co robić ropa wlana do silnika benzynowego 2.0 FSI
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
co robić ropa wlana do silnika benzynowego 2.0 FSI
Panowie jak w temacie co robić mam. Dla usprawiedliwienia to nie ja lałam.
- DLUGI-74
- Expert
- Auto:: VW Touran Cross
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 54 razy
- Otrzymał podziękowań: 63 razy
Właśnie ...pistolet jest inny.
Wyciągać zbiornik i czyścić przewody paliwowe też.
Ja jak podjezdzam na stacje i widzę gościa ktory chce nalac paliwo i przy okazji sprzedać jeszcze 10 innych dupereli to mnie szlak trafia.
Też już miałem taka sytuacje że do TDI chciał mi PB zalać ...myślał ze to benz.bo znaczka nie ma.
Masakra...
Wyciągać zbiornik i czyścić przewody paliwowe też.
Ja jak podjezdzam na stacje i widzę gościa ktory chce nalac paliwo i przy okazji sprzedać jeszcze 10 innych dupereli to mnie szlak trafia.
Też już miałem taka sytuacje że do TDI chciał mi PB zalać ...myślał ze to benz.bo znaczka nie ma.
Masakra...
Ostatnio zmieniony ndz wrz 29, 2013 22:02 przez DLUGI-74, łącznie zmieniany 1 raz.
- tomcio1600
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 AVQ
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Chyba ODWROTNIE !!jeżu pisze: Dla diesla benzyna nie jest tak szkodliwa.... Odwrotnie bezwzględnie tak.
Dla diesla benzyna jest bardzo szkodliwa, ponieważ nie zawiera substancji smarujących i pompowtryski lecą bezwzględnie, możliwe jest nawet zatarcie silnika. Konieczne czyszczenie całego układu zasilania.
Wlanie diesla do benzyny jest mniej szkodliwe, jeśli jest jakaś proporcja benzyny i ON to auto będzie się dusić, straci moc, ale pojedzie (nasze stare Audi 80 1.8 benz. po zatankowaniu ON - pół na pół - prawie nie widziało różnicy

- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
zalezy ile bylo wlane.
Kumpel w nowym Mitsubishi ASX wlal benzyne do diesla to dolał diesla do pełna i rozjezdzil. Bylo ok.
Nie wiem jak to sie ma w druga strone.
Kumpel w nowym Mitsubishi ASX wlal benzyne do diesla to dolał diesla do pełna i rozjezdzil. Bylo ok.
Nie wiem jak to sie ma w druga strone.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 29, 2013 23:00 przez Ciapek, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam!
- tomcio1600
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 AVQ
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Maszynka Jet clean Tronic, odsysanie, czyszczenie i ogień.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Witam
I ja dodam trzy grosze od siebie.
Ze dwa lata temu też miałem taką akcje, zatankowałem moją Ibizę 1.9 TDI z 2005 (na pompowtryskiwaczach) benzyną, cały bak bo rezerwa się paliła. Oczywiście się nie skapowałem do w tamtym czasie miałem dwa autka - diesla i benzynę i tak z przyzwyczajenia na stacji gdzie zalewałem zawsze benzynę podjechałem dieslem i z przyzwyczajenia nalałem benzynkę.
Autko przejechało kilka kilometrów (czytaj wypaliło z przewodów i filtra paliwo ropę) i zgasło, kilka razy chciałem je odpalić ale strasznie budą trzęsło.
Po jakimś czasie żona podsunęła mi myśl co mogłem zrobić źle i faktycznie doszło do mnie co zrobiłem (mogę od siebie tylko dodać, że jeszcze nigdy w życiu nie byłem tak wkur... oczywiście na siebie).
Autko zostało oddane do Bosch-a gdzie przepłukali układ, wymienili filtr paliwa, oczywiście spuścili benzynę i nalani połową baku ropy, autko chodziło przez kilka godzin, z tego co mi mówił mechanik jak by coś było nie tak to jeszcze pompowtryskiwacze czyszczą ultradźwiękowo czy coś takiego, zapłaciłem wtedy chyba z 200 czy 300 zł w tym było zalanie połowy baku i byłem mega zadowolony, autko do tej pory śmiga, aż miło.
Co do złego zalania to też słyszałem wersję, że jak się wleje benzynę do diesla to nie powinno się dużo stać, ale odwrotnie to kaplica z silnikiem.
Taka mała przestroga z mojej strony patrzeć co się wlewa albo jak ktoś wlewa do naszego autka.
Dodam jeszcze, że jak byśmy na stacji zobaczyli, że pan z obsługo wlewa czy wlał nam złe paliwo to stacja pokrywa koszty reperacji, oczywiście trzeba mieć rachunek i stwierdzić to na stacji benzynowej.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
I ja dodam trzy grosze od siebie.
Ze dwa lata temu też miałem taką akcje, zatankowałem moją Ibizę 1.9 TDI z 2005 (na pompowtryskiwaczach) benzyną, cały bak bo rezerwa się paliła. Oczywiście się nie skapowałem do w tamtym czasie miałem dwa autka - diesla i benzynę i tak z przyzwyczajenia na stacji gdzie zalewałem zawsze benzynę podjechałem dieslem i z przyzwyczajenia nalałem benzynkę.
Autko przejechało kilka kilometrów (czytaj wypaliło z przewodów i filtra paliwo ropę) i zgasło, kilka razy chciałem je odpalić ale strasznie budą trzęsło.
Po jakimś czasie żona podsunęła mi myśl co mogłem zrobić źle i faktycznie doszło do mnie co zrobiłem (mogę od siebie tylko dodać, że jeszcze nigdy w życiu nie byłem tak wkur... oczywiście na siebie).
Autko zostało oddane do Bosch-a gdzie przepłukali układ, wymienili filtr paliwa, oczywiście spuścili benzynę i nalani połową baku ropy, autko chodziło przez kilka godzin, z tego co mi mówił mechanik jak by coś było nie tak to jeszcze pompowtryskiwacze czyszczą ultradźwiękowo czy coś takiego, zapłaciłem wtedy chyba z 200 czy 300 zł w tym było zalanie połowy baku i byłem mega zadowolony, autko do tej pory śmiga, aż miło.
Co do złego zalania to też słyszałem wersję, że jak się wleje benzynę do diesla to nie powinno się dużo stać, ale odwrotnie to kaplica z silnikiem.
Taka mała przestroga z mojej strony patrzeć co się wlewa albo jak ktoś wlewa do naszego autka.
Dodam jeszcze, że jak byśmy na stacji zobaczyli, że pan z obsługo wlewa czy wlał nam złe paliwo to stacja pokrywa koszty reperacji, oczywiście trzeba mieć rachunek i stwierdzić to na stacji benzynowej.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
[quote="koperek2"][/quote]
Koszt czyszczenia przerzuć na tego co wlewał
, ale zrób tak jak koledzy radzą, ON spuść, przeczyść układ paliwowy itp.
Koszt czyszczenia przerzuć na tego co wlewał

Ostatnio zmieniony pn wrz 30, 2013 11:11 przez cheles, łącznie zmieniany 1 raz.