywiście po uruchomieniu silnika gasną, natomiast ta od wspomagania się nie zapala. Pomyślałem, że tak chyba ma być. Samochód jeździ, wspomaganie działa, więc jest OK. Moja radość trwała dwa tygodnie. Powróciły dawne dolegliwości. Jadę autem kilka kilometrów, nagle brak wspomagania, po kliku kilometrach powraca. I tak coraz częściej. Wróciłem do mechanika. Stwierdził, że pada silnik wspomagania kierownicy i należy zakupić drugi. Podał mi numery tego wadliwego silnika 1K1 909 144H. Zacząłem przeszukiwać po tych numerach internet. Wychodzi na to, że silnik pochodzi z Golfa V. Poprzedni właściciel coś już próbował robić? Już nie wiem, czy szukać silnika, czy kompletnej maglownicy. Może jeszcze gdzie indziej szukać przyczyny?
Proszę o radę.

-- Wt gru 08, 2015 20:45 --

Czy znajdzie ktoś, kto podpowie mi co mam robić?

-- So gru 19, 2015 17:47 --

Zakupiłem używany silnik wspomagania. Sprzedawca zapewnił, że ma taki jaki potrzebuję - 1K1 909 144H. Po rozpakowaniu przesyłki okazało się, że dostałem silnik o numerach 1K0 909 144H. Wychodzi na to, że jest to silnik wspomagania od nowszej wersji. Wizualnie różni się wtyczkami.
Proszę podpowiedzcie, czy mam zwrócić silnik sprzedawcy, czy może szukać kostek do tego silnika.
TomTDI
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9TDI AVQ 2003MY
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 83 razy

Post autor: TomTDI »

Ja kupiłem wspomaganie 3-generacji (potrzebowałem do asystenta parkowania) i nową wiązkę chociaż jak patrzyłem wystarczyło wtyczki przerobić.
Jak pomogłem kliknij na podziękowanie.
tomboj
Kandydat

Wspomaganie zrobione.
Jeżdżę już tydzień, po wymianie silnika wspomagania trzeciej generacji, tzn1k0.
Wiązka została stara. Należało wymienić wtyczki, bo liczba pinów się nie zgadza oraz przedłużyć kabelki. Trochę zeszło się mechanikowi z adaptacją, bo system najpierw widział dwa sterowniki. Jeden został odłączony (nie wiem który) i wszystko jest OK. Prawie OK, bo pokazuję się jakieś dwa błędy i kontrolka wspomagania pali się na pomarańczowo. Nie stwierdziłem żadnych problemów z kontrola trakcji, żadne inne kontrolki się nie zapalają po starcie silnika. Będę obserwował dalej co się będzie działo. Jak zacznie mnie wkurzać świecąca się kontrolka to ją odepnę. :)
Koszty tej operacji:
silnik wspomagania - 100 zł :lol:
wtyki - 35 zł
robocizna 200 zł
przesyłki 50 zł
Razem 385 zł
Cena super w porównaniu do wymiany całego magla (zakup i robocizna około 1000 zł).
Mnie się udało kupić silnik w dobrej cenie w którym zgadzały się numery. :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

TomTDI pisze:Ja kupiłem wspomaganie 3-generacji (potrzebowałem do asystenta parkowania) i nową wiązkę chociaż jak patrzyłem wystarczyło wtyczki przerobić.
hejka, moglbys podac, ktore wtyczki trzeba zmienic, ew numery katalogowe i oczywiscie jak poprzepinac piny, na necie nic nie znalazlem, a ELSA padla :)
andreass211
Specjalista
Auto:: 2.0tdi AZV,2004r
Imię:: andrzej
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: andreass211 »

yox pisze:
TomTDI pisze:Ja kupiłem wspomaganie 3-generacji (potrzebowałem do asystenta parkowania) i nową wiązkę chociaż jak patrzyłem wystarczyło wtyczki przerobić.
hejka, moglbys podac, ktore wtyczki trzeba zmienic, ew numery katalogowe i oczywiscie jak poprzepinac piny, na necie nic nie znalazlem, a ELSA padla :)
dołączam się do pytania jakie wtyczki i piny potrzeba do tego ?
pozdrawiam
tomboj
Kandydat

Kostki podaje w poniższych linkach:
http://allegro.pl/1j0973703-kostka-zlac ... 86270.html
http://allegro.pl/kostka-gniazdo-wtyk-1 ... 72102.html
Jeśli łamię regulamin forum umieszczając linki do aukcji, to proszę moda o poprawienie.
Niestety jeżeli chodzi o szczegóły, co i jak mechanik zrobił, to nie pomogę, bo nie wiem i nie znam się na tym.
andreass211
Specjalista
Auto:: 2.0tdi AZV,2004r
Imię:: andrzej
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: andreass211 »

tomboj pisze:Kostki podaje w poniższych linkach:
http://allegro.pl/1j0973703-kostka-zlac ... 86270.html
Jeśli łamię regulamin forum umieszczając linki do aukcji, to proszę moda o poprawienie.
Niestety jeżeli chodzi o szczegóły, co i jak mechanik zrobił, to nie pomogę, bo nie wiem i nie znam się na tym.
podałeś 3 linki 2 są takie same tzn że potrzebne są dwie identyczne wtyczki? razem 3 szt?
pozdrawiam
ODPOWIEDZ