DSG - toczy się w trybie "P" tak samo jak na luzie
- krencik
- Początkujący
- Auto:: 1T1 1,9 TDI, BLS 2006
- Imię:: Wojciech
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
DSG - toczy się w trybie "P" tak samo jak na luzie
Witam Was. Zorientowałem się, że moje auto po zaparkowaniu i pozostawieniu go w trybie "P" całkowicie swobodnie się toczy. Myślałem, że to normalne, do czasu zanim nie dowiedziałem się, że w automatycznych skrzyniach tryb "P" służy do "blokowania" skrzyni. Podpowiedzcie proszę co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i co robić z tym dalej.
- Matys
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3 1.6 TDI, DSG 2011
- Imię:: Adam
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Witam, w mojej skrzyni rowniez tak sie dzieje jak opisujesz, niestety jest to uszkodzenie. Skrzynia powinna w pozycji "P" zablokowac kola auta. Pewnie bede musial za jakis czas wyjac ta skrzynie bo mam jeszcze jakies lozyska do wymiany bo troche buczy na niskich predkosciach.... ech skomplikowana sprawa 
Teraz jest - VW Touran 1.6 tdi, 105 KM, DSG (1T3)
Był VW Touran 1.9 tdi, 105 KM, DSG (1T1)
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 679 razy
aamatys, raczej tak.... Warto sprawdzić cięgno łączące dźwignię blokady z dźwignia sterującą lub ewentualnie urwaną zapadkę....
http://www.sendspace.com/file/6zy8y8
http://www.sendspace.com/file/6zy8y8
- krencik
- Początkujący
marcelid - na pewno w tym miejscu chciałeś zadać to pytanie ?
BTW
Podpytałem o ten problem z uszkodzoną blokadą P na jednym z forów poświęconych automatycznym skrzyniom, i Pan mi odpisał:
1) Wybierak kontroluje elektronicznie skrzynię. Ale sam P mechanicznie blokuje się na skrzyni - jako uniemożliwienie odjechania samochodu. Ktoś w trakcie jazdy albo toczenia mógł uruchomić P i ło stało się.
Trzeba podjechać i to zrobić bo napewno nic zdrowego to nie jest.
2) ... brak parkingu to poważny problem. Warto nie zapominać o ręcznym.
Z ceną trudno powiedzieć bo nie wiadomo czy to po stronie elektronicznego wybieraka czy po stronie mechanicznej wewnątrz skrzyni. Podjechać zawsze można nawet na diagnozę. Choć z drugiej strony jeżeli to Panu nie przeszkadza to lepiej zapomnieć. Pamiętać o ręcznym. Ale problem wróci jak kiedyś trzeba będzie sprzedać samochód.
Przyznam, że nie pocieszył mnie. Mam obawy, że jak zadam się z warsztatami naprawiającymi DSG to rachunek w 3-cyfrowych liczbach się nie zamknie. Tego chciałbym uniknąć.
Może przy wymianie dwu-masy coś mi obluzowali i nie zaskakuje "P" ?
BTW
Podpytałem o ten problem z uszkodzoną blokadą P na jednym z forów poświęconych automatycznym skrzyniom, i Pan mi odpisał:
1) Wybierak kontroluje elektronicznie skrzynię. Ale sam P mechanicznie blokuje się na skrzyni - jako uniemożliwienie odjechania samochodu. Ktoś w trakcie jazdy albo toczenia mógł uruchomić P i ło stało się.
Trzeba podjechać i to zrobić bo napewno nic zdrowego to nie jest.
2) ... brak parkingu to poważny problem. Warto nie zapominać o ręcznym.
Z ceną trudno powiedzieć bo nie wiadomo czy to po stronie elektronicznego wybieraka czy po stronie mechanicznej wewnątrz skrzyni. Podjechać zawsze można nawet na diagnozę. Choć z drugiej strony jeżeli to Panu nie przeszkadza to lepiej zapomnieć. Pamiętać o ręcznym. Ale problem wróci jak kiedyś trzeba będzie sprzedać samochód.
Przyznam, że nie pocieszył mnie. Mam obawy, że jak zadam się z warsztatami naprawiającymi DSG to rachunek w 3-cyfrowych liczbach się nie zamknie. Tego chciałbym uniknąć.
Może przy wymianie dwu-masy coś mi obluzowali i nie zaskakuje "P" ?
-
zibi1961
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
- Imię:: Zbigniew
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Skrzynia biegów posiada blokadę postojową, która to umieszczona jest w mechanizmie różnicowym. Ten z kolei ma funkcję unieruchamiania auta i zabezpiecza go przed przypadkowym ruszeniem z miejsca, podczas gdy hamulec ręczny nie jest zaciągnięty. Blokadę parkingu włącza się ręcznie. Przy wybraniu pozycji P na wybieraku skrzyni biegów zapadka blokująca wpada w szczelinę kola parkingu uniemożliwiając niekontrolowane przemieszczanie się pojazdu.
- krencik
- Początkujący
A czy mechanizm różnicowy i to koło "parkingu" wraz z zapadką znajdują się gdzieś głęboko w skrzyni, czy może gdzieś z brzegu i można próbować usuwać uszkodzenie w normalnym warsztacie, nie koniecznie korzystając ze specjalistów od DSG ?
Pytanie 2. Czy VAG w ogóle prowadzi sprzedaż części zamiennych do skrzyń DSG? Czytałem gdzieś kiedyś, że ASO w ramach serwisu upodobało sobie metodę wymiany skrzyń na nowe, co wiąże się z kosztami abstrakcyjnymi. Zakładając, że zapadka jest wyłamana, to możliwa jest jej wymiana ?
Pytanie 2. Czy VAG w ogóle prowadzi sprzedaż części zamiennych do skrzyń DSG? Czytałem gdzieś kiedyś, że ASO w ramach serwisu upodobało sobie metodę wymiany skrzyń na nowe, co wiąże się z kosztami abstrakcyjnymi. Zakładając, że zapadka jest wyłamana, to możliwa jest jej wymiana ?
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 679 razy
Tak. Ta zapadka to 02E321171Dkrencik pisze: Pytanie 2. Czy VAG w ogóle prowadzi sprzedaż części zamiennych do skrzyń DSG? Czytałem gdzieś kiedyś, że ASO w ramach serwisu upodobało sobie metodę wymiany skrzyń na nowe, co wiąże się z kosztami abstrakcyjnymi. Zakładając, że zapadka jest wyłamana, to możliwa jest jej wymiana ?
Koło blokady jest w mechanizmie różnicowym..... (przy kole mechanizmu różnicowego)

Ostatnio zmieniony ndz paź 06, 2013 10:07 przez jeżu, łącznie zmieniany 1 raz.
- Matys
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3 1.6 TDI, DSG 2011
- Imię:: Adam
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Jezu, dzieki za ten obrazek, to mi wszystko wyjasnilo,
dla Ciebie. Z jakiej publikacji masz ten opis... ? prawdopodobnie bede ta skrzynie sam rozbieral a widze ze to bardzo pomocne jest. Naprawialem juz 2 skrzynie automatyczne i to z sukcesem ale jest to proces powolny i dlugotrwaly ze wzgledu na brak materialow pomocniczych (opisy) tak jak wyzej pisalem prawdopodobnie mam uszkodzone lozyska w skrzyni i bede musil je wymienic a przy okazji wszystko inne co bedzie uszkodzone. Jednoczesnie mam swiadomosc ze po rozlozeniu moze sie okazac ze naprawa jestnie oplacalna i lepej kupic inna skrzynie.... mam stresik z tym zwiazany (kasa).
Teraz jest - VW Touran 1.6 tdi, 105 KM, DSG (1T3)
- krencik
- Początkujący
aamatys - tutaj masz LINK do całej tej publikacji.
Fajnie, gdybyś to samodzielnie naprawiał - ja będę następny po Tobie
- i nie zapomnij obfotografować wszystkiego, żeby można zrobić jakiś mini manual.
Ja też liczę każdy grosz i nie lubię być golony przez różnych "fachofcuf"
Zastanawiam się, czy ta ELSA ma opisane procedury dostania się i otwierania skrzyń, mogłoby to być pomocne przy samodzielnej naprawie.
Fajnie, gdybyś to samodzielnie naprawiał - ja będę następny po Tobie
Ja też liczę każdy grosz i nie lubię być golony przez różnych "fachofcuf"
Zastanawiam się, czy ta ELSA ma opisane procedury dostania się i otwierania skrzyń, mogłoby to być pomocne przy samodzielnej naprawie.