Witam
Mam pytanie bo nie wiem czy miałem tak wcześniej(przed wymianą 4 wtrysku).
jadąc spokojnie na 5biegu -2000-2200obr-wciskając gwałtownie gaz (powiedzmy ze podłoga)Turaś zbiera się jakby chciał a nie mógł tzn:ciągnie z trudem do 3000obr.efekt jakby się ślizgał-boksował w miejscu nawet delikatnie obroty spadają i po chwili się rozpędza ospale,jak zredukuję na 6 bieg to ciągnie ok.Testowałem na niższych i na pozostałych idzie jak burza(1,2,3,4).Dodam tylko że jak nie "butuję" go na 5 biegu to ciągnie normalnie.
Czy może być tak że za dużo gazu a on biedny nie może się pozbierać na 5biegu z powodu zbyt dużej dawki paliwa czy jak mam to rozumieć.Efekt słabej reakcji na gaz jest tylko wtedy jak gwałtownie cisnę gaz do dechy na 5 biegu jadąc poprzednio 2000-2200obr...
Turbina,wtrysk,dawka paliwa,dziura...???
- skorpion1vw
- Przeglądacz
- Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
- Imię:: Wojtek
Turbina,wtrysk,dawka paliwa,dziura...???
CB Lafayette Zeus+antena Snake
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Taki efekt można też zauważyć kiedy przyspiesza się na wciśniętym pedale do podłogi i kiedy porówna się z sytuacją wciskania pedału gazu równomiernie, proporcjonalnie do reakcji (przyspieszania) samochodu.
Dlaczego tak się dzieje, nie wiem.
Być może jest to kwestia softu, bo pedał gazu jest elektroniczny. Sterownik silnika porównuje "warunki jazdy" z życzeniem kierowcy i w ramach ograniczeń (max. moc, max. moment, granica dymienia) zarządza tak, by zachować prawidłowe proporcje wtryskiwanego paliwa i sprężanego powietrza.
Dlaczego tak się dzieje, nie wiem.
Być może jest to kwestia softu, bo pedał gazu jest elektroniczny. Sterownik silnika porównuje "warunki jazdy" z życzeniem kierowcy i w ramach ograniczeń (max. moc, max. moment, granica dymienia) zarządza tak, by zachować prawidłowe proporcje wtryskiwanego paliwa i sprężanego powietrza.
- skorpion1vw
- Przeglądacz
- Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
- Imię:: Wojtek
Dzięki Turanek za opinię teraz jestem spokojny........
Dokładnie jest tak jak piszesz i jak sprawdzałem wczoraj dając gazu równomiernie to ciężko go okiełznać taki narwany jest rwał do przodu jak opętany
a jak dam mu odrazu podłoga to myśli i się buntuje i boksuje w miejscu
.
Wesołych Świąt i szerokiej drogi ;-)

Dokładnie jest tak jak piszesz i jak sprawdzałem wczoraj dając gazu równomiernie to ciężko go okiełznać taki narwany jest rwał do przodu jak opętany

Wesołych Świąt i szerokiej drogi ;-)
CB Lafayette Zeus+antena Snake
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
-
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
Turanek,
Witam kolege mam takie pytanko mam tourana 2.0 Tdi 140 ps motor bmm przebieg
160.000 tys km i mam taki problem ze jak jade samochodem to dzieje sie cos takiego
ze w samochodzie slysze cos takiego Bzzzzzzz i samochod na pare sekund sie przydlawia
i przychmowuje mam uczucie takie jak on chcialby sie wylaczyc.
PS
bardzo przepraszam za bledy w pismie ale mieszkam w niemczech i bardzo prosze o porade co to morze byc .Szanowanko pozdrawiam Lunabingo
Witam kolege mam takie pytanko mam tourana 2.0 Tdi 140 ps motor bmm przebieg
160.000 tys km i mam taki problem ze jak jade samochodem to dzieje sie cos takiego
ze w samochodzie slysze cos takiego Bzzzzzzz i samochod na pare sekund sie przydlawia
i przychmowuje mam uczucie takie jak on chcialby sie wylaczyc.
PS
bardzo przepraszam za bledy w pismie ale mieszkam w niemczech i bardzo prosze o porade co to morze byc .Szanowanko pozdrawiam Lunabingo
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Warto sprawdzić testerem czy już są jakieś błędy, bądź zrobić test dynamiczny. Do wyboru masz partnera VW albo kogoś z VCDS'em. Listę tych ostatnich możesz znaleźć np. tutaj
PS. Dwa babole: przyhamowuje i może (w tym kontekście). Używasz Fire Foxa zainstaluj sobie sprawdzanie pisowni w polskim. Ja używam takowego w niemieckim
PS. Dwa babole: przyhamowuje i może (w tym kontekście). Używasz Fire Foxa zainstaluj sobie sprawdzanie pisowni w polskim. Ja używam takowego w niemieckim