problem klakson
- adamki
- Użytkownik
- Auto:: TOURAN 1.9 AVQ 74 KW 2003
- Imię:: ADAM
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 41 razy
problem klakson
Witam
Po długi użytkowaniu samochodu dzisiaj się okazało że klakson nie działa.
przy odpalonej stacyjce i naciśnięciu klaksony coś cyka pod kolumną kierownicy ale dzwięku nie ma -cisza.
PS.
Dodaję że jakiś czas temu byłem zmuszony do zdjęcia kierownicy bo musiałem wymienić manetkę kierunków. Coś skopałem :-(
Po długi użytkowaniu samochodu dzisiaj się okazało że klakson nie działa.
przy odpalonej stacyjce i naciśnięciu klaksony coś cyka pod kolumną kierownicy ale dzwięku nie ma -cisza.
PS.
Dodaję że jakiś czas temu byłem zmuszony do zdjęcia kierownicy bo musiałem wymienić manetkę kierunków. Coś skopałem :-(
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Witaj
Sprawdź sam klakson. Jeśli Ci pod kierownicą cyka to znak że przekaźnik działa. Możesz także sprawdzić bezpiecznik pod maską. Jak dobrze pamiętam jest wartości 15A. Aby dostać się do klaksonu trzeba ściągnąć z przodu prawą stojąc przodem do auta część atrapy przy halogenie. Będziesz widział klakson odkręcisz go bez problemu. Jeśli chodzi o atrapę mocniej pociągnij, jest wciskana na zaczepy, nie trzeba nic odkręcać.
Sprawdź sam klakson. Jeśli Ci pod kierownicą cyka to znak że przekaźnik działa. Możesz także sprawdzić bezpiecznik pod maską. Jak dobrze pamiętam jest wartości 15A. Aby dostać się do klaksonu trzeba ściągnąć z przodu prawą stojąc przodem do auta część atrapy przy halogenie. Będziesz widział klakson odkręcisz go bez problemu. Jeśli chodzi o atrapę mocniej pociągnij, jest wciskana na zaczepy, nie trzeba nic odkręcać.
-
krzysiek_rybak
- Użytkownik
- Auto:: touran '05 bkc
- Imię:: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
-
mikelangelo
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.6 TDI, 2012
- Imię:: Michał
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: problem klakson
Mam ten sam objaw-przekaźnik pyka, a sygnału nie ma. Wcześniej czasem 'pierdział' zamiast trąbienia. Pech chciał, że umarł ostatecznie na badaniu technicznym. Na 'szczęście' nie przeszedłem jeszcze na luzy w zawieszeniu, bo gdyby mnie oblali tylko na klakson, to bym się chyba pokroił...
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Michał