Spaliny pod maską

siemion22
Użytkownik
Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
Imię:: Błażej
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Spaliny pod maską

Post autor: siemion22 »

Ostatnio zacząłem odczuwać spaliny spod maski,mój mechanior obejrzał to i stwierdził że spaliny wydostają się spod EGR-u,może ktoś miał coś podobnego.Czy wystarczy wymienić jakąś uszczelkę pod EGR czy to cały EGR jest do wymiany?.Wolę popytać na forum zanim podejmę się naprawy,bo mechanik mówi że trzeba EGR wymieniać.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

to zależy czy wydmuchało uszczelkę, co przy EGR wątpie, czy może gdzieś pękł... trzeba rozkręcić i zobaczyć... sprawdź jeszcze może siatkę na rurze wydechowejm poptrafi sie urywać i spaliny też tamtedy będą szły...
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 670 razy

Post autor: jeżu »

Sprawdź też przewód zasilający egr w spaliny od kolektora wydechowego....oraz samą chłodniczkę recyrkulacji spalin. Tu pewnie gdzieś jest nieszczelność.
siemion22
Użytkownik
Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
Imię:: Błażej
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: siemion22 »

Jest tak że po uruchomieniu auta słychać syczenie,początkowo zwalałem winę na Intercooler ,no ale okazało się że to EGR,kurde najgorsze jest to że jest tam bardzo złe dojście do tego,no ale jeśli to to to trzeba szukać zaworu nowego niestety.

[ Dodano: Pią Lip 12, 2013 20:33 ]
jeżu pisze:Sprawdź też przewód zasilający egr w spaliny od kolektora wydechowego....oraz samą chłodniczkę recyrkulacji spalin. Tu pewnie gdzieś jest nieszczelność.
Właśnie nie wiem czy to nie będzie ta chłodniczka ,bo nawet mam ubytki płynu ,no bo w sumie z tego EGR bezposrednio spaliny raczej nie będą się wydobywać,a chłodniczka jak najbardziej może być nieszczelna.
Awatar użytkownika
qoocam
Użytkownik
Auto:: 1,9 TDI AVQ
Imię:: Kamil
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: qoocam »

a może dymi Webasto? Tyle, że w tym przypadku spaliny powinny pojawić się w okolicy prawego przedniego nadkola. No i z tego co pamiętam dzieje się tak w określonych okolicznościach przyrody tj. poniżej 4 lub 5 stopni C.
Awatar użytkownika
marcelid
Auto:: BASIC, 1.9 TDi-BKC, 2004
Imię:: Marceli
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: marcelid »

Wedle mnie jeśli egr byłby uwalony to miałbyś komunikat na komputerze, ja sprawdził bym uszczelki przy nim.
161GD030, SQ6KBO
Mój MAJONEZIK ... a to JA
ODPOWIEDZ