Fajny manual ja co prawda nie mam warunków ale na pewno komuś się przyda. Ja niestety mam obie tuleje do wymiany i na dniach zlecę ich wymianę, do tego końcówki drążków Pytanie, ile mnie skasują za wymianę tulei? (całe z obudową)
Ciężko powiedzieć ale jak masz gotowe całe to warto samemu zrobić....
Andzej fajne fotki i dokładka manuala... dodam od siebie, że...
andrz3j pisze:Po zdemontowaniu zaznaczamy punktakiem (pisak może się zetrzeć ) położenie narożników starej tulei. (Dwa boki sześciokąta są równoległe do kształtu obudowy aluminiowej (tym też można się sugerować)
nie do końca sa równoległe. Korzystając m.in z zawartej przy tulejkach Febi info są przesunięte w stosunku do osi o około 1,5 stopnia. Warto patrzeć na oznaczenia zaznaczając miejsca starej (i ile się da) lub wyznaczyć wg info....
Cenna uwaga jeżu. 1,5' +/- 1,5' czyli zakres od 0'(równolegle) do 3'.
Zastanawiam się tylko czy położenie narożników w starej tulei nie będzie po tyle latach i kkm zdeformowane.
andrz3j pisze:Zastanawiam się tylko czy położenie narożników w starej tulei nie będzie po tyle latach i kkm zdeformowane.
Dokładnie... Starałem sie ( jak i TY) jak najbardziej poprawnie je wyznaczyć....
Ja mam już uzbrojone poliuretany (czekają na wolną chwilę) i wcisnąłem je po prostu rękoma.... (dosłownie). Tak,że i tak się same dopasują. Tak twierdzę.
W przypadku wciskania tulei metalowo-gumowych np z Cupry operacja jest bardziej "odpowiedzialna"
andrz3j, super robota! Może i ja skuszę się na kolejne (po wymianie tylnych amortyzatorów, osłon i odbojów) prace przy podwoziu Tourka?
Panowie, a jak jest ze zbieżnością, po wymianie tulei konieczna jest wizyta by ją ustawić?
Też się powoli zabieram za wymianę i zastanawiam się czy uda mi się odkręcić i przykręcić tuleje w obudowie w warunkach "polowych" tzn bez kanału i podnośnika tylko za pomocą kobyłek.
W niedziele chcę się zabrać za wymianę Całej tuleji przeniego wahacza - Tylnie...
Zakupiłem Tuleje aluminiową LEMFORDERA całość na jedną i drugą stronę...
Moje pytanie brzmi : czy po odkręceniu tych 3 śrub i wyjęciu starej obudowy alumionwej wraz z zużytą tuleją - na ten TRZPIEN w środk normalnie wejdzie nowa Tuleja?...
Nie uszkodzi nowej Tuleji? wymieniał może już ktoś całą Tuleje wahacza przedniego - tylnego - chodzi mi o całość z aluminiową podstawą...
Touran 1.9 TDI 105 KM 2005r - Czarna w automacie...
Tuleja na ten trzpień zazwyczaj wchodzi bez oporu, jakbys wyczuł opór możesz papierem przetrzeć i usunąć zadziory z trzpienia. Jakbyś nadal miał problem z zamontowaniem tulei na trzpień użyj klucza nasadkowego o srednicy wiekszej niz trzpien i puknij delikatnie młotkiem.
Czas zacząć działać w ten zimny dzionek...bo stuka, puka na nierównościach...popękały już tam gumy...a już zdążyłem sobie wymienić łącznik stabilizatorów na tyle - te małe...
No i niecałe 40min i wymienione - żeby wszystkie rzeczy były takie proste
ps: Jakby ktoś chciał zakupić te Aluminiowe części ( obudowa do Tuleii _ to mam na sprzedaż
Też uważam ,że robótka całkiem, całkiem bez wyciągania wahacza... Nowe tylne poliuretany także na miejscu...
Warto zabezpieczyć sobie klinami koło by nie przesunęło się łatwiej wtedy trafić śrubami mocujące obudowę alu tulejki do podwozia....
Manieczka pisze:
ps: Jakby ktoś chciał zakupić te Aluminiowe części ( obudowa do Tuleii _ to mam na sprzedaż
Generalnie wszystko jest proste jak sie wie jak to zrobić, wyglednie ma sie jakiś manual lub robi coś drugi raz.
Trochę "odwagi" i do roboty z pozostałymi rzeczami.
Powodzenia
He ...poznaje to auto dopiero - ogólnie VW bo OPLA to mam już obcykanego )) Jest kanał, jest garaż, są narzędzia jest zapał - można robić + piwko przy robocie tylko, żeby ta pogoda była lepsza
Zbieram materiały teraz co i jak z czym to się je, rozglądam się na forum także myślę, że będzie dobrze
Dzięki za pomoc Chłopaki
Jeszcze nie mam wymienionych żadnych tulejek w swoim samochodzie...
Jakbym już musiał je wymieniać na nowe to muszę się zastanowić jakie: czy poliuretany czy normalne gumowo-metalowe...
Do zastanowienia zmusił je pewien artykuł: http://www.wterenie.pl/4x4,tuleje-poliu ... tbloki,213