Sprawdzenie Tourana przed zakupem - Chrzanów

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Re: Sprawdzenie Tourana przed zakupem - Chrzanów

Post autor: marnon »

marek.klis pisze:Właśnie otrzymałem historię serwisową samochodu.

Ostatni wpis:

2009-09-16 263 721km – wymiana oleju z filtrem.

Przez 4 lata w Polsce nie dość, że nie powiększył to jeszcze zmniejszył przebieg o ok. 70 000km.

Temat odpuszczam. Dzięki wszystkim za pomoc!

Pozdrawiam
kosztowało Cię to sporo czasu bo analizowałeś, patrzyłeś na autko, myślałeś że jest to akurat ten egzemplarz może nie będzie kręcony... 60zł i masz wyniki licznika, teraz powinieneś zadzwonić i zapytać - "przebieg oryginalny? tak oczywiście, książka serwisowa wszystko potwierdzone" a Ty mu mówisz że dzwonisz zaraz na policję ponieważ jest oszustem bo w 2009r miał 263tyś...

wiem wiem nic nie można im zrobić bo w PL korekta liczników to nie przestępstwo :evil:
Awatar użytkownika
koscielskipl
Przeglądacz
Auto:: 2.0 TDI BKD, 2006
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: koscielskipl »

Nasze dzieci dożyją czasów kiedy w końcu będzie to karalne ;)
Obrazek

Obrazek
marek.klis
Początkujący
Auto:: Seat Alhambra 1.9 TDI
Imię:: Marek

Post autor: marek.klis »

marnon pisze:a Ty mu mówisz że dzwonisz zaraz na policję ponieważ jest oszustem bo w 2009r miał 263tyś...
wiesz - to jest oferta prywatna, gościu z tego co mówił to nie sprowadzał tylko kupił go w Polsce 3 lata temu więc sam może nie być świadom przebiegu - nie będą go już uświadamiał. Jeśliby on kręcił to raczej "zapomniał" by mi podesłać VIN.

Ja nie sprawdzałem przebiegu Seata jak kupowałem, nie mam wpisanego przebiegu w umowie, teraz chcę go sprzedać i też może się okazać, że jak był sciągany do Polski ileś lat temu to też cudownie odmłodniał - ale to chyba nie znaczy że ja jestem oszustem?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

Jeżeli kupujesz auta z niewiadomego źródła to tak jest. Jest parę osób które specjalizują się w Vw Audi i sprowadzają dobre auta.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
Łukaszz
Zaawansowany
Auto:: BLS 1.9 tdi
Imię:: Łukasz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Łukaszz »

Na tym przykładzie widzimy że auta z przebiegiem grubo ponad 300tyś dalej jeżdżą i całkiem nieżle wyglądają :19:
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
marek.klis
Początkujący

Łukaszz pisze:Na tym przykładzie widzimy że auta z przebiegiem grubo ponad 300tyś dalej jeżdżą i całkiem nieżle wyglądają :19:
No właśnie. Jak się poczyta "fachową" prasę, fora itp to wszędzie panuje opinia, że dzisiejsze samochody to max 150 000 km (no jeśli zadbane to 200 000km) mogą zrobić a później się wszystko sypie. A z automatem to jeszcze mniej!!!
Pewnie te opinie biorą się właśnie na podstawie takich przypadków jak ten że auta w Polsce z licznikowym przebiegiem 150000 mają realny przebieg co najmniej dwa razy większy.
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

to z tego się bierze właśnie, mało które auto ma prawdziwy przebieg, właściciel myśli że kupił bardzo dobre auto po atrakcyjnej cenie, a w rzeczywistości auto ma dwa razy tyle na budziku a stan został podpicowany przez handlarza który przecież kupił za wschodnią granicą "wyżyte auto" za niską kasę, ale tego już się nie dowie. Tak to już jest dobre auta nie zjeżdżają do kraju bo są zbyt drogie na zachodzie, zjeżdżają tylko tańsze egzemplarze. W moim przypadku staram się Klientom pokazać co sprowadzają handlarze a co ja sprowadzam.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Image
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: tomix »

aki pisze:to z tego się bierze właśnie, mało które auto ma prawdziwy przebieg, właściciel myśli że kupił bardzo dobre auto po atrakcyjnej cenie, a w rzeczywistości auto ma dwa razy tyle na budziku a stan został podpicowany przez handlarza który przecież kupił za wschodnią granicą "wyżyte auto" za niską kasę, ale tego już się nie dowie. Tak to już jest dobre auta nie zjeżdżają do kraju bo są zbyt drogie na zachodzie, zjeżdżają tylko tańsze egzemplarze. W moim przypadku staram się Klientom pokazać co sprowadzają handlarze a co ja sprowadzam.
Dokladnie tak, dobre auto nie kupi handlarz bo cena jest o wiele wyzsza (kto mu to pozniej kupi w kraju), musi byc cos nie tak z autem mniejsza lub wieksza usterka-- oczywiscie wszystko mozna naprawic. Dobre auto musi kosztowac z pelna historia i malym przebiegiem cena jest na prawde wysoka u sasiadow, wystarczy spojrzec na portale ile euro kosztuja. Doslownie kazde auto ma krecony licznik, jest to "obowiazek". Jesli auto naprawde jest ok to cena bedzie o 10 tys wyzsza od kombinowanego egzeplarza. Krecenie licznikow staje sie norma bo kazdy sprzedajacy jesli ma na budziku powyzej 200 tys , wczesnij czy pozniej musi zrobic korekte bo nie sprzeda auta, nikt nie zadzwoni, zrobi na 141 tys i bedzie sprzedane. Kupujacy wrecz jak zobacza auto powyzej 200 tys to jak by stracha na wroble zobaczyli. Dlatego w kraju jest tak malo aut z przebiegiem powyzej 200 tys wrecz coraz mniej. Przyklad sasiedzki Ibiza Cupra 2004 rok seria 160 km - modyfikacja 200 km, 450 Nm ladna wszystko porobione, zadbana, rachunki itp, przebieg 216 tys zadnego telefonu przez 5 miesiecy, cena podana w ogloszeniu nalezy do sredniej. Odczekane 1 miesiac korekcja licznika, inne foto i pejzaż, inny tel, inna miejscowosc-- final auto sprzedane za 5 dni od ogloszenia. Tak to wyglada realnie.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

tomix pisze:Krecenie licznikow staje sie norma bo kazdy sprzedajacy jesli ma na budziku powyzej 200 tys , wczesnij czy pozniej musi zrobic korekte bo nie sprzeda auta, nikt nie zadzwoni, zrobi na 141 tys i bedzie sprzedane. Kupujacy wrecz jak zobacza auto powyzej 200 tys to jak by stracha na wroble zobaczyli. Dlatego w kraju jest tak malo aut z przebiegiem powyzej 200 tys wrecz coraz mniej. Przyklad sasiedzki Ibiza Cupra 2004 rok seria 160 km - modyfikacja 200 km, 450 Nm ladna wszystko porobione, zadbana, rachunki itp, przebieg 216 tys zadnego telefonu przez 5 miesiecy, cena podana w ogloszeniu nalezy do sredniej. Odczekane 1 miesiac korekcja licznika, inne foto i pejzaż, inny tel, inna miejscowosc-- final auto sprzedane za 5 dni od ogloszenia. Tak to wyglada realnie.
nic dodac nic ująć... napisałeś sama esencję tego jak to u nas jest... fakt, jest to smutne bo jak człowiek chce byc uczciwym to jest to niedoceniane i wybierane są nieuczciwe oferty nie dając szans na sprzedaż tym co nie oszukuja... wiec, jak można inaczej? :(
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

Takie są realia naszego rynku samochodów używanych. Do tego nie mówmy o "wymaganiach Klientów" auto ma być za niska cenę, bogato wyposazone , z małym przebiegiem i TDI to się liczy.

Image
marek.klis
Początkujący

tomix pisze:Przyklad sasiedzki Ibiza Cupra 2004 rok seria 160 km - modyfikacja 200 km, 450 Nm ladna wszystko porobione, zadbana, rachunki itp, przebieg 216 tys zadnego telefonu przez 5 miesiecy, cena podana w ogloszeniu nalezy do sredniej. Odczekane 1 miesiac korekcja licznika, inne foto i pejzaż, inny tel, inna miejscowosc-- final auto sprzedane za 5 dni od ogloszenia
Podobnie miałem jak sprzedawałem dwa lata temu Astrę G kombi 1.7 DTI. Auto miało 8 lat i 260 tyś. km i było naprawdę technicznie w bardzo dobrym stanie. Byłem drugim właścicielem. Pierwszy to firma przez 3 lata i 150 tyś. km, ja drugi i przez 5 lat przejechałem 110 tyś. Na wszystkie naprawy i wymiany faktury i stempel w książce serwisowej. Dwa komplety opon, akumulator nowy na gwarancji itp, itd. Cena 13900 do negocjacji - wtedy do była dolna granica dla tego rocznika i wyposażenia. Jak myślicie ile było telefonów?

Jeden - od handlarza.... Jedyne pytanie jakie zadał to czy za 10000pln sprzedam.

Po kilku miesiącach w ogłoszeniu nie podałem przebiegu. Zaczeły się telefony. Najlepsza była jedna pani (dialog autentyczny bez koloryzowania):

"Dzień dobry - ja w sprawie Astry. Nie podał pan przebiegu w ogłoszeniu. Jaki jest?"
"260 tysięcy km"
"ŁO JEEEZUUUS MAAARIAA!!!"

I się wyłączyła.

W końcu po pół roku kupił go gościu za niecałe 11000....

-- Śr lis 27, 2013 12:38 --
aki pisze:TDI to się liczy
Te trzy literki dokładnie w tej kolejności to jest jakiś bożek....

Mam znajomego, który na Vectrze odkleił DTI i w to miejsce przykleił znaczek TDI :)
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

Ludzie nie rozumieją tego ze TDI musi jeździć i dlatego takie przebiegi. Dróg powoli przybywa i skączą się niskie przebiegi.

Image
ODPOWIEDZ