poszycie drzwi, instalacja audio - problemy wykonaniem
- aawol
- ____________________
- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
poszycie drzwi, instalacja audio - problemy wykonaniem
zdjąłem dziś tapicerkę drzwi tylnych żeby położyć instalację pod oświetlenie ostrzegawcze i głośnik ( nie było tego w wyposażeniu a szyby są na korbę). Oczywiście utknąłem przy zdejmowaniu poszycia bo nie odważyłem sie zdemontować szyby (- na to musze mieć więcej czasu niż popołudnie w garażu). W związku z tym pierwsze pytanie - czy postępowanie tak jak z drzwiami przednimi jest słuszne ( wyjąć zaślepki odkręcić szybę i ją odłączyć) ? Blokuje mnie też jakiś plastik przy zamku i ani drgnie.... Druga kwestia jest taka - otwór na głośnik był zaklejony! taką pianką izolacyjną, która równocześnie stanowiła barierę strefy mokrej i suchej. Czy po zamontowaniu głośnika to membrana jest tą granicą stref? Czy membrana i cewka głośnika będą w części mokrej narażone na wilgoć? Czy powinienem mieć jakąś osłonę, klosz - coś co zabezpieczy głośnik? Nie będę montował ori głośników lecz typowe ciut większe 165mm z dystansami mdf. Jak to wszystko pogodzić?
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
-
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Re: poszycie drzwi, instalacja audio - problemy wykonaniem
Z tego co pamiętam (nie jestem w 100% pewny) na forum gdzieś czytałem że 165 nie włożysz musi być 160 mm także lepiej sprawdź to zanim kupisz głośniki i nie będą pasować 

- aawol
- ____________________
wiem że 165 są za duże ale ze względu na to że kupowałem już 3 krotnie niby pasujące mam lekko dość szukania i wezmę 165 mm z dystansami - miejsca na boki jest aż nad to.... martwi mnie tylno ten montaż na mokro.....
ZWzPD - ale jaja!!!!
auto touran aawol
auto touran aawol
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
z tym, że z tyłu musisz wyjąć najpierw tą małą szybkę a dopiero wyjdzie Ci ta duża...aawol pisze:W związku z tym pierwsze pytanie - czy postępowanie tak jak z drzwiami przednimi jest słuszne ( wyjąć zaślepki odkręcić szybę i ją odłączyć)
"blachę" musisz wyjąć razem z zamkiem... poźniej nie zamocujesz dobrze zamka inaczej...aawol pisze:Blokuje mnie też jakiś plastik przy zamku i ani drgnie...
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
Z tego co pamiętam jak rozbierałem drzwi z tyłu to jest analogicznie do przednich i nie musisz wyjmować szyby tylko ją podnieść po odkręceniu do góry tak jak się to robi z przodu i uważaj na ten plastik od zamka bo bardzo łatwo go ułamać poszukaj jest manual mojej roboty jak wymienić zamek z przodu, z tyłu zapomniałem zdjęć zrobić ale jak będę miał okazje to naprawie błąd
- Marcinas
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9 BKC
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Od siebie dodam, że tylna szyba jest zamocowana na dwóch plastikowych tulejkach które wchodzą jedna w drugą. Do wyciągnięcia można zastosować gwintownik, teraz nie pamiętam 5 czy 6ke. Co do montażu samego głośnika od mokrej strony to kiedyś montowałem u siebie w Borze i było tak samo czyli ta pianka i nic więcej. Przejeździłem tak dwa lata i nic się nie stało ( dystanse z mdfu )
Marcinas - PPD
- aawol
- ____________________
powiem to tak "Łooooo" ! odpuszczam. Założyłem tapicerkę i mam w nosie , nie warto rozbierać połowy samochodu żeby założyć lampkę i głośnik. Coś czuję że w turku niemce popuścili wodze fantazji i skomplikowali co tylko się da.
Żeby położyć kable trzeba pewnie cały dzionek i kilka manuali do poszczególnych etapów. Za demontaż zamka brać się nie będę, już rozbieranie szyby napawało mnie lekką grozą !!!!
jak już kiedyś pisałem - w poziomie komplikowania pewnych prostych spraw firma VW osiągnęła poziom mistrzowski.
Żeby położyć kable trzeba pewnie cały dzionek i kilka manuali do poszczególnych etapów. Za demontaż zamka brać się nie będę, już rozbieranie szyby napawało mnie lekką grozą !!!!

ZWzPD - ale jaja!!!!
auto touran aawol
auto touran aawol
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 678 razy
tak i owszem.... ale aawol nic skomplikowanego... Grześ dokładnie opisał jak ściągnąć ta blachę bo wszystko się rozbiega o to ,że musisz przełożyć kable od kostki w słupku poprzez blachę na zewnątrz. Popatrz na spokojnie a wrócisz do założeń....aawol pisze:rozbieranie szyby napawało mnie lekką grozą !!!!jak już kiedyś pisałem - w poziomie komplikowania pewnych prostych spraw firma VW osiągnęła poziom mistrzowski.
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... ead#unread
na pewno już sprawnie i szybko sciągasz tapicerkę....

- aawol
- ____________________
wszystko to ok, niepokoi mnie że coś urwę zepsuję a tu rano muszę jechać do pracy więc pracuję tak że muszę złożyć do jazdy a jedynie popołudnia mam wolne ( i długie wieczory) więc trudno coś zrobić od początku do końca... zobaczy się - może zima będzie ciepła to w czasie ferii rozbiorę. mam komplet pinów do wtyczek mam kable, lampki, ledy, wybrane głośniki ale rozbierania w brud - kable od lampki podsufitki do lampki ostrzegawczej czyli rozbiórka słupków B ( o ile nie podsufitki jak się kable uda przepchnąć) sygnał głośnikowy od radia poprzez całe auto, znów słupek B i drzwi. Najlepiej rozebrać wszystko i robić na raz no ale na to czasu brak. A tam szkoda narzekać - wiem co i jak - może kiedyś faktycznie wezmę się i zrobię. Dzięki za manual - widziałem dla drzwi przednich ale ten od rzesia jest dokładnie taki jak potrzebowałem.
ZWzPD - ale jaja!!!!
auto touran aawol
auto touran aawol